Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam tumpang bertanya..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Fri Dec 21, 2012 9:04 pm

ikan_akeem wrote:


BrO b e la aro j en i s a p a e h ? n a m p a k ensem je ilKan br o


xtau model jenis ape ni,... nnt besar skit baru tahu la.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 25
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Mon Dec 24, 2012 12:05 am

Nampak macam green arowana .. Bro ada mention wild kan ? tak mungkin MG f0 orang nak bagi free Laughing
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Mon Dec 24, 2012 1:18 pm

SyafiqM wrote:
Nampak macam green arowana .. Bro ada mention wild kan ? tak mungkin MG f0 orang nak bagi free Laughing

rase nye mcm green jgak. mmg wild punye ni.. xde free pun rm50 2 ekor
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 25
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Tue Dec 25, 2012 8:10 pm

Okay ahh tuhh .. Dekat kedai Rm180-Rm220 .. Wahh takde stock lagi kehh ?
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Wed Dec 26, 2012 6:22 am

SyafiqM wrote:
Okay ahh tuhh .. Dekat kedai Rm180-Rm220 .. Wahh takde stock lagi kehh ?

hari tu ade tanye kat kedai. tp mahal la jgak.. 100 ++ gakk Shocked
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Wed Dec 26, 2012 6:27 am

salam tumpang tnye geng2.. ape sal td tukar air pastu air nmpak keruh keputihan lain macam je? ke sebab skang ni musim hujan? xpe ke ikan duk dlm air cmni..??? atau ade x tnda2 ikan x selesa / serasi ngan air ni... thanks!!! Embarassed

Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Wed Dec 26, 2012 6:49 am

air jd keruh sbb byk ko ltk partisen....,pump tak dpt tarik air /kotoran ke penapis pd ruang yg hujung. skali....
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Wed Dec 26, 2012 7:13 am

miang wrote:
air jd keruh sbb byk ko ltk partisen....,pump tak dpt tarik air /kotoran ke penapis pd ruang yg hujung. skali....

baru je tukar air ni.... ade x tnda2 yg ikan x selesa cmne..
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 2:44 am

hari ni balik dari opis tgk2 ikan layu semacam je.. abis satu badan dia berselapuk putih cmtu... kenapa ek? ikan lampam dan ikan lain pun sama. ikan lampam kecik mati sekor!.. air ade masalah kot... huhu
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 2:55 am

tu bukan kot.. tu mmg dah confirm lolx... ikan ko kotor.. aku rasa ada bangkai terselit dlm pump or kat filter.. aku biasa kena.. aku balik rumah tetiba air keputihan lain mcm.. belek kat pump ambik ko bangkai ikan kena gilis.. ko tukar air byk skit.. cuci filter (jgn cuci bb sudah la) dgn pump.. ada la benda terselit dalam filter tu ke apa..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 2:58 am

lg satu aku tgk ko pakai lava rock?? leh tau apa kegunaanyer?
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 3:01 am

zerol86 wrote:
tu bukan kot.. tu mmg dah confirm lolx... ikan ko kotor.. aku rasa ada bangkai terselit dlm pump or kat filter.. aku biasa kena.. aku balik rumah tetiba air keputihan lain mcm.. belek kat pump ambik ko bangkai ikan kena gilis.. ko tukar air byk skit.. cuci filter (jgn cuci bb sudah la) dgn pump.. ada la benda terselit dalam filter tu ke apa..

dahh..tukar air dah pun.. tukar filter terus.. tp ikan lemau smacam je... lava rock tu x tahu la guna dia ape. main letak je tgk kat kedai letak batu tu..hehehehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 3:36 am

kalau leh buang la lava rock tu huhu .. aiyak dalam kotor kot... arowana best tank kosong.. nie lagi buh partition.. sempit bang.. tapi ikut owner la.. kalau owner suka ok je huhu ..

adeh tukar kapas je bro.. jgn tukar media lain.. btw leh share ke media apa ko pakai tuk filter..
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 3:50 am

zerol86 wrote:
kalau leh buang la lava rock tu huhu .. aiyak dalam kotor kot... arowana best tank kosong.. nie lagi buh partition.. sempit bang.. tapi ikut owner la.. kalau owner suka ok je huhu ..

adeh tukar kapas je bro.. jgn tukar media lain.. btw leh share ke media apa ko pakai tuk filter..

filter biase warna hijau biru tu je... lain xdak tuka..
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 5:55 am

Knape ikan ni letih lesu mkn pun x...? Mata ngan tubuh dia ade mcm selaput putih je..
Agak2 pasal ape ek? Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:02 am

Ada clorin test tak? Cuba check ph ngan clorin...mcm ada x kena tu....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:04 am

kodok wrote:
Ada clorin test tak? Cuba check ph ngan clorin...mcm ada x kena tu....

Clorin test ni la xde.. Tp td mase tuka air dah letak anti clorine tu..aduyai
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:07 am

air kotor tu je.. ada heater ke uv filter ke kasi on.. kasi taruh garam byk skit.. byk kuman.. aqua aku ada pernah kena.. ikan lampam abis keputihan aro ok la tapi aku nampak mcm ada benda putih taruh uv filter clear trus esk..
Back to top Go down
View user profile
aime_isz

avatar

Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 31
Location : seremban

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:09 am

Air x ngam ni..cube p beli clorin test tu test air..klu klorin ok cube tgk ph die plak..
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:09 am

zerol86 wrote:
air kotor tu je.. ada heater ke uv filter ke kasi on.. kasi taruh garam byk skit.. byk kuman.. aqua aku ada pernah kena.. ikan lampam abis keputihan aro ok la tapi aku nampak mcm ada benda putih taruh uv filter clear trus esk..

Heater xde uv filter xde..maklum la newbies. Yg ase garam je. Dah letak td pun takut gak nak letak byk2
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:12 am

aime_isz wrote:
Air x ngam ni..cube p beli clorin test tu test air..klu klorin ok cube tgk ph die plak..

Rase pun mcm tu... Adess nk test pun x de tester
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:13 am

tepek pix aqua dgn filter compartment
Back to top Go down
View user profile
aime_isz

avatar

Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 31
Location : seremban

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:14 am

pppieee wrote:
aime_isz wrote:
Air x ngam ni..cube p beli clorin test tu test air..klu klorin ok cube tgk ph die plak..

Rase pun mcm tu... Adess nk test pun x de tester

Tester tu xmahal pon bang...baik test cepat sblum prkara x diingini berlaku..hehe.. bounce
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:15 am

zerol86 wrote:
tepek pix aqua dgn filter compartment

Ok japgi ar ni ade kat luar jap
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   Thu Dec 27, 2012 6:17 am

aime_isz wrote:
pppieee wrote:
aime_isz wrote:
Air x ngam ni..cube p beli clorin test tu test air..klu klorin ok cube tgk ph die plak..

Rase pun mcm tu... Adess nk test pun x de tester

Tester tu xmahal pon bang...baik test cepat sblum prkara x diingini berlaku..hehe.. bounce

Mmg bukan masalh mahal murah. Tp sini xde. Kene naik kuala terengganu tp kedai tutup dah mase ni
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam tumpang bertanya..   

Back to top Go down
 
Salam tumpang bertanya..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: