Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 serangan cacing putih halus + kutu air??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 10:14 am

salam
kpd otai2 aro mintak tolong mcmana nk setel masalah ni..
lepas tukar air ituhari dlm 30%..lps tu cuci filter..nmpak kt dinding aqua tu mcm ada cacing putih
yg halus sgt tu..byk plak tu kt belah bawah pun bertaburan..huhu bahaye ke cacing ni??
pastu kutu air halus yg kaler putih tu pun byk merayap2...adoiyai..
patutla 2-3 menjak ni aro aku ni mcm stress je..mcm takut je..huhu

mtk tolong otai2 rakan2...cmne nk hapuskan parasit2 ni ye...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 10:18 am

cuba beli ank ikan. nnt dorng mkn cacing tu.

blkg_tinggi wrote:
salam
kpd otai2 aro mintak tolong mcmana nk setel masalah ni..
lepas tukar air ituhari dlm 30%..lps tu cuci filter..nmpak kt dinding aqua tu mcm ada cacing putih
yg halus sgt tu..byk plak tu kt belah bawah pun bertaburan..huhu bahaye ke cacing ni??
pastu kutu air halus yg kaler putih tu pun byk merayap2...adoiyai..
patutla 2-3 menjak ni aro aku ni mcm stress je..mcm takut je..huhu

mtk tolong otai2 rakan2...cmne nk hapuskan parasit2 ni ye...
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 3:36 pm

wanotz wrote:
cuba beli ank ikan. nnt dorng mkn cacing tu.

blkg_tinggi wrote:
salam
kpd otai2 aro mintak tolong mcmana nk setel masalah ni..
lepas tukar air ituhari dlm 30%..lps tu cuci filter..nmpak kt dinding aqua tu mcm ada cacing putih
yg halus sgt tu..byk plak tu kt belah bawah pun bertaburan..huhu bahaye ke cacing ni??
pastu kutu air halus yg kaler putih tu pun byk merayap2...adoiyai..
patutla 2-3 menjak ni aro aku ni mcm stress je..mcm takut je..huhu

mtk tolong otai2 rakan2...cmne nk hapuskan parasit2 ni ye...
maksud bro anak ikan kap @ jenis apa ye..sbb sblm ni mmg x pernah campur ikan lain dlm tank tu..
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 4:11 pm

try ank ikan cap or ank ikan seluang.

blkg_tinggi wrote:
wanotz wrote:
cuba beli ank ikan. nnt dorng mkn cacing tu.

blkg_tinggi wrote:
salam
kpd otai2 aro mintak tolong mcmana nk setel masalah ni..
lepas tukar air ituhari dlm 30%..lps tu cuci filter..nmpak kt dinding aqua tu mcm ada cacing putih
yg halus sgt tu..byk plak tu kt belah bawah pun bertaburan..huhu bahaye ke cacing ni??
pastu kutu air halus yg kaler putih tu pun byk merayap2...adoiyai..
patutla 2-3 menjak ni aro aku ni mcm stress je..mcm takut je..huhu

mtk tolong otai2 rakan2...cmne nk hapuskan parasit2 ni ye...
maksud bro anak ikan kap @ jenis apa ye..sbb sblm ni mmg x pernah campur ikan lain dlm tank tu..
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 5:43 pm

Bubuh anak ikan kap jer byk2.. Jgn kata cacing, dgn taik aro pun dia bedal jgk.. Pastu siap lah anak kap plak jd makanan aro..keh3
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Aug 12, 2012 6:37 pm

Opmin wrote:
Bubuh anak ikan kap jer byk2.. Jgn kata cacing, dgn taik aro pun dia bedal jgk.. Pastu siap lah anak kap plak jd makanan aro..keh3
ok bro2 sekelian..trima kasih atas cadangan dan nasihat..anak ikan kap akan di beli jap lg Very Happy
tapi selain kaedah anak ikan kap tu..ade tak cara lain cth mcm letak ubat ke.. Question
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 1:55 am

letak je garam banyak sikit. Aro aku penah kena parasit jgk.dia garu2 badan dia dgn sirip dan dinding. Aku letak garam sekilo. Lepas sehari dah ok
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 3:33 am

madi_kuale wrote:
letak je garam banyak sikit. Aro aku penah kena parasit jgk.dia garu2 badan dia dgn sirip dan dinding. Aku letak garam sekilo. Lepas sehari dah ok
peh..sekilo garam byknye..aqua saiz brp tu bro?..dh mcm air laut lak nnti heheh jgn mrh bro..
aku pun dh boh garam tp dlm 5 sudu je..lps tu set heater 30c..anak ikan kap dh bubuh jugak tdi seplastik..betul la dia makan cacing2 &
partikel2 halus tu hehe..tp aro aku ni nmpk mcm x brp minat la dgn anak kap ni..buat dekk je lalu depan mata huhuhu...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 4:23 am

kalau aku.. aku suka buh temoleh.. bottom feeder yang paling rajin .. =P fgt aku sentiasa bersih..
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 4:58 am

blkg_tinggi wrote:
madi_kuale wrote:
letak je garam banyak sikit. Aro aku penah kena parasit jgk.dia garu2 badan dia dgn sirip dan dinding. Aku letak garam sekilo. Lepas sehari dah ok
peh..sekilo garam byknye..aqua saiz brp tu bro?..dh mcm air laut lak nnti heheh jgn mrh bro..
aku pun dh boh garam tp dlm 5 sudu je..lps tu set heater 30c..anak ikan kap dh bubuh jugak tdi seplastik..betul la dia makan cacing2 &
partikel2 halus tu hehe..tp aro aku ni nmpk mcm x brp minat la dgn anak kap ni..buat dekk je lalu depan mata huhuhu...


tank 4x2. Xdenya masin mcm air laut tp payau jgk la air tu tp x matinya ikan tu.parasit je yg mati
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 7:23 am

hmmm..thread lepas ada bincang pasal bab ni..cuba selak2
anyway cari punca pembiakan cacing tu dulu..bleh jd dr kotak filter/span @ getah paip yg hang guna tu..
setahu aku..cacing/parasit x mati hanya sekadar pkai garam je..x tau la korang,sebab aku dh try..
klu x mau pkai ubat-ubatan..apa yg aku buat..lepas tiger barb...x selesai..kasi cuci itu semua sistem filter n tank..
nk pkai ubat..beli la ocean free O.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 9:20 am

gabanzshah wrote:
hmmm..thread lepas ada bincang pasal bab ni..cuba selak2
anyway cari punca pembiakan cacing tu dulu..bleh jd dr kotak filter/span @ getah paip yg hang guna tu..
setahu aku..cacing/parasit x mati hanya sekadar pkai garam je..x tau la korang,sebab aku dh try..
klu x mau pkai ubat-ubatan..apa yg aku buat..lepas tiger barb...x selesai..kasi cuci itu semua sistem filter n tank..
nk pkai ubat..beli la ocean free O.. Very Happy
tq bro ats pandangan..btw td dh letak anak kap & hasil dia mmg puashati..licin tank dibuatnya...
filter pun dh cuci kaw2 tukar span baru skali..alhamdulillah nmpak mcm dh ok kot..tp
xtaulah dlm msa akn dtg huhu..btw, kalau on heater 24 jam ok ke..set 29C...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Mon Aug 13, 2012 9:40 am

itu antara option nye je..try n error la..
bleh psg heater..tp membazir je..sama la beli ngan ubat2an..of course la antara punca2 pembiakannya suhu rendah..tp small matter je..
bab kecik2 mcm ni selesaikan cara mudah..cuci tank n filter dh memadai..
sisa makanan/najis kene la pantau2..
jgn risau bab BB n parameter air bila hang cuci tank/filter 100%..ni bab advance skit..aku pn x reti bab ni..slalunya hentam kromo je..hehe
apapun good job bro.. cheers
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Mar 27, 2013 9:22 pm

sorry bro smua sbb buka blik topik lama ni...

nk update skit pasal cacing putih halus @ planaria ni..
baru2 ni aqua kt umah tu kena attack blik dgn cacing ni..menempel seluruh permukaan
dlm aqua..huhu sakit mata & geram tgk..tonyoh dia ilang kejap pastu ada balik..
letak anak ikan dlm 45 ekor..ok dia mkn cacing ni tp x abis..sbb x smpat dorang kna ngap dlu dgn aro huhu
last skli guna cara umpan cacing ni guna cacing merah beku...mmg berkesan...

cara dia letak 2@3 ketul kiub cacing beku ni dlm bekas mkanan litsinar yg boleh masuk microvave tu..kasi tebuk
lubang2 kecik kt penutup dia...pastu letak kt dasar akua...setel

tggu dlm sehari dua..insyaAllah cacing kt dinding aqua dh clear sbb smua dh gi masuk dlm
bkas mknan td..kalau rs dh clear smua bleh la angkat keluar umpan td kasi cuci bersih2 pakai
air panas huhu...tp sblm buat benda ni filter kna cuci dulu..dan umpan ni bleh diulang balik smpai sekor cacing pun
dh xde...sekian tq

sekadar ingin berkongsi...
Back to top Go down
View user profile
DH

avatar

Posts : 18
Join date : 11/03/2013
Location : Teluk Intan, Perak

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Mar 28, 2013 12:00 am

Salam bro, skdar ingin berkongsi pndpt. Aku pnh kena gak cacing putih ni. Ikut pengalaman aku, aku pakai ubat jepun tu je. Powder warna kuning tu. Mmg cpt clear cacing tu. Insyaallah tak smpai sehari clear dah. Pandangan newbie je bro. Kalau salah harap betulkn. Hehe
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Thu Mar 28, 2013 2:26 am

DH wrote:
Salam bro, skdar ingin berkongsi pndpt. Aku pnh kena gak cacing putih ni. Ikut pengalaman aku, aku pakai ubat jepun tu je. Powder warna kuning tu. Mmg cpt clear cacing tu. Insyaallah tak smpai sehari clear dah. Pandangan newbie je bro. Kalau salah harap betulkn. Hehe
oo ye ke bro..aku mmg x prnh pkai ubat jepun ni..lg senang kan..nk kna try lain kali..kalau cacing ni menyerang blik lah..
bro letak byk mana ubat tu..speket ke..newbie gak ni masih mencari ilmu...heheh
Back to top Go down
View user profile
izz1010

avatar

Posts : 27
Join date : 01/04/2013

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Sun Apr 21, 2013 9:54 pm

Salam rakan2 forum..
sy pun ada mngalami mslh cacing putih ni jgk..
Sy nk tny pndpt rakan2 yg lain,

1) Bhykah cacing2 tu pd aro? sbb sy prasan aro dan lampam sy mcm rasa gatal sbb dia ada gesel2 bdn pada cermin.

2) Adakah cacing ni terhasil drpd penggunaan arowana vital? Sbb tokey LFS yg jual arovital ni ckp produk tu cam bg bakteria baik dlm tank..bakteria baik tu trhasil slps 2-3 minggu ltk arovital..
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Tue Apr 23, 2013 7:10 pm

izz1010 wrote:
Salam rakan2 forum..
sy pun ada mngalami mslh cacing putih ni jgk..
Sy nk tny pndpt rakan2 yg lain,

1) Bhykah cacing2 tu pd aro? sbb sy prasan aro dan lampam sy mcm rasa gatal sbb dia ada gesel2 bdn pada cermin.

2) Adakah cacing ni terhasil drpd penggunaan arowana vital? Sbb tokey LFS yg jual arovital ni ckp produk tu cam bg bakteria baik dlm tank..bakteria baik tu trhasil slps 2-3 minggu ltk arovital..

1) setahu sy cacing ni x bahaya pd ikan
2) cacing ni wujud disebabkan overfeeding..mknan yg x habis akan membiak cacing2 ni..arovital sy x pasti slh 1 penyebab mslah ni..

setakat ni sy dh buat mcm2 cara nk atasi msalah ni..tp yg paling berkesan dan cepat sy guna ubat anti lice @ lice cleaner..
utk cara biologi sy letak anak ikan koi tu dlm 10 ekor..tp yg saiz besar2 ibu jari lah..ambik masa skit nk clear..
Back to top Go down
View user profile
izz1010

avatar

Posts : 27
Join date : 01/04/2013

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Tue Apr 23, 2013 9:20 pm

Thx blkg_tinggi..

Blh jd jugak sbb tu..
Sblm ni pnh bela ikan laut..mmg ada byk pun cacing2 tu..guna ubat jgk la nk bg ada cacing tu (tak ingt nama ubat) tp katanya cacing tu la yg control quality air dlm tank tu sbb lps ada cacing tu, ph dan kh makin stabil dan ammonia mkin kurg..

Kalau slh tlg btolkan..pndangan newbie sj..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Tue Dec 24, 2013 7:18 am

Very Happy aku nak kongsi pengalaman aku menangani cacing putih ini (perghhhh~ cam poyo jer? haha  lol! )

nampak cacing2 putih kecik kat cermin akua? cuba buat cam ni :-

1) sental akua sampai bersih, pump biar on..

2)10 mnit kemudian, off pump, dan sedut(buang air) keluar air lam akua, pastikan korg sedut keluar cacing putih tu sekali,
(setakat yg korg boleh sedut la)

3)bila dah clear n cacing berkurangan, korang isi air , ikut cara biasa.

4)keluarkan media filter korg (ikut cara biasa, kalau pakai top, sump atau canister), keluar kan semua filter, cuci bersih2
pump atau kotak filter dan segala macam brg berkaitan dgn filter..

5)dah cuci semua brg (kalau nak cuci sebaik nya tghari la) korg jemur filter dan peralatan (utk bunuh cacing tu) sunny 

6)biarkan brg2 tu sampai kering, bila dah kering, korg boleh pasang segala brg tu, kecuali filter wool dan lain2 yg korg letak dlm kotak filter.

7)pakai jer pump kosong tanpa filter, jgn bagi mkn kat aro korg, biar aro puasa...

8)hari ke 2 korg akan nampak cacing tu tggl sikit (kalau ada la) korg ulang langkah 1 sampai 3. (jgn pasang media filter lagi)

9)hari ketiga insyaAllah cacing tu dah takder (ikut pengalaman aku la  Very Happy ) kalau cacing dah takder, boleh pakai filter yg korg jemur tu (kalau nak pakai yg baru lagi bagus  Razz )

p/s kalau nampak lagi cacing tu, ulang langkah ni, insyaAllah berkesan, takyah nak pakai ubat bagai... hehe kang kiok aro terkena ubat memacam ni... lagi satu, cacing ni mmg bahaya, ms aku bela flowerhorn dulu, sampai susah nak nampak ikan sbb byk sgt, last2 flowerhorn aku kiok....  Sad , jd, jgn ambik mudah, yg penting, penjagaan air....selamat mencuba  study 
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 7:51 pm

DH wrote:
Salam bro, skdar ingin berkongsi pndpt. Aku pnh kena gak cacing putih ni. Ikut pengalaman aku, aku pakai ubat jepun tu je. Powder warna kuning tu. Mmg cpt clear cacing tu. Insyaallah tak smpai sehari clear dah. Pandangan newbie je bro. Kalau salah harap betulkn. Hehe

ok dah sume cara2 nak selesaikan cacing tu....mantop...cuma kalo dpt kesan punca dan cara hapuskan punca cacing tu ada, lg cun...
mencegah lebih baik dari merawat... Very Happy  heheh pendapat aku je...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:09 pm

Neutral cara mencegah tu tak brapa nak tau lah, cuma jg air ngan makanan aro jer lah...
sbb dulu, aku jg flowerhorn pun dia dtg jugak, aku bg baja je pun...
nak cakap sbb feeder fish pun payah jugak, sbb flowerhorn aku tak bg feeder fish, hehe

aku rasa ni berpunca dr najis aro la.. tu jer cara mencegah nya, jg kualiti air...
kalau jd jugak, try pakai cara yg aku pakai tu, hehe, insyaAllah boleh... hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:25 pm

cacing halus kaler putih tu biasanya dia hidup banyak kat filter yg dah lama tak cuci..after certain time dia akan start masuk ke dlm akua pula..akuarium sy pun ada keluar banyak cacing halus putih ni.tapi setakat ni dia x bagi apa2 masalah pada ikan setakat pemerhatian saya.mana yg lekat di dinding aku..ikan feifeng akan tolong makan..

p/s:top filter saya dah setahun tak cuci..cuma selalu tukar air shj Razz 
Back to top Go down
View user profile
taro151213

avatar

Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:33 pm

ikan_akeem wrote:
cacing halus kaler putih tu biasanya dia hidup banyak kat filter yg dah lama tak cuci..after certain time dia akan start masuk ke dlm akua pula..akuarium sy pun ada keluar banyak cacing halus putih ni.tapi setakat ni dia x bagi apa2 masalah pada ikan setakat pemerhatian saya.mana yg lekat di dinding aku..ikan feifeng akan tolong makan..

p/s:top filter saya dah setahun tak cuci..cuma selalu tukar air shj Razz 

aqua byk mmg malas skit nk cuci..btul x bro..hehehe...  lol! 
tp mase dtg amik br aritu jenih je air Nye..huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   Wed Dec 25, 2013 8:34 pm

akhirnya ada jugak otai dtg komen, hihihi  Razz 

p/s bro akeem ni dh otai, jgn diikut tak cuci span tu, hahaha, yg baru2 berjinak, rajin2 lah cuci...
nanti kalau dah terer boleh lah buat camtu, hehe  lol! 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: serangan cacing putih halus + kutu air??   

Back to top Go down
 
serangan cacing putih halus + kutu air??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: