Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sump filter

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Sump filter   Sun May 27, 2012 6:13 pm



Contoh rekabentuk sump filter yang ada di internet..kepada sahabat2 forumer yang ada menggunakan dan berpengalaman menggunakan sump filter boleh kita berkongsi maklumat kebaikan dan kelemahan sump filter ni.. Kalau yang pandai design sump filter boleh kita berkongsi..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 12:24 am

aku pki sump tank..
aku rasa sump tank ni xde kelemahan kot..
nanty aku letak gambar sump tank aku ye...
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 12:34 am

sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 12:45 am

ally9970 wrote:
sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik

ADA BETUL NYE GAK ALLY9970...CKP...KALAU ARO YANG KECIL RASA MCM X SESUAI...COZ BAGI AKU AIR DIA DALAM N LAGI SATU CERMIN BELAH AIR TURUN 2 AKAN JADI KOTOR N BERLUMUT....HEHEH JGN MARAH BRO..JUST BUDAK BARU MCM AKU NI NAK BAGI PENDAPAT JE KALAU SALAH MINTAK MAAF BYK2 DARI UJUNG KUKU SAMPAI UJUNG RAMBUT Laughing Laughing Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 1:29 am

mr.gabanz wrote:
aku pki sump tank..
aku rasa sump tank ni xde kelemahan kot..
nanty aku letak gambar sump tank aku ye...

Tq sahabat..saya sedang tercari2 filter yang sesuai..kalau ada design yang menarik mungkin kalau xda jual saya nak tempah je Laughing
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 1:30 am

ally9970 wrote:
sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik

Macam tu ye..xpe saya nak buat letak ikan yang dah 8 bulan ok kan? Biasanya orang letak sump filter ni ada tak yang letak di atas akua?
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 1:32 am

Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik

ADA BETUL NYE GAK ALLY9970...CKP...KALAU ARO YANG KECIL RASA MCM X SESUAI...COZ BAGI AKU AIR DIA DALAM N LAGI SATU CERMIN BELAH AIR TURUN 2 AKAN JADI KOTOR N BERLUMUT....HEHEH JGN MARAH BRO..JUST BUDAK BARU MCM AKU NI NAK BAGI PENDAPAT JE KALAU SALAH MINTAK MAAF BYK2 DARI UJUNG KUKU SAMPAI UJUNG RAMBUT Laughing Laughing Sad Sad

Ciptaan yang menarik biasanya datang dari fikiran yang negatif dan diterjemahkan kepada yang positif..pendapat anda boleh dijadikan panduan yang berguna..tq sahabat Smile
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 1:51 am

fazrulnizam82 wrote:
Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik

ADA BETUL NYE GAK ALLY9970...CKP...KALAU ARO YANG KECIL RASA MCM X SESUAI...COZ BAGI AKU AIR DIA DALAM N LAGI SATU CERMIN BELAH AIR TURUN 2 AKAN JADI KOTOR N BERLUMUT....HEHEH JGN MARAH BRO..JUST BUDAK BARU MCM AKU NI NAK BAGI PENDAPAT JE KALAU SALAH MINTAK MAAF BYK2 DARI UJUNG KUKU SAMPAI UJUNG RAMBUT Laughing Laughing Sad Sad

Ciptaan yang menarik biasanya datang dari fikiran yang negatif dan diterjemahkan kepada yang positif..pendapat anda boleh dijadikan panduan yang berguna..tq sahabat Smile

hee....bro fazrulnizam....rasa nya sump tank ni x der jual dekat kedai....kalau nak beli kene tempah dekat kedai cermin...n bagi saya sump tank ni pakai dekat bawah lagi menarik....sbb senang nak cuci...coz dkt office saya ade 2 aquarium 3ft pakai sump tank ni....heheh...nak tunjuk pic pun x leh coz hp pon hp murah nak pakai yang mahal x mamp...gaji rendah hehehe...just leh bagi pendapat je... Laughing Laughing Laughing kalau ade silap,salah n terkasar bahasa harap di maaf kan ye...

Laughing ~Hadapi DGN senyuman~ Laughing
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 2:14 am





rasanya yang mcm ni ok dekat celah2...2 letak span filter 2 then yang last...2 letak pamp....sebijik mcm dekat office saya....harap ini dpt membantu....




Laughing ~Hadapi DGN senyuman~ Laughing
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 3:01 am

pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 3:49 am

miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:11 am

Lee_silver wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Lee_silver wrote:
ally9970 wrote:
sump tank ni byk kelebihan...senang maintain, tukar air, dsbnya...satu kelemahan yg saya nampak ialah, akua yg guna sistem sump tank ni kita tak boleh nak rendahkan paras air dlm akua tu... jadi tak sesuai nak letak aro yg masih kecik

ADA BETUL NYE GAK ALLY9970...CKP...KALAU ARO YANG KECIL RASA MCM X SESUAI...COZ BAGI AKU AIR DIA DALAM N LAGI SATU CERMIN BELAH AIR TURUN 2 AKAN JADI KOTOR N BERLUMUT....HEHEH JGN MARAH BRO..JUST BUDAK BARU MCM AKU NI NAK BAGI PENDAPAT JE KALAU SALAH MINTAK MAAF BYK2 DARI UJUNG KUKU SAMPAI UJUNG RAMBUT Laughing Laughing Sad Sad

Ciptaan yang menarik biasanya datang dari fikiran yang negatif dan diterjemahkan kepada yang positif..pendapat anda boleh dijadikan panduan yang berguna..tq sahabat Smile

hee....bro fazrulnizam....rasa nya sump tank ni x der jual dekat kedai....kalau nak beli kene tempah dekat kedai cermin...n bagi saya sump tank ni pakai dekat bawah lagi menarik....sbb senang nak cuci...coz dkt office saya ade 2 aquarium 3ft pakai sump tank ni....heheh...nak tunjuk pic pun x leh coz hp pon hp murah nak pakai yang mahal x mamp...gaji rendah hehehe...just leh bagi pendapat je... Laughing Laughing Laughing kalau ade silap,salah n terkasar bahasa harap di maaf kan ye...

Laughing ~Hadapi DGN senyuman~ Laughing

Em tulah dah try ronda cari memang takda..kena tempahla jawabnya..bro Lee_silver ada rujukan tak berapa ukuran sump filter yang sesuai? Pendapat sahabat Lee_silver sangat dialu2kan tak ada yang berkecil hati jangan risau..we all here open minded Smile Saya juga budak baru belajar..takda aro yang mahal pon saya bela..kita sama mula dari sang silver yang sentiasa kelaparan..huhuhu..
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:12 am

Lee_silver wrote:




rasanya yang mcm ni ok dekat celah2...2 letak span filter 2 then yang last...2 letak pamp....sebijik mcm dekat office saya....harap ini dpt membantu....




Laughing ~Hadapi DGN senyuman~ Laughing

Wah cun ni..tq sahabat Lee_silver..em ada kemungkinan tak berlakunya kebanjiran jika pump rosak?
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:17 am

miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

Wah tqvm tuan..pembelajaran yang paling bermakna ditempuhi melalui pengalaman..perkongsian pengalaman boleh mencambah minda dan meningkatkan daya berfikir serta sambil2 mengeratkan hubungan persaudaraan..huhuhu..terima kasih atas perkongsian ini..saya sebenarnya tak faham apa dia part air turun nampak kotor dan boleh diatasi dengan bioball tu tuan..sebab tak pernah nengok betul2 full setup sump filter ni..kalau ada gambar full setup sump filter cantik gak untuk rujukan Cool
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:20 am

ikan_akeem wrote:
miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..

Tq atas info berguna yang saudara berikan..saya ingin bertanya bolehkah tank 5'x2'x2' bawahnya ditebuk lubang dan paipnya disambungkan ke atas tank lebih kurang 2' 1/2? Boleh tak tekanan air membantu air tu naik sendiri?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:46 pm

ikan_akeem wrote:
miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..


semua bergantung pada kreativiti masing2...aku penah tgk org wat filter pakai tong cat ja....filter untuk kolam...tak ada hal pun....kalau part yg air turun tu tak nak nampak kotor (ruang segi tiga kat tepi)...suh org yg buat tu pakai cermin warna hitam jangan warna putih.....setel problem
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:49 pm

fazrulnizam82 wrote:
ikan_akeem wrote:
miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..

Tq atas info berguna yang saudara berikan..saya ingin bertanya bolehkah tank 5'x2'x2' bawahnya ditebuk lubang dan paipnya disambungkan ke atas tank lebih kurang 2' 1/2? Boleh tak tekanan air membantu air tu naik sendiri?



yang nie aku tak pahamm ha3......air tak boleh naik sendiri kalau tak ada mesin....pasal banjir tak banjir...kalau pump rosak mmg tak banjir sbb sump tank punya saiz kena set betul2 dgn saiz tank utama...susah mau cita...kasi tunjuk depan mata baru tau
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:52 pm

miang wrote:
ikan_akeem wrote:
miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..


semua bergantung pada kreativiti masing2...aku penah tgk org wat filter pakai tong cat ja....filter untuk kolam...tak ada hal pun....kalau part yg air turun tu tak nak nampak kotor (ruang segi tiga kat tepi)...suh org yg buat tu pakai cermin warna hitam jangan warna putih.....setel problem

Oh kalau camtu kena cari kat kedai mana ada pakai sump filter ni..area johor ni susahla..cuti2 sekolah ni leh ronda2 lain2 tempat tapi tak tau mana? Ada idea? Kalau dapat siap pelan lagi cantik Laughing
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 5:54 pm

miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
ikan_akeem wrote:
miang wrote:
pendapat aku sump tank mmg bagus..kotoran tak nampak,sump tank kat bwh...senang cuci...senang maintain,setup....part yg air turun ada nampak kotor tak blh nak ckp apa la..tapi blh di atasi dgn masukkan bioball dalam tu...part yg air kena letak banyak kalau ikan kecik pun bukan masalah gak...jangan pakai sump tank...masuk air sikit cari pump baru(jns top filter),agak2 7/8inci saiz ikan blh tambah air guna sump tank....apa2 hal terpulang...just pengalaman.....

yup..still leh modified aqua yg guna sump filter ni..kadang2 ada jenis aquarium sump filter yg penutup nya x leh letak top filter (especially kabinet aquarium)..kita pakai liquid filter..dekat pump tu ada extension untuk filter..

Tq atas info berguna yang saudara berikan..saya ingin bertanya bolehkah tank 5'x2'x2' bawahnya ditebuk lubang dan paipnya disambungkan ke atas tank lebih kurang 2' 1/2? Boleh tak tekanan air membantu air tu naik sendiri?



yang nie aku tak pahamm ha3......air tak boleh naik sendiri kalau tak ada mesin....pasal banjir tak banjir...kalau pump rosak mmg tak banjir sbb sump tank punya saiz kena set betul2 dgn saiz tank utama...susah mau cita...kasi tunjuk depan mata baru tau

Ha3 wat eksperimen bagus juga kan..Wah susah ni nak reka sendiri dan tempah kat kedai cermin..em..kalau kasi tiup lubang bawah tank akua dengan pump air kasi air naik dulu ada kemungkinan tak membantu air tu keluar sendiri dengan tekanan air?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 6:03 pm

hang blh survey kat LFS mcmana dia setting....bukak sekali kabinet filter dia...nak belaja apa ada hal
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 6:08 pm

miang wrote:
hang blh survey kat LFS mcmana dia setting....bukak sekali kabinet filter dia...nak belaja apa ada hal

Huhu tq tuan..LFS tu apa ye? scratch
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 6:09 pm

fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
hang blh survey kat LFS mcmana dia setting....bukak sekali kabinet filter dia...nak belaja apa ada hal

Huhu tq tuan..LFS tu apa ye? scratch


adeiii....carik kat kamus ha3....
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 6:10 pm

miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
hang blh survey kat LFS mcmana dia setting....bukak sekali kabinet filter dia...nak belaja apa ada hal

Huhu tq tuan..LFS tu apa ye? scratch


adeiii....carik kat kamus ha3....

Ha3 ok2 nanti saya cari kalau jumpa Smile berhati2 di jalan raya..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 6:38 pm

fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
hang blh survey kat LFS mcmana dia setting....bukak sekali kabinet filter dia...nak belaja apa ada hal

Huhu tq tuan..LFS tu apa ye? scratch


adeiii....carik kat kamus ha3....

Ha3 ok2 nanti saya cari kalau jumpa Smile berhati2 di jalan raya..

LFS = Local Fish Shop
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Sump filter   Mon May 28, 2012 7:09 pm

fazrulnizam82 wrote:
Lee_silver wrote:




rasanya yang mcm ni ok dekat celah2...2 letak span filter 2 then yang last...2 letak pamp....sebijik mcm dekat office saya....harap ini dpt membantu....





Laughing ~Hadapi DGN senyuman~ Laughing

Wah cun ni..tq sahabat Lee_silver..em ada kemungkinan tak berlakunya kebanjiran jika pump rosak?


buat masa ni x banjir lagi lah office ni....coz kalau pam rosak air 2 x kan turn n naik ....so air 2 x banjir kan rumah bro.....tpi jarang lah berlakunya pam rosak ni...tpi kene jaga air lah coz bila air x cukup tkt pam 2 panas n rosak...boleh tau x sump tank ni untuk aqua berape besar...leh saya cuba buat congak2 sikit Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sump filter   Today at 3:05 am

Back to top Go down
 
Sump filter
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 12Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: