Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ape problem air akua saya..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 4:17 am

assalamualaikum..saya budak baru di sini..saya nak minta pendapat abg2 sume..saye baru bela green aro dlm seminggu..malam smlam saya ade tukar air dlm 20% (antiklorin+garam)..pastu saye try letak sekor silver shark dlm tank aro..pagi td sy tgok silver shark dah mati..pastu sy buang silver shark tu dan tukar air lg lbih kurang 40%..pastu petangnya sy try letak lampam 2 ekor..tak sampai bape jam lampam tu mcm da bengong n buta..ada selaput putih kat mata..
lg satu masalah sy tgok sejak beberapa ari ni aro sy takmau makan sgt..kenape ek?
ape yg perlu sy buat..mintak tolong otai2..risau jugak ni..
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 4:36 am

lampam dah mati..mcm mane ni..kene tukar air lg ke..takut pape jd kat my aro Sad
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 4:58 am

Nampak gaya cam sindrom new tank jer ..try google pasal new tank syndrome .. Dari situ bleh dpt info menarik utk
atasi masalah tu..
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 5:08 am

emm maknenye saye kene tukar air lg la eh? ade ke ubat2 yg perlu kite letak..sebelum ni saya ade letak sikit blackwater n psb bacteria..plus mase tukar air semalam saye tukar sekali sponge filter yg baru..
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 5:08 am

Rasanya kualiti air tak berapa cun kot..kalau cara saya air kasi buang 50%..bukak bubble oksigen kuat2..pasal letak ubat2tan ni aku tak berapa pandai..
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 5:14 am

agak2 takpe ke klu sementara ni tukar air hari2?sbb dah dua hari berturut tukar air..takut ade effect..
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 5:21 am

naz wrote:
agak2 takpe ke klu sementara ni tukar air hari2?sbb dah dua hari berturut tukar air..takut ade effect..

Tak berani nak katalah wahai sahabat tentang keadaan air ni..saya tak berapa pakar..tapi yang saya buat macam tulah..cuba tunggu respon sahabat lain..
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:00 am

Bro ada ph tester ngan amonia tester tak? Cuba pastikan dua benda tu stabil dulu..
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:02 am

belum ade lg..mahal tak tester tu?
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:05 am

Takdakla mahal sgt berbanding ngan ikan aro tu...hehehe.. Aqua baru beli ker bro?
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:09 am

hehe biasala bro sy budak baru blajar..tak berani nk kuar modal byk2 :p yepp akuarium baru je seminggu jugak..
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:16 am

Takpa bro.. Sama la kita.. Baru blajar..heheh.. Cer citer saiz akuarium ngan jenis filter yg guna skrg ni.. Air yg baru masuk tu direct dari paip atau air tadahan.. Anti klorin pakai jenis apa?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:22 am

Salam bro naz,pakai antiklorin apa?
Kalo boleh pakai antiklorin yg elok, or mahal sikit mcm aquaplus nutrafin atau tension gon.
Sbb antiklorin jenis ni leh neutral kan apa2 yg leh bahayakan ikan.probably juga air akuarium tak cukup conditioning lg.

Suggestion sy try tukar air lg dlm 20-30%,then letak tension gon or nutrafin 2 tutup,garam 1 genggam.akua bape kaki?
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:23 am

sy guna akuarium 2"5 ..air paip dr tangki air..antiklorin guna yg rm1 punya..guna top filter..sy pon pening sbb baru 1st time nk tukar air tibe2 jd camni..hihi..masa awal2 setting dulu ok ja..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:24 am

naz wrote:
sy guna akuarium 2"5 ..air paip dr tangki air..antiklorin guna yg rm1 punya..guna top filter..sy pon pening sbb baru 1st time nk tukar air tibe2 jd camni..hihi..masa awal2 setting dulu ok ja..

Ok garam 1 genggam cukup.
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:27 am

oh lupa masa smalam tukar air saya dah letak garam..kalau nnt saya tukar air lg,kene letak garam lg tak?
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:39 am

Adoila..dah berjela aku taip tadik..tak masuk rupanya..kekeke..hampeh btoi line ni.. Takpa bro.. Aku kasik sekali lg pendapat aku..

1. Jgn bela banyak sgt ikan dlm akuarium ..bela aro sekor jer dulu.. Bb takder lg tu..bahaya..amonia naik mendadak..sbb tu kena check amonia level slalu..klu akuarium dah lama takdak hal sbb bb dah ada ..
2. Bungkuskan coral chip dlm segenggam ..pastu letak dlm akuarium tu..nak elakkan ph jatuh mendadak..jgn banyak sgt..takut ph melambong.. Black water tu dah ok tu..kasik turun ph.. Sebab tu kena check ph level..
3. Anti klorin..korban duit sket..carik yg ok sket..jenama tension gon atau nutrafin should be ok..
4. Garam 0.1 persen drpd isipadu air dalam tank.klu tukar air baru.klu setakat 10 persen..tambah 0.1 persen daripasa 10 peratus air baru tu jerla..

Tu cadangan aku jerla..bleh try .. Atau tunggu member yg lain kasik pendapat yg lebih power
Back to top Go down
View user profile
naz

avatar

Posts : 9
Join date : 17/11/2012
Location : batu pahat - kl

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:49 am

Far fai wrote:
Adoila..dah berjela aku taip tadik..tak masuk rupanya..kekeke..hampeh btoi line ni.. Takpa bro.. Aku kasik sekali lg pendapat aku..

1. Jgn bela banyak sgt ikan dlm akuarium ..bela aro sekor jer dulu.. Bb takder lg tu..bahaya..amonia naik mendadak..sbb tu kena check amonia level slalu..klu akuarium dah lama takdak hal sbb bb dah ada ..
2. Bungkuskan coral chip dlm segenggam ..pastu letak dlm akuarium tu..nak elakkan ph jatuh mendadak..jgn banyak sgt..takut ph melambong.. Black water tu dah ok tu..kasik turun ph.. Sebab tu kena check ph level..
3. Anti klorin..korban duit sket..carik yg ok sket..jenama tension gon atau nutrafin should be ok..
4. Garam 0.1 persen drpd isipadu air dalam tank.klu tukar air baru.klu setakat 10 persen..tambah 0.1 persen daripasa 10 peratus air baru tu jerla..

Tu cadangan aku jerla..bleh try .. Atau tunggu member yg lain kasik pendapat yg lebih power


ohh insyaallah nnt saye try bro..payah jugak nk jage ikan ni..hihi..emm bile dah tukar air baru esok, bb kene letak lg tak?ke biar seminggu dulu?
Back to top Go down
View user profile
Far fai

avatar

Posts : 33
Join date : 12/11/2012
Age : 35
Location : Selangor

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 6:54 am

Klu aqua baru..buat masa ni ang ikut jer kat label dia tu..masukkan jumlah tertentu utk 3 hari turut2.. Pastu..tiap kali tukar air..kena masukkan baru bb ikut sukatan air yg ditambah tu..jgn lupa..letakkan bio ring sket dlm filter tu..kasik port utk bb tu stay.. All da best bro..
Back to top Go down
View user profile
wan_dosh

avatar

Posts : 172
Join date : 28/09/2011
Age : 31
Location : ipoh

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Nov 17, 2012 7:48 am

pakai je tension gon pastu buh garam secukup rase..jangan lebih2 nant jd ikan siakap plak aro tu..hehehhe...ph tester kene ade..aku dah kene macam nie dulu..sampai ikan majlis aku pon mati sekali..heheh..rupe2nye air aku kandungan asid lebih..kalu klorin lebih pon leh jd camtu jugak...kalu ade modal cari ubat name dia melafix..ubat tu bagus intuk sume masaalh ikan dan air..
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   Sat Aug 17, 2013 10:15 pm

aku rasa la tuan patotnya running dulu air tu dlm tank kosong lbh kuang seminggu, letak la anti-klorin ke garam secukup rasa, masuk lampam dulu ke atau kedekut lg letak anak ikan emas dulu sbg penanda aras kualiti air. klo lampam mati atau sakit, maksudnye air kurang elok. mati lampam xpa jgn mati arowana What a Face 
bila lampam dah selamber berenang dgn riang dlm aqua tu, baru letak arowana. n aku cadangkan jugak beli pH tester, ammonia tester klo ada terpijak duit, ph tester penting tu. nt tuan main letak je coral chip atau black water tgk2 ph dah melambung tinggi atau menurun mendadak. skali aro mati, termenung seminggu. klo beli yg harga 200-300 boleh istighfar lg, klo beli chili red rm2500, terjun bangunan la jawapnye. harap komen ni membantu tuan.Laughing 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ape problem air akua saya..   

Back to top Go down
 
ape problem air akua saya..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: