Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Feb 28, 2014 6:42 pm

Very Happy mmg sah sisik ikan lain tu bro.... sng nak tahu kalau sisik aro jatuh bro...
nampak badan aro ada part yg hitam tu, mesti sisik aro dh tggl...  king 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 04, 2014 12:49 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy mmg sah sisik ikan lain tu bro.... sng nak tahu kalau sisik aro jatuh bro...
nampak badan aro ada part yg hitam tu, mesti sisik aro dh tggl...  king 

sisik kelah kan tanggal?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 04, 2014 6:32 am

Very Happy aku pun rasa camtu bro... sbb kecik sangat sisik tu...
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 04, 2014 11:12 pm

kalau aro saya dia takut betul ngn sisik halus ikan sluang tu
padahal dia yg kejar ikan tu utk mkn mlm..brkilat2 sisik ikan 1 akuarium
huhu..
Back to top Go down
View user profile
farezfauze



Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Mar 06, 2014 8:08 pm

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy mmg sah sisik ikan lain tu bro.... sng nak tahu kalau sisik aro jatuh bro...
nampak badan aro ada part yg hitam tu, mesti sisik aro dh tggl...  king 

sisik kelah kan tanggal?

Xsure la sisik kelah ke lampam ke krai..yg pasti bkn sisik aro,sbb bro lan dh bg simple explanation tp mmg logic..hehe
Cuma kan,skang ade mslh baru lak..xsure la mmg mslh ke x tp ade sket kemusykilan la..hihi
Blh kome tlg tgk kan gmbr temoleh kat bwh ni..knapa badan nye jd mcm tu ye?penyakit ke sbb gado jd mcm tu?
Kalo gado xpela,tp kalo penyakit nk kna asingkan la..sbb duk 1 tank dgn aro..tlg ye tgk n komen skek..hehe





Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Mar 06, 2014 10:14 pm

gado ke tanggal sndiri ke ssh gak nak tau..huhu..xtau sifat2 ikan yg dlm tu..cume selalu ade aro yg suke bantai ikan lain dlm keadaan gelap..tau2 bgn pagi tgk bdn tankmate aro penuh ngn love bite
Back to top Go down
View user profile
farezfauze



Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Mar 06, 2014 10:18 pm

azizklg wrote:
gado ke tanggal sndiri ke ssh gak nak tau..huhu..xtau sifat2 ikan yg dlm tu..cume selalu ade aro yg suke bantai ikan lain dlm keadaan gelap..tau2 bgn pagi tgk bdn tankmate aro penuh ngn love bite

Tp kira tu bkn ape2 penyakit la ye bro
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 30
Location : Kluang

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Mar 06, 2014 10:36 pm

klau sbb kne bantai..mmg bkn pnyakit..tgk ikan tu bro..slagi dia kembang jek sirip dia..aktif brenang..mata clear..tu ikan sihat
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Fri Mar 07, 2014 9:50 am

Razz sah kene buli tu bro... kalau camtu gaya nya, mmg parah tu, hehe
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Sat Mar 22, 2014 10:10 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Razz sah kene buli tu bro... kalau camtu gaya nya, mmg parah tu, hehe

kes buli 2014 ni
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 24, 2014 12:08 am

Very Happy haha, ape cer ikan bro tu? masih ade tak?
Back to top Go down
View user profile
farezfauze



Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 24, 2014 7:41 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy haha, ape cer ikan bro tu? masih ade tak?

ada lg boh..baru sebulan lbh bela  lol! 
ikan ok je skang ni, cuma kadang2 je nafsu mkn xstabil..kejap pelahap, kejap xmau mkn..
xtaula time xmau mkn tu tgh period ke ape.. scratch 

cuma kan skang tgh pelik sket pasal kualiti air, lepas wc je dlm 2-3 hari air jadi hijau..
kalau baca kat topic2 yg ada sebelum ni ramai yg cakap air jadi hijau sbb filter xmatang, lampu terang sgt pun blh jadi jugak kan..
cuma aku duk pikir skang ni kalo nak ckp filter aku xmatang lg, dh lebih sbulan dah filter tu function, sepatutnya dh cukup matang la tu kan..
n pasal lampu lak, mmg terang lampu tu, lampu putih Kintons T5 tanning light low watt (21 watt), tp lampu tu aku on lbh kurang 12 jam je sehari..
akua dlm rumah, xterdedah langsung kat cahaya matahari..but air jadi hijau gak, sket jela hijau nye takdela melampau sgt smpai keruh xnampak ikan..
kot kwn2 blh bgtau ade sebab lain ke air jadi cenggitu..belajar pun xabis lg ni..mesti ade pembetulan nak kena buat ni.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 24, 2014 10:02 pm

rase Nye punca lampu tanning tu lah bro
sy Nye span sebulan skali tukar
air still ok n jernih
cuma sy xpkai lampu tanning lah.. huhu
betul kan sy klu info sy silap ye.. tq  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 25, 2014 2:58 am

farezfauze wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy haha, ape cer ikan bro tu? masih ade tak?

ada lg boh..baru sebulan lbh bela  lol! 
ikan ok je skang ni, cuma kadang2 je nafsu mkn xstabil..kejap pelahap, kejap xmau mkn..
xtaula time xmau mkn tu tgh period ke ape.. scratch 

cuma kan skang tgh pelik sket pasal kualiti air, lepas wc je dlm 2-3 hari air jadi hijau..
kalau baca kat topic2 yg ada sebelum ni ramai yg cakap air jadi hijau sbb filter xmatang, lampu terang sgt pun blh jadi jugak kan..
cuma aku duk pikir skang ni kalo nak ckp filter aku xmatang lg, dh lebih sbulan dah filter tu function, sepatutnya dh cukup matang la tu kan..
n pasal lampu lak, mmg terang lampu tu, lampu putih Kintons T5 tanning light low watt (21 watt), tp lampu tu aku on lbh kurang 12 jam je sehari..
akua dlm rumah, xterdedah langsung kat cahaya matahari..but air jadi hijau gak, sket jela hijau nye takdela melampau sgt smpai keruh xnampak ikan..
kot kwn2 blh bgtau ade sebab lain ke air jadi cenggitu..belajar pun xabis lg ni..mesti ade pembetulan nak kena buat ni.. Laughing

btl dah tu sbb lampu....alga membiak...tambah kalo taruk AV lagile galak dia membiak....kena laks lampu taruk dlm air..lg cpt biak...
tak menjadi masalah...cuma sakit mata je le nengok....time wc gosok tak dinding2?
Back to top Go down
View user profile
farezfauze



Posts : 25
Join date : 19/02/2014
Location : Puncak Alam, Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 25, 2014 3:14 am

aro2011 wrote:

btl dah tu sbb lampu....alga membiak...tambah kalo taruk AV lagile galak dia membiak....kena laks lampu taruk dlm air..lg cpt biak...
tak menjadi masalah...cuma sakit mata je le nengok....time wc gosok tak dinding2?

AV tu ape bro?aston villa ke? Question 
tu la mmg xde mslh bro, mslh pada mata je, skit pulak hati kite nengok nye..dinding gosok bro, siap belai2 lg..tp wc kena make sure time mof takde umah or dah tido..
kalo x nanti berbunyi lak mof, bkn main dibelai2 ikan dgn akua tu ye Mad 

mapuh kerah eden nak menjawab nanti  lol!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Mar 25, 2014 5:47 pm

AV tu kalau tak salah, Arovital kot, hehe...

kalau tanning, mmg camtu bro, air akan cepat hijau, rajin2 la cuci, hehe..
Back to top Go down
View user profile
zali



Posts : 26
Join date : 19/02/2014

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Mar 26, 2014 7:40 pm

Bro lan...ada tak jenis bacteria baik yg cepat matang sbb lama la nak tggu sebulan lebih utk mtg filternya...huhu...leh bg jenamanya tak ...huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Thu Mar 27, 2014 10:26 am

scratch ermm, tak tau bro, aku tak pakai bnda tu... takpe bro, sabar2 la menunggu, hehe...

mungkin ada bro lain yg pernah pakai bnda ni... tggu diorang komen nanti...

p/s kalau aku, aku lebih rela tggu dr pakai bnda plik2 bro, hehe  Razz 
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 31, 2014 12:08 am

g je kt lfs ade jual
ckp je nk beli serbuk utk bb dlm aqua
tp air aqua baru still kene running 1,2 hari utk comfirm..
letak ler 2,3 anak ikan dlm aqua utk lebih jelas..
maybe otai2 bleh tambah ape yg perlu..tq
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 31, 2014 9:50 am

tak perlu pakai pun takper bro, tak de nye lama sangat sebulan ,pejamcelik2 je tu...
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 31, 2014 6:21 pm

pd saya,air ijau sbb lampu..mcm tank saya sy letak tepi tingkap pon air cpt ijau..penah cube test pakai serbuk penjernih air tu..yg sekotak 3 ringgit..memula cuak nk pakai bih tu geram nengok air ijau..tgk air je dari nmpak aro terus sy test..nk tau sy pkai xsmpai suku pon serbuk tu sbb air dlm tank cket je..dlm seminit dua sy nengok aro dah tercungap2 mintak napas atas air!!!perghh pastu mule senget!!jam tu gak terus WC!!!bilas cket filter..tambah angin dlm tank..ada la dlm setengah jam menelaah aro..memula senget banyak..ingat mcm nk jalan..tp Alhamdulillah tegak balik..tapi air mmg superbbb!!!! clear pastu..mcm beli tank baru!!!xde lg ijau..sekrang ni sy x pakai pon sebuk tu..pkai kt tank ikan kelah n puyu je..bg saya WC tu gak penting..kene rajin gosok tank mcm gosok bini no.2!!hehehe
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Mon Mar 31, 2014 6:32 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
tak perlu pakai pun takper bro, tak de nye lama sangat sebulan ,pejamcelik2 je tu...

biase lah bro.. orang skrg , zaman skrg
semua mau cepat..hehehe..
sy pon baru tau jugak ade lfs jual benda tu..
tp tradisional lebih baik dan tiada kesan sampingan..
huhu  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Tue Apr 01, 2014 11:07 am

Very Happy bela aro, kena rajin dan byk sabar... yg lain tu tolak tepi, hehe
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Apr 02, 2014 2:50 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy bela aro, kena rajin dan byk sabar... yg lain tu tolak tepi, hehe

jgn gelabah bila ade semacam je kat aro....
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   Wed Apr 02, 2014 3:04 am

lama tak sembang dlm sz.
ammonia dlm air penyebab air jd hijau dalam keadaan bercahaya. ammonia terhasil daripada bahan buangan/makanan lebihan yg tertinggal. Filter matang maksudnya beneficial bakteria dah membiak dalam filter. beneficial bacteria menukarkan ammonia kepada bahan lain.
jd kesimpulannya,
1. ammonia dalam air byk
2. pencahayaan yg kuat dan lama
3. filter sudah matang tapi tak dapat menampung beban menukarkan ammonia kepada bahan lain.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2   

Back to top Go down
 
Salam Perkenalan dan minta bantuan otai2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: