Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 mohon pandangan dan nasihat semua

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 7:36 am

zaltaiho wrote:
orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..
Saya rasa msalah bro bukan pasal harga ikan ni tp ikan xmenjadi sperti yg trader claim.mungkin ikan ni jenis slow develop dan bro plak xbuat tanning.
Ikan saya aro f2 dh dkt setahun dlm aqua putih penuh guna 2 biji lampu phillip dan lampu t5 3 kaki on 12jam sehari tu pun chu dia masih xpenuh. jd kena byk sabar tunggu ikan ni develop.

Wah... Nak gambo ikan bro boleh hehe...
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 10:12 am

orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..

sorry to say...bro..lihat ikan dengan mata bukan dengan telinga..trader dia tahu source ikan dia tak cantik, dia jual la murah2...cuba kalau dia tahu ikan dia mmg baka cantik...mesty dia jual mahal punya...terpulang kat awk la...sy bg pendapat je...


Last edited by mr.gabanz on Sun Sep 07, 2014 10:17 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 10:17 am

[/quote]
Saya rasa msalah bro bukan pasal harga ikan ni tp ikan xmenjadi sperti yg trader claim.mungkin ikan ni jenis slow develop dan bro plak xbuat tanning.
Ikan saya aro f2 dh dkt setahun dlm aqua putih penuh guna 2 biji lampu phillip dan lampu t5 3 kaki on 12jam sehari tu pun chu dia masih xpenuh. jd kena byk sabar tunggu ikan ni develop.[/quote]

Saya rasa kene mengena dengan harga ikan...ikan arowana kecik 7 or 8 inci yang dah nmpk chu sume n siap full cross akan dijual dengan harga yang mahal..sbb dah tentu tahu and nampak ikan tue dah besar cantik...nie pendapat saya la..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 10:19 am

zaltaiho wrote:

Saya rasa msalah bro bukan pasal harga ikan ni tp ikan xmenjadi sperti yg trader claim.mungkin ikan ni jenis slow develop dan bro plak xbuat tanning.
Ikan saya aro f2 dh dkt setahun dlm aqua putih penuh guna 2 biji lampu phillip dan lampu t5 3 kaki on 12jam sehari tu pun chu dia masih xpenuh. jd kena byk sabar tunggu ikan ni develop.


Saya rasa kene mengena dengan harga ikan...ikan arowana kecik 7 or 8 inci yang dah nmpk chu sume n siap full cross akan dijual dengan harga yang mahal..sbb dah tentu tahu and nampak ikan tue dah besar cantik...nie pendapat saya la..[/quote]
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 5:29 pm

mr.gabanz wrote:
orca_paus wrote:
Sy beli aro ni dlu rm300..mase tu harga ni mmg bleh angkt mgbb..amik skali dgn my brother amik mgxback..tu yg rembat seko..maybe gak teknik tanning sy xwat yg jd aro ni lambat..in sya allah sy akan terus sabar..pastikn aro terus membesar sempurna..

sorry to say..bro beli rm300 pastu bro nk ikan cantik mcm harga beribu--ribu..mana mungkin bro..

Basketball yg ni pun logik jugak, kita tak dpt nak harapkan apa2 dr brg yg murah, sbb tu selalunya org beli yg dh siap atau sekurang2nya nampak potensi, sbb taknak tertanya2 jenis aro kita nanti...

*macam iklan tv dulu2 , Alah membeli, Menang memakai .. Laughing
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 5:32 pm

orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..

Very Happy hehe, relax brader, aku tahu bro... tp jgn kecewa dulu, aro bro ni mmg ada potensi ni bro...

*bukan tak percaya ngan trader, tp mmg tak percaya selagi aro tak jd mcm yg di kata. jd untuk mengelakkan perkara mcm ni, cari trader yg dikenali atau yg diakui ramai mmg bagus dan beli aro yg dh nampak potensi, macam aro aku, aku beli RM 800, harga tu untuk mgbb pun dah kira murah jugak masa tu bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 5:34 pm

zaltaiho wrote:
orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..
Saya rasa msalah bro bukan pasal harga ikan ni tp ikan xmenjadi sperti yg trader claim.mungkin ikan ni jenis slow develop dan bro plak xbuat tanning.
Ikan saya aro f2 dh dkt setahun dlm aqua putih penuh guna 2 biji lampu phillip dan lampu t5 3 kaki on 12jam sehari tu pun chu dia masih xpenuh. jd kena byk sabar tunggu ikan ni develop.

betul tu, aro ni ada mcm2 jenis, ada yg saiz 6 inci dh penuh spec crossback, kdg2 yg dah 12 inci pun chu tak penuh, tp kalau baka aro tu mmg power, tak rugi tggu bro, gerenti tak nyesal nye lah, hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 5:37 pm

mr.gabanz wrote:
orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..

sorry to say...bro..lihat ikan dengan mata bukan dengan telinga..trader dia tahu source ikan dia tak cantik, dia jual la murah2...cuba kalau dia tahu ikan dia mmg baka cantik...mesty dia jual mahal punya...terpulang kat awk la...sy bg pendapat je...

Very Happy hehe, ada betulnya tu bro, brg kualiti tggi, takkan nak bagi murah2... kalau adik2 tak hairan la, tp kalau ngan trader yg kita baru kenal, aku tak berani komen harga tu... scratch
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 11:21 pm

Cantik ikan bro..kilat..n bersih..
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 1:51 am

haha..xpe laa.klu gitu nape lak org beli mahal2 anak reds akhirnya kene tipu jd banjar red?hairan kan..sape yg tukar?xkan buyer yg nk spy jd banjar stlh byar tinggi?beli ikan lain yg bnyk crossbreed xde pon dgr citer cmni..cth : flowerhorn..okay je jendul tu ada..xde pon kes flowerhorn jd talapia hitam..sbb tu pd asasnya kepercayaan dan kejujuran tu utama..ukuran nilai tu hnya kosmetik..maaf klu khilaf..
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 1:56 am

apepun aro ni mmg kesayangan hamba..aku diamanahkn utk menjaganya w/pn ape jnisnya..hnya jika ada unsur yg negatif tu biarlah pembalasan mengikut bahagian masing2..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 4:41 am

Cantik ikan bro..kilat..n bersih..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 4:54 am

Flowerhorn lain..hehe..feel bela dia x sama mcm aro..
MGBB yg dah siap..memang layan kalo tgk dia..lagi2 yg jenis purebreed..
Ikut la selera masing2..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 7:07 am

orca_paus wrote:
haha..xpe laa.klu gitu nape lak org beli mahal2 anak reds akhirnya kene tipu jd banjar red?hairan kan..sape yg tukar?xkan buyer yg nk spy jd banjar stlh byar tinggi?beli ikan lain yg bnyk crossbreed xde pon dgr citer cmni..cth : flowerhorn..okay je jendul tu ada..xde pon kes flowerhorn jd talapia hitam..sbb tu pd asasnya kepercayaan dan kejujuran tu utama..ukuran nilai tu hnya kosmetik..maaf klu khilaf..

haha..jadi banjar red sbb buyer tue kene tipu ngan harga yang murah..itu je..
pastu jenis tak tengok ikan dengan mata tapi dengan tengok dengan telinga..
tertipu dengan harga murah anak2 reds tue..terpulang bro la ye..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 7:10 am

orca_paus wrote:
apepun aro ni mmg kesayangan hamba..aku diamanahkn utk menjaganya w/pn ape jnisnya..hnya jika ada unsur yg negatif tu biarlah pembalasan mengikut bahagian masing2..

ok..selamat membela dan menjaga.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 9:20 am

Walau ape pun... Kalau menjadi ape yg di katekan trader tu... Terbaik lah jawapnye... Kalau xmenjadi pun terbaik jugak tengok la ikan tu cunn jugak ape... Harge beli pun boleh tahan..hehe.. Shocked
Kalau susah hati jugak nanti aku beli balik ikan hang tapi harga dulu lee... 300 hehe... Gurau..huhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 5:36 pm

orca_paus wrote:
haha..xpe laa.klu gitu nape lak org beli mahal2 anak reds akhirnya kene tipu jd banjar red?hairan kan..sape yg tukar?xkan buyer yg nk spy jd banjar stlh byar tinggi?beli ikan lain yg bnyk crossbreed xde pon dgr citer cmni..cth : flowerhorn..okay je jendul tu ada..xde pon kes flowerhorn jd talapia hitam..sbb tu pd asasnya kepercayaan dan kejujuran tu utama..ukuran nilai tu hnya kosmetik..maaf klu khilaf..

Very Happy orang jual red mahal sbb mmg tahu red tu mahal bro, tp kalau jual red yg belum nampak apa2, kena hati2 la...

kalau beli mhl yg belum nampak apa2, bahaya bro,... kita kena percaya apa yg kita lihat.... jgn percaya dengan harga, kdg2 murah boleh jugak jd MG, mungkin MG tu kurang cun dr MG yg lebih mahal, camtu lah contoh nya bro...

*yg ni cuma pandangan masing2, sbb aku percaya, kualiti ngan harga mmg seiringan, tp, kalau dh rezeki dpt aro murah, tp power, what to say?? hehe Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 5:37 pm

orca_paus wrote:
apepun aro ni mmg kesayangan hamba..aku diamanahkn utk menjaganya w/pn ape jnisnya..hnya jika ada unsur yg negatif tu biarlah pembalasan mengikut bahagian masing2..

hehe, yg ni pun salah satu jenis pengalaman bro.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Mon Sep 08, 2014 5:39 pm

Vols wrote:
Walau ape pun... Kalau menjadi ape yg di katekan trader tu... Terbaik lah jawapnye... Kalau xmenjadi pun terbaik jugak tengok la ikan tu cunn jugak ape... Harge beli pun boleh tahan..hehe.. Shocked
Kalau susah hati jugak nanti aku beli balik ikan hang tapi harga dulu lee... 300  hehe... Gurau..huhu

Very Happy hehe, nak kene tggu la lagi, sampai cun...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Today at 4:52 am

Back to top Go down
 
mohon pandangan dan nasihat semua
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: