Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 masalah ulat halus..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: masalah ulat halus..   Sun Sep 02, 2012 11:20 pm

Assalammualaikum,
Mintak sesiapa yg pernah hadapi masalah ulat halus didlm aquarium, boleh bgi tau cara yg terbaik nak bunuh ulat tu.
Sy dah cuba letak ikan cap and seluang, tp aro sy dah tala xsempat dorng nak makn ulat tu. ulat berwana putih and sngt halus, suka memanjat di kaca aquarium. Pernah gak cuba gosok dinding aqurium, tp ulat tu still hidup. Air aquarium pon dah tukar 30% dan letak garam tp still sama.
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 1:45 am

http://en.allexperts.com/q/Freshwater-Aquarium-3216/worm-aquarium.htm
http://onedersave.com/blog/105/planaria-how-to-get-rid-of-white-worms-in-the-aquarium/
http://www.aquarium-pond-answers.com/2007/03/trematodes-and-nematodes-in-fish.html
http://www.aquariumfish.net/information/having_trouble_p2.htm

aku rasa nie panggil planaria worm.. org mat salleh bagi puasakan ikan, bersihkan aqua dgn filter medium, ulat tu akan mati kelaparan nanti.. kalau anchor worm lain lak.. huhu ntah saje bagi suggestion dari pakcik google.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 5:41 am

Jgn percaya sgt google tu...hehehe
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 5:52 am

kyo82 wrote:
Jgn percaya sgt google tu...hehehe

haha...
bro kyo ader tips x.. cam mn nak kill ulat tu...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 6:45 am

wanotz wrote:


haha...
bro kyo ader tips x.. cam mn nak kill ulat tu...

Terbaik letak gambar seketul baru kita tau tahap serius ke tak...majoriti rasanya penah alami mslh2 camni...aku dlu kerap tukar air then masuk garam...amik masa jugak nak recover....blh try jugak jenis guppy @ ikan longkang...jenis ni segala benda kecik apa ada dia sental...tapi kena cek jugak kot ulat tu asalnya dari sumber air....bro guna air terus dari sumber @ dari tangki air rumah?Last sekali xda penyelesaian suruh bro Gabanzshah rekemen ubat....dia raja segala ubat....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 8:12 am

kecik punya hal....cacing nie suka bertelur kat filter...kasi tukar air 30persen....cuci filter bersih2,kat filter la port dia melepak beramai2,paip dr mesin ke filter,cermin kasi gosok....span kalau nak pakai balik..kasi cuci jemur tengah panas...kasi mati segala telur/ulat yg tersangkut dalam span..kalau tak mau guna tukar span baru...pastu kalau nak lagi baik..kasi lepas anak ikan tilapia besar ibu jari lebih sikit..tak sampai seminggu setel3...bersih licin dia makan...kap tak boleh dia jarang makan saki baki cacing nih...garam jangan lupa....jangan pakai ubat sekali cacing dengan ikan boleh jalan...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 9:10 am

kyo82 wrote:
wanotz wrote:


haha...
bro kyo ader tips x.. cam mn nak kill ulat tu...

Terbaik letak gambar seketul baru kita tau tahap serius ke tak...majoriti rasanya penah alami mslh2 camni...aku dlu kerap tukar air then masuk garam...amik masa jugak nak recover....blh try jugak jenis guppy @ ikan longkang...jenis ni segala benda kecik apa ada dia sental...tapi kena cek jugak kot ulat tu asalnya dari sumber air....bro guna air terus dari sumber @ dari tangki air rumah?Last sekali xda penyelesaian suruh bro Gabanzshah rekemen ubat....dia raja segala ubat....

==============

kalo boleh memang nak letak gmbr tp masalah nye.. dia halus sngt.. camera x ccukup cun nak amik gmbr.
tu lah nak kerap tukar air ni yg ssh sikit, sbb aquarium kat rmh mak. tp insyallah mnggu ni sy balik kasi cuci aquarium.
Air ni datang dri tangki rumah. x pasti lak klo ulat ni datng dri tangki air sya.
2mnggu lepas dah cuci aquarium 30% + letak garam. tp cam ader lg..
Bab nak letak ikan ni pon masalah... skng ni ikan sy tngh diet. so ape yg dia nmpk depan mata dia sapu.
setakat ank ikan ni 3 hri dia dah settel mkn. huhu
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 9:14 am

miang wrote:
kecik punya hal....cacing nie suka bertelur kat filter...kasi tukar air 30persen....cuci filter bersih2,kat filter la port dia melepak beramai2,paip dr mesin ke filter,cermin kasi gosok....span kalau nak pakai balik..kasi cuci jemur tengah panas...kasi mati segala telur/ulat yg tersangkut dalam span..kalau tak mau guna tukar span baru...pastu kalau nak lagi baik..kasi lepas anak ikan tilapia besar ibu jari lebih sikit..tak sampai seminggu setel3...bersih licin dia makan...kap tak boleh dia jarang makan saki baki cacing nih...garam jangan lupa....jangan pakai ubat sekali cacing dengan ikan boleh jalan...

bab filter ni sya akn usaha kering kan dia kasi jemur then bru pasang balik..
td ader tnya dgn bro CBS arowana. dia kata kalo semua dah wat last choice kasi kering kan aquarium. lepas dah kering aquarium baru isi balik air. Bab ni yg payah sikit, sbb xde extra aquarium. huhu..
Back to top Go down
View user profile
aromuda



Posts : 93
Join date : 15/05/2012

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 2:21 pm

pernah gak kena sy wat macam bro miang cakap tu filter kena bersihkan pastu jemur dlm 2 hari
taruk anak talapia on heater
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 4:09 pm

Apa sebab bleh ada cacing plak dlm akua? Air x pnh tukar ke? X pnh plak aku kena... scratch
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 5:56 pm

hehe ok.. nie first time gak aku dgr .. mcm aku tak pernah kena sebab filter kapas tu aku tukar baru je yang lain maintain sebab takut backteria mati gak.. nak tanya kalau kena la elok ke basuh semua terus??
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Mon Sep 03, 2012 9:12 pm

ko tank byk x pe la....bg org yg ada satu tank kan susah.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Tue Sep 04, 2012 12:27 am

adeh tank banyak la lagi susah bro.. bukan leh transfer2.. bro kita pun otai gak tu hehe byk aros..
aku tersalah phase koti nak tanya bro2 semua in future tetiba kena sebab aku selalu pakai mealworm.. kalau tukar filter medium ke basuh ke.. orang cakap backteria mati.. camne cara terbaik tuk matikan telo tu dan elakkan dari backteria mati.. ..
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Tue Sep 04, 2012 12:48 am

zerol86 wrote:
adeh tank banyak la lagi susah bro.. bukan leh transfer2.. bro kita pun otai gak tu hehe byk aros..
aku tersalah phase koti nak tanya bro2 semua in future tetiba kena sebab aku selalu pakai mealworm.. kalau tukar filter medium ke basuh ke.. orang cakap backteria mati.. camne cara terbaik tuk matikan telo tu dan elakkan dari backteria mati.. ..

cara terbaik..tukat then beli baru...hehehe....gurau je bro... Very Happy Very Happy Very Happy Smile
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Tue Sep 04, 2012 2:54 am

zerol86 wrote:
adeh tank banyak la lagi susah bro.. bukan leh transfer2.. bro kita pun otai gak tu hehe byk aros..
aku tersalah phase koti nak tanya bro2 semua in future tetiba kena sebab aku selalu pakai mealworm.. kalau tukar filter medium ke basuh ke.. orang cakap backteria mati.. camne cara terbaik tuk matikan telo tu dan elakkan dari backteria mati.. ..

Alah bakteria lama2 dia membiak balik... Bubuh je BB kat filter media... berlambak bb ada jual kat lfs.. .. x mati lah aro tu.. Apehal2 setel dulu masalah cacing.. Klu sayang bakteria tapi cacing tetap ada x guna gak..tul kan.... Hehe sunny
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Wed Sep 05, 2012 8:22 am

bb TU APE??? lampu sinar x ke
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Wed Sep 05, 2012 10:09 am

hu2aimie wrote:
bb TU APE??? lampu sinar x ke

Benefit Bacteria @ Bakteria Berguna...
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Thu Sep 06, 2012 12:09 am

beneficial bacteria
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Thu Sep 06, 2012 9:28 am

kalau taruk uv light bukan ke lagi bagus.. sume dia kasi mati 1 kali
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Thu Sep 06, 2012 9:54 am

Dgn BB skali arwah tu...hehe
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Fri Sep 07, 2012 10:46 am

video x clear sngt.

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: masalah ulat halus..   Today at 3:45 am

Back to top Go down
 
masalah ulat halus..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: