Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Anak MG murah2:)!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:10 am

ttg hrga minimum sy kna bncg dgn rakan2 plabur ln..apa2 hrga mlalui PM..sy stuju dgn si ikang hrga minimum rm1000..tp hrga ni prlu ktetetapan dari pihak bertanggungjawab..dgrnya kptusan msyuarat persatuan penternak BM rm1200..tp apa yg blaku sbaliknya..apa2 pn persatuan kna kuat..bru xdiambil ksempatan..broker dr china mmg jahat ambil ksempatan..farm mmg tdesak..makin disimpan makin byk mati..sama jgk dgn plabur..klu mati apa pn xdpt..
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:17 am

gabanzshah wrote:
Berbalik kita kpd permasalahan n tujuan utama bro rhu dua..baki tggal 25ekor lg tu still nk jual rm1100 jgk ke..drpd broker china tu beli baik bg membe2 forum yg beli..harga plg terbaik la bro.. Embarassed

ttg hrga tbaik..rakan2 forum blh PM kt sy..nti hrga tu sy bncg dgn rakan plabur ln..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:34 am

Rhu Dua wrote:
ttg hrga minimum sy kna bncg dgn rakan2 plabur ln..apa2 hrga mlalui PM..sy stuju dgn si ikang hrga minimum rm1000..tp hrga ni prlu ktetetapan dari pihak bertanggungjawab..dgrnya kptusan msyuarat persatuan penternak BM rm1200..tp apa yg blaku sbaliknya..apa2 pn persatuan kna kuat..bru xdiambil ksempatan..broker dr china mmg jahat ambil ksempatan..farm mmg tdesak..makin disimpan makin byk mati..sama jgk dgn plabur..klu mati apa pn xdpt..

knp bro x amik bela,simpan je kt umah?sbb masa n kos ke?
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:39 am

klo nak sy bela kan pon boleh. Embarassed Embarassed

gabanzshah wrote:
Rhu Dua wrote:
ttg hrga minimum sy kna bncg dgn rakan2 plabur ln..apa2 hrga mlalui PM..sy stuju dgn si ikang hrga minimum rm1000..tp hrga ni prlu ktetetapan dari pihak bertanggungjawab..dgrnya kptusan msyuarat persatuan penternak BM rm1200..tp apa yg blaku sbaliknya..apa2 pn persatuan kna kuat..bru xdiambil ksempatan..broker dr china mmg jahat ambil ksempatan..farm mmg tdesak..makin disimpan makin byk mati..sama jgk dgn plabur..klu mati apa pn xdpt..

knp bro x amik bela,simpan je kt umah?sbb masa n kos ke?
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:46 am

gabanzshah wrote:
Rhu Dua wrote:
ttg hrga minimum sy kna bncg dgn rakan2 plabur ln..apa2 hrga mlalui PM..sy stuju dgn si ikang hrga minimum rm1000..tp hrga ni prlu ktetetapan dari pihak bertanggungjawab..dgrnya kptusan msyuarat persatuan penternak BM rm1200..tp apa yg blaku sbaliknya..apa2 pn persatuan kna kuat..bru xdiambil ksempatan..broker dr china mmg jahat ambil ksempatan..farm mmg tdesak..makin disimpan makin byk mati..sama jgk dgn plabur..klu mati apa pn xdpt..

knp bro x amik bela,simpan je kt umah?sbb masa n kos ke?

bkn xnk bro gabanz..tp xde ruang nk bela..lgpn sy kerap balik kpg..ikan xda sapa nk jga.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:52 am

klu ada org nk belakan..camner??
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 6:53 am

gabanzshah wrote:
klu ada org nk belakan..camner??

ayat tu menarik.. nak join gak.. haha Razz
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 7:22 am

gabanzshah wrote:
klu ada org nk belakan..camner??

mksd bro gabanz mcm mana tu..sy lani cuma fikir nk cpt balik modal je.he.tp klu ada yg minat nk bela & sy pn dpt untung apa salahnya kn..hehe..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 7:41 am

Rhu Dua wrote:
gabanzshah wrote:
klu ada org nk belakan..camner??

mksd bro gabanz mcm mana tu..sy lani cuma fikir nk cpt balik modal je.he.tp klu ada yg minat nk bela & sy pn dpt untung apa salahnya kn..hehe..

mana ada untung bro...untung ikan besar je..mcm siatem pawah gak..
then mgkin peluang jualan tu tinggi skit..
tp klu ikan mati,camner plak..
ada yg sanggup ke..bro wanotz dh excited tu...hehe
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 7:50 am

Hahahah... Embarassed Embarassed

gabanzshah wrote:
Rhu Dua wrote:
gabanzshah wrote:
klu ada org nk belakan..camner??

mksd bro gabanz mcm mana tu..sy lani cuma fikir nk cpt balik modal je.he.tp klu ada yg minat nk bela & sy pn dpt untung apa salahnya kn..hehe..

mana ada untung bro...untung ikan besar je..mcm siatem pawah gak..
then mgkin peluang jualan tu tinggi skit..
tp klu ikan mati,camner plak..
ada yg sanggup ke..bro wanotz dh excited tu...hehe
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 8:12 am

gabanzshah wrote:
Rhu Dua wrote:
gabanzshah wrote:
klu ada org nk belakan..camner??

mksd bro gabanz mcm mana tu..sy lani cuma fikir nk cpt balik modal je.he.tp klu ada yg minat nk bela & sy pn dpt untung apa salahnya kn..hehe..

mana ada untung bro...untung ikan besar je..mcm siatem pawah gak..
then mgkin peluang jualan tu tinggi skit..
tp klu ikan mati,camner plak..
ada yg sanggup ke..bro wanotz dh excited tu...hehe

hehe yg mati tu seriau dgr..tp bnda hidup..apa2 pn blh jd.btl x..sy cuba jual dlu..apa2 klu xlaku blhla kwn2 bela.hehe..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 12:23 am

Bro Rhu Dua...setuju sgt bro pasal kalo nak harga cantik baik PM je...takut secara open nt ada pihak yg xpuas hati...Anyway aku ada beberapa cadangan utk teruskn survive dalam keadaan skrg...market sebenarnya masih ada...peminat aro xkan hilang...tapi nt ada masa kita jumpa blh sembang panjang...Ajak Bob sekali....
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 12:41 am

Sebenarnya tpulang kpd Rhu Dua dia nk jual berapa sb dia punya. Mahal sket cepat balik modal. Murah sangat berjanggut la tunggu.

Aku rasa biarla farm belakan bahagian aro kita untuk dijual. Tp kalo mati, pelabur xdpt apa.
Kalau bela sendiri nk jual susah. Maybe risiko mati kurang. Cuma kalo bela dh besar dan ikan cun boleh up harga la.

Paling baik, selepas farm dh stabil...please la jgn mudah tunduk kpd org luar yang suka ambik kesempatan.
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 1:11 am

kyo82 wrote:
Bro Rhu Dua...setuju sgt bro pasal kalo nak harga cantik baik PM je...takut secara open nt ada pihak yg xpuas hati...Anyway aku ada beberapa cadangan utk teruskn survive dalam keadaan skrg...market sebenarnya masih ada...peminat aro xkan hilang...tapi nt ada masa kita jumpa blh sembang panjang...Ajak Bob sekali....

cantik sgt klu mcm tu bro kyo..nti trun bukit merah sy bgtau..yela bro..jualan persendirian hrga tbaik xblh heboh2 kn.cuma blh bg hrga tawaran dulu..pengurangan & rundingan mlalui PM Very Happy ..apa2 pn kita para plabur kna kekalkn hrga minimum mcm bro si ikang cadangkn..bru ada yg xbrani ambil kesempatan..
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 1:14 am

Si Ikang wrote:
Sebenarnya tpulang kpd Rhu Dua dia nk jual berapa sb dia punya. Mahal sket cepat balik modal. Murah sangat berjanggut la tunggu.

Aku rasa biarla farm belakan bahagian aro kita untuk dijual. Tp kalo mati, pelabur xdpt apa.
Kalau bela sendiri nk jual susah. Maybe risiko mati kurang. Cuma kalo bela dh besar dan ikan cun boleh up harga la.

Paling baik, selepas farm dh stabil...please la jgn mudah tunduk kpd org luar yang suka ambik kesempatan.

skong tu bro si ikang..klu slalu bg can nti mkin syok broker2 tu..diorang smpai sana ntah brapa pringkat plk pengedar nk blh jual kt kdai..
bro si ikang duk di marang ka leni??..kbetulan sy pn ada di kampung..free blh kita sembang2.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 4:02 am

Owh...geng satu daerah rupanya kita. Sy nie dkt rumah mak mertua, gombak. Maybe xbalik marang buat masa terdekat. Nti boleh g umah Rhu Dua usha ikang dia.
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 09, 2011 6:13 am

Si Ikang wrote:
Owh...geng satu daerah rupanya kita. Sy nie dkt rumah mak mertua, gombak. Maybe xbalik marang buat masa terdekat. Nti boleh g umah Rhu Dua usha ikang dia.

oo yeke..sy ni pn blik cuti je..krja kt jitra kedah..he.ape2 pn ada rezki blh jpe..sy ikan xdok lg..sume duk dlm kolam..xtau untg rugi lg..hehe.
Back to top Go down
View user profile
huffaDz13474



Posts : 10
Join date : 15/11/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Sun Dec 11, 2011 6:45 am

maafla menjampuk sikit...dulu masa melabur, ikan d kategorikn sebagai MG...labur byk2 200k - 300k...ikan xdk hasil lg tp yg dh untung skang farm, para pelabur belum ttu untung...farm dh amik awal2 keuntungan 2 kn...tp skang pd pelabur2 yg dpt hasil nk jualkan ikan diorg masalah jgk...masa labur dulu claim as MG, skangni claim as SHB...so dr segi rega 2 cmana, msti ada perbezaan yg ketara kn...padahal dh melabur dlm kolam MG...nk jual murah mcm bro Ikang kata la berjanggut nk tggu...kalo nk jual mahal lak spec xlepas MG js SHB...skangni pon dh byk pelabur2 yg nk jualkn kolam serta induk2 dlm 2...beli dulu lbhkrg 6-7k...skang 4k belum ttu bleh jual...cmana nk lepas kalo induk pon xlepas spec n xberkualiti...nak salah kn sapa...mereka dan keluarga mereka...hehehe...selagi farm2 xbersatu n xkuatkn persatuan sampai kiamat laa duduk menangguk di air keruh...xsemua farm nk lepaskn batuk d tangga ada sstgh farm mmg teramat menitikberatkn kualiti bbndg kuantiti...tp yg nk menjahanamkn industri aro ni, farm2 yg suka sangat wat MEGASALE...lantak la n jgn layan mn2 cina yg nk amik aro murah2 dh 2 tekan2 lak...jgn sampai suatu ari nnt semua aro2 ni d lepaskn dlm habitat asal dia...sbb apa???sbb dh terlalu byk lambakkan di farm2 yg xberkualiti...emm, benda ni xmgkn...ni pd hemat saya...sori mencelah...hehe


Last edited by huffaDz13474 on Mon Dec 12, 2011 1:41 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Sun Dec 11, 2011 7:59 am

sbnrnya main mg ni ssh..tp dulu masa msuk mlabur kita xnmpak wlupn dh bt kajian..apa2 pn dlm bniaga kna ada kjujuran.pihak farm kna trgkn btl2 apa spec ikan..dunia pniagaan skrg dh tepu dgn fahaman kapitalis..ramai yg nk untg tnpa ambil kira kbajikan dalam bniaga..tp apa yg blaku skrg m'jd muhasabah pd stiap org..

lani klu nk jual mg kna ckup spec..mana yg xckup kna klaskn & jualkn sbg shb/hbq..wlupn ikan tu satu hr nti ttp jd mg..jgnlah kita jual apa yg blm pasti pd hrga yg xspttnya..nti mkin m'burukkn kdaan skrg..pahit mmg pahit..tp nk bt mcm mna..

ksimpulannya mmg truk mlabur dlm mg ni..mlainkan ada induk yg btl2 bagus..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Sun Dec 11, 2011 9:16 pm

Bersabar lah en Rhu Dua, ni semua adat berniaga. Mungkin time musim kejatuhan Aro mana tau esok lusa dia naik balik. Razz

Rhu Dua wrote:
sbnrnya main mg ni ssh..tp dulu masa msuk mlabur kita xnmpak wlupn dh bt kajian..apa2 pn dlm bniaga kna ada kjujuran.pihak farm kna trgkn btl2 apa spec ikan..dunia pniagaan skrg dh tepu dgn fahaman kapitalis..ramai yg nk untg tnpa ambil kira kbajikan dalam bniaga..tp apa yg blaku skrg m'jd muhasabah pd stiap org..

lani klu nk jual mg kna ckup spec..mana yg xckup kna klaskn & jualkn sbg shb/hbq..wlupn ikan tu satu hr nti ttp jd mg..jgnlah kita jual apa yg blm pasti pd hrga yg xspttnya..nti mkin m'burukkn kdaan skrg..pahit mmg pahit..tp nk bt mcm mna..

ksimpulannya mmg truk mlabur dlm mg ni..mlainkan ada induk yg btl2 bagus..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Tue Dec 13, 2011 8:54 pm

tahun lepas bukan main ex farm2 kat sana yea..aku nak beli ikan mintak tawar RM 10 ringgit pun tak dapat...beli 2 ekor MG sekor 2k..2 ekor 4 k saiz 5 inci (belum tentu ikn cantik ke tak)tak boleh kurang sikit pun...ada farm yg awal2 suh aku tggu luar je..kasi tunjuk ikan dalam beg plastik..tah apa punya ikan pun tak tau..tak boleh pilih sendiri...berenang senget ke..sirip pendek ke,sisik tercabut ke...ada pulak farm yg aku cal lg sedap menjawab..kalau mau ini ikan kasi angkat,tak mau kitaorg tak kisah buyer ramai..
la nie,siap ada MEGASALE lagi...ha baru tau...mau naik ka mau turun ka aku tak kisah...yang penting beras tak naik.....ha3..

p/s:semalam p penang tgk AR Arowana jual HB 5 inci 600,MG 1200-1500 tgk saiz..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Tue Dec 13, 2011 11:18 pm

huhu..kat farm mana yg ada bt MEGASALES ni..?
Back to top Go down
View user profile
gzagrath



Posts : 64
Join date : 10/10/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 14, 2011 1:54 am

miang wrote:
tahun lepas bukan main ex farm2 kat sana yea..aku nak beli ikan mintak tawar RM 10 ringgit pun tak dapat...beli 2 ekor MG sekor 2k..2 ekor 4 k saiz 5 inci (belum tentu ikn cantik ke tak)tak boleh kurang sikit pun...ada farm yg awal2 suh aku tggu luar je..kasi tunjuk ikan dalam beg plastik..tah apa punya ikan pun tak tau..tak boleh pilih sendiri...berenang senget ke..sirip pendek ke,sisik tercabut ke...ada pulak farm yg aku cal lg sedap menjawab..kalau mau ini ikan kasi angkat,tak mau kitaorg tak kisah buyer ramai..
la nie,siap ada MEGASALE lagi...ha baru tau...mau naik ka mau turun ka aku tak kisah...yang penting beras tak naik.....ha3..

p/s:semalam p penang tgk AR Arowana jual HB 5 inci 600,MG 1200-1500 tgk saiz..

baru ada akai... poyo la lagi... muahahaha

sesetengah penjual aro ni x kira la melayu ke, cina ke apa bangsa pon laa, kalau nak berniaga, nak ambik duit dr kocek pembeli, mesti la pandai ambik hati, ckp la lemah lembut sket, baru la murah rezeki & akan ada repeat sale... ni x ... berlagak sombong... apa raa hampehh...

p/s : x rugi apa2 pon kalau x beli, ingat siapa yg beri rezeki kat kita Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 14, 2011 4:02 am

gzagrath wrote:
miang wrote:
tahun lepas bukan main ex farm2 kat sana yea..aku nak beli ikan mintak tawar RM 10 ringgit pun tak dapat...beli 2 ekor MG sekor 2k..2 ekor 4 k saiz 5 inci (belum tentu ikn cantik ke tak)tak boleh kurang sikit pun...ada farm yg awal2 suh aku tggu luar je..kasi tunjuk ikan dalam beg plastik..tah apa punya ikan pun tak tau..tak boleh pilih sendiri...berenang senget ke..sirip pendek ke,sisik tercabut ke...ada pulak farm yg aku cal lg sedap menjawab..kalau mau ini ikan kasi angkat,tak mau kitaorg tak kisah buyer ramai..
la nie,siap ada MEGASALE lagi...ha baru tau...mau naik ka mau turun ka aku tak kisah...yang penting beras tak naik.....ha3..

p/s:semalam p penang tgk AR Arowana jual HB 5 inci 600,MG 1200-1500 tgk saiz..

baru ada akai... poyo la lagi... muahahaha


sesetengah penjual aro ni x kira la melayu ke, cina ke apa bangsa pon laa, kalau nak berniaga, nak ambik duit dr kocek pembeli, mesti la pandai ambik hati, ckp la lemah lembut sket, baru la murah rezeki & akan ada repeat sale... ni x ... berlagak sombong... apa raa hampehh...

p/s : x rugi apa2 pon kalau x beli, ingat siapa yg beri rezeki kat kita Very Happy

hehe..pengajaran kpd yg bkenaan..ln kali kna ingat..apa2 pn sama2la kita doa biar industri ni stabil balik..bkn ape..ksian pd plabur2..yg mcm sy ni.hehe..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 14, 2011 4:05 am

Rhu Dua wrote:
gzagrath wrote:
miang wrote:
tahun lepas bukan main ex farm2 kat sana yea..aku nak beli ikan mintak tawar RM 10 ringgit pun tak dapat...beli 2 ekor MG sekor 2k..2 ekor 4 k saiz 5 inci (belum tentu ikn cantik ke tak)tak boleh kurang sikit pun...ada farm yg awal2 suh aku tggu luar je..kasi tunjuk ikan dalam beg plastik..tah apa punya ikan pun tak tau..tak boleh pilih sendiri...berenang senget ke..sirip pendek ke,sisik tercabut ke...ada pulak farm yg aku cal lg sedap menjawab..kalau mau ini ikan kasi angkat,tak mau kitaorg tak kisah buyer ramai..
la nie,siap ada MEGASALE lagi...ha baru tau...mau naik ka mau turun ka aku tak kisah...yang penting beras tak naik.....ha3..

p/s:semalam p penang tgk AR Arowana jual HB 5 inci 600,MG 1200-1500 tgk saiz..

baru ada akai... poyo la lagi... muahahaha


sesetengah penjual aro ni x kira la melayu ke, cina ke apa bangsa pon laa, kalau nak berniaga, nak ambik duit dr kocek pembeli, mesti la pandai ambik hati, ckp la lemah lembut sket, baru la murah rezeki & akan ada repeat sale... ni x ... berlagak sombong... apa raa hampehh...

p/s : x rugi apa2 pon kalau x beli, ingat siapa yg beri rezeki kat kita Very Happy

hehe..pengajaran kpd yg bkenaan..ln kali kna ingat..apa2 pn sama2la kita doa biar industri ni stabil balik..bkn ape..ksian pd plabur2..yg mcm sy ni.hehe..
Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Today at 5:47 pm

Back to top Go down
 
Anak MG murah2:)!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: