Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hafiizd



Posts: 182
Join date: 07/10/2009
Age: 30
Location: penang

PostSubject: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Mon Dec 28, 2009 5:56 pm

ni satu soalan yang sangat susah.. soalan ni umpana satu soalan dalam bahasa german yang kita langsung tak faham..macam tu la punya susah.. hehehe...

hanya pakar sahaja yang dapat membezakan antara ikan betina dan ikan jantan, selalunya betina dan jantan boleh dikesan pada ikan yang dah matang yang dah berumur 3-4 tahun...perbezaan dapat dilihat pada bentuk tubuh dan lebar mulut ikan tu sendiri.. secara asasnya aku boleh bagitau sikit kat sini..

ciri-ciri ikan jantan

1 ) berbadan langsing (slim) dan kurus
2 ) mulut besar (nak bela telur dalam mult, sebab tu la mulut dia besar...)
3 ) kepala lebih besar
4 ) kelakuan yang agresif (contohnya time berebut makanan dan semasa proses nak mengawan)
5 ) warna lebih terang dan menawan untuk memikat sang betina

ciri ciri ikan betina

1 ) berbadan gemuk dan lebih lebar
2 ) mulut kecil sikit dari jantan
3 ) kepala lebih kecik
4 ) kelakuan yang rilek dan tidak agresif
5 ) warna sedikit pudar dan kurang mengancam

macam tu la sedikit sebanyak perbezaan antara jantan dan betina ikan ni...nak lebih detail lagi, korang kena bela 3-4 tahun pastu tengok sendiri apa bezanya dua dua jantan betina ni....
Back to top Go down
View user profile
G8



Posts: 23
Join date: 01/12/2009

PostSubject: Re: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Tue Dec 29, 2009 3:10 am

Post ler gambar bang. Kita buat comparison. Same2 bleh belajar.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 32
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Tue Dec 29, 2009 8:27 am

kalau test guna DNA kan ke senang, dah tentu tepat 100%

hehe senang ke? aku pun tak penah tengok mcm mana
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
hafiizd



Posts: 182
Join date: 07/10/2009
Age: 30
Location: penang

PostSubject: Re: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Tue Dec 29, 2009 5:37 pm

test dna lagi la lambat,, dah la kos tinggi..sory ye bang, takde gambar.. hehehe
Back to top Go down
View user profile
nam3701



Posts: 135
Join date: 15/08/2009

PostSubject: Re: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Sun Jan 03, 2010 4:08 am

hafiizd wrote:
ni satu soalan yang sangat susah.. soalan ni umpana satu soalan dalam bahasa german yang kita langsung tak faham..macam tu la punya susah.. hehehe...

hanya pakar sahaja yang dapat membezakan antara ikan betina dan ikan jantan, selalunya betina dan jantan boleh dikesan pada ikan yang dah matang yang dah berumur 3-4 tahun...perbezaan dapat dilihat pada bentuk tubuh dan lebar mulut ikan tu sendiri.. secara asasnya aku boleh bagitau sikit kat sini..

ciri-ciri ikan jantan

1 ) berbadan langsing (slim) dan kurus
2 ) mulut besar (nak bela telur dalam mult, sebab tu la mulut dia besar...)
3 ) kepala lebih besar
4 ) kelakuan yang agresif (contohnya time berebut makanan dan semasa proses nak mengawan)
5 ) warna lebih terang dan menawan untuk memikat sang betina

ciri ciri ikan betina

1 ) berbadan gemuk dan lebih lebar
2 ) mulut kecil sikit dari jantan
3 ) kepala lebih kecik
4 ) kelakuan yang rilek dan tidak agresif
5 ) warna sedikit pudar dan kurang mengancam

macam tu la sedikit sebanyak perbezaan antara jantan dan betina ikan ni...nak lebih detail lagi, korang kena bela 3-4 tahun pastu tengok sendiri apa bezanya dua dua jantan betina ni....


sokong.. tgk mulut dia plg mudah.. pernah tokey kedai nak test aku... sakali aku bagi taujantina aro dia tu terus dia terkedu.. hihihih
Back to top Go down
View user profile
Abangzam



Posts: 14
Join date: 31/12/2009
Location: Puncak Alam Selangor

PostSubject: Re: Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?   Wed Jan 06, 2010 6:16 am

G8 wrote:
Post ler gambar bang. Kita buat comparison. Same2 bleh belajar.

Assalamualaikum kawan-kawan.

Ni rajah kepala aro jantan n betina.

Back to top Go down
View user profile
 

Arowana jantan??? Arowana betina??? macam mana nak bezakan?

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone ::  :: -