Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Anak MG murah2:)!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 8:49 am

salam kpd rakan2 forum..kali ni sy nk jual ank Mg yg hrvst bln 8/9 haritu..anak klm 32 yg sy pnah upload video dia...oleh sbb syarikat telah mnta dgn hrga yg murah jd sy cuba nk jual mlalui forum ni dulu..siapa yg bminat blh call sy @ msj di no. 012-9597791...

hrga RM1100 & masih blh dirunding sehingga sama2 puas hati Very Happy

*mnta maaf xdpt upload gmbr sbb dh lama xtrun BM..tp blh tgk video & gmbr induk pd post sy yg lps.
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 8:56 am

Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 2:50 pm

Rhu Dua wrote:
http://arowana.forumotion.com/t135p30-10-syer-kolam-malaysian-golden-untuk-dijual

RM550 bro..aku puas ati..hg puas ati x...hehe..melawak jer..gd luck..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 8:52 pm

wah berapa total anak MG masih ader?
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 9:59 pm

gabanzshah wrote:
Rhu Dua wrote:
http://arowana.forumotion.com/t135p30-10-syer-kolam-malaysian-golden-untuk-dijual

RM550 bro..aku puas ati..hg puas ati x...hehe..melawak jer..gd luck..

xpa bro gabanz Very Happy ...hehe..tp tu la hrga MG jatuh mrudum lani..
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 01, 2011 10:00 pm

wanotz wrote:
wah berapa total anak MG masih ader?

xslp ada 60ekr lbih kot.. Smile
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Fri Dec 02, 2011 12:05 am

wah bnyk2x... Gud luck. kot2x ader yg nak sedekah kat sya seekor pon boleh.. Razz

Rhu Dua wrote:
wanotz wrote:
wah berapa total anak MG masih ader?

xslp ada 60ekr lbih kot.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:07 am

Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:45 am

harga lg murah ker? kesian nye.. huhuh...

Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 4:41 pm

Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

Mmmm...itula kenyataan yg kita kena terima skrgni....ada farm2 yg terdesak jual MG harga kaw2 punya murah...terbaru anak HB yg dibawa ke China just tgal rm380....nak cover kos pun xberbaloi rasanya...kebanyakkan sebab spec xlepas...itu yg buat trader dari China dah pandai main harga...bila sampai sana depa jual harga stay tgi...yg rugi org kitala...sebabtu sepatutnya xperlu ada persaingan harga seperti sebelum ni kalo btul2 nak jaga harga aro...kesian kat pelaburla...Tambah pulak ada pihak yg dok buat MEGASALES la...semua tu akan galakkan persaingan harga then secara xlangsung harga akan drop...Megasales hanya sesuai utk barang keperluan @ ketika ada perayaan..Ikan arowana ni lebih kepada melambangkan status dan kebanggaan pemiliknya...rasanya kita xpenah dgr owner Ferrari buat megasales kn...kalo harga camni dgn pelaburan sekolam MG ada yg sampai rm300k - rm360k...zaman bila agaknya pelabur nak balik modal...???
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 6:33 pm

kyo82 wrote:
Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

Mmmm...itula kenyataan yg kita kena terima skrgni....ada farm2 yg terdesak jual MG harga kaw2 punya murah...terbaru anak HB yg dibawa ke China just tgal rm380....nak cover kos pun xberbaloi rasanya...kebanyakkan sebab spec xlepas...itu yg buat trader dari China dah pandai main harga...bila sampai sana depa jual harga stay tgi...yg rugi org kitala...sebabtu sepatutnya xperlu ada persaingan harga seperti sebelum ni kalo btul2 nak jaga harga aro...kesian kat pelaburla...Tambah pulak ada pihak yg dok buat MEGASALES la...semua tu akan galakkan persaingan harga then secara xlangsung harga akan drop...Megasales hanya sesuai utk barang keperluan @ ketika ada perayaan..Ikan arowana ni lebih kepada melambangkan status dan kebanggaan pemiliknya...rasanya kita xpenah dgr owner Ferrari buat megasales kn...kalo harga camni dgn pelaburan sekolam MG ada yg sampai rm300k - rm360k...zaman bila agaknya pelabur nak balik modal...???

hrga yg bro kyo dgr hb rm380 tu ok lg la..yg ni broker dr china tu nk hb rm200 & mg rm550 je..diorg dr china dh pandai main hrga..farm tpaksa lpaskan dr byk yg mati..plabur ada yg lpaskan & ada yg x..dgrnya tiap2 bulan broker tu akan mai..samada dgn hrga yg lbih tggi @ lbih rendah..antara faktor ln yg en fadil bgtau sbb ikan singapore msuk pasaran china.jd ikan dr malaysia dh dikira low quality..
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 6:35 pm

wanotz wrote:
harga lg murah ker? kesian nye.. huhuh...

Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

he Laughing ..mcm tu la bro wanotz..bila la nk balik modal..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 8:09 pm

Rhu Dua wrote:
wanotz wrote:
harga lg murah ker? kesian nye.. huhuh...

Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

he Laughing ..mcm tu la bro wanotz..bila la nk balik modal..

klu mcmni punya senang farm jual murah2..aku nk menyamar jd broker dr china la..dh tentu dpt harga murah2...hehe
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 8:50 pm

Rhu Dua wrote:
kyo82 wrote:
Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

Mmmm...itula kenyataan yg kita kena terima skrgni....ada farm2 yg terdesak jual MG harga kaw2 punya murah...terbaru anak HB yg dibawa ke China just tgal rm380....nak cover kos pun xberbaloi rasanya...kebanyakkan sebab spec xlepas...itu yg buat trader dari China dah pandai main harga...bila sampai sana depa jual harga stay tgi...yg rugi org kitala...sebabtu sepatutnya xperlu ada persaingan harga seperti sebelum ni kalo btul2 nak jaga harga aro...kesian kat pelaburla...Tambah pulak ada pihak yg dok buat MEGASALES la...semua tu akan galakkan persaingan harga then secara xlangsung harga akan drop...Megasales hanya sesuai utk barang keperluan @ ketika ada perayaan..Ikan arowana ni lebih kepada melambangkan status dan kebanggaan pemiliknya...rasanya kita xpenah dgr owner Ferrari buat megasales kn...kalo harga camni dgn pelaburan sekolam MG ada yg sampai rm300k - rm360k...zaman bila agaknya pelabur nak balik modal...???

hrga yg bro kyo dgr hb rm380 tu ok lg la..yg ni broker dr china tu nk hb rm200 & mg rm550 je..diorg dr china dh pandai main hrga..farm tpaksa lpaskan dr byk yg mati..plabur ada yg lpaskan & ada yg x..dgrnya tiap2 bulan broker tu akan mai..samada dgn hrga yg lbih tggi @ lbih rendah..antara faktor ln yg en fadil bgtau sbb ikan singapore msuk pasaran china.jd ikan dr malaysia dh dikira low quality..

Pasai apa ikan dr malaysia dikira low kualiti? ikan singapore elok sgt ker? Farm jual induk yg xelok ke pd pelabur sampai anak low kualiti?


Last edited by Si Ikang on Wed Dec 07, 2011 8:56 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 8:55 pm

Wah HB rm200 then MG rm550...sebelum ni aku ada dgr...tapi mls nak ulas lebih sebab akan ada org xpuas hati nt...then skrg bro dah dedahkan sebagai pelabur sapa nak bangkang lagi....mslhnya bukan ikan Singapore lebih bagus dari Malaysia bro...tapi org Malaysia yg xnak kelas ikan...main campur je induk sekolam...then jgn terkejut byk farm kt Malaysia yg bawak masuk ikan dari Johor n Singpaore semata-mata nak penuhi permintaan pelabur yg menggila sekitar tahun 2009 n 2010 dlu...so kalo farm Johor n Singapore nak lepas induk adakah depa nak yg berkualiti?kompom la x sebab depa pemegang Cites paling byk dan perlu eksport ikan berkualiti...Panggunya farm area Bukit Merah yg kena sebab nk utg awal duit pelabur...keadaan skrg bila jadi camni bukan kata farm Bukit Merah yg tersepit tapi farm Johor n Singapore dan mula marah bila harga jadi camtu...Tapi hal farm aku xnak amik kisah la...Yg kesian kawan2 pelabur la...kalo harga MG maintain depa bayar rm1500 xda hal utk balik modal...tapi kalo bawah rm1k xtaula bila nak dapat balik modal tu...
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:05 pm

Aku pernah pegi ke kedai ikan aro nie. Aku sajer offer nk jual ikan dr Bukit Merah. Tau apa dia jawab...

Pekedai: "IKAN SUDAH ROJAK" xpayah tgk pun tau. Mana Bukit Merah dapat induk byk2...mesti ikan reject2 rojak sekali. Tu jadi ikan xbagus.
Aku: Melopong...xtau nak balas.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:10 pm

Si Ikang wrote:
Aku pernah pegi ke kedai ikan aro nie. Aku sajer offer nk jual ikan dr Bukit Merah. Tau apa dia jawab...

Pekedai: "IKAN SUDAH ROJAK" xpayah tgk pun tau. Mana Bukit Merah dapat induk byk2...mesti ikan reject2 rojak sekali. Tu jadi ikan xbagus.
Aku: Melopong...xtau nak balas.

hehehe...semua depa nak jatuhkan Bukit Merah punya ikan...padahal semua ikan tu asal Bukit Merah jugak...just cakap balik kata bukan semua org buat camtu...tgk sumber jugak...byk lagi yg jaga kualiti tambah lagi dgn keadaan skrgni...mslh bila ada pelabur yg susah skit...kena kuar duit skitla...
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:19 pm

Mungkin ada farm yang masih jaga kualiti dan ada yang kira HALAL je. Tp kedai ikan hiasan kt tempat aku xberani ambik aro Bukit Merah. Dh banyak kedai aku tanya...mesti ada sebab kan...tgk pun xmau. Rosak bisnes mcm ni. Aku rasa...setiap farm kena kumpul siap dgn pelabur. Aku xpernah dengar ada farm yang meeting hujung tahun panggil pelabur-Betulkan aku kalo salah.


Last edited by Si Ikang on Wed Dec 07, 2011 9:25 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:23 pm

Berbalik kita kpd permasalahan n tujuan utama bro rhu dua..baki tggal 25ekor lg tu still nk jual rm1100 jgk ke..drpd broker china tu beli baik bg membe2 forum yg beli..harga plg terbaik la bro.. Embarassed
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:32 pm

Parah kalau jual harga MG harga mcm RM550. Aku rasa teramat KEJAM. Naya farm n pelabur. Bila nk balik modal...bro Rhu Dua. Dulu cakap 3 tahun balik modal...ni kalau habis kontrak pun belum tentu. Jgn nti harga anak aro jual timbang kilo sb terdesak low kualiti.

Kepada bro Rhu Dua-Kekalkan harga pasaran RM1100. Baru yang lain akan follow. "MARTABATKAN ARO KITA".
Back to top Go down
View user profile
huffaDz13474



Posts : 10
Join date : 15/11/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:37 pm

gabanzshah wrote:
Berbalik kita kpd permasalahan n tujuan utama bro rhu dua..baki tggal 25ekor lg tu still nk jual rm1100 jgk ke..drpd broker china tu beli baik bg membe2 forum yg beli..harga plg terbaik la bro.. Embarassed


salam.. saya baru disini, boleh saya bagi komen sikit kwn2.. kalo salah tolong la tegur.. bg saya la kan.. ada sstgh farm BM dh nazak sgt dah.. then, diorg terpaksa jual murah asalkan tak berlaku lambakan.. biar tak untung drp ikan mati.. mind set diorg dah set mcm tuu.. "asalkan ikan boleh jual je".. so bila ada pelabur dr china or negara luar yg datang n main harga, mau tak mau diorg terpaksa lepaskn jugak.. yg terbaru update.. dengar cerita anak silver pun diorg dh mula eksport ke negara cina.. utk wat makanan eksotik sempena Dragon Year thn depan.. betulke?
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 9:40 pm

kyo82 wrote:
Rhu Dua wrote:
Update tbaru..anak MG tggl lg 25 ekor..farm dh ambil bhagian dia utk dijual pd broker dr china dgn hrga yg murah.. Neutral tenat sgguh pasaran lani..

Mmmm...itula kenyataan yg kita kena terima skrgni....ada farm2 yg terdesak jual MG harga kaw2 punya murah...terbaru anak HB yg dibawa ke China just tgal rm380....nak cover kos pun xberbaloi rasanya...kebanyakkan sebab spec xlepas...itu yg buat trader dari China dah pandai main harga...bila sampai sana depa jual harga stay tgi...yg rugi org kitala...sebabtu sepatutnya xperlu ada persaingan harga seperti sebelum ni kalo btul2 nak jaga harga aro...kesian kat pelaburla...Tambah pulak ada pihak yg dok buat MEGASALES la...semua tu akan galakkan persaingan harga then secara xlangsung harga akan drop...Megasales hanya sesuai utk barang keperluan @ ketika ada perayaan..Ikan arowana ni lebih kepada melambangkan status dan kebanggaan pemiliknya...rasanya kita xpenah dgr owner Ferrari buat megasales kn...kalo harga camni dgn pelaburan sekolam MG ada yg sampai rm300k - rm360k...zaman bila agaknya pelabur nak balik modal...???

Bila aku baca balik kt atas-aku setuju. Bro Rhu Dua jgn ko ikut farm jual murah. Ko punya bahagian mesti maintain. Kalo semua buat MEGASALES-alamat timbang kilo la nti.
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Wed Dec 07, 2011 10:10 pm

skrg balaci2 dr china n hongkong dh start dtg sendiri bersama org kita jugak beli anak2 silver..aku sendiri n kyo82 pernah terserempak ngan deorang ni..runding2 harga..so deorang mmg tekan giler2..
nk jaga martabat..kene jaga kualiti dulu...pengkelasan semula tu yg penting.. baru harga x huru hara...
mana2 megasale..harga murah..harga jatuh...melibatkan byk pihak..bukan kpd pengusaha,pelabur,trader/broker malah penghobi jugak..sbrg btk megasale/harga runtuh selalunya melalui PM...
nk follow apa bro si Ikang..klu tokey farm dh mula jual RM550..
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 4:03 am

Aku nak tanya. Aper kurang sgt ke kualiti ikan farm kita? Sampai RM1500 harga biasa sampai jatuh RM550. Pernah jugak sampai RM1800. Citer sket kt mana kurang...? Sampai jual harga serendah itu???

Orang kita yang mudah sgt tunduk...sb nampak duit dan kira lepas...kena ada harga minimum beb. Aku suggest minimum mula RM1000. Harga maksimum ikut kualiti aro. Kawal semua harga ikan baru semua pihak boleh berjaya. Harga permulaan tu terlalu rendah.

Ibarat daging la musim raya. Mahal-mahal pun orang beli jugak ...sb ada harga kawalan dan xlari jauh perbezaan.

Semua yang melabur mesti nak dpt pulangan...kalau gini 3 kali sambung kontrak dgn farm pun masih xbalik modal. Mana pulak untungnya?
En. Gabanzshah melabur x?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Thu Dec 08, 2011 4:57 am

pada aku....aku masih bernasib baik lg la...berkat usaha rakan2 n wife aku mendesak jgn masuk pelaburan ni..
aku gembira dengan status aku sbg penghobi..ada duit beli..x de duit duk diam2..
tp aku simpati juga pd pelabur2 industri arowana...harap2 konflik market aro ni tidak berpanjangan..peace..
Dlm keadaan skrg ni mmg masa sesuai nk shopping2 kt BM tu..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Anak MG murah2:)!!   Today at 4:56 am

Back to top Go down
 
Anak MG murah2:)!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: