Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Badan arowana bengkok...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 9:06 pm

zerol...tanya sikit mcm tansion gon 2...nak pakai tok 4 kaki berape byk nak pakai yek??? aku tya tokey kedai 2 dia ckp 1 tutup mula2 then lepas salin or cuci air dia ckp just bubuh 10ml je tol ke ??/ Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Fri Jun 08, 2012 11:20 pm

tension gan tu ikut ckp lfs tu la hehe.. tgk gak quantity air ko tukar berapa banyak.. kat belakang ada calculation dia.. tuk aku half cup every wc sebab nk jaga dia punya slime and bagi drugs tuk dia tenang.. ikan stress tak elok
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Sat Jun 09, 2012 10:51 am

ikut jew instruction kat botol tu... sebenarnya, kadar yg ditulis tu memang dah overdose..tapi make sure, masukkan tensiongone tu dulu, biar dlm 2-3 minit baru masukkan air
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Sun Jun 10, 2012 7:28 pm

zerol86 wrote:
tension gan tu ikut ckp lfs tu la hehe.. tgk gak quantity air ko tukar berapa banyak.. kat belakang ada calculation dia.. tuk aku half cup every wc sebab nk jaga dia punya slime and bagi drugs tuk dia tenang.. ikan stress tak elok

OWH KALAU MCM 2 AKU IKOT JE LAH CINA LFS 2 CKP...HEHEHEH TAKUT NANTI TAROK LEBIH...TENSION GON 2...IKAN AKU TERLEBIH STIM....TIDO TEROS...HUHUHU....TQ ZEROL FOR INFO
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Sun Jun 10, 2012 7:30 pm

ally9970 wrote:
ikut jew instruction kat botol tu... sebenarnya, kadar yg ditulis tu memang dah overdose..tapi make sure, masukkan tensiongone tu dulu, biar dlm 2-3 minit baru masukkan air
OWH YE KE ALLY9970...MASUK KAN TENSION GON...2 OR 3 MIN BARU MASUK AIR ??...SORRY LAH BYK TANYA AKU BAB KIRA2 NI MEMANG X RETI....AQUA AKU 4FT TAPI AKU LETAK AIR SEPARUH AQUA JE....TQ FOR INFO ALLY9970
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 1:47 am

Assuming tank kau tu 4 x1.5 x 1.5, so ko letak separuh jew, jadi volumne nya adalah 2 x 1.5 x 1.5 = 33.6 gallons = 127 litre. Bila buat WC, katakan ko buang 20% = 25 litre jadi ko tambah tensiongone utk sukatan 25 litre air jew.
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 2:31 am

ally9970 wrote:
Assuming tank kau tu 4 x1.5 x 1.5, so ko letak separuh jew, jadi volumne nya adalah 2 x 1.5 x 1.5 = 33.6 gallons = 127 litre. Bila buat WC, katakan ko buang 20% = 25 litre jadi ko tambah tensiongone utk sukatan 25 litre air jew.

OWH MCM 2 KE.....INFO YANG BERGUNA....TQ ALLY9970 FOR THE INFO.... cheers cheers cheers cheers ....BANYAK INFO DPT DALAM FORUM NI...GOOD LAH....LAW LEH RATE AKU DAH RATE 200% DAH HEHEHHE...
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 2:36 am

Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
Assuming tank kau tu 4 x1.5 x 1.5, so ko letak separuh jew, jadi volumne nya adalah 2 x 1.5 x 1.5 = 33.6 gallons = 127 litre. Bila buat WC, katakan ko buang 20% = 25 litre jadi ko tambah tensiongone utk sukatan 25 litre air jew.

OWH MCM 2 KE.....INFO YANG BERGUNA....TQ ALLY9970 FOR THE INFO.... cheers cheers cheers cheers ....BANYAK INFO DPT DALAM FORUM NI...GOOD LAH....LAW LEH RATE AKU DAH RATE 200% DAH HEHEHHE...

lee_silver.. info lagi senang dapat kat forum nih.. lagi satu sumer x kedekut ilmu.. masing2 bagi tips utk menjaga ikan pada kadar maksimum terbaik..

Thank sumer.....

cheerscheerscheersbounce
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 2:46 am

shahree85 wrote:
Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
Assuming tank kau tu 4 x1.5 x 1.5, so ko letak separuh jew, jadi volumne nya adalah 2 x 1.5 x 1.5 = 33.6 gallons = 127 litre. Bila buat WC, katakan ko buang 20% = 25 litre jadi ko tambah tensiongone utk sukatan 25 litre air jew.

OWH MCM 2 KE.....INFO YANG BERGUNA....TQ ALLY9970 FOR THE INFO.... cheers cheers cheers cheers ....BANYAK INFO DPT DALAM FORUM NI...GOOD LAH....LAW LEH RATE AKU DAH RATE 200% DAH HEHEHHE...

lee_silver.. info lagi senang dapat kat forum nih.. lagi satu sumer x kedekut ilmu.. masing2 bagi tips utk menjaga ikan pada kadar maksimum terbaik..

Thank sumer.....

cheerscheerscheersbounce

AHH..BTL CK SHAHREEN85....BUKAN INFO JE AKU DAPAT DLAM NI....IKAN PON DAPAT...HEHEHEH... Basketball Basketball Basketball ....TAPI KAN ....SERAMAI2 ORG DLM FORUM NI....SEMENJAK AKU JOIN FORUM NI....AKU X NAMPAK LAGI ADMIN INFO DALAM NI HEHHEHEHE
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 3:49 am

Lee_silver wrote:
shahree85 wrote:
Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
Assuming tank kau tu 4 x1.5 x 1.5, so ko letak separuh jew, jadi volumne nya adalah 2 x 1.5 x 1.5 = 33.6 gallons = 127 litre. Bila buat WC, katakan ko buang 20% = 25 litre jadi ko tambah tensiongone utk sukatan 25 litre air jew.

OWH MCM 2 KE.....INFO YANG BERGUNA....TQ ALLY9970 FOR THE INFO.... cheers cheers cheers cheers ....BANYAK INFO DPT DALAM FORUM NI...GOOD LAH....LAW LEH RATE AKU DAH RATE 200% DAH HEHEHHE...

lee_silver.. info lagi senang dapat kat forum nih.. lagi satu sumer x kedekut ilmu.. masing2 bagi tips utk menjaga ikan pada kadar maksimum terbaik..

Thank sumer.....

cheerscheerscheersbounce

AHH..BTL CK SHAHREEN85....BUKAN INFO JE AKU DAPAT DLAM NI....IKAN PON DAPAT...HEHEHEH... Basketball Basketball Basketball ....TAPI KAN ....SERAMAI2 ORG DLM FORUM NI....SEMENJAK AKU JOIN FORUM NI....AKU X NAMPAK LAGI ADMIN INFO DALAM NI HEHHEHEHE

Memang terbaik..aku pon dapat ikan terbaik jugak Laughing
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 3:57 am

shah bagi la update ikan ko.. dah ok ke lum?
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 33
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 8:47 pm

zerol86 wrote:
shah bagi la update ikan ko.. dah ok ke lum?

Camne nak letak gambar dalam forum ni..ader butang kat atas,tapi kena masukkan link..tak berapa nak pandai la..
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 32
Location : Bangi

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 8:53 pm

Hazri wrote:
zerol86 wrote:
shah bagi la update ikan ko.. dah ok ke lum?

Camne nak letak gambar dalam forum ni..ader butang kat atas,tapi kena masukkan link..tak berapa nak pandai la..

zerol86..esok update gambar ikan.. masih bongkok la..

Hazri.. ko kene click icon "image" pastu letak link gmbo ko.. try la pki photobucket ke.. store gmbr kat sane... cer try...
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 8:55 pm

Hazri wrote:
zerol86 wrote:
shah bagi la update ikan ko.. dah ok ke lum?

Camne nak letak gambar dalam forum ni..ader butang kat atas,tapi kena masukkan link..tak berapa nak pandai la..

nak ajar x pandai sangat tapi...en hazri bila nak letak gambar...kan dekat reply 2 ade byk button dekat atas 2 kan just klik dekat HOST AN IMAGE....then cari gambo dekat dalam folder then letak dekat situ...nti akan keluar 1 website dia...then tgu sampai keluar URL tok forum...then just copy..past dekat sini....2 cara saya x tau lah org lain....selamat mencuba Very Happy heheh
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 8:56 pm

try tgok link ni...http://arowana.forumotion.com/t276-cara-upload-pic
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 9:25 pm

zaman skang ni senang...dulu kalau nak tau apa2, kena try & error...kena try 10 HB pas tu error semua 10 HB tu, mau nangis 7 hari 7 malam Very Happy skang ni banyak resources yg ada, cari dlm internet boleh, berbincang mcm dlm forum ni pown boleh, apa yg kita tahu hari ini melalui forum ini contohnya, akan kita sampaikan pada org lain pulak satu hari nanti...kan kan kan?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Mon Jun 11, 2012 9:33 pm

betul2.. bongkok lagi..??? bro turunkan air lagi... jgn buh medicine pape..ko nyer water 30c ke? ..nak tanya aqua ko size apa eh??
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 33
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Tue Jun 12, 2012 7:12 pm

zerol86 wrote:
betul2.. bongkok lagi..??? bro turunkan air lagi... jgn buh medicine pape..ko nyer water 30c ke? ..nak tanya aqua ko size apa eh??

camner leh jadi ikan bengok..and macam mana rupa ikan bengkok..mana tahu kita hadapi masalah yg sama tapi tak pernah notice pun..nanti kalau ader solution,leh sma2 kongsi..demi kebaikan semua and ikan2 tersayang..heheh Razz
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Tue Jun 12, 2012 9:40 pm

so far bro akeem dgn shah kena.... semua kena sebab trasfer ikan dalam tank baru.. susah nak cakap.. tu la aku bagi trial and error.. tapi semua terpulang pada owner masing2 camne nk buat.. bagi aku turunkan air smpai tahap badan dia bagi stable skit.. lagi satu aku dgr .. angin masuk dlm perot sebab tu dia jatuh.. i dont know
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 20, 2012 12:26 am

bro shah update la aku camne result dia.. aku rasa akeem nyer dh nak pulih sebab dia letak kat original tank balik..
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 20, 2012 7:10 pm

ahh bro shah...update lah sikit coz nak tau gak mcm ne keaadaan ikan anda....law x keberatan letak lah gambar yang terbaru bro Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 20, 2012 9:24 pm

Semalan kawan tukar air..sekali silver panjang 1 kaki boleh lompat keluar plak..tersembam kat lantai.. Bleh lupa plak kwn nak tutup aqua.... Masukkan balik ikan dlm aqua..Skali ikan berenang senget 45 darjah daa..badan tegak cuma berenang je menyenget...huhu.. Agak2 dia berenang bleh tegak balik x sahabat sekalian?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 20, 2012 11:13 pm

bagi masa beberapa hari utk tgk keadaan dia..jaga air mcm biasa..kalo selera makan elok..maknanya ikan xde masalah dari segi kesihatan..tapi keadaan fizikal je la yg menjadi persoalannya nnt..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Wed Jun 20, 2012 11:55 pm

aku saja nak share experience aro aku jadi bengkok gara2 aku pindahkan dia ke tempat lain..

kalo kira dari turutan gambar..
1. aro kat tank asal..dia ok je.
2. pindah kat ruang partition share ngan MG besar
3.aku mula perasan badan dah start jadi bengkok lepas beberapa hari..hati pun dah kusut..hehe..tapi selera makan ok je aro aku ni.
4. then pindah kan balik..ke tank lama..bengkok aro tu dah makin kurang..
5.dah ok balik..alhamdulillah..

1.

2.

3.

4.

5.
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts : 58
Join date : 12/10/2009

PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   Thu Jun 21, 2012 12:22 am

lawa gak set-up to bro akeem..lebih kuang cam aku nye gak cuma background aku pakai biru sticker beli kan Xian Leng Shah Alam. Rasa cam maleh nak buat WTT je aku ni pasal lampu aku pakai yg besa2 je. Masa pun tak berapa byk nak layan tolak aqua berat tuh.
Masa ambik MGBB aku bulan lepas aku pun perasan mcm bengkok sket..tapi skg dah luruss..makan pun ok
RTG aku yg payah betui makan...
Yg soklan badan senget tu..aku rasa bladder je kot. kasi kepung jap pakai partitian min 12 hr supaya lurus sementara dia re-adjust then ok rasa tu. Pernah jadi gak kat hb ayah aku..buat gitu je selang 24jam dah sihat balik. Ni pun bukan pendapat pro ye..just based on experience yg cikit ni. Kasi dengar pendapat old2 timer lebih afdal.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Badan arowana bengkok...   

Back to top Go down
 
Badan arowana bengkok...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: