Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 9:11 pm

Salam geng,

saya newbie dalam bidang aro ni..sebelum ni dah bela ikan2 hiasan biasa..mmg dah aim aro ni tp saja blaja dulu bela ikan biasa..
based on sedikit pembacaan dekat forum ni dan juga blog2 lain, sy dh buat basic things yg otai2 advice la..
so skang ni sy dah beli aquarium 4 kaki khas utk park aro nanti..air dah kasi jalan, sy pakai top filter biasa, tension gon, keliling aquarium dh balut dgn kertas iklan tebal tu (leceh sgt nak guna sticker..hehe), lampu sy pakai lampu T5 utk tanning, dan aquarium tu dah didiami oleh 3 ekor lampam utk neutralkan air tu..

persoalannya, dh cukup ke semua ni utk sy beli aro dan letak dlm aquarium..
dlm mood xsabar sebenarnya nak tgk aro berenang2 dlm aquarium 4 kaki tu..hehe
aquarium lama 2 kaki dh letak bwh, kesian dorg dh di anak tirikan..hihi

hope otai2 dan juga forumer2 dpt berikan sedikit komen dan tunjuk ajar untuk ahli baru seperti sy ni..
TQ in advance.
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 9:18 pm

keliling akua balut kertas iklan??
camna tu??
nak tanning pakai t5 kaler ape??
tujuan tanning??
nk tanning ikan ape ek??
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 9:43 pm

asheed wrote:
keliling akua balut kertas iklan??
camna tu??
nak tanning pakai t5 kaler ape??
tujuan tanning??
nk tanning ikan ape ek??

kertas board yg tebal tu..xsempat lak nk ambik gmbr kat umah td..
lampu kaler putih, tanning tu sbb sy duk baca2 sblum ni kalo nk kasi kaler lg cun, tu yg sy ikut je..ke sy dh slh konsep ni?hehe
planning nk beli aro hb je dulu..background sume sy buat putih je
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 9:49 pm

farezfauze wrote:
asheed wrote:
keliling akua balut kertas iklan??
camna tu??
nak tanning pakai t5 kaler ape??
tujuan tanning??
nk tanning ikan ape ek??

kertas board yg tebal tu..xsempat lak nk ambik gmbr kat umah td..
lampu kaler putih, tanning tu sbb sy duk baca2 sblum ni kalo nk kasi kaler lg cun, tu yg sy ikut je..ke sy dh slh konsep ni?hehe
planning nk beli aro hb je dulu..background sume sy buat putih je
ermm...bground putih tu pakai ape??
HB ek...tanning nak bantu naikkan shining scale ok larrr...
jgn plak paksa utk dia jg MG...
HB xkn jd MG...MG jd HB byk..kes kencing...
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 9:53 pm

background keliling tu sy pakai kertas yg sy ckp td tu..kiri kanan bwh n blakang..
nanti blk keje sy snap gambar, otai2 bg la komen mcm mana..
pasal soalan sy td tu, dh ok ke aquarium sy ni utk terima kehadiran aro?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Feb 19, 2014 11:45 pm

farezfauze wrote:
background keliling tu sy pakai kertas yg sy ckp td tu..kiri kanan bwh n blakang..
nanti blk keje sy snap gambar, otai2 bg la komen mcm mana..
pasal soalan sy td tu, dh ok ke aquarium sy ni utk terima kehadiran aro?
nak setup akua senang jek...
akua ada..tensiongon ada..lampam idup...air da running...cukup da tu..
masuk garam kasar sket..siapppp...
aro da bole masuk...
tp rendam dulu ngn plastik bg suhu air dlm plastik sama ngn suhu air akua...
nak tanning plak...
akua bground putih...lampu putih...
pandangan newbie...
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 12:20 am

tq bros..

tp kan pasal garam tu mmg kena letak ke?xpenah letak pulak..
nk ckp ape kat tokey kedai?garam aquarium biase je ke?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 12:27 am

dekat kedai akua ada jual garam tu bro, garam kasar warna biru, kalau nak save budget, beli garam kasar biasa tu dh la, hehe

nak kasi kaler lagi cun tu tak pasti, tp kalau nak maksimumkan shining scale tu boleh...

semua bergantung ngan baka jugak... tp setup akua bro tu dh ok...

 lol! 

Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 12:46 am

bancuhan nya mcm mana bro lan?agak2 bape byk garam nk letak utk 4 kaki?

satu lg air skang ni sy isi 3/4 dari size aqua..ok ke tu utk size aro lebih kurg 5 inchi?
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 1:23 am

farezfauze wrote:
bancuhan nya mcm mana bro lan?agak2 bape byk garam nk letak utk 4 kaki?

satu lg air skang ni sy isi 3/4 dari size aqua..ok ke tu utk size aro lebih kurg 5 inchi?

alaa bro..brape byk tu agak2 je..
klu wc tukar air 10% campak je 2,3 cubit..
klu mula2 nk running air aqua tu campak ler 1 genggam garam tu..
caranye - buang air 10%,20%, letak anti klorin n garam dlm aqua,
pastu baru tambah air baru..(sminggu 1 kali wat WC)


p/s - bro duk puncak alam tu dekat ke ngn saujana utama? tq..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 2:15 am

Very Happy letak jer 1-2 genggam bro...
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 2:25 am

tq bro taro & bro lan..
kena cari garam ni jap lg..


bro tako, yup puncak alam dekat dgn saujana utama tu..duk sana ke bro?hehe
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 3:24 am

btul ke lfs ade ckp pkai garam ley max kan shine ikan?
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 6:58 pm

farezfauze wrote:
tq bro taro & bro lan..
kena cari garam ni jap lg..


bro tako, yup puncak alam dekat dgn saujana utama tu..duk sana ke bro?hehe

xlah bro..kadang2 g klinik sana bwa anak
sbb sana je ade panel,geng opis pon rmai sana
sy duk sg buloh bro..kt tasik biru tuu..
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 6:59 pm

azizklg wrote:
btul ke lfs ade ckp pkai garam ley max kan shine ikan?

wah..ade ke garam mcm tu
klu btul mahal skit pon xpe..
bleh ler try 1..ade nama n contoh gambar?
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 8:54 pm

sbnrny garam ttp garam..dr yg beli kat kedai akua atau kt kedai runcit..smue nie sodium chloride (NaCl).. tmpt aku xsmue lfs jual garam akua..dan ade yg rekemen kat aku suh pkai garam biase yg sekilo 70sen..xsemestiny stiap kali wc kne letak garam..cume klau da akua kecik..ikan byk..mkn pon byk..ley letak garam skit tuk kurangkan nitrate poisoning..psl ade garam yg ade warne tu..ade tokey lfs bgtau aku yg tu hanye warne atau dye jek..xtau btul ke x..dan ade yg kate warne tu ubat..nak wat pe pkai klau ikan xsakit..ade yg ckp garam mau kasi ikan kuat mkn..ingat ikan pndi g dapur memasak ke pe..huhu..lainkedai lain jwpny..klau kite google psl garam tuk akua..simple jek psl garam nih..lfs jek yg putar belitkan fakta
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 9:34 pm

owh.. maknanye garam tu fungsi Nye 1 je utk kurangkan nitrate poisoning.
yg lain tu hanye nasi tambah lah ye..faham2..
sy suka pkai biru tu..utk nmpak air ade kaler biru
anti klorin pon kaler biru..huhu
mane tau aro dpt mlekat kaler base biru..hahaha  lol! 
tq2..  Smile 
Back to top Go down
View user profile
farezfauze

avatar

Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Feb 20, 2014 11:55 pm

smlm dh angkat aro kat bro akeem..hihi
lama menyembang kat umahnye..menuntut ape yg patut..
aro hb je, dh main kejar2 dgn lampam dlm aqua tu..

semoga aro sy yg belum ade nama tu membesar dgn jayanye..hihi
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 21, 2014 12:07 am

garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 21, 2014 1:54 am

asheed wrote:
garam biru ada ubat mcm anti stress...
garam ni guna utk mcm2 lg...
ikan sakit...air x cun...

owh..yeke bro asheed
sy pon rse mmg elok pkai garam ni..
dulu pon sy tgk pakcik sy bela aro ade pkai garam
time tu sy br 7thn.huhu
Back to top Go down
View user profile
aino



Posts : 99
Join date : 04/01/2014

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 21, 2014 2:11 am

Salam semua otai2.. maaf brtanyer.. tentang mknan aro ni.. umah sy byk cicak.. kalo tembak n bg mkn kat aro.. leh x?? Bkn nyer ape.. tngok mber mancik haruan.. kalo x pakai katak.. pakai cicak pn boleh.. tp mcm x prnah pn ade org ckp bg aro die mkn cicak.. leh bantu sy menjwb prsoalan ni.. tq..
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 21, 2014 3:34 am

bole jek..tembak dan kurung dlu cicak tu tuk beberape hari..klau idup..ley jek bg mkn kat aro..psl garam..bkn tuk nitrate poison jek..ley pkai tuk 1st aid atau treatment lain
Back to top Go down
View user profile
aino



Posts : 99
Join date : 04/01/2014

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sat Feb 22, 2014 2:10 am

Kurung dulu cicak tu?? Kalo lpas tembak.. tngah nyawa2 ikan.. trus campak dalam akua x leh ke?? Kurung utk ape??
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sat Feb 22, 2014 7:05 am

slalu klau tangkap binatang liar nih..takut binatang tu ade mkn bende yg beracun..contoh cengkerik makan daun yg da kne sembur racun..dlm perut dia bwk racun..biase lps tempoh tetentu..binatang tu mati..kire kurung nih kire lngkah bjge2 la..klau beli yg ternak puny..xyh kurung pon xpe..trus bagi jek
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sat Feb 22, 2014 9:12 pm

azizklg wrote:
btul ke lfs ade ckp pkai garam ley max kan shine ikan?

aku rasa maksud bro Lan tu tanning HB td utk naikkan shine scale...
bkn garam tu naikkan shine..heheh
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   

Back to top Go down
 
Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: