Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 NAK TAHU CARA IMPORT ARO

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
radzi



Posts : 40
Join date : 11/06/2013

PostSubject: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Sep 24, 2014 11:50 pm

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera,
Nak mintak ilmu sikit kepada sesiapa yang sudi berkongsi pengetahuan / pengalaman:
Aku nak tahu cara import aro ni.
1)Mcm mana nak mintak permit?
2)Brapa min ekor yg mesti dibawak masuk.
3)Kalau permit sudah ada, boleh ka kita bawak ikan tu balik sama2 naik flight??
4)Kalo ada cara berkesan nak seludup aro pn boleh kongsikan jgk.....

Ingat nak pegi indon thun dpn...tu yg tgh buat perancangan awal tu
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 12:02 am

cuba g mana2 farm...deal ngn dorang utk pakai nama farm jek nk mntk cites kt airport...
x tau btol ke x cara cmni...
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 3:42 am

radzi wrote:
Assalamualaikum & Selamat Sejahtera,
Nak mintak ilmu sikit kepada sesiapa yang sudi berkongsi pengetahuan / pengalaman:
Aku nak tahu cara import aro ni.
1)Mcm mana nak mintak permit?
2)Brapa min ekor yg mesti dibawak masuk.
3)Kalau permit sudah ada, boleh ka kita bawak ikan tu balik sama2 naik flight??
4)Kalo ada cara berkesan nak seludup aro pn boleh kongsikan jgk.....

Ingat nak pegi indon thun dpn...tu yg tgh buat perancangan awal tu
Menarik topik ni bro kita tunggu otai2 kita respon. lol!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 5:29 am

Very Happy betul tu, aku pun baru nampak topik yg power camnie Razz

nanti aku try search cara2, mana tau dpt jumpa kat mana2, hehe Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 7:29 am

Wah memang best topic ni siap tanye camne nak sludup hahah..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 7:46 am

Vols wrote:
Wah memang best topic ni siap tanye camne nak sludup hahah..

Razz haha, tu dh takde cara lain dh tu bro.. lol!


Last edited by ^MoloT0V*Lan^ on Thu Sep 25, 2014 8:15 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 7:57 am

Very Happy aku dapat dari laman department of fisheries...

Sekiranya tuan/puan hendak mengeksport ikan hidup dari/ke luar negara, perlu mempunyai lesen daripada Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) sebelum boleh memohon permit import/eksport ikan hidup daripada Jabatan Perikanan melalui sistem e-permit. Permit CITES pula diperlukan sekiranya spsies tersebut tersenarai di dalam senarai CITES (Convensyen on International Trade of Endangered Species).
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 8:10 am

PERMIT CITES
 
Permit CITES hanya dikeluarkan oleh Ibu pejabat Jabatan Perikanan Malaysia di Putrajaya. Antara permit CITES yang dikeluarkan adalah permit export CITES, permit import CITES dan permit re-eksport CITES. Berikut merupakan syarat – syarat yang perlu dipatuhi untuk memohon permit CITES.

Permit eksport CITES hanya diberikan kepada ladang pembiakbakaan (arowana) yang mendapat kelulusan dan nombor pendaftaran ladang dari Sekretariat CITES di Geneva.

Ladang tersebut perlu berdaftar sebagai ladang pembiakbakaan spesies terjadual di bawah Akta 686..

Ladang tersebut perlu berdaftar dengan Bahagian Biosekuriti Perikanan sebagai ladang/pengeksport untuk membolehkan ladang tersebut memohon Permit Ikan Hidup dan Sijil kesihatan apabila menjalankan aktiviti pengeksportan kelak.

Bagi pemohon Permit Import CITES, pengimport perlu berdaftar dengan Bahagian Biosekuriti Perikanansebagai pengimport dan juga berdaftar sebagai pengeksport sekiranya menjalankan aktiviti re-eksport.

PROSEDUR PERMOHONAN PERMIT EKSPORT
Bagi permohonan permit eksport pemohon perlu mengisi Borang Permohonan Permit FQ1- Pindaan 2011
Borang Perakuan No PIT – FC 02/11pin 2012 bagi ikan yang telah ditanda atau FC02/11Apin 2012 bagi ikan tidak ditanda yang telah disahkan oleh kakitangan dari Pejabat Perikanan Daerah/Negeri yang menjalankan pemeriksaan serta satu salinan ‘softcopy'.
Satu salinan inbois

PROSEDUR PERMOHONAN PERMIT IMPORT
Bagi permohonan permit Import pemohon perlu mengisi Borang Permohonan Permit FQ1- Pindaan 2011
Satu salinan permit eksport CITES yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Pengurusan Negara pengeksport.
Satu salinan inbois

PROSEDUR PERMOHONAN PERMIT RE-EKSPORT
Bagi permohonan permit re-eksport pemohon perlu mengisi Borang Permohonan Permit FQ1- Pindaan 2011
Satu salinan permit import CITES yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia semasa permohonan import masuk.
Borang pengesahan re-eksport FC 05/11 bagi permohonan re-eksport ikan arowana atau Borang pengesahan re-eksport FC 06/11 bagi permohonan re-eksport batu karang dll.
Satu salinan inbois

Semua maklumat tersebut dihantar melalui email ke alamat berikut cites@dof.gov.my . Setelah semua borang lengkap pemohon akan menerima notis pemberitahuan bahawa permohonan yang diterima telah lengkap, begitu juga jika sebaliknya. Sekiranya semua maklumat lengkap permit akan siap diproses dalam masa dua (2) hari bekerja.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 8:12 am

Very Happy boleh baca lebih lanjut kat page ni,... boleh printout borang terus Razz ...selamat mencuba, hehe cheers cheers cheers cheers cheers cheers

http://www.dof.gov.my/cites-certification-for-arowana-
Back to top Go down
View user profile
radzi



Posts : 40
Join date : 11/06/2013

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 9:10 am

Terima kasih kpd kwn2 yg respon. Bln 2 ari tu ms aku pg indon aku ada surf harga red kt website diaorg ms lepak2 dlm bilik. 1 juta rupiah (300++) dh bule dpt baby red. Cuma kt sana red semua dia org panggil super red. Cuma nk pg tgk sndiri kt kedai x smpat. Lg pun x tau mcm mn cara nk bwk masuk sini
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 7:18 pm

lan.. ko memang terbaek bro.. kalo aku ni pompuan, aku da cium ko~!! WAKAKAKA

p/s : err.. niat bergurau ek.. jgn salah erti plak.. kang tak pasal2 org charge aku gay.. hahaha
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 7:21 pm

radzi wrote:
Terima kasih kpd kwn2 yg respon. Bln 2 ari tu ms aku pg indon aku ada surf harga red kt website diaorg ms lepak2 dlm bilik. 1 juta rupiah (300++) dh bule dpt baby red. Cuma kt sana red semua dia org panggil super red. Cuma nk pg tgk sndiri kt kedai x smpat. Lg pun x tau mcm mn cara nk bwk masuk sini

pergh.. bapak murah.. puas ati btol if bole bwk masuk senang2.. uhuhu..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 8:25 pm

mr_azhar86 wrote:
lan.. ko memang terbaek bro.. kalo aku ni pompuan, aku da cium ko~!! WAKAKAKA

p/s : err.. niat bergurau ek.. jgn salah erti plak.. kang tak pasal2 org charge aku gay.. hahaha

haha, aku arap2 kau pompuan bro, hahaha lol!

p/s eh??? kau tukar nama kau jd azharina tengok, hahaha lol!
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 8:26 pm

radzi wrote:
Terima kasih kpd kwn2 yg respon. Bln 2 ari tu ms aku pg indon aku ada surf harga red kt website diaorg ms lepak2 dlm bilik. 1 juta rupiah (300++) dh bule dpt baby red. Cuma kt sana red semua dia org panggil super red. Cuma nk pg tgk sndiri kt kedai x smpat. Lg pun x tau mcm mn cara nk bwk masuk sini

Very Happy hehe, kalau dah tau cara nanti boleh la roger2 aku bro... Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Thu Sep 25, 2014 8:27 pm

mr_azhar86 wrote:
radzi wrote:
Terima kasih kpd kwn2 yg respon. Bln 2 ari tu ms aku pg indon aku ada surf harga red kt website diaorg ms lepak2 dlm bilik. 1 juta rupiah (300++) dh bule dpt baby red. Cuma kt sana red semua dia org panggil super red. Cuma nk pg tgk sndiri kt kedai x smpat. Lg pun x tau mcm mn cara nk bwk masuk sini

pergh.. bapak murah.. puas ati btol if bole bwk masuk senang2.. uhuhu..

murah sangat dah tu bro, geram pulak aku nengok harga tu, Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Fri Sep 26, 2014 4:29 am

harga cun. tp kos shipping dll tak tau brp lg
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Fri Sep 26, 2014 9:24 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
mr_azhar86 wrote:
lan.. ko memang terbaek bro.. kalo aku ni pompuan, aku da cium ko~!! WAKAKAKA

p/s : err.. niat bergurau ek.. jgn salah erti plak.. kang tak pasal2 org charge aku gay.. hahaha

haha, aku arap2 kau pompuan bro, hahaha lol!

p/s eh??? kau tukar nama kau jd azharina tengok, hahaha lol!

Hahaha... Ni dah lari topic ni... Ni kira topic tuka jantina hahah... Razz
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Fri Sep 26, 2014 9:57 am

k321 wrote:
harga cun. tp kos shipping dll tak tau brp lg


Ni aku sokong.. Memang la murah tapi kita kena amik tau harga shipping, risiko ikan mati, kuantiti diambil,
Dia punya cukai lagi. Kecuali sludup... Tu pun risiko denda,kos flight, ikan mati... Kalau Pikir logic kalau senang dah lama org jual murah2... Dan mungkin berlambak kat Malaysia ni. But in reality
Si merah ni mahal kat Malaysia dan breed pun lama Crying or Very sad
Kalau salah betul kan..... Sekadar pendapat
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Tue Sep 30, 2014 3:36 am

Vols wrote:
k321 wrote:
harga cun. tp kos shipping dll tak tau brp lg

 
Ni aku sokong.. Memang la murah tapi kita kena amik tau harga shipping, risiko ikan mati, kuantiti diambil,
Dia punya cukai lagi. Kecuali sludup... Tu pun risiko denda,kos flight, ikan mati... Kalau Pikir logic kalau senang dah lama org jual murah2... Dan mungkin berlambak kat Malaysia ni. But in reality
Si merah ni mahal kat Malaysia dan breed pun lama Crying or Very sad
Kalau salah betul kan..... Sekadar pendapat

Smile risiko ikan mati dlm shipping tu penjual dh tentukan awl2, diorang akan ganti kalau ikan mati...
scratch harga bawak masuk tu tak lah mahal sangat kot...
No yg mahal bila seludup, salah2 kena penjara bro...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 12:42 am

nasihat aku.. jgn cuba2 seludup.. kat fb kan kecoh member dari indonesia tu.. so hati2 jela.. kastam sejak kes ari tu mesti tak puas ati nyer hehe.. unless ada member kat kastam lain cita.. anyway kena tau kos shipping and documentation.. yang penting documentation.. aka CITES.. takde CITES tak yah cita nak export.. CITES nie cam audit la proses lama.. kalau ikan dr CITES farm ok la tu nak export.. rasanyer kalau yang otai2 dorang dh kautim dgn farm yang ada CITES.. bayar dorang kos antar semua dorang pakai sijil dorang export ikan tu.. nie orang cita la aku tak pernah alami pun..
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 1:48 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Vols wrote:
k321 wrote:
harga cun. tp kos shipping dll tak tau brp lg

 
Ni aku sokong.. Memang la murah tapi kita kena amik tau harga shipping, risiko ikan mati, kuantiti diambil,
Dia punya cukai lagi. Kecuali sludup... Tu pun risiko denda,kos flight, ikan mati... Kalau Pikir logic kalau senang dah lama org jual murah2... Dan mungkin berlambak kat Malaysia ni. But in reality
Si merah ni mahal kat Malaysia dan breed pun lama Crying or Very sad
Kalau salah betul kan..... Sekadar pendapat

Smile risiko ikan mati dlm shipping tu penjual dh tentukan awl2, diorang akan ganti kalau ikan mati...
scratch harga bawak masuk tu tak lah mahal sangat kot...
No yg mahal bila seludup, salah2 kena penjara bro...

Kalau dia ganti balik pun... Dah kene bayar 2kali shipping kan scratch
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 8:12 am

zerol86 wrote:
nasihat aku.. jgn cuba2 seludup.. kat fb kan kecoh member dari indonesia tu.. so hati2 jela.. kastam sejak kes ari tu mesti tak puas ati nyer hehe.. unless ada member kat kastam lain cita.. anyway kena tau kos shipping and documentation.. yang penting documentation.. aka CITES.. takde CITES tak yah cita nak export.. CITES nie cam audit la proses lama.. kalau ikan dr CITES farm ok la tu nak export.. rasanyer kalau yang otai2 dorang dh kautim dgn farm yang ada CITES.. bayar dorang kos antar semua dorang pakai sijil dorang export ikan tu.. nie orang cita la aku tak pernah alami pun..

farao betul tu bro, kalau kena cara nya, tak la mahal pun, sbb, kalau dh mahal sangat, camner pulak ikan2 perhiasan lain tu, takde pulak aku dengar diorang jual sampai berpuluh ribu (ikan perhiasan yg rare atau spesies yg mahal lain la Razz )

p/s, kalau masih lagi boleh jalan baik, jgn la buat bnda yg tak patut, tu nasihat aku, hehe study
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 10:13 am

Erti kata.. Selidik btul2 kalau boleh buat teruskan saya sokong... Mane tau ade rezeki saya boleh ambik sekor red ni kan huhuh...Kalau 50/50 pikir baik2.... Kalau memang xboleh no comment No
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 6:13 pm

Vols wrote:
Erti kata.. Selidik btul2 kalau boleh buat teruskan saya sokong... Mane tau ade rezeki saya boleh ambik sekor red ni kan huhuh...Kalau 50/50 pikir baik2.... Kalau memang xboleh no comment No

mesti boleh punye bro, takdehal nyer la.. cheers
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Wed Oct 01, 2014 8:12 pm

boleh je cuma proses leceh and kos tinggi hehehe.. thats why aro jual kat luar mahal gla compared dlm negeri.. yang kes aro mudah kat luar sebab ramai tukang seludup tu.. sebab tu dorang leh jual murah.. tp dgr cita orang luar nak start breed sendiri tak tau betul ke tak.. anyway tu luar negara tp aku rasa nak antar g sabah / sarawak pun dokumen punya cita pun panjang lebar.. byk member kasi seludup aje.. haha
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: NAK TAHU CARA IMPORT ARO   Today at 4:56 am

Back to top Go down
 
NAK TAHU CARA IMPORT ARO
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: