Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
aino



Posts : 99
Join date : 04/01/2014

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sun Feb 23, 2014 2:56 am

Ok.. tq bro aziz..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sun Feb 23, 2014 5:18 pm

Taro151213 wrote:
asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
ikut kata cina yg da lama bukak lfs larrr...
aku tiap2 kali aku buat wc aku letak garam biru tuh...
mahal sket pada garam biasa...rm3
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sun Feb 23, 2014 6:23 pm

garam biru tu mgkin ade letak methylene blue..tu jek ubat yg aku tau warne biru..tmpt aku rege dlm 2-2.50..huhu
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sun Feb 23, 2014 9:57 pm

asheed wrote:
Taro151213 wrote:
asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
ikut kata cina yg da lama bukak lfs larrr...
aku tiap2 kali aku buat wc aku letak garam biru tuh...
mahal sket pada garam biasa...rm3

kemah keming boh....aku pakai garam tesco je...huhuhu
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sun Feb 23, 2014 11:44 pm

aro2011 wrote:
asheed wrote:
Taro151213 wrote:
asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
ikut kata cina yg da lama bukak lfs larrr...
aku tiap2 kali aku buat wc aku letak garam biru tuh...
mahal sket pada garam biasa...rm3

kemah keming boh....aku pakai garam tesco je...huhuhu
masuk sket garam tesco...pas2 gaul skali ngn kunyit..
panaskan minyak...pas2??sambung2...hahaha
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Feb 24, 2014 6:50 pm

asheed wrote:
aro2011 wrote:
asheed wrote:
Taro151213 wrote:
asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
ikut kata cina yg da lama bukak lfs larrr...
aku tiap2 kali aku buat wc aku letak garam biru tuh...
mahal sket pada garam biasa...rm3

kemah keming boh....aku pakai garam tesco je...huhuhu
masuk sket garam tesco...pas2 gaul skali ngn kunyit..
panaskan minyak...pas2??sambung2...hahaha

bila minyak sudah panas, masuk kan ikan mgbb yg dah di gaul td ke dlm kuali..
hehe..gurau2  lol! 
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Feb 24, 2014 9:38 pm

Taro151213 wrote:
asheed wrote:
aro2011 wrote:
asheed wrote:
Taro151213 wrote:
asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
ikut kata cina yg da lama bukak lfs larrr...
aku tiap2 kali aku buat wc aku letak garam biru tuh...
mahal sket pada garam biasa...rm3

kemah keming boh....aku pakai garam tesco je...huhuhu
masuk sket garam tesco...pas2 gaul skali ngn kunyit..
panaskan minyak...pas2??sambung2...hahaha

bila minyak sudah panas, masuk kan ikan mgbb yg dah di gaul td ke dlm kuali..
hehe..gurau2  lol! 

3 rasa? stim? haha
aiyoo syg ooo beli mahal2 masuk kuali pulak..hihi
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Feb 25, 2014 9:54 am

farezfauze wrote:
smlm dh angkat aro kat bro akeem..hihi
lama menyembang kat umahnye..menuntut ape yg patut..
aro hb je, dh main kejar2 dgn lampam dlm aqua tu..

semoga aro sy yg belum ade nama tu membesar dgn jayanye..hihi

 Shocked bro akeem?? otai tuuuuu~ hehe, tahniah bro...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Feb 25, 2014 10:01 am

aro2011 wrote:
azizklg wrote:
btul ke lfs ade ckp pkai garam ley max kan shine ikan?

aku rasa maksud bro Lan tu tanning HB td utk naikkan shine scale...
bkn garam tu naikkan shine..heheh

 lol! hahaha, eh, aku baru perasan la kat post bro aziz tu, aku reply post yg atas tu bro aziz, malas nak quote... hahaha

aku cari2 sape la yg post garam boleh max shine aro, rupenya, aku punya post telah memeningkan bro aziz, hehe...  Razz 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Feb 25, 2014 10:03 am

Very Happy aku pun pakai garam biru tu jugak... lagipun bukan pakai banyak sangat...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Feb 25, 2014 7:23 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy aku pun pakai garam biru tu jugak... lagipun bukan pakai banyak sangat...

saya pon sama bro..
campak je beberapa cubit..
mcm tgh masak lauk..haha
klu trlebih garam pon xde hal
aro xmrah pon..hehehe  lol! 
sy bela ikan guppy pon pkai garam tu gak.
elok je dorng beranak pinak..huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 2:58 am

camner ek bro biakan guppy tu?
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 5:06 pm

Dh genap seminggu dwayne wade(nama aro..hihi) jd penghuni baru kat aqua ni..ade 1 masalah yg baru prasan smlm..tgk kat bwh aqua tu byk sisik wade yg tertanggal..normal ke tu?ke ade symptom2 yg xbaik ni?

Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 5:37 pm

farezfauze wrote:
Dh genap seminggu dwayne wade(nama aro..hihi) jd penghuni baru kat aqua ni..ade 1 masalah yg baru prasan smlm..tgk kat bwh aqua tu byk sisik wade yg tertanggal..normal ke tu?ke ade symptom2 yg xbaik ni?

simptom x baik...
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 6:22 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
camner ek bro biakan guppy tu?

nak tau gak ni..perlu tutup sume aqua ke?
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 6:22 pm

asheed wrote:
farezfauze wrote:
Dh genap seminggu dwayne wade(nama aro..hihi) jd penghuni baru kat aqua ni..ade 1 masalah yg baru prasan smlm..tgk kat bwh aqua tu byk sisik wade yg tertanggal..normal ke tu?ke ade symptom2 yg xbaik ni?

simptom x baik...

byk punca ni...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 8:05 pm

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
camner ek bro biakan guppy tu?

nak tau gak ni..perlu tutup sume aqua ke?


kene ade aqua kecik bro..
xperlu penutup pn xpe
bkn cmpur ngn akua aro
sy Nye akua 2.5 kaki je
pkai pump filter kecik
wat lah hiasan skit..br cantik letak kt ruang tamu
start bela seekor jantan 2 ekor betina
yg betina tu cr yg perut dah buncit lain mcm tu
cara jaga air,bg mkn sama pon sama je mcm aro
tukar air aqua 2minggu skali
bg mkn palet yg serbuk tu 2kali sehari
paling penting ade byk tmpt persembunyian utk baby guppy
mcm sy letak byk rumpai yg terapung tu
sbb parent dia mkn anak jgk,klu xnk kene mkn elok asingkan lpas ade baby
guppy ni jenis yg beranak,brtelur dlm perut
guppy betina beranak 3 kali lpas kene tuutt ngn jantan
klu nk cpt byk, betina kene lg byk,jantan 2,3 ekor dah cukup
bila guppy dah byk gler br lah senang utk jd mkanan aro..tp bg yg jantan je
betina buat induk..skali membiak mesti lebih 10 ekor.. jimattt.huhu..
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 8:39 pm

Taro151213 wrote:
aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
camner ek bro biakan guppy tu?

nak tau gak ni..perlu tutup sume aqua ke?


kene ade aqua kecik bro..
xperlu penutup pn xpe
bkn cmpur ngn akua aro
sy Nye akua 2.5 kaki je
pkai pump filter kecik
wat lah hiasan skit..br cantik letak kt ruang tamu
start bela seekor jantan 2 ekor betina
yg betina tu cr yg perut dah buncit lain mcm tu
cara jaga air,bg mkn sama pon sama je mcm aro
tukar air aqua 2minggu skali
bg mkn palet yg serbuk tu 2kali sehari
paling penting ade byk tmpt persembunyian utk baby guppy
mcm sy letak byk rumpai yg terapung tu
sbb parent dia mkn anak jgk,klu xnk kene mkn elok asingkan lpas ade baby

guppy ni jenis yg beranak,brtelur dlm perut
guppy betina beranak 3 kali lpas kene tuutt ngn jantan
klu nk cpt byk, betina kene lg byk,jantan 2,3 ekor dah cukup
bila guppy dah byk gler br lah senang utk jd mkanan aro..tp bg yg jantan je
betina buat induk..skali membiak mesti lebih 10 ekor.. jimattt.huhu..

Cantikkkkk
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 26, 2014 10:10 pm

bela guppy ni xperlu risau..
dia xde pump pun bleh hidup..
lg lah ade letak tanaman dlm air
tp kne letak tepi tingkap lah
ade org bela dlm balang kaca je xde pump
tp guppy xhepi kot,tempt xluas
ble stress susah skit ler dia nk membiak..
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 27, 2014 2:24 am

aro2011 wrote:
asheed wrote:
farezfauze wrote:
Dh genap seminggu dwayne wade(nama aro..hihi) jd penghuni baru kat aqua ni..ade 1 masalah yg baru prasan smlm..tgk kat bwh aqua tu byk sisik wade yg tertanggal..normal ke tu?ke ade symptom2 yg xbaik ni?

simptom x baik...

byk punca ni...

Ape ye punca nye tu bro?kang blk2 keje tgk aro mati lg 1 hal lak..
Bru je nak start bela ni..huhu
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 27, 2014 3:25 am

letak la pic aro tu..mne la tau kan..sisik lampam yg jatuh tu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 27, 2014 7:31 am

scratch ermmm, byk tak yg jatuh bro? kalau satu tu, mungkin aro bro melompat kot... kalau aro yg muda remaja ni, mmg suka nak lompat2...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 27, 2014 5:56 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
scratch ermmm, byk tak yg jatuh bro? kalau satu tu, mungkin aro bro melompat kot... kalau aro yg muda remaja ni, mmg suka nak lompat2...

mcm2 kerenah ye aro ni..
nasib baik dpt yg malas melompat
tp penakut lampu.hehehe..  Laughing 
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 27, 2014 6:48 pm

azizklg wrote:
letak la pic aro tu..mne la tau kan..sisik lampam yg jatuh tu

tu la tanya member pun dorg ckp ntah2 sisik lampam..nak tempek gambar segan lak kat otai2 sume..hihi
aqua standard je..siap tampal pakai kertas iklan tu je..hehe

si wade ni mmg aktif, pelahap, jgn jd perogol sudah..nak mkn ulat roti je, benda lain dia buat dek je..lalu tepi je..puiiii belagak..
sekali bg ulat roti, 10 ekor pun dia blh sebat sorg..cuma bila tgk sisik tertanggal tu je jd musykil sket..hope btl la sisik lampam..
sbb dia aktif je takde tunjuk gaya2 xsihat pun..

xsabo den nak tunggu wade ni besar..geram no tgk gambar2 ikan bro2 sume..hihi
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 28, 2014 5:41 pm

Yg 1st tu gambar sisik2 yg tertanggal..xsure sisik aro ke ikan lain..
Bro2 otai2 sekalian sila la komen ye utk gambar2 yg lain..segan den aqua biase je  pale 
Antara ikan yg ada dlm ni:

Aro hb (gambar xcun..susah no nak amek gmbr aro ni)
Lampam
Temoleh
Kelah
Krai
Bandaraya
Bichir/ikan naga









Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   

Back to top Go down
 
Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: