Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 filter ape yg bagus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: filter ape yg bagus    Tue Jun 24, 2014 12:42 pm

salam kawan2..
nak tumpang tanye pasal filter.. sebelom ni saya pakai filter yg  biase je,

gambar ni , filter yg sejenis dengan yg saye pakai sekarang laa..



baru2 nih ade tengok youtube, ramai yg pakai filter jenis macam nih





so ape pendapat kawan2... patutke saye tukar filter..
Back to top Go down
View user profile
naems4u



Posts : 22
Join date : 16/06/2014

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jun 24, 2014 12:59 pm

ak pakai top filter je. xmampu nk makan filter lain.
depand ko nye size tank
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jun 24, 2014 1:04 pm

top filter tu yg macam gambar 1st tu ke...
aquarium 4 kaki je.. huhuhu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jun 24, 2014 1:49 pm

Very Happy kalau ikan sekor jer dlm akua 4 kai, takyahpakaiyg lain bro, top filter dh cukup... tp kalau buat comm ataupun bro nak lebih advance, Twisted Evil 
bro pakai la sump tank atau external canister tu.... untuk membekalkan air yg baik untuk aro, sump tankmmg cun... hehe  cheers 
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jun 24, 2014 11:16 pm

sump tank camne rupe bos?
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jun 25, 2014 1:03 am

Banyak faktor yang kena consider dalam memilih filter ni. Contohnya, bioload, kekerapan tukar air, jenis dan bilangan ikan etc. Tapi pada saya lebih elok "over filtering" daripada "under filtering".

Untuk saya, saya pakai sump filter, ehiem canister filter dan internal filter connected to Hydra Stream 2....dan ini untuk satu aqua sahaja. Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
pako_zok

avatar

Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jun 25, 2014 6:06 am

brape harga ehiem canister filter tu?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jun 25, 2014 11:39 am

DrSeed wrote:
Banyak faktor yang kena consider dalam memilih filter ni. Contohnya, bioload, kekerapan tukar air, jenis dan bilangan ikan etc. Tapi pada saya lebih elok "over filtering" daripada "under filtering".

Untuk saya, saya pakai sump filter, ehiem canister filter dan internal filter connected to Hydra Stream 2....dan ini untuk satu aqua sahaja. Very Happy 

 scratch camner over ngan under filtering ni bro? hehe, sori, baru dengar bro, ilmu baru ni.. Razz 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Jun 25, 2014 11:45 am

pako_zok wrote:
sump tank camne rupe bos?

 Very Happy camnie la lebih kurang untuk sump tank nya..
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jun 26, 2014 6:36 pm

pako_zok wrote:
brape harga ehiem canister filter tu?  

Bergantung pada model dan flow rate. Ehiem ni mahal sikit tapi kualiti memang terbukti.
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jun 26, 2014 6:38 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
DrSeed wrote:
Banyak faktor yang kena consider dalam memilih filter ni. Contohnya, bioload, kekerapan tukar air, jenis dan bilangan ikan etc. Tapi pada saya lebih elok "over filtering" daripada "under filtering".

Untuk saya, saya pakai sump filter, ehiem canister filter dan internal filter connected to Hydra Stream 2....dan ini untuk satu aqua sahaja. Very Happy 

 scratch camner over ngan under filtering ni bro? hehe, sori, baru dengar bro, ilmu baru ni.. Razz 

Over filtering tu terlebih filtering and under filtering tu filter tak cukup untuk support bioload
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Fri Jun 27, 2014 7:10 am

Very Happy oooo, camtu, jd ade efek yg ketara tak kalau under or over filtering ni bro? kalau under mmg mmbawa mslh la kan?  scratch 
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Mon Jun 30, 2014 6:18 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
Very Happy oooo, camtu, jd ade efek yg ketara tak kalau under or over filtering ni bro? kalau under mmg mmbawa mslh la kan?  scratch 

Kalau under filtering...kena buat WC sekerap mungkin lah.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jul 01, 2014 9:51 am

Very Happy oooo, jd kalau overfiltering ni tak jd masalah la kan? hehe, mane tau ade efek jugak...
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 34
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jul 10, 2014 12:41 am

cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jul 10, 2014 6:09 am

hisyammuddin wrote:
cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...

air tak clear/jernih,algae cepat tumbuh..
check ammonia,nitrite & nitrate..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Thu Jul 10, 2014 6:26 pm

scratch ooo, kalau ada mslh camtu, tu salah satu tanda underfiltering la kan....
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 34
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Fri Jul 11, 2014 12:27 am

mr.gabanz wrote:
hisyammuddin wrote:
cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...

air tak clear/jernih,algae cepat tumbuh..
check ammonia,nitrite & nitrate..

Tq bro gabanz...

Cmner nak check ammonia, nitrite & nitrate....

Lagi satu...ape sebab coral yang kita pakai menjadi rapuh....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Sat Jul 12, 2014 9:39 am

hisyammuddin wrote:
mr.gabanz wrote:
hisyammuddin wrote:
cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...

air tak clear/jernih,algae cepat tumbuh..
check ammonia,nitrite & nitrate..

Tq bro gabanz...

Cmner nak check ammonia, nitrite & nitrate....

Lagi satu...ape sebab coral yang kita pakai menjadi rapuh....
 
 study kalau nak check ammonia nitrite dan nitrate ni, pakai je test kit mcm gambo kat bawah ni...

 
scratch part coral jd rapuh tu aku tak tau, mungkin lama sangat pakai kot, hehe, sbb aku tak pakai coral ni... lol!
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Sun Jul 13, 2014 8:55 am

hisyammuddin wrote:
mr.gabanz wrote:
hisyammuddin wrote:
cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...

air tak clear/jernih,algae cepat tumbuh..
check ammonia,nitrite & nitrate..

Tq bro gabanz...

Cmner nak check ammonia, nitrite & nitrate....

Lagi satu...ape sebab coral yang kita pakai menjadi rapuh....

kene pakai tester la..coral mmg akan rapuh disebabkan faktor usia..itu normal..
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Sun Jul 13, 2014 8:56 am

^MoloT0V*Lan^ wrote:
hisyammuddin wrote:
mr.gabanz wrote:
hisyammuddin wrote:
cmner nak tau aqua kita underfiltering...cuba terangkan,...maner la tau...kene tambah lagi filter system...

air tak clear/jernih,algae cepat tumbuh..
check ammonia,nitrite & nitrate..

Tq bro gabanz...

Cmner nak check ammonia, nitrite & nitrate....

Lagi satu...ape sebab coral yang kita pakai menjadi rapuh....
 
scratch part coral jd rapuh tu aku tak tau, mungkin lama sangat pakai kot, hehe, sbb aku tak pakai coral ni... lol!

bagi aku..coral adalah benda penting dlm filteration..dia jaga PH air..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Mon Jul 14, 2014 1:17 am

scratch kalau tak pakai takpe ke bro?
Back to top Go down
View user profile
hisyammuddin



Posts : 21
Join date : 07/09/2013
Age : 34
Location : Pasir Gudang

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jul 15, 2014 8:52 pm

Coral jadi rapuh bukan sebab keasidan/kealkalian terlalu tinggi ker? Just bertanya..

Cara nk pakai coral ni...kita kene fully rendam dalam air atau air tu hanya lalu pada coral tu....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Tue Jul 15, 2014 10:15 pm

Neutral aku pun tak tau bro, tp aku nampak org rendam terus je dlm tu...
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: filter ape yg bagus    Wed Aug 13, 2014 9:58 pm

hisyammuddin wrote:
Coral jadi rapuh bukan sebab keasidan/kealkalian terlalu tinggi ker? Just bertanya..

Cara nk pakai coral ni...kita kene fully rendam dalam air atau air tu hanya lalu pada coral tu....

2,2 pun boleh....ade org ltk dlm filter...ada org letak dlm air terus....yg penting PH kena check sentiasa untuk tahu jumlah coral yang diperlukan bg dpt PH yg stabil...dari bacaan...kin ade pendapat lain...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: filter ape yg bagus    

Back to top Go down
 
filter ape yg bagus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: