Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sun Dec 04, 2011 11:45 pm

Tq all brothers..rasanya aro ni dah malas nk kejar udang..asyik mkn bersuap je..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 12:08 am

Skrg aku tinggal aro tu seminggu..letak udang hidup..harap2 habis la bila balik nanti..tp mata x jatuh ke letak udang? Yg sakit hati nya udang tu main depan mata aro ni dia buat xtau je..haha
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 1:30 am

Biarkan je camtu...dia lapar nt pandai2 la cari...bela aro ni jgn bagi manja sgt soal mkn ni...Aro ni xmakan 2,3 bulan pun xpa...Setakat ni xda bukti yg kata udang yg sebabkan mata aro jatuh...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 2:51 am

haha..bab makan aro ni jgn cerewt sgt..aku main belasah jer..aro aku semuanya main bedal jer..lipas..lintah..paling dasyat aku bg..anak tikus..pun dia telan.. Razz
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 4:22 am

Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 7:45 am

Supik82 wrote:
Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
nk pindah ikan..leceh..silap2 kene NTS..silap2 PH shock..silap2 arwah...hahaha
cara aku..yg side tepi tu pakai sticker..yg dasar tu hang p beli polystyrene.. senang..air kasi kurang skit smpai bleh angkat tank tu..berat worr..2 org pn blum tentu lg terangkat klu buang separuh jer...x yah nk pening kepala..ni cara aku la..org lain x tau la..meh kita kongsi2 idea..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 7:53 am

gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
nk pindah ikan..leceh..silap2 kene NTS..silap2 PH shock..silap2 arwah...hahaha
cara aku..yg side tepi tu pakai sticker..yg dasar tu hang p beli polystyrene.. senang..air kasi kurang skit smpai bleh angkat tank tu..berat worr..2 org pn blum tentu lg terangkat klu buang separuh jer...x yah nk pening kepala..ni cara aku la..org lain x tau la..meh kita kongsi2 idea..



aku punya cara....cari tank lain...air dalam tank(air lama) yg ada ikan tu kasi masuk dalam tank baru...ikan kasi pindah masuk...apa lagi kasi balut sticker...pastu ikan angkat balik kasi masuk dalam tank asal...air kat situ kasi masuk balik dalam tank asal..setel...2 ari sblm buat aku suadh tukar itu air ikan he3...lain org lain cara...yg ptg selamat..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 7:55 am

Bro gaban, ada stock for sale x?
Back to top Go down
View user profile
x-sonic

avatar

Posts : 33
Join date : 17/05/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 7:59 am

gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
nk pindah ikan..leceh..silap2 kene NTS..silap2 PH shock..silap2 arwah...hahaha
cara aku..yg side tepi tu pakai sticker..yg dasar tu hang p beli polystyrene.. senang..air kasi kurang skit smpai bleh angkat tank tu..berat worr..2 org pn blum tentu lg terangkat klu buang separuh jer...x yah nk pening kepala..ni cara aku la..org lain x tau la..meh kita kongsi2 idea..

setuju pkai stiker je side tepi belakang tk yah susah2 ubah ikan stress nnt ikan buat naya je... pasang stiker ni bukan susah mana pon mcm pasang tinted kat keta je klau cr kat internet pon ader org siap tunjuk demo lg cara pasang sticker kat tank hehe

tp cara miang ok gak untuk org pngalaman bleh la buat org br hmm.. buat ikan melompat klua cedera ka apa kes naya gak sbb aku pon dulu awal2 main ikan ni gayat wooo nk ubah2 ikan klau tk tau cara hehe
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:13 am

Supik82 wrote:
Bro gaban, ada stock for sale x?
uittt.. Question Question tiba2 je ni..hahaha...hg jawab miang..aku x mau jawab...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:16 am

x-sonic wrote:
gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
nk pindah ikan..leceh..silap2 kene NTS..silap2 PH shock..silap2 arwah...hahaha
cara aku..yg side tepi tu pakai sticker..yg dasar tu hang p beli polystyrene.. senang..air kasi kurang skit smpai bleh angkat tank tu..berat worr..2 org pn blum tentu lg terangkat klu buang separuh jer...x yah nk pening kepala..ni cara aku la..org lain x tau la..meh kita kongsi2 idea..

setuju pkai stiker je side tepi belakang tk yah susah2 ubah ikan stress nnt ikan buat naya je... pasang stiker ni bukan susah mana pon mcm pasang tinted kat keta je klau cr kat internet pon ader org siap tunjuk demo lg cara pasang sticker kat tank hehe

tp cara miang ok gak untuk org pngalaman bleh la buat org br hmm.. buat ikan melompat klua cedera ka apa kes naya gak sbb aku pon dulu awal2 main ikan ni gayat wooo nk ubah2 ikan klau tk tau cara hehe

miang ckp tu pn betul..aku pn kdg2 dok guna cara miang gak..apa yg aku cerita td tu utk ikan2 manja..n utk yg takut2 pindah ikan..x try x tau..dh try amik sbg pengalaman..pastu share2 lor.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:19 am

x-sonic wrote:
gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Tq bro2, soalan lg, sy ada satu je akuarium saiz4x2..nanti nak tukar black backgrd mcm mane ek? Nak pindah ikan ke, buang air separuh ke?
nk pindah ikan..leceh..silap2 kene NTS..silap2 PH shock..silap2 arwah...hahaha
cara aku..yg side tepi tu pakai sticker..yg dasar tu hang p beli polystyrene.. senang..air kasi kurang skit smpai bleh angkat tank tu..berat worr..2 org pn blum tentu lg terangkat klu buang separuh jer...x yah nk pening kepala..ni cara aku la..org lain x tau la..meh kita kongsi2 idea..

setuju pkai stiker je side tepi belakang tk yah susah2 ubah ikan stress nnt ikan buat naya je... pasang stiker ni bukan susah mana pon mcm pasang tinted kat keta je klau cr kat internet pon ader org siap tunjuk demo lg cara pasang sticker kat tank hehe

tp cara miang ok gak untuk org pngalaman bleh la buat org br hmm.. buat ikan melompat klua cedera ka apa kes naya gak sbb aku pon dulu awal2 main ikan ni gayat wooo nk ubah2 ikan klau tk tau cara hehe

Tq for sharing, guppy spot tu apa eh?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:23 am

Supik82 wrote:
Yup bro akeem, bLeh share idea, nak naik chu mcm mane?gold intensity?

selalu kita letak dlm tank gelap ni nak bg contrast color gold MG ni..so le pas beberapa bulan dlm tank gelap warna gold MG ni akan lebih menyerlah la..yg chu tu aku xpasti pulak..otai2 leh bg komen kot kalo cakap aku ni salah.
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:33 am

gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Bro gaban, ada stock for sale x?
uittt.. Question Question tiba2 je ni..hahaha...hg jawab miang..aku x mau jawab...

Alaa bro, ada stock cntik pm laa..tp aku xreti nk guna pm ( private massage )
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:35 am

Supik82 wrote:
gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Bro gaban, ada stock for sale x?
uittt.. Question Question tiba2 je ni..hahaha...hg jawab miang..aku x mau jawab...

Alaa bro, ada stock cntik pm laa..tp aku xreti nk guna pm ( private massage )
aku dh pm..klik message kt atas tu..bukak inbox
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:36 am



aku punya cara....cari tank lain...air dalam tank(air lama) yg ada ikan tu kasi masuk dalam tank baru...ikan kasi pindah masuk...apa lagi kasi balut sticker...pastu ikan angkat balik kasi masuk dalam tank asal...air kat situ kasi masuk balik dalam tank asal..setel...2 ari sblm buat aku suadh tukar itu air ikan he3...lain org lain cara...yg ptg selamat..[/quote]


Tq miang, memang cara yg terbaik..nak terbalik kan aqua pun senang..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 8:37 am

gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
gabanzshah wrote:
Supik82 wrote:
Bro gaban, ada stock for sale x?
uittt.. Question Question tiba2 je ni..hahaha...hg jawab miang..aku x mau jawab...

Alaa bro, ada stock cntik pm laa..tp aku xreti nk guna pm ( private massage )
aku dh pm..klik message kt atas tu..bukak inbox

Tq gaban
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 9:56 am

bro gabanz..pls pm me also abt ur stok for sale Smile
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 5:02 pm

To all sifus..i got one question here, if we used white backgrd and just put blackwater to make it dark..adakah sama kesan nak bg gold shining mcm guna black backgrd?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 5:41 pm

Supik82 wrote:
To all sifus..i got one question here, if we used white backgrd and just put blackwater to make it dark..adakah sama kesan nak bg gold shining mcm guna black backgrd?

tak sama
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 7:15 pm

ikan_akeem wrote:
bro gabanz..pls pm me also abt ur stok for sale Smile
sorry bro..no stock for sale..n aku x jual ikan..aku bela ikan..sori2..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Mon Dec 05, 2011 10:25 pm

gabanzshah wrote:
ikan_akeem wrote:
bro gabanz..pls pm me also abt ur stok for sale Smile
sorry bro..no stock for sale..n aku x jual ikan..aku bela ikan..sori2..

hehe mana la tau leh trade in ka..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Tue Dec 06, 2011 9:00 pm

Ada satu soalan, apa yg dimaksudkan double ring? Kalau ada sape2 yg boleh bg contoh bergambar silalah share..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My arowana   

Back to top Go down
 
My arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: