Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana Kurang Selera

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Arowana Kurang Selera   Fri Sep 07, 2012 11:59 am

Saya baru je belajar pelihara Arowana ni, Arowana saya ni berumur lingkungan 5 bulan, saiz 8-10 inci. Sejak 2 minggu ni ia jarang sgt makan...
macam² dah saya buat...letak ubat hijau S1, tukar air kerap dan sekarang ni saya cuba letakkan ikan lain 2 kelah & 2 lampam....
boleh siapa² bantu??

sorry gambar x clear sgt...[img] [/img]
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Fri Sep 07, 2012 11:08 pm

Sebelum ni bg mkn apa? Dah try tukar makanan?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Sat Sep 08, 2012 9:20 am

sblm ni dia mkn superworm, cengkerik & ikan seluang...nk bg mkn apa plak yeh?? td aku check PH air dlm area 7.6..
ok ke PH ni?? nak letak apa ehh utk turun kn PH air?? adakah sbb PH air dia kurang mkn??
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Sat Sep 08, 2012 8:19 pm

arai81 wrote:
sblm ni dia mkn superworm, cengkerik & ikan seluang...nk bg mkn apa plak yeh?? td aku check PH air dlm area 7.6..
ok ke PH ni?? nak letak apa ehh utk turun kn PH air?? adakah sbb PH air dia kurang mkn??

aro jenis ape ni? ce try bg udang idup..
Back to top Go down
View user profile
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 2:20 am

Arowana jenis yellow tail..tp dah besar ni masih x nmpk warna dia pun..entah kena tipu ke tak..
sapa² blh identify x jenis Aro saya ni jenis apa??
ok nnt saya cuba bg mkn udang idup lak..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 8:26 am

platinum aro kot
Back to top Go down
View user profile
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 8:29 am

entahlah...mmg nmpk putih ja Aro saya ni...rasa besarnya dah 10"..sppt nya boleh nmpk kan warna nya..
kalau platinum Aro ianya setaraf ngn yellow ke @ rendah lg kasta nya...toke kedai tu lah kata ni yellow tail..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 8:31 am

besar cikit lagi kalau jadi camni pun cantik gak.. letak bcground itam menyala2 lah dia
Back to top Go down
View user profile
ebumugo

avatar

Posts : 163
Join date : 04/09/2012
Age : 38
Location : Batang Kali,Selangor-Pasir Mas,Kelantan

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 10:45 am

platinum aro kot

Salam..biar betul jawapn tu....lain mcm jer.....he..he..
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 10, 2012 4:17 pm

Pi bubuh ckit arowana vital... Dan lihatlah hasilnya.........
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Tue Sep 11, 2012 7:51 am

So ikan dah makan belum?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Tue Sep 11, 2012 8:20 am

apa pengkhususan ubt at ni eh? agak mahal juga nak beli pastu memang berkesan ke?

Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Tue Sep 11, 2012 8:27 am

hu2aimie wrote:
apa pengkhususan ubt at ni eh? agak mahal juga nak beli pastu memang berkesan ke?


Untuk jangka masa panjang mmg ada...ikan ko nampak shine lebih sket....ni berdasarkan pengalaman aku ler....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Thu Sep 13, 2012 2:23 pm

Alhmdlh..ikan sy dah ada selera mkn..dia posa 6 jgk kot..tp dh 3 mgu dia merajuk.. Smile
Aro Vital standard brp harga?? baru ni tgk $50...ok ke tak..
Lawa jgk aro platinum ni..tp x nmpk tanda² kt ikan sy pon... pale
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver

avatar

Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Thu Sep 13, 2012 6:56 pm

memang lawa aro platinium ni tapi harga dia mahal nak mampos...x percaya try tanya mana2 LFS.....coz aro platinium ni ade setengah kolam je yang hasil kan ikan niii.....x semua farm leh hasil kan ikan ni mcm ni...
Back to top Go down
View user profile
arai81

avatar

Posts : 9
Join date : 04/05/2012
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Mon Sep 17, 2012 2:08 am

x penah sy tengok lagi Aro jenis platinum..class gitu...
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 33
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   Tue Sep 18, 2012 8:58 pm

hu2aimie wrote:
besar cikit lagi kalau jadi camni pun cantik gak.. letak bcground itam menyala2 lah dia

Ini ker yg dikatakan aro platinum??or sebab tanning background+lampu?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana Kurang Selera   

Back to top Go down
 
Arowana Kurang Selera
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: