Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: My arowana   Wed Nov 30, 2011 4:37 am

Hye, salam perkenalan to all members and otai2 semua.. Saya masih baru dlm arowana ni, so mintak sifu2 otai2 bg tunjuk ajar..


Mcm mane nk upload gmbar ni?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: My arowana   Wed Nov 30, 2011 11:13 am

guna www.photobucket.com
pastu copy link
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: My mg bb arowana    Thu Dec 01, 2011 1:22 am

Please comment









Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: My arowana   Thu Dec 01, 2011 4:40 am

itu dia...
apa macam rasa??
ada senang ka??hehehe
MGBB CROSSBACK AAA..apakah??hahahaa
cool...bg otai2 dalam ni komen...
dorg superb2 sket...
pada aku ni MG fibertank tapau lampu lebih saja..berkenaan harga??sedehhhhhh
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My arowana   Thu Dec 01, 2011 5:05 am

wow... lawa2x.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Thu Dec 01, 2011 7:43 am

Tgh pening ni.. Tlg la bg comment..ape yg xkene atau terkene. Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My arowana   Thu Dec 01, 2011 7:27 pm

mgbb ke nie?or xb?nampak best je rim gold dier
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Thu Dec 01, 2011 8:07 pm

Bro akeem, sy beli mg bb xb AAA...tp xtau la quality ikan ni..cert tulis mg xb..tq for comment
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Fri Dec 02, 2011 3:07 am

upload pics lagi..please comment.





Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Fri Dec 02, 2011 9:52 am

Supik82 wrote:
Bro akeem, sy beli mg bb xb AAA...tp xtau la quality ikan ni..cert tulis mg xb..tq for comment

tak ramai berani komen kot...ikan mahal nie........bro kyo arif pasal ikan2 nie...yg aku leh komen..panjangnya nama...ada nama mg ada bb ada xb ada aaa lagi..apa mksud aaa yea?bape saiz nie?kalau tak ada org komen hang simpan ikan nie jaga elok2...pastu post gambar kat sini..aku nk sgt tau apa mksud aaa tu..he3..sori aa...
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Fri Dec 02, 2011 6:55 pm

Tq bro miang, setiap komen akn aku terima dgn baik. Nama tu seller bagi..so ia jg mencerminkn harga..aku akn update k..aku pun xsbr2 nk tunggu perkmbangan aro aku ni...waiting for bro kyo to comment..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 3:10 am

nak tolong komen xda mslh...Utk masa ni ikan ni xblh bagi sebagai MGXB kategori AAA lagi sebab develop xsiap lagi...utk gred AAA chu mesti full develop at least 2 baris...Tapi jgn risau bro...biarkan je dlu ikan tu dalam tank putih buat sementara waktu ni then bagila lampu yg berpatutan je...Dah siap semua nt masuk la dalam tank gelap kasi layan semula...buat masa ni kita xblh nak buat andaian lebih2 lagi...gambar nt upload bagi jelas lagi bro...blh share pape yg patut....
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 3:55 am

Tq bro kyo, lampu yg berpatutan tu mcm mane? sorry saya budak baru..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 5:00 am

pendapat peribadi aku la...bagi gred 3A untuk ikan saiz kecik??? apa yg A nya?chu,cros,base apa pun tak siap lagi...lain la kalau ikan besar dah siap cross,base nampak terang,chu 3 line,tip top condition la org kata boleh la bagi gred 3 A...menda dah nampak dpn mata.....aku nk tau sangat2 nie..tang bhg mana yg blh nilai ikan kecik blh di kategorikan gred 3 A?bob @ kyo hang rajin duk kolam leh ajar aku tak mcmana nk nilai ikan kecik digredkn aaa he3..
hang jaga bebaik ikan tu kalau rajin upload kongsi dgn kitaorg gmbrnya he3..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 5:06 am

Ok..tq miang..mungkin seller give n promise future expectation..so boleh la up harga..tp kalau ikan xjd..bukan namanya mkn diri sndri ke?.. So bila nk return mcm2 boleh buat alasan...mata dah jatuh laa, tanning xbetul laa, salah bg makan laa..background salah laa....mcm2 boleh jd..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 5:14 am

Supik82 wrote:
Ok..tq miang..mungkin seller give n promise future expectation..so boleh la up harga..tp kalau ikan xjd..bukan namanya mkn diri sndri ke?.. So bila nk return mcm2 boleh buat alasan...mata dah jatuh laa, tanning xbetul laa, salah bg makan laa..background salah laa....mcm2 boleh jd..

he3...bukan senang woo nak return ikn balik..betul la apa yg hang ckp tu antara alasan2 dorg blh bagi...kengkadang dia kata kita tak reti jaga ikan..pastu apa hal nak pulangkan balik,tak naik ikut spec sbb salah kita tak reti jaga..nsb da ada cip kalau tak ada cip..lg senang dia jwb..ini ikn bukan dia yang punya..ahmad albab yg punya ha3..simpan dulu bro,baru nk stat main ikan jgn give up..tgk developmentnya mcmana..ramai member forum ni fhm..tp tak mau komen..ikn mahal tu...
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 5:58 am

Bro miang, Sy yg xfaham nape xmau komen? Senang cita sms ja k..0173008402
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 7:48 am

Supik82 wrote:
Bro miang, Sy yg xfaham nape xmau komen? Senang cita sms ja k..0173008402

he3 x pelah...jg ikan elok2
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 11:03 am

miang wrote:
Supik82 wrote:
Bro miang, Sy yg xfaham nape xmau komen? Senang cita sms ja k..0173008402

he3 x pelah...jg ikan elok2

hehe..bukan x mau komen..bg otai2 la komen..aku tahap petai ni memerhati je la.. tp mcm ku tahu mana dtgnya ikan ni..klu dh main AAA ni..mmmbekkkk!!!masuk kandang..
jgn mare arr..agak je..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 5:16 pm

Hadooii...mcm ni mungkin aku dah kena kot..sungguh pelik semua otai2 xmo komen..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 8:17 pm

ok la bro supik..skrg kita bincang camner cara penambahbaikan utk ikan bro ni..x yah la komen2 psl ikan ni..lgpun ikan dh beli..maksudnya bro dh menaruh kepercayaan pd ikan ni dan pd penjual..cuba amik gambar lebih jelas..brp harga ikan ni..area mana beli..
pendapat aku..ikan mgbbxb AAA klu dgr dr nama mmg gah..tp ikan ni x se gah nama yg diberi..skrg ni cuba polish ikan ni bg lg cantik..tukar background kpd biru /hitam dulu..tgk ikan ni jd camner..gerenti ikan bro ni dh pernah WTT kaw2..so knp bro nk buat WTT lg..klu aku x buat WTT dh..biar la x cross ke/chu x naik lg..utk pisitive thinking..ada ikan yg akan lambat develop n ikan yg lambat ni selalunya yg plg cantik(bergtg pd brooders)..
ini pndapat aku la..lupakn dlu nama dia..apa ada pd nama..beli kualiti ikan bukan beli nama ikan..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 8:49 pm

gabanzshah wrote:
ok la bro supik..skrg kita bincang camner cara penambahbaikan utk ikan bro ni..x yah la komen2 psl ikan ni..lgpun ikan dh beli..maksudnya bro dh menaruh kepercayaan pd ikan ni dan pd penjual..cuba amik gambar lebih jelas..brp harga ikan ni..area mana beli..
pendapat aku..ikan mgbbxb AAA klu dgr dr nama mmg gah..tp ikan ni x se gah nama yg diberi..skrg ni cuba polish ikan ni bg lg cantik..tukar background kpd biru /hitam dulu..tgk ikan ni jd camner..gerenti ikan bro ni dh pernah WTT kaw2..so knp bro nk buat WTT lg..klu aku x buat WTT dh..biar la x cross ke/chu x naik lg..utk pisitive thinking..ada ikan yg akan lambat develop n ikan yg lambat ni selalunya yg plg cantik(bergtg pd brooders)..
ini pndapat aku la..lupakn dlu nama dia..apa ada pd nama..beli kualiti ikan bukan beli nama ikan..

ya betul..kebanyakkan org skang semua nk cepat..5/6 inci dh nk cross la..nak chu penuh la..benda tu semua bukan kita yg tentukan..kita cuma boleh berusaha je..usaha tu pn makan masa gak..cth mcm wtt..kita buat utk dptkn lvl scale yg tinggi..walaupn ikan dh cross penuh..tp bila kita masuk tank hitam..mesti takkan cross pnya..dia akan ambil masa utk naik blk..so yg penting..percaya apa yg kita buat..apa yg kita nak..dan juga source yg betul masa nk beli ikan..hehe..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 9:15 pm

Ok bro gaban,retro..im agreed with both of you..nanti sy post pic lg..tq for all comment...ermm nak tanya..drop eye mcm mane nak ubat? ada jalan paling cepat x?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 10:05 pm

Supik82 wrote:
Ok bro gaban,retro..im agreed with both of you..nanti sy post pic lg..tq for all comment...ermm nak tanya..drop eye mcm mane nak ubat? ada jalan paling cepat x?

setuju dgn gaban...nama mmg cukup gah...MGBB X BACK AAA....ikan kecik baru besar jari kelengking,tang mana nak nilai AAA nya?takut wooo dgr...kalau ikan betul2 jns nie masuk pertandingan gerenti menang champion of champion punya..aku tau mahal ikan nie..skrg hrga aro tgh drop..hang blh dpat lg cntik dgn nilai lebih murah,tapi sumber kena betulla mcm bro retro kata..
ikan dah drop eye ke?dua2 mata ke?ikn hang kecik lagi..salah satu sbb ikan drop eye sbb kena tanning kaw2..
aku harap ikan nie cantik,sama apa yg di jual...
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: My arowana   Sat Dec 03, 2011 10:21 pm

Sbelah mata je bro miang, baru ambik seminggu dah sebelah drop..tp sikit je la lama2 jd bukit....aku pun tgh mengira hari nak tgk ikan ni jd camna..mungkin jenis slow develop type..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My arowana   Today at 1:10 pm

Back to top Go down
 
My arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: