Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Wed Nov 09, 2011 10:38 pm

Kepada otai2x arowana nak mntak pendapat sikit.
arowana sya suka duduk di dasar. mcm mn nak wat dia supaya berenang mcm arowana normal?? Dan kalau dia berenang kat dasar aqurium mcm senget jer, x rosak ke sirip dia klo di biar kan mcam tu jer.. Sesiapa yg ader pengalaman mcm ni, sila lah bgi tip2x..
Back to top Go down
View user profile
wan_dosh



Posts : 172
Join date : 28/09/2011
Age : 31
Location : ipoh

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 3:49 am

wanotz wrote:
Kepada otai2x arowana nak mntak pendapat sikit.
arowana sya suka duduk di dasar. mcm mn nak wat dia supaya berenang mcm arowana normal?? Dan kalau dia berenang kat dasar aqurium mcm senget jer, x rosak ke sirip dia klo di biar kan mcam tu jer.. Sesiapa yg ader pengalaman mcm ni, sila lah bgi tip2x..
ikan hang tu pemalu kot..heheh..kene bg confident level dia tinggi cikit...otai2 sumer tolong jawab..hahhaha Laughing
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 4:02 am

Hihih.. dah nak masuk 2 minggu suai kenal. malu sngt ker.. haha.. aku dah ubah sikit filter aku. skng ni dia duk tepi cermin lak.. adeh...

wan_dosh wrote:
wanotz wrote:
Kepada otai2x arowana nak mntak pendapat sikit.
arowana sya suka duduk di dasar. mcm mn nak wat dia supaya berenang mcm arowana normal?? Dan kalau dia berenang kat dasar aqurium mcm senget jer, x rosak ke sirip dia klo di biar kan mcam tu jer.. Sesiapa yg ader pengalaman mcm ni, sila lah bgi tip2x..
ikan hang tu pemalu kot..heheh..kene bg confident level dia tinggi cikit...otai2 sumer tolong jawab..hahhaha Laughing
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 5:12 am

wanotz wrote:
Hihih.. dah nak masuk 2 minggu suai kenal. malu sngt ker.. haha.. aku dah ubah sikit filter aku. skng ni dia duk tepi cermin lak.. adeh...

wan_dosh wrote:
wanotz wrote:
Kepada otai2x arowana nak mntak pendapat sikit.
arowana sya suka duduk di dasar. mcm mn nak wat dia supaya berenang mcm arowana normal?? Dan kalau dia berenang kat dasar aqurium mcm senget jer, x rosak ke sirip dia klo di biar kan mcam tu jer.. Sesiapa yg ader pengalaman mcm ni, sila lah bgi tip2x..
ikan hang tu pemalu kot..heheh..kene bg confident level dia tinggi cikit...otai2 sumer tolong jawab..hahhaha Laughing

biasanya klisa liar je mcm ni..brenang takut2..mgkin dulu brenang ramai2 bila sekor jd takut kot..mgkin blh tmbah ikan ln bg dia bkawan Very Happy ..xpn belai2 dgn tgn.he..pnah sy tgk org gna cara ni. dia jd xtkt dgn org dh..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 5:19 am

kawan dah ade dah 2 ekor kelah.. Belai lom wat lg.. erm nnt akn di cuba.. hihih


Rhu Dua wrote:
wanotz wrote:
Hihih.. dah nak masuk 2 minggu suai kenal. malu sngt ker.. haha.. aku dah ubah sikit filter aku. skng ni dia duk tepi cermin lak.. adeh...

wan_dosh wrote:
wanotz wrote:
Kepada otai2x arowana nak mntak pendapat sikit.
arowana sya suka duduk di dasar. mcm mn nak wat dia supaya berenang mcm arowana normal?? Dan kalau dia berenang kat dasar aqurium mcm senget jer, x rosak ke sirip dia klo di biar kan mcam tu jer.. Sesiapa yg ader pengalaman mcm ni, sila lah bgi tip2x..
ikan hang tu pemalu kot..heheh..kene bg confident level dia tinggi cikit...otai2 sumer tolong jawab..hahhaha Laughing

biasanya klisa liar je mcm ni..brenang takut2..mgkin dulu brenang ramai2 bila sekor jd takut kot..mgkin blh tmbah ikan ln bg dia bkawan Very Happy ..xpn belai2 dgn tgn.he..pnah sy tgk org gna cara ni. dia jd xtkt dgn org dh..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 7:58 am

tank besar mana??air paras mana??


Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 8:39 am

tank 4 kaki.. air setengah dri ketinggian aquarium. macam dlm video bwh ni.



gabanzshah wrote:
tank besar mana??air paras mana??


]
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 8:49 am

wanotz wrote:
tank 4 kaki.. air setengah dri ketinggian aquarium. macam dlm video bwh ni.



gabanzshah wrote:
tank besar mana??air paras mana??


]

dulu time sy bela arowana sy cabut trus paip udara tu.kmudian sy tutup muncung yg kuar glombang udara & tebuk skit dgn jarum..sy suka tgk air aquarium tenang & ikan xteruk lawan arus.renangan ikan pn jd tenang & syok tgk.hehe..kiranya sy arapkan udara dr air yg jatuh dr pnapis filter yg timbulkan gelembung dalam air..bt ala2 filter tepi @ bawah..ikan pn tahan lasak skit klu lama xda oksigen Very Happy
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 8:55 am

erm... klo kurang udara insang aro x berlipat ke nnti.. ikot orng kedai dia kata salah 1 sbb kena mcm tu kurang udara. Question Question
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 9:10 am

ok la tu..
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 9:35 am

yeke..bahaya tu jgn bt.hehe..ikt kata pakar..tp dulu sy xpnah kna kes tu sbb kurang oksigen..cuma kena skali kes adik pi tuang clear water..trus blipat..operate pn tmbuh balik xcntik dh..mgkin en wanotz blh alihkan muncung tu tembak ke dinding tepi.xla bralun kuat sgt air aquarium tu..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 3:57 pm

Clear water boleh mnyebab kan insang terbalik ker? Xtahu lak saya. Cam bahaya je guna clear water ni..

Rhu Dua wrote:
yeke..bahaya tu jgn bt.hehe..ikt kata pakar..tp dulu sy xpnah kna kes tu sbb kurang oksigen..cuma kena skali kes adik pi tuang clear water..trus blipat..operate pn tmbuh balik xcntik dh..mgkin en wanotz blh alihkan muncung tu tembak ke dinding tepi.xla bralun kuat sgt air aquarium tu..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 8:09 pm

boleh try letak aro lain dlm akuarium tu jgk.aro ni kan gaduh bila ada 2 ekor je.so aktif la sket dia tu nnt hehe..tp pd aku langkah yang wanotz buat dah betul la..rendahkan air dan letak ikan kelah tu utk bg aro main kejar2...maybe dah itu sifat ikan tu kot duk senyap2..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Nov 10, 2011 8:42 pm

Sweet rupa nye ikan aku ni. Pemalu rupa nya.. hihihih... Razz
bab nak letak sekor lg aro tu xberapa ader bajet wat masa skrng ni.. haha...
Back to top Go down
View user profile
Rhu Dua



Posts : 214
Join date : 01/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Fri Nov 25, 2011 8:57 am

wanotz wrote:
Sweet rupa nye ikan aku ni. Pemalu rupa nya.. hihihih... Razz
bab nak letak sekor lg aro tu xberapa ader bajet wat masa skrng ni.. haha...

bro wanotz mcm mana p'kmbngan tbaru..ikan dh ok ke brenang?ke masih malu2?he.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Fri Nov 25, 2011 11:26 am

Alhamdulilah ikan dah x malu sngt. dah pndai wat gaya lapar hhihih

Rhu Dua wrote:
wanotz wrote:
Sweet rupa nye ikan aku ni. Pemalu rupa nya.. hihihih... Razz
bab nak letak sekor lg aro tu xberapa ader bajet wat masa skrng ni.. haha...

bro wanotz mcm mana p'kmbngan tbaru..ikan dh ok ke brenang?ke masih malu2?he.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Sat Nov 26, 2011 7:35 am

Alhamdulillah, aku pun risau gak ikan tu kalau sik dok diam je
maklum ler aku yg rekemen hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Sat Nov 26, 2011 10:28 am

ikan mmbesar dgn cpt.. kuat mkn gak tu.. nnt ader time sy upload pic.

Admin wrote:
Alhamdulillah, aku pun risau gak ikan tu kalau sik dok diam je
maklum ler aku yg rekemen hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Mon Nov 28, 2011 5:32 pm

alhamdulilah..perkembangan bagus tu..nnt upload lagi pic bro wanotz
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Mon Nov 28, 2011 7:19 pm

Sorry pic x lawa sngt.

http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422275417/in/photostream
http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422241087/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422214291/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422189587/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422151727/in/photostream/

New Filter.

http://www.flickr.com/photos/69306323@N02/6422165405/in/photostream/
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Mon Nov 28, 2011 9:00 pm

lampu aquarium warna apa ni wanotz?kuning or putih?
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Tue Nov 29, 2011 2:43 am

lampu warna putih.


Makan time.


ikan_akeem wrote:
lampu aquarium warna apa ni wanotz?kuning or putih?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Wed Nov 30, 2011 11:22 am

waaa dah makin aktif dia, seronok ler tu :-P
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Wed Nov 30, 2011 6:30 pm

hihi mau x seronok. cengkerik beku pon dia sambar.. hihihi pas ni nak bgi dia mkn lipan lak Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Thu Dec 01, 2011 2:43 pm

wanotz wrote:
hihi mau x seronok. cengkerik beku pon dia sambar.. hihihi pas ni nak bgi dia mkn lipan lak Razz
mana dpt stok lipan bro?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.   Today at 5:48 am

Back to top Go down
 
Arowana suka duduk di dasar + sembunyi tepi filter.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: