Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 filter ape yg bagus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Aug 14, 2014 12:26 am

scratch hmmmmm, aku tak berani la nak pakai coral ni, hehe  Razz 

cam byk keje plak kan?  study 
Back to top Go down
View user profile
ribut11

avatar

Posts : 16
Join date : 03/09/2014
Location : Dari Sabah ke Sepang

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jul 29, 2015 9:26 pm

nak tanya abam2.... susunan medium yg baik mcm mana ek.. sum sy ade 3 compartment je.....
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jul 30, 2015 1:07 am

Assalamualaikum,

Basically, filteration system terdiri dari 3 komponen.
1. Mechanical Filter
2. Biological Filter
3. Chemical Filter.

Paling minimum sepatutnya ada #1 dan #2.
Chemical Filter kalau ada menambahkan lagi efficiency filteration kita. Tapi kena hati2
dan tau fungsi dan cara2 menggunakannya.

1.Kalau boleh snap gambar sump2 tank dan media2 nya sekali lagi bagus. Boleh MFF share idea
macamana cara penyusunannya or apa2 barang(media) yg perlu ditambah. MFF nak tau media
apa yg bro guna dlm sump tank. Nak tengok jugak cara2 bro susun, baru senang MFF nak explain.

2.Kalau boleh bagi pump specification. Ada tercatit pada setiap pump. Snap gambar aje senang.

3. Tank size L x W x H atau bro boleh bagi brapa volume tank in gallon/Liters.

4. Berapa banyak bela ikan, ada tankmates ke?

Nanti MFF explain satu persatu n harap bro ribut11 dapat provide info.

Back to top Go down
View user profile
ribut11

avatar

Posts : 16
Join date : 03/09/2014
Location : Dari Sabah ke Sepang

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jul 30, 2015 9:50 pm

tqvm MMF bagi banya info.. sebenarnya tank ade kt owner lama lagi dalam hujung minggu depan baru angkat masuk rumah.. nnti bila dah nk run sy bagi full detail yg abam MMF nak......
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Fri Jul 31, 2015 5:53 am

ribut11 wrote:
tqvm MMF bagi banya info.. sebenarnya tank ade kt owner lama lagi dalam hujung minggu depan baru angkat masuk rumah.. nnti bila dah nk run sy bagi full detail yg abam MMF nak......

As Salam,

Okay...takpe. Owner lama dah set-up tank, cuma MFF nasihatkan bila nak transfer ikan, ambik nanti
seberapa banyak yg boleh air aqrm lama dan isi dlm container. Kalo boleh 50% air lama lagi bagus.
JANGAN set-up aqrm dgn totally 100% air baru sebab Suhu berbeza (boleh stabil dgn rendam plastik),
tapi pH dan KH jauh berbeza bila guna 100% air baru...ikan akan stress dan sakit.
Air aqrm memakan masa utk stabil (complete nitrogen cycle )
2. Segala barang2 filter media bawak la dlm keadaan basah or sekurang2nya lembap. Isi dlm plastik
or container dan campur air aqrm lama,
3. Kalo ada driftwood or substrate, bawak la dlm keadaan lembap.

Semua ni adalah method utk jump start proses nitrogen cycle paling cepat supaya ikan2 kita
tak terkena penyakit New Tank Syndrome. Ini adalah utk mengelakkan masalah2 lain kemudian
hari.

Happy Fishkeeping cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Sat Aug 01, 2015 8:07 am

ribut11 wrote:
nak tanya abam2.... susunan medium yg baik mcm mana ek.. sum sy ade 3 compartment je.....

boleh bagi gambar tak untuk sump tu? baru senang nak komen Very Happy
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Sep 03, 2015 7:24 am

MFF wrote:
Assalamualaikum,

Basically, filteration system terdiri dari 3 komponen.
1. Mechanical Filter
2. Biological Filter
3. Chemical Filter.

Paling minimum sepatutnya ada  #1 dan #2.
Chemical Filter kalau ada menambahkan lagi efficiency filteration kita. Tapi kena hati2
dan tau fungsi dan cara2 menggunakannya.

1.Kalau boleh snap gambar sump2 tank dan media2 nya sekali lagi bagus. Boleh MFF share idea
macamana cara penyusunannya or apa2 barang(media) yg perlu ditambah. MFF nak tau media
apa yg bro guna dlm sump tank. Nak tengok jugak cara2 bro susun, baru senang MFF nak explain.

2.Kalau boleh bagi pump specification. Ada tercatit pada setiap pump. Snap gambar aje senang.

3. Tank size L x W x H atau bro boleh bagi brapa volume tank in gallon/Liters.

4. Berapa banyak bela ikan, ada tankmates ke?

Nanti MFF explain satu persatu n harap bro ribut11 dapat provide info.


3. Tank size L x W x H atau bro boleh bagi brapa volume tank in gallon/Liters.

Kalo tank 4x2x1.5 ft = 283 Liters / 62 UK Gallons / 75 US Gallons

http://www.aquaticcommunity.com/converter/volume-calculator.php

Kita kena tau volume tank/pond kita. Dari sini kita estimate capacity pump yg
patut digunakan. Keberkesanan Filtration system bergantung pada pump, filter media.bioload
dan brapa banyak ikan2, feeding frequency...etc.

Untuk normal minima MFF syorkan paling kurang 6X turnover rate. Maknanya eg
283 x 6 = 1698 ltrs/hr . Pump yg ada biasanya 1800 ltrs/hr. Ini paling minima.

Kalo kita bela ikan banyak, 10X - 15X turnover rate kira ok. Ini bergantung pada jenis filtration
system jugak. Kalo guna ontop filter box, pump capacity kuat sangat kang memancut2 pulak
air kat filter box. Kalo guna sump tank okay sebab air flow mengikut gravity.

Pada setiap pump ada tercatit pump capacity.
So kita pilih la pump capacity yg sesuai berdasarkan turnover rate, head distant, rintangan disebabkan
pipeline yg bengkang bengkok.


2.Kalau boleh bagi pump specification. Ada tercatit pada setiap pump. Snap gambar aje senang.

Pada setiap pump ada tercatit pump spec ditepi.
Wattage, head distant, capacity ltr/hr.

Wattage tu power consumption.

Head distant ialah jarak ketinggian maksimum dimana pump itu boleh beroperasi.
Performance pump bergantung pada ketinggian water outlet.
Makin tinggi jarak antara pump dgn outlet, makin kurang performance.

Capacity pump ltr/hr. Nilai ini diberi mengikut kiraan pada pump dan outlet pada aras
yg sama. Secara praktikal ini bukan nilai sebenar sebab kalo sump tank, jarak pump dan
outlet sangat tinggi abt 1.5 meter. Pump capacity menurun dgn ketinggian.



http://reefkeeping.com/issues/2002-05/rn/images/image003.gif

Ini semua (turnover rate, head distant, rintangan) perlu di ambil kira dalam memilih pump capacity yg sesuai bagi tank kita.



Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Fri Sep 11, 2015 1:25 am

MFF recap balik...
1. Calculate tank volume
2. tank vol X 6 turnover rate = pump capacity.
3. pilih pump capacity yg sesuai dgn mengambil kira pump head dist, bioload,
   rintangan pipeline bengkok, wear n tear.

6-10X turnover rate sesuai utk aqrm
10-15X turnover rate sesuai utk pond.

Kalo aquarist guna ontop filter, side filter, ikan tak banyak, 6X turnover rate...ok.
Kalo guna sump tank, canister filter, calculate utk minima 7-8X turnover rate (mengambil kira
rintangan pipe, wear n tear dan pump head dist yg tinggi)

Kalo nak lebih efficient, guna 2 pump sebagai back-up pump ataupun secondary pump.
Contoh.....
a. 1 pump guna sump tank, 1 secondary pump guna canister filter.
b. 2 pump menggunakan 2 ontop filter box.
c. 2 pump dalam sump tank yg sama.

Kelebihan guna 2 pump...
1. Of course lebih efficient, air lebih bersih.
2. Kalau 1 pump rosak, 1 pump lagi masih beroperasi
sebagai back-up pump.

Kalo nak jimat, bila keluarga dirumah, ON 1 pump.
Bila balik kampong, ON 2 pump (back-up pump)
Kita tak tau jangkahayat pump, bila2 boleh rosak, sangat2 jarang 2 pump
akan rosak pada waktu yg sama.

MFF pernah balik kg, sampai rumah tengok ikan2 mati sebab pump rosak.
Time tu terfikir...kalaula aku pasang 2 pump, takkan jadi begini !!!

Happy Fishkeeping  cheers

Bersambung.....soalan # 1 tak jawab lagi.
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Oct 21, 2015 4:51 am

ribut11 wrote:
nak tanya abam2.... susunan medium yg baik mcm mana ek.. sum sy ade 3 compartment je.....

Assalamualaikum,

Basically, filteration system terdiri dari 3 komponen.
1. Mechanical Filter
2. Biological Filter
3. Chemical Filter.

Susunan yg tertera diatas adalah cara penyusunan media yg terbaik.

Mechanical Filter
Filter media yg menapis kotoran2 yg kita nampak dgn mata kasar.

Japanese mat, sponge biru, sponge hijau, sponge putih.
( Saringan lubang2 kasar dahulu hingga yg paling halus )

Biological Filter
Filter media ini sebagai tempat pembiakan beneficial bacteria. Ia menghuraikan
Ammonia, Nitrite dan adakala dlm kes2 tertentu Nitrate.

Ceramic bioring, lava rock, Biohome media ( ultra, mini ultra, plus, biomotion )
Bioball ( sesuai utk Trickle Filter )
K1, Helix, biomotion ball, ceramic porous stone ( sesuai utk moving bed filter )

KEBERKESANAN BIO FILTER BERGANTUNG KPD SURFACE AREA MEDIA2 YG DIGUNAKAN.
Ada carta yg menunjukkan luas permukaan sesuatu media tapi Biohome Media tu memang
terbaik dan mahal. Nanti la MFF postkan carta tersebut mengenai media2.

Chemical Filter
Filter media yg menyahkan sisa2 chemical seperti ammonia, nitrate, ubat2an, phosphate,
heavy metals, toxin2 yg lain.

Chemical Filter ni kalo takde pon takpe, kalo nak guna kena tahu cara2 penggunaannya dan berhati2.

Activated carbon - Digunakan utk menyerap sisa2 toxin dlm tank.
Kalo kita buat tank medication, add vitamin utk ikan2, kena keluarkan act.carbon
sebab ia menyerap ubat2an, vitamin2 n mineral2, nyahkan bau dan air kuning.

Zeolite - Digunakan utk menyerap ammonia dlm tank. Tapi bila kita masukkan garam dlm
aqrm, zeolite ini akan membebaskan kembali kandungan ammonia yg diserap. Ikan akan tiba2
keracunan ammonia.

Activated carbon, zeolite, dll...macam2 produk ada.

================================================================

Aquarist yg menggunakan ontop filter box - Mechanical Filter Media adalah sama fungsi dgn Biological Filter Media. Sponge itu lah juga kita punya Biological Media. Sebab tu kena berhati2 bila membersih filter media.

Bagi yg menggunakan sump tank - Mech.Filter ni separate, maknanya kita boleh buat apa saje
kat filter sponge kita, nak rebus ker (tapi jangan la), nak basuh hari2, nak basuh guna air paip
yg ada klorin, nak ganti semua media baru, nak buat apa2 pun TAK KISAH.

Sebab beneficial bacteria kita duduk di Biological Filter Media. Benda ni yg kita harus jaga...tempat
bacteria membiak, bukan semua media boleh dibasuh serentak, ada langkah berjaga2.

Lagi satu yg penting.....JANGAN campur aduk susunan filter media. Mula2 taruk sponge (Mech.Filter), kemudian taruk bioring (Bio Filter) kemudian taruk sponge balik (Mech.Filter) kemudian taruh
Act carbon (Chem.Filter) kemudian taruk bioring lagi (BioFilter), taruh sponge balik (Mech.Filter)

JANGAN CAMPUR ADUK SUSUNAN FILTER MEDIA BEGINI. Untuk pembiakan bacteria yg maksimum,
ia memerlukan oksigen. Constant O2 supply dan water SPEED yg penting. Bila pengaliran air dlm media
tersekat2, menjadi slow disebabkan filter kotor n choked, beneficial bacteria akan mati.

Banyak kriteria2 yg diperlukan kena jaga utk beneficial bacteria to survive.
Nanti MFF sambung...panjang sangat ni.... Sleep



Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jun 29, 2016 10:11 am

bounce MFF, bagi simple2 la penerangan, yg penting kawan faham... No
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: filter ape yg bagus    

Back to top Go down
 
filter ape yg bagus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: