Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 NAK TAHU CARA IMPORT ARO

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Oct 02, 2014 5:13 pm

zerol86 wrote:
boleh je cuma proses leceh and kos tinggi hehehe.. thats why aro jual kat luar mahal gla compared dlm negeri.. yang kes aro mudah kat luar sebab ramai tukang seludup tu.. sebab tu dorang leh jual murah.. tp dgr cita orang luar nak start breed sendiri tak tau betul ke tak.. anyway tu luar negara tp aku rasa nak antar g sabah / sarawak pun dokumen punya cita pun panjang lebar.. byk member kasi seludup aje.. haha

Very Happy hehe, tp kalau dah ada pengalaman, dah ok sikit bro, sbb aku ada tengok mcm arowana lui tu anto aro sampai ke brunei....
dia hantar pun pakai mas kargo, sbb terjamin kata nya... Razz
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Oct 02, 2014 9:45 pm

no comment haha masing2 punya cara .. kena tanya dia la camne dia buat kalau dia nak share..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Oct 02, 2014 9:47 pm

zerol86 wrote:
no comment haha masing2 punya cara .. kena tanya dia la camne dia buat kalau dia nak share..

scratch yela, apehal la aku tak direct tanye je kan? haha, nanti aku try tanya bro, mane tau dia nak kongsi... Razz
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Fri Oct 03, 2014 12:27 am

tok sah petik nama aku dah la.. haha ..

tp biasa jarang orang nak share .. 1) cara salah.. 2) nanti di ajar semua buat .. dulu aku mintak tolong ramai orang takde pun nak tolong ajar .. yang tolong pun pas2 ikan dgn upah.. buat sendiri susah.. sebab tu ada member suruh pos kat sabah sarawak aku tak berani yela aku sape kantoi kesian anak bini aku hehe..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Fri Oct 03, 2014 12:49 am

zerol86 wrote:
tok sah petik nama aku dah la.. haha ..

tp biasa jarang orang nak share .. 1) cara salah.. 2) nanti di ajar semua buat .. dulu aku mintak tolong ramai orang takde pun nak tolong ajar .. yang tolong pun pas2 ikan dgn upah.. buat sendiri susah.. sebab tu ada member suruh pos kat sabah sarawak aku tak berani yela aku sape kantoi kesian anak bini aku hehe..

Very Happy hehe, betul tu bro... kalau taknak dilambung ombak baik tak payah berumah di tepi pantai...

mungkin diorang yg ada syarikat camtu ok lagi kot, sbb diorang ada cites atau bnda2 yg penting untuk import eksport ni... scratch
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Sat Oct 04, 2014 12:19 pm

Haishhh......
Industri aro tempatan dah la makin suram,kelam..tunggu nak padam je yg belum lagi. Dulu mula2 hiback turun harga,pastu mgbb,skrg ni harga aro red pun dah pelan2 jatuh..kenapa yea?mungkinkah aro hasil keluaran farm tempatan dah takde kualiti,atau langsung tak setanding dgn ikan keluaran negara jiran?sbb tu ikan tempatan tak dpt sambutan dan org pulak lebih berminat nak keluarkan duit beribu2 RM utk ikan luar.

Maaflah klu nasihat aku ni bertentangan dgn apa yg korang suka..tapi klu korang sayangkan khazanah negara kita,xyah lah bersungguh2 sgt nk bwk msk ikan dari luar.setakat cilired,super red,blood red etc. Semua kita dh breed kat sini.betul,ikan farm jiran kita lawa2 tp klu kita rajin carik kita akan jumpa yg lebih lawa lg..hasil farm tempatan.

Akhir sekali,sekadar berkongsi.farm2 indon mengamalkan QC yg sgt ketat.xde istilah baby aro yg dijual sbb diaorg akan select yg cun2 pd saiz 6-8 inci utk export.yg xcun/reject jual local.nk buat apa jual baby aro klu export blh dpt untung berkali ganda.

Sekadar nukilan peribadi.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Sat Oct 04, 2014 4:54 pm

rohurockstar wrote:
Haishhh......
Industri aro tempatan dah la makin suram,kelam..tunggu nak padam je yg belum lagi. Dulu mula2 hiback turun harga,pastu mgbb,skrg ni harga aro red pun dah pelan2 jatuh..kenapa yea?mungkinkah aro hasil keluaran farm tempatan dah takde kualiti,atau langsung tak setanding dgn ikan keluaran negara jiran?sbb tu ikan tempatan tak dpt sambutan dan org pulak lebih berminat nak keluarkan duit beribu2 RM utk ikan luar.

Maaflah klu nasihat aku ni bertentangan dgn apa yg korang suka..tapi klu korang sayangkan khazanah negara kita,xyah lah bersungguh2 sgt nk bwk msk ikan dari luar.setakat cilired,super red,blood red etc. Semua kita dh breed kat sini.betul,ikan farm jiran kita lawa2 tp klu kita rajin carik kita akan jumpa yg lebih lawa lg..hasil farm tempatan.

Akhir sekali,sekadar berkongsi.farm2 indon mengamalkan QC yg sgt ketat.xde istilah baby aro yg dijual sbb diaorg akan select yg cun2 pd saiz 6-8 inci utk export.yg xcun/reject jual local.nk buat apa jual baby aro klu export blh dpt untung berkali ganda.

Sekadar nukilan peribadi.

scratch aku perasan jugak psl harga turun ni bro, takut jugak mcm yg bro ckp tu dari bersinar Idea terus padam What a Face ...
kualiti dh ok kot, tak dpt nak dinafikan MGBB keluaran tempatan, pendapat aku, mungkin org beli yg bby2 dah lebih berani nak main 'nasib' dari main yg betul2 'kualiti'
yela, yg baby konon nya harga murah, walaupun belum naik potensi, tp diorang sanggup main yg kecik ni sbb semata2 nak murah, tu je... psl kualiti, lantak la nak jd apa pun...

eh bro, ada lobang nak dapat blood red dlm malaysia ke? aku nak la bro, kalau kat luar tu phm2 la, hehe Razz
p/s kalau bro tak kisah, boleh la bagitau mana nak cari, lagipun aku pecaya bro rohu ni tahu kat mana tempat yg boleh dipercayai psl kualiti2 ni, hehe Very Happy

betul tu bro, aku pernah gak tanya psl aro dari indon, diorang jual yg 8inci ke atas je bro, harga takyah cakap la, hehe Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Sun Oct 05, 2014 8:23 am

Aku rase sebab factor ekonomi kita semakin merosot...ditambah pulak dengan mh370...
Kalau nak ikut kan ikan sini lebih dasyat...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Mon Oct 06, 2014 1:29 am

Vols wrote:
Aku rase sebab factor ekonomi kita semakin merosot...ditambah pulak dengan mh370...
Kalau nak ikut kan ikan sini lebih dasyat...

Very Happy ekonomi kita tak merosot pun... sbb ikan kita dahsyat la org byk memalsukan kedahsyatan tu bro... yg palsu tu yg bahaya.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Mon Oct 06, 2014 8:08 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
Aku rase sebab factor ekonomi kita semakin merosot...ditambah pulak dengan mh370...
Kalau nak ikut kan ikan sini lebih dasyat...

Very Happy ekonomi kita tak merosot pun... sbb ikan kita dahsyat la org byk memalsukan kedahsyatan tu bro... yg palsu tu yg bahaya.. Evil or Very Mad

Mungkin jugak tu... Tapi Dari pandangan aku...aku tolong bisnis family aku dalam masa tu jugak aku ade jugak sembang dengan customer2 aku di orang pun ade cakap bisnis slow xmacam tahun sebelum ni... Xkira bisnis ape jenis bisnis result same... Neutral
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Today at 1:05 am

Back to top Go down
 
NAK TAHU CARA IMPORT ARO
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: