Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 12:30 am

sedihnya rasa...macam dh xde arapan je SHB 4 thn aku ni...
selepas seminggu aku balik kg...smlm smpai umah tgk ikan mcm xsihat...xaktif mcm biasa...
xtau puncanya...ikan jadi lesu...xnak makan...mata mcm pucat...siisik atas sedikit hitam...ekor pucat...
otai2 ada pngalaman ikan jd camni ke???ape punca n masih dpt diselamatkan lg ke SHB ni???



Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 12:37 am

ko buang air biar tinggal paras belakang badan aro tu je..
lepas tu ko cari devider ko lekat kt tepi aqua tu..
jgn bagi berenang..cepat2 ko buat cepat...
lepas tu pam aqua tu letak belah tepi biar air mcm memusing 1 bulatan..
contoh ko letak aro belah kiri..pum tu ko letak blah kanan aqua then pusingan air tu melawan arah kepala aro tu..
try tgk..insyaallah klu rezeki ko..idop lagi tu..
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 12:50 am

perot dia kembong ke??.
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 1:25 am

tq bro..perot tak kembong...skrg juga aku wat...
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 1:49 am

dh set up air bg separas ikan je n pam terus ke mulut ikan...nape ikan jd camni ek???
ada apa2 ubat yg aku perlu p cr ke???sape2 ada pengalaman mintak tolong post cepat...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 1:58 am

erm ntah la susah nak ckp aku newbie gak.. tapi biasanyer ikan kalau kena parasit.. taruh garam dgn on heather je.... anyway tanya abg gabanzshah.. dia leh tolong kot.. try bro nadeen sekali tu..
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 2:19 am

ikan merajuk tu..hg pi tinggai dia kt umah..hahaa
ada gak org kata kena gempaq ngan hantu kak limah..
ntah la..tp aro ni mcm tu la..
jenis ni ntah2 klu blackout sat ka time hg tinggai dia ari tu??
bleh jadi jem gak dia...
xpa2..cuba dulu mcm tu..kot2 ada docter pakar arowana dlm ni..ce tya..kot2 depa leh tolong sama..
klu ikut aku..wat cam tu la..
mulut ada tercungap2 x??
klu tarak...hg buat mcm tu saja..ce hg up pic tgk hg wat cemana??
tok dukun nk jampi sket nih..hahaahaha
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 3:07 am

ui mcm mn boleh jadi sampai mcm ni....dah ok belum?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 3:45 am

baru teringat.. hang tambah bubble kasi oksigen byk skit dalam tu..
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 6:00 am

Bro mcm mane dengan keadaan Aro tu skarang?
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 8:57 am

sampai skrg aro msih idup tp masih sama...
kekadang dia mcm krem pn ada...bdan jd bengkok...
takde plak tercungap sangat...aku syak jangkitan parasit la...
aku gamble boh S1 sikit...n tukar air lepas beberapa jam...
msih usahakan sesuatu...hope pg esok masih idup la aro aku ni...
thanks kat bro2 n otai2 semua...esok pg aku update len ngan gambar skali...
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 9:07 am

Stop bagi makan & tukar air dalam sehari sekali aje dalam 10-15% takut nanti aro terkejut kalau tukar air byk sgt mungkin sebab PH atau suhu berbeza. Setiap kali tukar air masuk garam sikit & buat mcm bro nadeem bgtau.

tomkk wrote:
sampai skrg aro msih idup tp masih sama...
kekadang dia mcm krem pn ada...bdan jd bengkok...
takde plak tercungap sangat...aku syak jangkitan parasit la...
aku gamble boh S1 sikit...n tukar air lepas beberapa jam...
msih usahakan sesuatu...hope pg esok masih idup la aro aku ni...
thanks kat bro2 n otai2 semua...esok pg aku update len ngan gambar skali...
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: update Swim Bladdar Problem MY SHB 10 am   Mon Nov 19, 2012 7:13 pm

setup semalam....














setup pani ni....











Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 7:21 pm

ok dh tu...ko bg rapat lagi devider tu...biar dia x leh berenang lgsg..
air tu buang lagi biar ngam2 ikan tu je...
klu boleh belakang dia tu timbul terus pun xpe...
ko try 3 hari then ko cuba bukak tgk dia berenang cemane..
klu x ok gak..ko ulang wat camtu..try cari daun ketapang masuk dlm tank tu
seminggu ni jgn tukar air..
masuk garam sket..
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 7:29 pm

thanks bro nadeem...aku ingat smlm ikan ni mmg nk bye3 dh...
tgk keadaan ikan pg ni...masiih idup...maknanya still ada chances la nk survive...
hope dia survive la...kat bawah perut ada merah2 sikit...smada sbb dia meronta atau kesan dia sakit xtau la....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 7:45 pm

bro kalau swim bladder.. ko usap2 perot dia.. urut batin baiknyer..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 7:46 pm

Red sport ka?
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 8:35 pm

anchor worm disease??
xpe2..ko buang sume filter yg ade utk tank tu..
x yah pakai filter ape pun wat masa nih..
buang air smpi separuh badan aro tu..then tambah air biar ngam2 je smpi belakang aro tu..
lepas tu ko masuk garam..gi lah memane try cari daun ketapang...
masuk dlm tank tu..3 hari tukar air...
time tukar air tu ko biar tgk dia berenang..klu x ok..wat mcm asal ni..3 hari lagi ko tgk dia berenang..
klu dpt daun ketapang tu in shaa Allah boleh survive aro tu...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
jett lizdaf



Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 31
Location : Ampang

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Mon Nov 19, 2012 8:41 pm

tomkk wrote:
thanks bro nadeem...aku ingat smlm ikan ni mmg nk bye3 dh...
tgk keadaan ikan pg ni...masiih idup...maknanya still ada chances la nk survive...
hope dia survive la...kat bawah perut ada merah2 sikit...smada sbb dia meronta atau kesan dia sakit xtau la....

dlu ikan lampam aku pon ada merah2 skit kt bwh.. tp aro ok je pulak.. check punya check rupanya powerhead da rosak.. so air mengalir elektrik.. ptutla tgn aku mcm sakit je bila kna air tu.. try check pH air tu tgk brp..
Back to top Go down
View user profile
Gorgonzola



Posts : 23
Join date : 01/10/2012

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 1:19 am

agak2 ape sebab nya ikan jadi sakit mcm nie? adkah disebabkan keadaan air? mksud yer mcm pencemaran air dri kebersihan air dlm akuarium ka? swimbladder skit mcm ne? ape sebab yer?

bro balik kmpung 1minggu eah?sebelum tu dekat2 balik kmpung ada buat WC tak? bile balik jer tgok2 dh jdi mcm nie eah?huhuh sadis2....

Back to top Go down
View user profile
wan_dosh



Posts : 172
Join date : 28/09/2011
Age : 31
Location : ipoh

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 4:55 am

Cari ubat name dia melafix..ubat nie dia rawat air sekali ngan ikan..
ubat utk sume penyakit ikan..harap2 sembuh..
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 5:04 am

Waaaaa....takutnya..saya dah tinggalkan aro HB dua ekor dah 10 hari arini..cuti sekolah..ntah macam mana agaknya..mintak2 ok..aritu tinggalkan 2 minggu pastu taruk anak ikan alhamdulilah..bila dengar macam ni nk kena balik cepat ni.. Shocked
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 5:19 am

Hazri wrote:
Waaaaa....takutnya..saya dah tinggalkan aro HB dua ekor dah 10 hari arini..cuti sekolah..ntah macam mana agaknya..mintak2 ok..aritu tinggalkan 2 minggu pastu taruk anak ikan alhamdulilah..bila dengar macam ni nk kena balik cepat ni.. Shocked

dengar tu ebemugo ..blk cpt...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 7:38 am

kesiannya baca masalah bro ni.moga moga aro bro tu cepat pulih semula..

p/s:kodok,ebumugo htr ikan2 dia kat pusat asuhan arowana la.sbb tu dia xheran.hehehe
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   Tue Nov 20, 2012 7:51 am

rohurockstar wrote:
kesiannya baca masalah bro ni.moga moga aro bro tu cepat pulih semula..

p/s:kodok,ebumugo htr ikan2 dia kat pusat asuhan arowana la.sbb tu dia xheran.hehehe

statement ni best... wakakaka... tukar je ikan ebumugo tu bro.. cakap je xtau nape, ikan ebu tu bole tukar jadi silver.. wakakaka
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012   

Back to top Go down
 
SHB aku nyawa2 ikan jam 3.20ptg 19.11.2012
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: