Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 serangan cacing putih halus + kutu air??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:36 pm

Taro151213 wrote:
ikan_akeem wrote:
cacing halus kaler putih tu biasanya dia hidup banyak kat filter yg dah lama tak cuci..after certain time dia akan start masuk ke dlm akua pula..akuarium sy pun ada keluar banyak cacing halus putih ni.tapi setakat ni dia x bagi apa2 masalah pada ikan setakat pemerhatian saya.mana yg lekat di dinding aku..ikan feifeng akan tolong makan..

p/s:top filter saya dah setahun tak cuci..cuma selalu tukar air shj Razz 

aqua byk mmg malas skit nk cuci..btul x bro..hehehe...  lol! 
tp mase dtg amik br aritu jenih je air Nye..huhu

haha..ye kot bro..tapi kalo ikut pengalaman sy..filter yg sy cuci akan buat air akuarium lagi keruh ada la..mungkin ada salah teknik tukar air kot..
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:37 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
akhirnya ada jugak otai dtg komen, hihihi  Razz 

p/s bro akeem ni dh otai, jgn diikut tak cuci span tu, hahaha, yg baru2 berjinak, rajin2 lah cuci...
     nanti kalau dah terer boleh lah buat camtu, hehe  lol! 

macam setujuuu je...mcm btll je..hehhe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:58 pm

taro - ye lah, lupe plak bro akeem ni byk akua, hehe  geek 

akeem- bb dah byk tu, tu yg air jernih jer, hehe, bb lam akua aku, aku selalu bunuh (cuci span) ...  lol! 

aro-mmg ptt setuju, mmg betul tu, hehe
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:13 pm

haha..kalo confident air akua ok xpe bro..kalo x konfiden jgn buat..better selalu cuci filter n tukar air.

kalo 2-3 hari sekali tukar air dan cuci filter..ammonia pun tak sempat nak naik tinggi..air pun akan selalu dlm keadaan fresh
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:16 pm

ikan_akeem wrote:
haha..kalo confident air akua ok xpe bro..kalo x konfiden jgn buat..better selalu cuci filter n tukar air.

kalo 2-3 hari sekali tukar air dan cuci filter..ammonia pun tak sempat nak naik tinggi..air pun akan selalu dlm keadaan fresh


pling mlas sy cuci/tukar air sminggu skali je..
tp xde lah sbulan skali.. hehehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:17 pm

Razz haha, tula pasal bro... rajin2 WC.. kalau dah pro mcm bro takper la, cam aku ni, tengok keruh pun dah panik, hahaha  lol! 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:27 pm

reason why kena wc regularly sbb nak dilute kitaran ammonia,nitrit n nitrat..lagi pun bila introduce air baru akan buat ikan lebih rasa fresh mcm org baru lepas mandi Laughing 

kalo ada filter sistem yg bagus dan mantap takpe la utk tukar air sebulan sekali lagi2 kalo ikan cuma seekor dua je dlm akua..
tapi kalo ada banyak ikan ikan better lebih kerap..lagi2 pulak kalo mcm aku ni yg sekadar pengguna top filter shj.. Smile 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:31 pm

Very Happy hehe, pengguna top ni sng ckit nak cuci kan bro? bukak, cuci jer...
kalau pakai canister tu mgkin payah ckit kot... tp tak lah perlu kerap sangat cuci filter...  scratch 
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:44 pm

ikan_akeem wrote:
reason why kena wc regularly sbb nak dilute kitaran ammonia,nitrit n nitrat..lagi pun bila introduce air baru akan buat ikan lebih rasa fresh mcm org baru lepas mandi Laughing 

kalo ada filter sistem yg bagus dan mantap takpe la utk tukar air sebulan sekali lagi2 kalo ikan cuma seekor dua je dlm akua..
tapi kalo ada banyak ikan ikan better lebih kerap..lagi2 pulak kalo mcm aku ni yg sekadar pengguna top filter shj.. Smile 


maksudnya.. rajin tukar air, jarang cuci filter..
betul ke bro mcm tu.. leh tiru ni utk pengguna top filter mcm saya.. huhu..  bounce 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:46 pm

filter tu cuci jer bro... takyah tukar selalu sangat, kalau dah agak2 nipis tu, blh la tukar...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:55 pm

Taro151213 wrote:
ikan_akeem wrote:
reason why kena wc regularly sbb nak dilute kitaran ammonia,nitrit n nitrat..lagi pun bila introduce air baru akan buat ikan lebih rasa fresh mcm org baru lepas mandi Laughing 

kalo ada filter sistem yg bagus dan mantap takpe la utk tukar air sebulan sekali lagi2 kalo ikan cuma seekor dua je dlm akua..
tapi kalo ada banyak ikan ikan better lebih kerap..lagi2 pulak kalo mcm aku ni yg sekadar pengguna top filter shj.. Smile 


maksudnya.. rajin tukar air, jarang cuci filter..
betul ke bro mcm tu.. leh tiru ni utk pengguna top filter mcm saya.. huhu..  bounce 

jarang cuci tu ok..tapi sekali sekala tu cuci jugak lah ye..
cacing putih tu memang datang drp taik2 ikan yg trap dlm filter sebenarnya..so nak elakkan ada cacing putih servis la filter baik2.
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 9:59 pm

ikan_akeem wrote:
Taro151213 wrote:
ikan_akeem wrote:
reason why kena wc regularly sbb nak dilute kitaran ammonia,nitrit n nitrat..lagi pun bila introduce air baru akan buat ikan lebih rasa fresh mcm org baru lepas mandi Laughing 

kalo ada filter sistem yg bagus dan mantap takpe la utk tukar air sebulan sekali lagi2 kalo ikan cuma seekor dua je dlm akua..
tapi kalo ada banyak ikan ikan better lebih kerap..lagi2 pulak kalo mcm aku ni yg sekadar pengguna top filter shj.. Smile 


maksudnya.. rajin tukar air, jarang cuci filter..
betul ke bro mcm tu.. leh tiru ni utk pengguna top filter mcm saya.. huhu..  bounce 

jarang cuci tu ok..tapi sekali sekala tu cuci jugak lah ye..
cacing putih tu memang datang drp taik2 ikan yg trap dlm filter sebenarnya..so nak elakkan ada cacing putih servis la filter baik2.


skip skali skala boleh lah ye..huhuhu  Smile 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 11:17 pm

Very Happy boleh jer bro... tp lebih baik rajin2 kan diri kalau nak aro mantap dan terhindar dr penyakit...

mencegah lebih baik dr mengubati...  Basketball 
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 11:49 pm

sng jek kot nak maintain top filter..bukak cover dia..klua kan span yg pling atas..pastu pkai paip getah..kepit skit bg high pressure..pastu sembur sampi hilang rase was2..pastu pasang balik..5min pon xsmpi..dua bulan skali tuka yg baru..atau klau da mls sgt cam aku..beli byk2 span ijau tu..sbulan skali pkai buang..50sen jek 1..huhu..yg belah bwh..1/2-1tahun tuka..tp tuka skit2 la..kcuali ade wabak dlm akua
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 11:56 pm

Smile haaa, yg mcm bro aziz cakap ni pun boleh jugak... utk akua yg byk, diorg ni dah pro bab ni... hrhr

utk akua yg sekor je dlm, tak susah sgt nak cuci ... rajin2 kan jer lah...  cheers 
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Dec 26, 2013 12:07 am

azizklg wrote:
sng jek kot nak maintain top filter..bukak cover dia..klua kan span yg pling atas..pastu pkai paip getah..kepit skit bg high pressure..pastu sembur sampi hilang rase was2..pastu pasang balik..5min pon xsmpi..dua bulan skali tuka yg baru..atau klau da mls sgt cam aku..beli byk2 span ijau tu..sbulan skali pkai buang..50sen jek 1..huhu..yg belah bwh..1/2-1tahun tuka..tp tuka skit2 la..kcuali ade wabak dlm akua

haha..btul bro, sy guna kan cara yg lebih kurang mcm tu lah..
cuci ikut lapisan..senang, tgk kotor teruk skit je br cuci..
yelah.. dlm aqua bkn bela aro je..ikan lain pun byk..hehe  Smile cheers 
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Dec 26, 2013 12:19 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Smile haaa, yg mcm bro aziz cakap ni pun boleh jugak... utk akua yg byk, diorg ni dah pro bab ni... hrhr

utk akua yg sekor je dlm, tak susah sgt nak cuci ... rajin2 kan jer lah...  cheers 

hangat btl topik span ni..hehehe
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Dec 26, 2013 12:24 am

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Smile haaa, yg mcm bro aziz cakap ni pun boleh jugak... utk akua yg byk, diorg ni dah pro bab ni... hrhr

utk akua yg sekor je dlm, tak susah sgt nak cuci ... rajin2 kan jer lah...  cheers 

hangat btl topik span ni..hehehe


hehehe..al maklum lah...suruh cuci baju sndri, dh ade MOF yg uruskan..
xkan nk cuci filter pun mau MOF yg buat.. kang dgn filter2,span2 dia msuk
dlm mesin basuh nanti..hahaha  lol! santa 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Dec 26, 2013 1:11 am

Razz kalau bro suroh MOF, kang kena sabotaj pulak, hahaha ..  lol! 

topik camni msti hangat sbb dr penjagaan air lah semuanya bermula...  study
Back to top Go down
View user profile
umark



Posts : 46
Join date : 25/11/2013
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Dec 26, 2013 1:00 pm

Kebetulan..bukak je forum..ade topik ni..terbaik..sblum ni tank mmg clear sbb ade Feifeng..tapi asik kene blasah ngn aro..tadi blk keje..tgk ade bende2 halus pd tank..sy cuci gune span jela...pastu sdut air keluar...nmpk ok dah...nk cuci filter 2-3 pagi...malas dah...bile bace kt sini...byk info dapat..tq bro...
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Fri Dec 27, 2013 9:54 pm

Taro151213 wrote:
aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
Smile haaa, yg mcm bro aziz cakap ni pun boleh jugak... utk akua yg byk, diorg ni dah pro bab ni... hrhr

utk akua yg sekor je dlm, tak susah sgt nak cuci ... rajin2 kan jer lah...  cheers 

hangat btl topik span ni..hehehe


hehehe..al maklum lah...suruh cuci baju sndri, dh ade MOF yg uruskan..
xkan nk cuci filter pun mau MOF yg buat.. kang dgn filter2,span2 dia msuk
dlm mesin basuh nanti..hahaha  lol! santa 


ni dalam topik2 yg lepas...
http://arowana.forumotion.com/t156-ikan-duk-garu2-kan-cermin
Back to top Go down
View user profile
azizklg



Posts : 410
Join date : 30/10/2013
Age : 31
Location : Kluang

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sat Dec 28, 2013 4:36 am

tp jgn risau sgt klau aro tu ade mengaru skit2..sbb aro nih jenis yg tahan lasak..kcuali kutu tu da ade penuh kat ekor aro...tp jarang2 aku jmpe smpi penuh kat ekor tuh..atau gatal melampau smpi xlalu mkn..bru aku on heater..kbiasaan nye tankmate aro tu yg slalu kne..aro biase rilek jek..kutu air atau ich nih asal dia mgkin dr air paip atau dr feeder yg kite kasi..mmg xley elak..klau spe2 ade letak tankmate clownloach..msti phm..
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sat Dec 28, 2013 5:05 am

huhuhu..xpnah lg kene kutu air or gatal..sy amal kan nasihat2 dr bro2 di sini.. 2kali sminggu buat wc dah ok kan? 1kali sminggu pn ade gak..tgk time free gak lah..huhu.filter tu skali skala je sy wat top servis..span tu rajin lah ble tgk dah kotor sgt kan..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Dec 29, 2013 4:59 pm

umark wrote:
Kebetulan..bukak je forum..ade topik ni..terbaik..sblum ni tank mmg clear sbb ade Feifeng..tapi asik kene blasah ngn aro..tadi blk keje..tgk ade bende2 halus pd tank..sy cuci gune span jela...pastu sdut air keluar...nmpk ok dah...nk cuci filter 2-3 pagi...malas dah...bile bace kt sini...byk info dapat..tq bro...

hehe, topik ni dah lama bro... aku up kan balik, sbb mcm aku mula2 dulu, tak tau psl bnda ni sume...
terkial2 gak cari... sama2 lah kita kongsi pengetahuan bro,....  study 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Dec 29, 2013 5:03 pm

Razz betul tu, kalau tergaru2 ckit tu ok la... tp kalau dh keterlaluan. kena kaji apa mslah.... kutu ke, cacing ke...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   

Back to top Go down
 
serangan cacing putih halus + kutu air??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: