Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Badan arowana bengkok...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 21, 2012 8:26 am

bobmali83 wrote:
Semalan kawan tukar air..sekali silver panjang 1 kaki boleh lompat keluar plak..tersembam kat lantai.. Bleh lupa plak kwn nak tutup aqua.... Masukkan balik ikan dlm aqua..Skali ikan berenang senget 45 darjah daa..badan tegak cuma berenang je menyenget...huhu.. Agak2 dia berenang bleh tegak balik x sahabat sekalian?


boleh asalkan tak ada tulang yg patah
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 21, 2012 8:28 am

[quote="ikan_akeem"]aku saja nak share experience aro aku jadi bengkok gara2 aku pindahkan dia ke tempat lain..

kalo kira dari turutan gambar..
1. aro kat tank asal..dia ok je.
2. pindah kat ruang partition share ngan MG besar
3.aku mula perasan badan dah start jadi bengkok lepas beberapa hari..hati pun dah kusut..hehe..tapi selera makan ok je aro aku ni.
4. then pindah kan balik..ke tank lama..bengkok aro tu dah makin kurang..
5.dah ok balik..alhamdulillah..

bukan bengkok...dia jd mcm tu sbb takut tgk ikn besar bagak kat sebelah dia tu..
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts : 58
Join date : 12/10/2009

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 21, 2012 11:26 am

[quote="miang"]
ikan_akeem wrote:
aku saja nak share experience aro aku jadi bengkok gara2 aku pindahkan dia ke tempat lain..

kalo kira dari turutan gambar..
1. aro kat tank asal..dia ok je.
2. pindah kat ruang partition share ngan MG besar
3.aku mula perasan badan dah start jadi bengkok lepas beberapa hari..hati pun dah kusut..hehe..tapi selera makan ok je aro aku ni.
4. then pindah kan balik..ke tank lama..bengkok aro tu dah makin kurang..
5.dah ok balik..alhamdulillah..

bukan bengkok...dia jd mcm tu sbb takut tgk ikn besar bagak kat sebelah dia tu..

kira gerun tahap gaban gak tu ye..al-kisah
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Sat Jun 23, 2012 7:51 pm

[quote="Jai"]
miang wrote:
ikan_akeem wrote:
aku saja nak share experience aro aku jadi bengkok gara2 aku pindahkan dia ke tempat lain..

kalo kira dari turutan gambar..
1. aro kat tank asal..dia ok je.
2. pindah kat ruang partition share ngan MG besar
3.aku mula perasan badan dah start jadi bengkok lepas beberapa hari..hati pun dah kusut..hehe..tapi selera makan ok je aro aku ni.
4. then pindah kan balik..ke tank lama..bengkok aro tu dah makin kurang..
5.dah ok balik..alhamdulillah..

bukan bengkok...dia jd mcm tu sbb takut tgk ikn besar bagak kat sebelah dia tu..

kira gerun tahap gaban gak tu ye..al-kisah

hehe..ye ke sbb camtu? kalo camtu memg xleh la nak buh aro berbeza saiz kat tank yg sama n pisahkan dgn partition ye.
lagi 1 pengajaran yg aku belaja kat sini jgn pindah ikan guna sauk..masa transfer ikan tu ke partition aku guna sauk je..so ikan myb jadi stress sgt, takde acclimatise process pindah ke tempat baru..jiran dia pulak ikan besar gedabak yg leh telan dia..lagi la dia takut kan..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 25, 2012 2:30 am

Lee_silver wrote:
ahh bro shah...update lah sikit coz nak tau gak mcm ne keaadaan ikan anda....law x keberatan letak lah gambar yang terbaru bro Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

saya try malam nih.. minta maaf la.. tp mmg xde beza sgt pun..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 25, 2012 8:16 am

bagi makan ulat air tak cepat kotor ke? tak pun ikan lain2 tu tak cepat dpt penyakit ke
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 12:25 am

shahree85 wrote:
Lee_silver wrote:
ahh bro shah...update lah sikit coz nak tau gak mcm ne keaadaan ikan anda....law x keberatan letak lah gambar yang terbaru bro Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

saya try malam nih.. minta maaf la.. tp mmg xde beza sgt pun..

latest picture. sorry lmbt upload.. still bengkok..




Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 12:41 am

tunggu otai cita camne.. kalau tak leh blah gak.. ko msg aku ko nak buat apa.. anyway ko ada no aku roger je papehal... bro size tank ko tu berapa eh..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 12:45 am

zerol86 wrote:
tunggu otai cita camne.. kalau tak leh blah gak.. ko msg aku ko nak buat apa.. anyway ko ada no aku roger je papehal... bro size tank ko tu berapa eh..

ni tank 2 kaki... so far ade sket improvemnt sejak lowerkan air dlm tank.. xpe la.. klu smpi ke besar badan bengkok.. kire ikan ni rare la.. heheheh.. no problem zerol... bg ikan ni besar dulu.. tp skng kerap tukar air.. 3 ari sekali buang n tambah air.. lebey kurang 30%...
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 12:49 am

hu2aimie wrote:
bagi makan ulat air tak cepat kotor ke? tak pun ikan lain2 tu tak cepat dpt penyakit ke

bro hu2aimie.. so far air x kotor pun.. sy bagi ikan makan ulat.. anak ikan.. n udang..janji ade filter n ikan bandaraya dlm tank tu sekali.. mybe kurang la kotor.. tp still kene kerap bersihkan tank.. heheheh
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 1:00 am

bro aku dah tau kenapa.. padan la bongkok.. 2kaki kecik bro... tukar 4 kaki la...2kaki seksa dia tu..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 1:18 am

zerol86 wrote:
bro aku dah tau kenapa.. padan la bongkok.. 2kaki kecik bro... tukar 4 kaki la...2kaki seksa dia tu..

iye ke.. rasa mcm awal lagi je nk tukar tank bro.. rasa tank tu cukup besar utk ikan tu seekor je.. sbb ade lagi satu tank yg 4 kaki [buat 2 partition - 2.5kaki n 1.5 kaki] -yg 2.5 kaki ade ikan aro 13inci.. yg kat 1.5kaki tu ade ikan aro 7 inci.. ikan elok je.. air dari paip yg sama.. makanan yg sama bg.. tp ikan ni jd badan bengkok.. xpe2.. slow2 monitor progress ikan nih..
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 1:22 am

insyaallah...ikan 2 ok bro tapi amik masa lama lah....sblm ni saya ada tgk ikan silver dkt lfs 2 badan dia bengkok mcm urup U dah...tapi baru2 ni saya tgk balik ikan 2 dah makin sembuh...heheheh sabar je... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 1:27 am

try masuk dalam tank yang lebih besar utk tgk perubahan dia.
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 8:08 am

nampak macam nak DE dah tu..
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 7:00 pm

hu2aimie wrote:
nampak macam nak DE dah tu..

MIE DE 2 MENDE APE ???
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 7:07 pm

badan dia tak betul tu yang nampak cam de.. bagi la dia sebulan2 tgk camne.. pape hal roger aku..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 27, 2012 7:34 pm

tp aku bbtul suggest bg tank besar skit tuk dia..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 28, 2012 8:11 am

zerol86 wrote:
badan dia tak betul tu yang nampak cam de.. bagi la dia sebulan2 tgk camne.. pape hal roger aku..

Drop Eye
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 28, 2012 8:24 pm

OWH DE..DROP EYE..HEHEH DAH BANYAK AKU BACA AKU LUPA PULAK DE NI HEHEHEH
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 28, 2012 9:02 pm

i punye pun dah DE... mungkin byk makan or etc.
eyeball kat bawah tu termasuk dlm gill/pipi aro ni... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Sun Jul 01, 2012 11:45 pm

hu2aimie wrote:
nampak macam nak DE dah tu..

itu la..perasan jugak.. xpe2.. skng nih.. tank da diputihkan.. keliling tampal a4 paper putih.. xnak kasi tgk luar.. trimas sbb g tau pasal DE.. ingtkan perasan sorang je...
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jul 02, 2012 3:49 am

kesiannye tgk ikan mcm tue..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jul 09, 2012 9:18 am

UPDATE GAMBAR - X banyak beza sangat.. janji selera makan ok n cergas..



Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jul 09, 2012 9:32 am

huhu comel.. nnt nak tukar balik tak?..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   

Back to top Go down
 
Badan arowana bengkok...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: