Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 mohon pandangan dan nasihat semua

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 2:24 am

salam..sy dah bela aro nie hampir 9 bulan dan klu nk ikutkan panjang dah dekat 10 inci..asal sy beli MGBB ..sy ade update sblm nie..yg menggundahkan aro nie xmcm yg sy harapkan..xnmpak pon chu kua..takut bkn MGBB je..tolong ye.. tgh susah ati nie..aro kesayangan

" />

" />

" />
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 9:06 am

mcm super highback je...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 11:12 am

Saya xpandai sangat sebab baru lagi tapi xmacam mgbb... Kalau silap tolong tunjuk kan ye otai2....
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 6:04 pm

tu yg sy bingung..tensen pon ada..tggu punye tunggu tak juga nmpak ciri2nya..jeles tgk gambo aro member sume saiz 7-8 inci da kua chu.. pale

nk buat cane nie?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 7:32 pm

Very Happy hehe, biasala tu bro, kalau belum keluar chu, sebijik pun belum keluar ke bro??

kena tggu lagi la bro, bro tanning tak aro ni? kalau tanning, camner rutin tanning bro tu?

diorang yg 7-8 inci dh kluar chu tu tanning kaw2 bro, kalau tak pun, aro diorang mmg dah power...

aro aku pun lambat jugak kluar chu dulu bro, skarang ni dah tggl sebijik je lagi nak penuh.. Razz
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 8:38 pm

Asalnya aro ni penah dok dlm white tank..tp sbln je lame..sbb dia jd kelamkabut..kita jenguk nk bg mkn dia punye gile smacm..abis sume dilanggar..jd nk ngelak jd teruk sy bukak sume cover letak tepi tingkap ngadap matahari..siang mmg cerah le tank kene sunlight..xtanning kaw2 skrg..ni dok sabo je leee..tunggu chu nk kuar..sebijik chu pon tarak..errr trader sume bule tukar barter x?amik aro kecik baru dgn yg nie..hehehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 10:06 pm

orca_paus wrote:
Asalnya aro ni penah dok dlm white tank..tp sbln je lame..sbb dia jd kelamkabut..kita jenguk nk bg mkn dia punye gile smacm..abis sume dilanggar..jd nk ngelak jd teruk sy bukak sume cover letak tepi tingkap ngadap matahari..siang mmg cerah le tank kene sunlight..xtanning kaw2 skrg..ni dok sabo je leee..tunggu chu nk kuar..sebijik chu pon tarak..errr trader sume bule tukar barter x?amik aro kecik baru dgn yg nie..hehehe

scratch aku cdangkan bro tggu lagi la, sbb potensi cam dah ade tu bro, kalau ikutkan shining level dah lepas HB dah ni, kalau tggu lagi, naik chu 2-3 ketul dh spec SHB... cheers
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Tue Sep 02, 2014 11:10 pm

tu leee..da nasib badan..tp kan xmasuk akal kan beli MGBB las2 jd HB..hahaha Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 12:14 am

orca_paus wrote:
tu leee..da nasib badan..tp kan xmasuk akal kan beli MGBB las2 jd HB..hahaha Rolling Eyes

hehe, bro sabar dulu, aku nampak cam ada potensi ni bro, insyaAllah kalau bro beli dr org yg dipercayai, mmg insyaAllah akan baik2 saja, hehe Razz

9 bulan tu masih kecik bro... hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 1:28 am

10 inci pon spec MG x kuo lg...
ermm...x nampak mcm MG...
biasanye kalo MG ni tann kaw2 5-6 inci da bole nampak spec ape kuo...
beli dari kedai ke trader??
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 1:47 am

dari trader..dlm fb..sy g smpi ke umah tgk ikan..dia bgtau ni mmg MGBB..klu proses tanning sy xde tanning pon..hnya biarkn dia mmbesar mcm tu je..tp klu bg vitamin boleh ke?
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 2:59 am

bole larr cuba...mana tau kot2 jenis slow developer...
beli dulu da besar ke??
meh pm sapa trader tu...
Back to top Go down
View user profile
apitkdh



Posts : 12
Join date : 16/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 3:29 am

tunggu lg dalam 4-5 bulan tgk
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Wed Sep 03, 2014 4:36 am

asheed wrote:
bole larr cuba...mana tau kot2 jenis slow developer...
beli dulu da besar ke??
meh pm sapa trader tu...
Nah... Time promote
Asheed dia nak jual mgbb murah gile dapat tank skali Shocked
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Thu Sep 04, 2014 9:19 am

asheed wrote:
10 inci pon spec MG x kuo lg...
ermm...x nampak mcm MG...
biasanye kalo MG ni tann kaw2 5-6 inci da bole nampak spec ape kuo...
beli dari kedai ke trader??

selalu nya camtu la, lagipun aro kawan kite ni tak tanning, bagi aku, kalau tak tanning, camni dh nampak ok la... tp kena tggu lagi ni... scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Thu Sep 04, 2014 9:24 am

Vols wrote:
asheed wrote:
bole larr cuba...mana tau kot2 jenis slow developer...
beli dulu da besar ke??
meh pm sapa trader tu...
 Nah... Time promote
Asheed dia nak jual mgbb murah gile dapat tank skali Shocked

hehe, bro asheed nak bagi khidmat nasihat tu... Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Thu Sep 04, 2014 9:25 am

orca_paus wrote:
dari trader..dlm fb..sy g smpi ke umah tgk ikan..dia bgtau ni mmg MGBB..klu proses tanning sy xde tanning pon..hnya biarkn dia mmbesar mcm tu je..tp klu bg vitamin boleh ke?

klau tak tanning mmg lambat sikit nak naik potensi tu bro, tp masih boleh tggu... Very Happy

main aro ni kene sabar... Razz
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Fri Sep 05, 2014 7:57 am

Sy ada tanya en zaini suleiman yg tulis buku arowana tu..dia ada ckp mustahil jika kita beli anak mg tetibe jd hb..melainkan penjual menipu dgn mncampurkan baka hb dgn mg dan jual sbg mg..Dan xde penjelasan saintifik mnjelaskan bukti baka malaysian gold boleh brtuka jd hiback melainkan dgn penipuan..
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Fri Sep 05, 2014 8:07 am

orca_paus wrote:
Sy ada tanya en zaini suleiman yg tulis buku arowana tu..dia ada ckp mustahil jika kita beli anak mg tetibe jd hb..melainkan penjual menipu dgn mncampurkan baka hb dgn mg dan jual sbg mg..Dan xde penjelasan saintifik mnjelaskan bukti baka malaysian gold boleh brtuka jd hiback melainkan dgn penipuan..

Yg ni saya sokong sebab pernah baca gak..mg xleh evolution Jadi hb.. Kalau boleh dah macam pokemon dah hahahaha... Bro nak tanye beli berapa waktu tu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Fri Sep 05, 2014 8:29 am

orca_paus wrote:
Sy ada tanya en zaini suleiman yg tulis buku arowana tu..dia ada ckp mustahil jika kita beli anak mg tetibe jd hb..melainkan penjual menipu dgn mncampurkan baka hb dgn mg dan jual sbg mg..Dan xde penjelasan saintifik mnjelaskan bukti baka malaysian gold boleh brtuka jd hiback melainkan dgn penipuan..

betul dh tu bro...
tapi perkembangan aro ni ikut jenis jugak bro, kalau jenis yg lambat, lambat jugak nak naik... Neutral
skarang ni aro bro masih kecik lagi, bro bela pun baru 9 bulan kan? bro tggu jer dlam 5-6 bulan lagi, tengok camner.. study
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sat Sep 06, 2014 4:43 am

Sy beli aro ni dlu rm300..mase tu harga ni mmg bleh angkt mgbb..amik skali dgn my brother amik mgxback..tu yg rembat seko..maybe gak teknik tanning sy xwat yg jd aro ni lambat..in sya allah sy akan terus sabar..pastikn aro terus membesar sempurna..
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sat Sep 06, 2014 8:52 pm

orca_paus wrote:
Sy beli aro ni dlu rm300..mase tu harga ni mmg bleh angkt mgbb..amik skali dgn my brother amik mgxback..tu yg rembat seko..maybe gak teknik tanning sy xwat yg jd aro ni lambat..in sya allah sy akan terus sabar..pastikn aro terus membesar sempurna..

Amin... Saya jugak doa
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sat Sep 06, 2014 9:49 pm

orca_paus wrote:
Sy beli aro ni dlu rm300..mase tu harga ni mmg bleh angkt mgbb..amik skali dgn my brother amik mgxback..tu yg rembat seko..maybe gak teknik tanning sy xwat yg jd aro ni lambat..in sya allah sy akan terus sabar..pastikn aro terus membesar sempurna..

sorry to say..bro beli rm300 pastu bro nk ikan cantik mcm harga beribu--ribu..mana mungkin bro..
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sat Sep 06, 2014 11:13 pm

Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Sun Sep 07, 2014 4:17 am

orca_paus wrote:
Yelee mmg rm300..sy xmntk rega tu..trader offer..dia offer sy sauk lee..sbb klu dia letak ribu2 xsape beli..sy xde mntk kureng pon..brg yg cntik bkn diukur dr rega yg ribu2..istilah gitu bleh jerat pasaran aro..jual saiz kecik 3inci je..sy bayar hrga sedemikian ats dsar percaya sume aro ada potensi..kita xtau ape..trader mst tau tu..klu buyer ditipu atau xdpt ape speks yg dibeli itu salah buyer?..xadil klu nk jtuh hukum gitu..itu pndpt sy sbgai penhobi..
Saya rasa msalah bro bukan pasal harga ikan ni tp ikan xmenjadi sperti yg trader claim.mungkin ikan ni jenis slow develop dan bro plak xbuat tanning.
Ikan saya aro f2 dh dkt setahun dlm aqua putih penuh guna 2 biji lampu phillip dan lampu t5 3 kaki on 12jam sehari tu pun chu dia masih xpenuh. jd kena byk sabar tunggu ikan ni develop.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: mohon pandangan dan nasihat semua   Today at 8:02 am

Back to top Go down
 
mohon pandangan dan nasihat semua
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: