Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 10:27 pm

Katanya aro ni from kolam p13 sungai siput..ada ok ka? AAA ka?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 10:31 pm

ikn drop eye tak ada ubat di jual..biasa org nk bg ok..kasi tutup keliling tank jgn bg ikn tgk ke bwh..kalau jatuh sbb byk lemak blkg mata..biasa org operate bagi buang itu lemak,kengkdg sbb genetik gak..ikn drop eye susah lah nk kasi pulih semula..standard la ikn kalau bela dlm aquarium mata jatuh..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 10:37 pm

Supik82 wrote:
Katanya aro ni from kolam p13 sungai siput..ada ok ka? AAA ka?


pehhhhhh....kolam p13 sungai siput?kat sungai siput tu banyak farm..tah2 berpuluh2 farm ada kat sana...mana blh nak tau...tak pa2...hang banyak2 kan belajo...dont give up...dulu aku pun mcm hang jugak teraba2...tak faham...kena tipu pun ada....tp pelan2 belajar...tak banyak..sikit aku tau ler..untuk diri sndiri...hang post ikn hang kat forum satu lagi pun aku tgk tak ramai yg komen..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 12:23 am

miang wrote:
Supik82 wrote:
Katanya aro ni from kolam p13 sungai siput..ada ok ka? AAA ka?


pehhhhhh....kolam p13 sungai siput?kat sungai siput tu banyak farm..tah2 berpuluh2 farm ada kat sana...mana blh nak tau...tak pa2...hang banyak2 kan belajo...dont give up...dulu aku pun mcm hang jugak teraba2...tak faham...kena tipu pun ada....tp pelan2 belajar...tak banyak..sikit aku tau ler..untuk diri sndiri...hang post ikn hang kat forum satu lagi pun aku tgk tak ramai yg komen..
explored abis hang no..
spt ku jangka asal usul ikan ni.. bom
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 1:34 am

Tq miang n gaban..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 1:36 am

Miang, aku rasa byk lemak kat mata..sapa yg pandai buat operate? Brpa cost?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 2:46 am

hehe..tak penah dgr lg drop eye ni leh di operate..sape2 yg tau citer la camner proses nya..kene korek keluar ke mata ikan tu..? cyclops
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 2:55 am

[quote="gabanzshah"]ok la bro supik..skrg kita bincang camner cara penambahbaikan utk ikan bro ni..x yah la komen2 psl ikan ni..lgpun ikan dh beli..maksudnya bro dh menaruh kepercayaan pd ikan ni dan pd penjual..cuba amik gambar lebih jelas..brp harga ikan ni..area mana beli..
pendapat aku..ikan mgbbxb AAA klu dgr dr nama mmg gah..tp ikan ni x se gah nama yg diberi..skrg ni cuba polish ikan ni bg lg cantik..tukar background kpd biru /hitam dulu..tgk ikan ni jd camner..gerenti ikan bro ni dh pernah WTT kaw2..so knp bro nk buat WTT lg..klu aku x buat WTT dh..biar la x cross ke/chu x naik lg..utk pisitive thinking..ada ikan yg akan lambat develop n ikan yg lambat ni selalunya yg plg cantik(bergtg pd brooders)..


ni nak naikkan gold intensity ikan MG kan..?
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 3:05 am

Yup bro akeem, bLeh share idea, nak naik chu mcm mane?gold intensity?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 4:13 am

gabanzshah wrote:
miang wrote:
Supik82 wrote:
Katanya aro ni from kolam p13 sungai siput..ada ok ka? AAA ka?


pehhhhhh....kolam p13 sungai siput?kat sungai siput tu banyak farm..tah2 berpuluh2 farm ada kat sana...mana blh nak tau...tak pa2...hang banyak2 kan belajo...dont give up...dulu aku pun mcm hang jugak teraba2...tak faham...kena tipu pun ada....tp pelan2 belajar...tak banyak..sikit aku tau ler..untuk diri sndiri...hang post ikn hang kat forum satu lagi pun aku tgk tak ramai yg komen..
explored abis hang no..
spt ku jangka asal usul ikan ni.. bom

ha3.....boring kat umah tu yg aku explored sana sini,nak g kolam hang..hang tak penah oper kat aku he3...kalau tak expolred pun tau le sapa yg gred ikn itu mcm ha3...ada org tya kat aku,a..aa..aaa tu gred apa...aku jwb tu gred sekolah tadika ha3
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 4:17 am

Supik82 wrote:
Miang, aku rasa byk lemak kat mata..sapa yg pandai buat operate? Brpa cost?

supik...akem..hang leh tgk kat u tube mcmana org operate ikan tu...setakat nie aku rasa tak ada org yg berani ambik upah operate ikan..ikn org..ikn sndiri mgkin berani..tanya la jbtan perikanan...
patutnya kalau ikan kelas tu hang tak yag pk2 nk taning,naik level,chu..patutnya kalau gred tu ikan dah hmpir siap...tggl tacap2 sikit je he3..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 4:19 am

Miang, a hrga lain, aa harga lain, aaa harga lain..seller $$$$$$ ..buyer Neutral Mad Crying or Very sad Crying or Very sad jd xjd jd xjd..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 4:22 am

Supik82 wrote:
Miang, a hrga lain, aa harga lain, aaa harga lain..seller $$$$$$ ..buyer Neutral Mad Crying or Very sad Crying or Very sad jd xjd jd xjd..


he3....mcm2....ikn kck lagi belum nmpk potensi kot...
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 5:20 am

Miang, nak kurang kan lemak kat mata aro ni cmne? Jenis mknan ape yg boleh bg lemak kat mata ni?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 5:23 am

betul la tu ikan dlm akua ni mmg biasa kene DE..
x yahla wat apa2..kontrol diet je..bg makanan mudah terapung..makin di modified makin stress ikan tu..
nk balut keliling pn boleh..tp makan masa..bro retro n bro miang ada pengalaman treat DE guna kaedah ni + bola pingpong..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 5:46 am

Mcm kecewa la plak..baru je seminggu kat umah dah DE...bg makan udang mata boleh jatuh x?
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 5:49 am

Bro, apa maksud shark mouth, apa kesan ke atas aro ni?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 7:56 am

Supik82 wrote:
Bro, apa maksud shark mouth, apa kesan ke atas aro ni?

mulut atas pjg dr yg bawah..PUJ plak..entahla..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 11:12 am

PUJ = Protruding Upper Jaw...mulut atas lebih panjang dari mulut bawah...........
PLJ = Protruding Lower Jaw...mulut bawah lebih dari mulut atas.....
Kes mata jatuh selalunya ada 2 punca utama selain dari genetik dia...1)Tembak lampu kuat sgt...2)bagi mkn benda berlemak tgi cth:superworm secara berlebihan...Kalo ada gejala tu jgn mudah frust bro...ikan kita...beli dgn duit kita...jagala sebaiknya...cuba post gambar mata yg dah DE tu...kalo sebab lemak senang je...bagi puasa skit ikan tu...then bagi mkn diet kurang lemak cam udang n anak ikan seluang...kalo DE sebab genetik xblh buat apa...ikan aku dlu penah kena DE ni sebab bagi mkn lebih walaupun body x gemuk tapi kesan pada mata....
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 4:11 pm

Tq bro gaban, kyo...

Nak tanya lg, PUJ, PLJ adakah kecacatan aro, atau memang normal fizikal aro..kyo, sblm ni aku kerap bg cengkerik..skrg aku bg udang mcm aro xlalu mkn je..udang x luak2..nanti aku share pic k..skrg aku balut aqua, letak 2 pingpong..bila start je nak bukak cover tu dia dah melompat2, xtentu arah..ada cara yg paling lembut x?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 6:15 pm

Supik82 wrote:
Tq bro gaban, kyo...

Nak tanya lg, PUJ, PLJ adakah kecacatan aro, atau memang normal fizikal aro..kyo, sblm ni aku kerap bg cengkerik..skrg aku bg udang mcm aro xlalu mkn je..udang x luak2..nanti aku share pic k..skrg aku balut aqua, letak 2 pingpong..bila start je nak bukak cover tu dia dah melompat2, xtentu arah..ada cara yg paling lembut x?

jangan kerap bg makan cengjerik...sekali dah ketagih parahh...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 10:20 pm

Supik82 wrote:
Tq bro gaban, kyo...

Nak tanya lg, PUJ, PLJ adakah kecacatan aro, atau memang normal fizikal aro..kyo, sblm ni aku kerap bg cengkerik..skrg aku bg udang mcm aro xlalu mkn je..udang x luak2..nanti aku share pic k..skrg aku balut aqua, letak 2 pingpong..bila start je nak bukak cover tu dia dah melompat2, xtentu arah..ada cara yg paling lembut x?

Yup btul kata Miang tu...cengkerik ni biarlah jadi mknan hujung mgu dahla...kalo nak ikan naik potensi warna better guna udang je...nak membesar dgn baik guna nak seluang...SW @ MW guna selang2 dgn mknan tadi...PUJ @ PLJ mmg org kelaskan sebagai kecacatan kekal...tapi selagi mulut yg terlebih tu xmenutup hujung mulut yg pendek kira ok lagi...Pasal ikan lompat dia agak terkejut n stress rasanya...kalo dalam akuarium better jgn tutup semua la...kita nak push kualiti ikan tapi jgn sampai seksa ikan...then jgn bagi mkn byk...biar ikan tu terkam kita setiap kali nampak kita mintak nak makan...maksudnya ikan kita tu dalam keadaan sihat
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 10:23 pm

mmg susah nk start bg mkn udang klu sblm ni dh bg mkn menatang lain..aku pernah puasakan aro aku sebulan..still x mau mkn udang..apa yg dia suka aku bg jer..asalkan bende tu x memudaratkan aro aku @ poket aku.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 10:25 pm

Kena start dgn bagi mknan anak udang hidup dlu...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 10:45 pm

gabanzshah wrote:
mmg susah nk start bg mkn udang klu sblm ni dh bg mkn menatang lain..aku pernah puasakan aro aku sebulan..still x mau mkn udang..apa yg dia suka aku bg jer..asalkan bende tu x memudaratkan aro aku @ poket aku.. Very Happy

dan makanan itu halal..ha3....aro ni kalau di manjakan..lagi macam2 perangai...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My arowana   Today at 5:52 am

Back to top Go down
 
My arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: