Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam tumpang bertanya..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
aime_isz



Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 30
Location : seremban

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:18 am

pppieee wrote:
aime_isz wrote:
pppieee wrote:
aime_isz wrote:
Air x ngam ni..cube p beli clorin test tu test air..klu klorin ok cube tgk ph die plak..

Rase pun mcm tu... Adess nk test pun x de tester

Tester tu xmahal pon bang...baik test cepat sblum prkara x diingini berlaku..hehe.. bounce

Mmg bukan masalh mahal murah. Tp sini xde. Kene naik kuala terengganu tp kedai tutup dah mase ni

Insyallah sempat lg sok kot...org teganu rupenye.. Xrok cetong mu ni..hahahah..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:19 am

huhu aku sempoi aku taruh satu genggam tangan garam ok je.. tapi kalau takut buh secukup rasa..

ok bro nak tanya few question.. hehe nk jadi doc.. tapi seriusly aku pernah kena aku buat apa aku ckp tadi ok.. tp ada otai lagi pengalaman nnt dia ajar..

1) ada ikan pernah mati dalam aqua tu tak.. bila mati ko sauk buang or tukar air?
2) pernah tukar filter? kekerapan berapa lama
3) wc % berapa kali seminggu
4) selalu bg ikan feeder fish ke
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:21 am

Ok nnt aku jwb smua bila smpai rmh
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:28 am

huhu aku punya diagno maybe salah..just sharing apa aku buat kalau kena camnie..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:31 am

Cloudy Eye
Physical injury due to bad handling, poor water conditions,contaminated water or rubbing of eyes against contaminated tank glass. Symptoms : Eye appears to be blurred and covered with thin white membrane. In some cases the white film will cover the center part of the eye, making the eye appear blur and not clear. Remedy :Increase temperature to 30°C or even up to 33°C. Conduct regular water change and and see if condition improves, usually 3-6 days.For advanced stage treat with tetracycline add 0.3% salt and continue providing good water quality.Condition should improve within 4-6 months
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 9:51 am

zerol86 wrote:
Cloudy Eye
Physical injury due to bad handling, poor water conditions,contaminated water or rubbing of eyes against contaminated tank glass. Symptoms : Eye appears to be blurred and covered with thin white membrane. In some cases the white film will cover the center part of the eye, making the eye appear blur and not clear. Remedy :Increase temperature to 30°C or even up to 33°C. Conduct regular water change and and see if condition improves, usually 3-6 days.For advanced stage treat with tetracycline add 0.3% salt and continue providing good water quality.Condition should improve within 4-6 months

rasenya sbb ni la... poor water condition.. skang ni aku dah wak kuar dari aqua... letak dalam besen air bio aura letak garam skit.... nnt tgk kualiti air dlm aqua dlu cmne.. ikan lain2 lampam koi dah riang ria dah pun. dah tmbah garam segengam.. adehh
Back to top Go down
View user profile
mindgame



Posts : 71
Join date : 20/07/2012
Age : 29
Location : Kg Baru, KL

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Sun Dec 30, 2012 3:29 pm

pppieee wrote:
zerol86 wrote:
Cloudy Eye
Physical injury due to bad handling, poor water conditions,contaminated water or rubbing of eyes against contaminated tank glass. Symptoms : Eye appears to be blurred and covered with thin white membrane. In some cases the white film will cover the center part of the eye, making the eye appear blur and not clear. Remedy :Increase temperature to 30°C or even up to 33°C. Conduct regular water change and and see if condition improves, usually 3-6 days.For advanced stage treat with tetracycline add 0.3% salt and continue providing good water quality.Condition should improve within 4-6 months

rasenya sbb ni la... poor water condition.. skang ni aku dah wak kuar dari aqua... letak dalam besen air bio aura letak garam skit.... nnt tgk kualiti air dlm aqua dlu cmne.. ikan lain2 lampam koi dah riang ria dah pun. dah tmbah garam segengam.. adehh


Salam.. Bro, amacam ikan bro? Ok x? Masalah air smokey tu ada lg x? Sy dulu ditimpa masalah macam ni jugak.. Dulu bela black arowana (kata LFS la, nama btol xtau ape.. Ikan mcm silver tp badan gelap sket dr silver n ada oren n biru kat ekor), setahun bela xda masalah.. Tetibe je ada satu hari tu air jd smokey.. Tuka2 air pun ttp sama.. Pastu badan ikan mula timbul selaput putih.. Mata die pun timbul selaput putih tu.. Rasa cian sgt kat ikan n mcm nak tolong lapkan jer dr badan n mata ikan tu.. Pastu 2-3minggu, arwah sudah ikan sy... Sedey..

Masalah bro dah ok ke? Klau dah ok, shara sket, wat mcm mana?
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/haziqtharwan
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Mon Dec 31, 2012 4:14 am

mindgame wrote:



Salam.. Bro, amacam ikan bro? Ok x? Masalah air smokey tu ada lg x? Sy dulu ditimpa masalah macam ni jugak.. Dulu bela black arowana (kata LFS la, nama btol xtau ape.. Ikan mcm silver tp badan gelap sket dr silver n ada oren n biru kat ekor), setahun bela xda masalah.. Tetibe je ada satu hari tu air jd smokey.. Tuka2 air pun ttp sama.. Pastu badan ikan mula timbul selaput putih.. Mata die pun timbul selaput putih tu.. Rasa cian sgt kat ikan n mcm nak tolong lapkan jer dr badan n mata ikan tu.. Pastu 2-3minggu, arwah sudah ikan sy... Sedey..

Masalah bro dah ok ke? Klau dah ok, shara sket, wat mcm mana?

wasalam.. air dah ok dah pun tp masih fobia nk masukkan air paip ni.. mmg dah nazak pun ikan ni hari tu.. abis berselapuk badan n mata dia. ikan lain2 suma dah mati... tp alhamdullilah umur dia masih panjang..hari tu guna air paip yg ditapis ngan bio aura filter kat dapur pastu letak garam skit... dan letak ikan aro ni. 2,3 hari jugak baru hilang selapuk putih pada badan ngan mata dia..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Today at 5:55 am

Back to top Go down
 
Salam tumpang bertanya..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: