Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Badan arowana bengkok...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 07, 2012 2:38 am

Minta tolong/nasihat dari forumers.. ikan saya mcm x lurus je.. badan membongkok... ade penyakit ke?? mcm mane nk elokkan or luruskanbalik.. kesian je tengok ikan nih...

[img][/img]
[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 3:22 am

NAK TUMPANG TANYA IKAN NI....BENGKOK DARI BARU BELI KE BARU2 NI JE TERJADI ???
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 3:24 am

Lee_silver wrote:
NAK TUMPANG TANYA IKAN NI....BENGKOK DARI BARU BELI KE BARU2 NI JE TERJADI ???

Lepas beli.. mase amek dari Zerol86 ok je.. masuk dalam tank.. pastu start jadi mcm nih...
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 3:28 am

shahree85 wrote:
Lee_silver wrote:
NAK TUMPANG TANYA IKAN NI....BENGKOK DARI BARU BELI KE BARU2 NI JE TERJADI ???

Lepas beli.. mase amek dari Zerol86 ok je.. masuk dalam tank.. pastu start jadi mcm nih...

PH AIR OK X ???...IKAN 2 ADA JATUH X ??....IKUT KAN KALAU ORG DALAM FORUM NI AKAN CKP....COZ AKU ADE TER BACA TREED YANG LEPAS ....DORANG SUH JAGA AIR THEN PAKAI UBT SERBUK KUNING JEPON 2...CUBA AWAK BACA TREED YANG TENTANG PEBINCANGAN PASAL IKAN AROWANA NI....
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 3:31 am

Lee_silver wrote:
shahree85 wrote:
Lee_silver wrote:
NAK TUMPANG TANYA IKAN NI....BENGKOK DARI BARU BELI KE BARU2 NI JE TERJADI ???

Lepas beli.. mase amek dari Zerol86 ok je.. masuk dalam tank.. pastu start jadi mcm nih...

PH AIR OK X ???...IKAN 2 ADA JATUH X ??....IKUT KAN KALAU ORG DALAM FORUM NI AKAN CKP....COZ AKU ADE TER BACA TREED YANG LEPAS ....DORANG SUH JAGA AIR THEN PAKAI UBT SERBUK KUNING JEPON 2...CUBA AWAK BACA TREED YANG TENTANG PEBINCANGAN PASAL IKAN AROWANA NI....

xsure la plak pasal PH tu x cek la plak... ikan jatuh tu maksudnya jatuh bawah ke??
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 4:01 am

slalu ny brlaku bila ikan mngalami perubahan suhu air yg mendadak....
tu teori newbie cam sy...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 6:32 am

bro boleh tak explain lepas ko ambik ikan ko letak ikan camne??.. berapa suhu aqua ko???.. ikan ada lompat tak??.. cita dari a smpai z nanti aku try tgk.. erm bro ko ambik ko terus lepaskan dalam aqua ke?? ke ko ada accumulate apa benda tah.. buh beg plastic dlm aqua biar dlm 20-30 minit tuk ikan adjust suhu??


Last edited by zerol86 on Fri Jun 08, 2012 6:56 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 6:55 am

1) check ph.. ph aku biasa 7..
2) check suhu.. suhu aku biasa 30
3) check ammonia etc
4) masa ko nak tdo ada dgr bunyi bising tak?? tanda2 lompat
5) ada bleeding tak??

http://arowana.forumotion.com/t352-ikan-badan-bengkok
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:04 am

zerol86 wrote:
bro boleh tak explain lepas ko ambik ikan ko letak ikan camne??.. berapa suhu aqua ko???.. ikan ada lompat tak??.. cita dari a smpai z nanti aku try tgk.. erm bro ko ambik ko terus lepaskan dalam aqua ke?? ke ko ada accumulate apa benda tah.. buh beg plastic dlm aqua biar dlm 20-30 minit tuk ikan adjust suhu??

temp dlm akua range dlm 28 -30(suhu bilik).. lepas amek aritu mmg letak sekali beg plastik.. lebey kurang sejam baru lepaskan.. ikan xde plak bagi tanda huru hara atau gelisah.. confident letak ikan sbb mmg ade lampam 2 ekor dlm akuarium.. skng lampam da mati sbb arowana yg hentam.. no worries zerol86.. xsalahkan sesape.. just nk tanye je.. klu dpt luruskan balik ke ok gak... mane la tau ikan ni mmg ade genetik body bengkok.. RARE tuh...
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:06 am

zerol86 wrote:
1) check ph.. ph aku biasa 7..
2) check suhu.. suhu aku biasa 30
3) check ammonia etc
4) masa ko nak tdo ada dgr bunyi bising tak?? tanda2 lompat
5) ada bleeding tak??

http://arowana.forumotion.com/t352-ikan-badan-bengkok

1. ph ok.. masa tukar air 30 - 40 %.. tension gon+garam mmg sentiasa letak...
2. suhu ok...
3. ammonia?? mcm mane nk check??
4. xde bunyi pelik pun.. klu ade pun.. bunyi air turun dari filter.. xpun bioball berlaga ngan akuarium...
5. bleeding xde bro..ikan x jatuh langsung.. selesa je dlm air tuh...
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:07 am

Nutkz wrote:
slalu ny brlaku bila ikan mngalami perubahan suhu air yg mendadak....
tu teori newbie cam sy...

maksud die ape?? tapi akurium letak dlm bilik je.. bliik jemur baju.. ade angin pun dari luar.. sbb tingkap bukak sket je...
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:20 am

shahree85 wrote:
Nutkz wrote:
slalu ny brlaku bila ikan mngalami perubahan suhu air yg mendadak....
tu teori newbie cam sy...

maksud die ape?? tapi akurium letak dlm bilik je.. bliik jemur baju.. ade angin pun dari luar.. sbb tingkap bukak sket je...

jarak antara ikan msuk akurium ---sedar badan bengkok lame x..?

cara masuk kn ikan..? trus masukn ikan dlm akurium atau@ rendam skali dengan plastik bungkusan(ikan msih d dlm) utk selaraskn suhu air dlm bungkusan dgn suhu air dlm akurium..?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:30 am

takde la bro.. aku risau gak.. aku kena jaga buyer semua..after service sale orang katakan.. tak elok la kalau customer ada masalah biarkan je..

anyway bro ok tu sama dgn aku ke? biasa nyer aku ckp erk aku pun lupa ada ckp kat ko ke tak.. kalau leh condition air aku dgn ko at least kena sama la jgn ada shock.. ph aku pakai drop 5.. warna hijau muda.. tempt sentiasa 30.. kalau genetik mmg ikan ko rare tu hehe batch lain semua ok.... bukan ammonia ermm apa benda tah tester lagi satu.. anyway tak penting.. penting suhu dgn ph.. takut shock..

camnie bro kalau ph dgn suhu cantik sentiasa.. cuba ko tutup lampu cover cermin semua dgn newspaper ke apa.. biarkan dia bergelap tuk 2-3 hari.. tapi setiap hari ko kena monitor suhu, ph, ikan tu sekali.. kurangkan makan dia.. pape pun ko update aku..

lagi satu nak tau.. ikan nie jadi bila ko trus masuk dlm tank lepas ambik ikan dari aku ke.. atau dh few days baru jadi.. few days tu berapa lama..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:35 am

zerol86 wrote:
takde la bro.. aku risau gak.. aku kena jaga buyer semua..after service sale orang katakan.. tak elok la kalau customer ada masalah biarkan je..

anyway bro ok tu sama dgn aku ke? biasa nyer aku ckp erk aku pun lupa ada ckp kat ko ke tak.. kalau leh condition air aku dgn ko at least kena sama la jgn ada shock.. ph aku pakai drop 5.. warna hijau muda.. tempt sentiasa 30.. kalau genetik mmg ikan ko rare tu hehe batch lain semua ok.... bukan ammonia ermm apa benda tah tester lagi satu.. anyway tak penting.. penting suhu dgn ph.. takut shock..

camnie bro kalau ph dgn suhu cantik sentiasa.. cuba ko tutup lampu cover cermin semua dgn newspaper ke apa.. biarkan dia bergelap tuk 2-3 hari.. tapi setiap hari ko kena monitor suhu, ph, ikan tu sekali.. kurangkan makan dia.. pape pun ko update aku..

lagi satu nak tau.. ikan nie jadi bila ko trus masuk dlm tank lepas ambik ikan dari aku ke.. atau dh few days baru jadi.. few days tu berapa lama..

ikan start membengkok after 2 weeks.. mula2 ingtkn ikan berenang kepala kebwh.. tgk betol2.. mmg body bengkok.. psl makan plak.. ikan makan udang n anak ikan.. so tunggu anak ikan n udang abes.. kasi puasa jap.. tgk ade perubahan ke x...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:40 am

so far aku ada buat research skit.. ikan terlampau stress .. ntah la tak pernah terjadi.. ikan berenang senget selalu la aku kena sebab lighning buat sebelah je.. anyway sementara ko tunggu makanan abis.. ko cover semua bagi dia gelap seketika..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:43 am

zerol86 wrote:
so far aku ada buat research skit.. ikan terlampau stress .. ntah la tak pernah terjadi.. ikan berenang senget selalu la aku kena sebab lighning buat sebelah je.. anyway sementara ko tunggu makanan abis.. ko cover semua bagi dia gelap seketika..

ok...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:51 am

bro buang udang tu.. jgn bagi dia makan.. benda tajam2 .. perot dia merah2 tak?
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:56 am

zerol86 wrote:
bro buang udang tu.. jgn bagi dia makan.. benda tajam2 .. perot dia merah2 tak?
xde plak.. tp udang pun tinggal je.. yg byk anak ikan je...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:59 am

shahree85 wrote:
zerol86 wrote:
bro buang udang tu.. jgn bagi dia makan.. benda tajam2 .. perot dia merah2 tak?
xde plak.. tp udang pun tinggal je.. yg byk anak ikan je...

udang tu kalau ada sepit tajam2 tu buang la.. jgn bagi benda2 tajam.. anyway size aqua tu berapa kaki?..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 10:03 am

nie semua trial and error.. aku tak berani advice bubuh ubat ke apa.. kang jadi mcm ikan pearl aku orang suruh ubat kita pun buh kiok trus.. aku ada baca2 skit..

aku pun lupa la benda basic chitss.. bro turun kan air ko tu.. tinggi sangat daa..

1) Stress... suhu atau ph shock.. (check motor ko tu .. air kat filter atas tu ko ambik pen elektrik try cecah dekat air filter tu)
2) tempat kecik..
3) infection ..(benda tajam cucuk kat perot dia)
4) Genetic



Last edited by zerol86 on Fri Jun 08, 2012 10:11 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 10:08 am

Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 10:16 am

zerol86 wrote:
nie semua trial and error.. aku tak berani advice bubuh ubat ke apa.. kang jadi mcm ikan pearl aku orang suruh ubat kita pun buh kiok trus.. aku ada baca2 skit..

aku pun lupa la benda basic chitss.. bro turun kan air ko tu.. tinggi sangat daa..

1) Stress... suhu atau ph shock.. (check motor ko tu .. air kat filter atas tu ko ambik pen elektrik try cecah dekat air filter tu)
2) tempat kecik..
3) infection ..(benda tajam cucuk kat perot dia)
4) Genetic


ok.. nk check sumer nih.. xtau la plak.... air mmg da turunkan da.. ats sket je pump... x smpi sejengkal pun.. tunggu sume makanan ikan abes.. bg puasa jap.. then tgk perubahan ikan..

Thank bro for all the tips.. javascript:emoticonp('cheers')
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 2:54 pm

bongkok ...ak x penah alami lg cm ni..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 8:39 pm

kita kena jadi cam doc la.. check2 semua cari punca dia baru kita bg ubat huhu
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 8:58 pm

aku pun tgh hadapi problem yg sama bila transfer ikan aku..insyaallah esok aku try pindahkan balik ke tempat lama utk tgk perubahan dia..

prediction awal aku faktor2 nya adalah temperature,keluasan tempat dan ketinggian air..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   

Back to top Go down
 
Badan arowana bengkok...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: