Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Anak MG murah2:)!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
lionfish77



Posts : 58
Join date : 14/06/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 22, 2011 9:07 pm

gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

heran aku ... macam mana harga MG nak naik kalau masih ada farm2 yg buat megasale?
Back to top Go down
View user profile
gzagrath



Posts : 64
Join date : 10/10/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 12:42 am

gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

bro gaban, siapa yang akan mengkelaskan spek ni, persatuan ke?

cth kalau ada penjual dari kolam skali pon, adakah penjual tu akan mematuhi arahan dari persatuan & menjual aro yg x lepas spek tp pada harga MG, adakah tindakan/penguatkuasaan akan dikenakan terhadap penjual tersebut? kalau tertangkap pon, alasan penjual, aro dah terlampau banyak perlu dijual dgn apa cara skali pon & undang2 aro ni adalah nonsense .... huhuhuhu

p/s: bkn semua pembeli ni, arif tentang spek2 aro ni... masalah yer penjual mengambil kesempatan di atas kelemahan ni & membuat keuntungan MELAMPAU !!!
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 2:31 am

gzagrath wrote:
gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

bro gaban, siapa yang akan mengkelaskan spek ni, persatuan ke?

cth kalau ada penjual dari kolam skali pon, adakah penjual tu akan mematuhi arahan dari persatuan & menjual aro yg x lepas spek tp pada harga MG, adakah tindakan/penguatkuasaan akan dikenakan terhadap penjual tersebut? kalau tertangkap pon, alasan penjual, aro dah terlampau banyak perlu dijual dgn apa cara skali pon & undang2 aro ni adalah nonsense .... huhuhuhu

p/s: bkn semua pembeli ni, arif tentang spek2 aro ni... masalah yer penjual mengambil kesempatan di atas kelemahan ni & membuat keuntungan MELAMPAU !!!




akan ada undang2 baru ke?undang undang arowana 2012...betulla apa hang ckp tu..ada gak penjual yg tipu..tapi ada gak pembeli yang mengarut2...nak aro high quality...tp hrga nk murah2 sangat...sudahnya..penjual label la yg high2 clas..tp bg hrga murah sangat tak masuk akal dgn jns yg di jual.....,ada gak aro yg di jual tak cantik mana pun tapi harga potong kpala...org baru la kesian...yg dah lama main aro mungkin tau taktik2 dorg...pusing sana..pusing sini....aku punya cara cari dari sumber yg betul2 pasti..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 2:39 am

lionfish77 wrote:
gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

heran aku ... macam mana harga MG nak naik kalau masih ada farm2 yg buat megasale?

tak yah heran bro...ada jual
1.Ikan SHB jual sebagai MG tapi bagi harga SHb
2.Ikan HB tapi jual sebagai SHB harga HB
3.Jual MGBB high Qualiti padahal ikan MG biasa je pun...harga ikut MG
4.Ikan terang2 HB jual MG harga ikut SHB (ni lagi dahsyat)
Tu yg org tgk hrga mcm runtuh...kesimpulannya susah nk tgk potensi ikn saiz kecik,sbb tu org senang ekploitasi...yg dah besar..dah jadi....mahal la pulak..nasib silver tak bh nak tipu kalau tak hmmm....
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 6:16 am

miang wrote:
lionfish77 wrote:
gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

heran aku ... macam mana harga MG nak naik kalau masih ada farm2 yg buat megasale?

tak yah heran bro...ada jual
1.Ikan SHB jual sebagai MG tapi bagi harga SHb
2.Ikan HB tapi jual sebagai SHB harga HB
3.Jual MGBB high Qualiti padahal ikan MG biasa je pun...harga ikut MG
4.Ikan terang2 HB jual MG harga ikut SHB (ni lagi dahsyat)
Tu yg org tgk hrga mcm runtuh...kesimpulannya susah nk tgk potensi ikn saiz kecik,sbb tu org senang ekploitasi...yg dah besar..dah jadi....mahal la pulak..nasib silver tak bh nak tipu kalau tak hmmm....

Ada lg bro, harga clearance stock end year! Dari 2800 - 2200 - 1900..nampak sgt mg xde quality org xnk beli..tp turun harga pun mcm ketuk jugak..skrg ni mg 1200 boleh dpt..dulu duk jual AAA..kena kutuk bubar grade..skrg mg premium grade plak!!!!! Xserik2 nak tipu newbie.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 6:23 am

gzagrath wrote:
gabanzshah wrote:
ada ura2 mengatakan harga MG akan naik ke RM1.7K..nantikan..
hanya yg lepas spek saje yg mampu jual harga ni..yg x lepas spek kene la akur jual harga HBQ/SHB..layannnnnnn...

bro gaban, siapa yang akan mengkelaskan spek ni, persatuan ke?

cth kalau ada penjual dari kolam skali pon, adakah penjual tu akan mematuhi arahan dari persatuan & menjual aro yg x lepas spek tp pada harga MG, adakah tindakan/penguatkuasaan akan dikenakan terhadap penjual tersebut? kalau tertangkap pon, alasan penjual, aro dah terlampau banyak perlu dijual dgn apa cara skali pon & undang2 aro ni adalah nonsense .... huhuhuhu

p/s: bkn semua pembeli ni, arif tentang spek2 aro ni... masalah yer penjual mengambil kesempatan di atas kelemahan ni & membuat keuntungan MELAMPAU !!!

Spek ni lfs atau individu yg merosak kan industri arowana ni dgn mengkelaskan grade aro tahap melampau quality supaya oleh keetuk duit pembeli..padahal quality hancur..dorg kira berjaya sb aro 4-6 inci susah nak tgk quality mcm semua jenis hmpir sama jee..bila nak kene tunggu 3,4 bulan baru nmpak..ikut pengalama aku jgn beli nama ikan..beli dgn ilmu..xpandai tilik bwk otai2 tlg pilihkan...sekian aduan rakyat! cheers
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 6:33 am

gzagrath wrote:
bro gaban, siapa yang akan mengkelaskan spek ni, persatuan ke?

cth kalau ada penjual dari kolam skali pon, adakah penjual tu akan mematuhi arahan dari persatuan & menjual aro yg x lepas spek tp pada harga MG, adakah tindakan/penguatkuasaan akan dikenakan terhadap penjual tersebut? kalau tertangkap pon, alasan penjual, aro dah terlampau banyak perlu dijual dgn apa cara skali pon & undang2 aro ni adalah nonsense .... huhuhuhu

p/s: bkn semua pembeli ni, arif tentang spek2 aro ni... masalah yer penjual mengambil kesempatan di atas kelemahan ni & membuat keuntungan MELAMPAU !!!

hahaaha Laughing Laughing
persatuan??aku bkn ahli persatuan..dan aku x tahu samada persatuan terlibat dlm pengkelasan spek ni..stakat yg aku tahu tiada garis panduan secara rasmi dlm pengkelasan aro ni dr mana2 pihak..melainkan diperingkat farm sendiri..
pengkelasan aro adalah strategi n rahsia farm sendiri..
lagi satu-ada ke undang2 aro????mana datanag undang2 ni???x tau pun..
pembeli ada hak keatas belian mereka..so pandai2 la cari source yg betul..
PENJUAL tu terdiri dr byk pihak-farm,trader,lfs,broker n etc..so mana satu yg mengaut keuntungan melampau???
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 6:37 am

dari p'bincangan pnjg lebar rakan2 forum dh jelas btapa rumit main mg ni Laughing ...serius mnyesal mlabur dalam mg..hehe..tp apa nk bt..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 10:17 am

jgn menyesal bro. terus kan perjuangan, insyallah klo rezeki tu milik kita ikan tu rupa mcam mn pon ader gak yg beli.. :p

Rhu Dua wrote:
dari p'bincangan pnjg lebar rakan2 forum dh jelas btapa rumit main mg ni Laughing ...serius mnyesal mlabur dalam mg..hehe..tp apa nk bt..
Back to top Go down
View user profile
lionfish77



Posts : 58
Join date : 14/06/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 23, 2011 7:20 pm

aku dengar ada farm pegi china jual anak mg sampai RM550 pun ada. macam mana ni?
ni kes tipu jugak kut?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Today at 3:16 pm

Back to top Go down
 
Anak MG murah2:)!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: