Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 nak cari Fibre glass tank

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 4:17 am

miang wrote:
modal banyak boleh la buat...tapi pgalaman tu yg ptg...aku dulu pgalaman bela sikit2 adalah...tapi pgalaman bela com tank banyak2 mmg tak ada....pastu modal tak berapa banyak...sbb minat yang tinggi...aku lancarkan jugak projek aku...wpun separuh hati nie nekad je...kalau lingkup pun aku taklah di kategorikan muflis sbb modal pun 6 ribu je he3...
aku tahun 2009 ambik 10 ekor je dulu...nk cr pgalaman....dah selesai jadi RM....tahun 2010 aku ambik 16 ekor...6 ekor dah jadi RM...skrg ada 10 ekor...belen...simpan sikit bulan lagi...kalau ada rezeki jadi RM kalau tak ada...bt hiasan dlm FGT pun tak pe...kot..dgn kuasa tuhan dia bertelur..he3...
aku ambik ikan mmg dr tank2 yg berlainan...sikit2...yg 16 ekor tu masa aku ambik...stok anak HB ada seratus ekor lebih...puas pilih.....
nak pikir apa lagi...ikan dah sampai ke/kalau dah sampai apalagi jalan je....


ma kasih bro......aku pegang kata ko
ikan belum sampai lagik....ari tu aku pegi tgk ada sket je lagik dia punya yolk....
aku ingat nak simpan sana sampai dia bole start makan ulat.....

Nanti kalo ikan dah sampai...aku maklum ko bro...
mesti pasni bertambah mcm2 ler lagi soalan aku yg ntah apa2 kat ko...
arap2 ko x bosan.....budak2 baru nak blajar....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 8:35 am

mana ayam goleknya he3....aku pgalaman tak banyak skt2 ada lah nak kongsi..kat luar lagi banyak org yg ada pgalaman...cuma dorg mgkin tak berpeluang nak kongsi dgn kita..aku pun masih menuntut...masih baca forum2 lain....
simpan je...bagi dia besar sikit baru ko angkat...jangan terburu2 nak terus bawak balik kalau baru habis yolk....ko beli banyak msti dia susah nak bagi alasan tak bagi ko simpan lelama...jaga baby ikan saiz 3.5 inci ke 4 inci...serupa jaga baby org woo...3 ke 4 jam kn tgk...tak tido di buatnya...heater nak kena set...air nak kena jaga..makanan nak kena jaga...mcm2 nak kena jaga...ulat pun nk kena tgk gak....mcmana ulatnya...
aku pya pgalaman first projek...3 ekor ikn aku yg aku ambik saiz 4 inci...kul 4 pagi dah terbalik.tak boleh berenang dah....cuak aku...trs tukar air,yg aku dah simpan,cuci span...tggu sejam...fuhh...lega stabil balik....blh berenang mcm biasa...aku pun tak tau kenapa...padahal air nya baru aku tukar ptgnya...semua ok lps tukar..makan pun makan....
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 6:23 pm

miang wrote:
mana ayam goleknya he3....aku pgalaman tak banyak skt2 ada lah nak kongsi..kat luar lagi banyak org yg ada pgalaman...cuma dorg mgkin tak berpeluang nak kongsi dgn kita..aku pun masih menuntut...masih baca forum2 lain....
simpan je...bagi dia besar sikit baru ko angkat...jangan terburu2 nak terus bawak balik kalau baru habis yolk....ko beli banyak msti dia susah nak bagi alasan tak bagi ko simpan lelama...jaga baby ikan saiz 3.5 inci ke 4 inci...serupa jaga baby org woo...3 ke 4 jam kn tgk...tak tido di buatnya...heater nak kena set...air nak kena jaga..makanan nak kena jaga...mcm2 nak kena jaga...ulat pun nk kena tgk gak....mcmana ulatnya...
aku pya pgalaman first projek...3 ekor ikn aku yg aku ambik saiz 4 inci...kul 4 pagi dah terbalik.tak boleh berenang dah....cuak aku...trs tukar air,yg aku dah simpan,cuci span...tggu sejam...fuhh...lega stabil balik....blh berenang mcm biasa...aku pun tak tau kenapa...padahal air nya baru aku tukar ptgnya...semua ok lps tukar..makan pun makan....

hehehee....ayam golek siapppppp sedia.....
kalo turun bkt merah ke penang ke alor setar ke roger2 le aku.....
nanti aku PM contact no. aku......

Betul cakap ko....jaga aro saiz2 camni mmg sebijik cam jaga baby...
MG aritu saiz2 camni la start bela masa awal tahun.....kebetulan time tu aku dpat baby...
1 am.......3am.....5am baby uwekkkkk..... buat susu, baby lelap je....terus ngan kain pelekat keluar gi belakang umah ngadap ikan......hahaha dua2 sama naik....

lagi satu soalan....camna teknik nak bagi makan anak2 aro saiz nie....
katakan 15 ekor mealworm, nak campak skaligus ke dlm akuarium..... atau kena sentiasa ada anak guppy dlm tank tuh.....

salam.





Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 9:34 pm

orait kalau aku turun sana i'allah aku bagitau....he3..ko bangun buatkan susu ikan ke?he3....sapa ada pgalaman dia msti tau nya....
bg makan sama je...aku tabur je..kalau ikan kecik..pastikan s.worm nya pun kecik saiznya..lagi bagus bagi yg baru salin kulit......apa yg aku belajar dinasihatkan mcm tu....sbb ikn kecik..sistem phadaman tak berapa kuat...ko tabur makan..dia akan makan je...sampai kenyang...tapi sistem phadaman dia tak boleh uraikan makanan tu....blh mati....serupa jugak baby baru lahir ko bg makan nasik..apa jadik?kalau dah 5 inci ke atas tak de hal lah...
anak guppy terpulang la..nak letak buleh tak letak pun buleh.....org kata jaga aro nie susah...tapi pada aku tak susah kalau kita tau ragamnya....ikan nie mahal...tu yg kena jaga betul2...





Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 9:49 pm

hahahaha......dpt baby manusia laa....anak aku yg pertama...
yg nie x leh jual kat Mudah....hahaha
ada dapat PM aku x?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Fri Apr 15, 2011 1:16 am

kama_aro wrote:
hahahaha......dpt baby manusia laa....anak aku yg pertama...
yg nie x leh jual kat Mudah....hahaha
ada dapat PM aku x?

dapat2...
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Fri Apr 15, 2011 3:26 am

miang wrote:


dapat2...

OK2 cantek2 senang2 datang le melawat
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Fri Apr 15, 2011 7:56 am

kama_aro wrote:
miang wrote:


dapat2...

OK2 cantek2 senang2 datang le melawat


i"allah rumah area mane
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 3:57 am

miang wrote:
kama_aro wrote:
miang wrote:


dapat2...

OK2 cantek2 senang2 datang le melawat


i"allah rumah area mane

area bukit mertajam....
nanti2 bole la bro kenalkan aku dgn bro2 kita kat Bkt Merah...
Teringin la nak menyembang sambil ambik nasihat drpd bro2 yg berpengalaman suma...
ilmu masih kurang.......
agak2nya ok ke?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 7:26 am

kama_aro wrote:
miang wrote:
kama_aro wrote:
miang wrote:


dapat2...

OK2 cantek2 senang2 datang le melawat


i"allah rumah area mane

area bukit mertajam....
nanti2 bole la bro kenalkan aku dgn bro2 kita kat Bkt Merah...
Teringin la nak menyembang sambil ambik nasihat drpd bro2 yg berpengalaman suma...
ilmu masih kurang.......
agak2nya ok ke?



ok sgt.....amcm bro kyo?ok?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 10:12 am

miang wrote:

ok sgt.....amcm bro kyo?ok?

Aku ok je...Dok tgu korang turun sini xda nampak byg pun..Kalo turun mgu lepas aku blanja makan durian kawin gred A punya...Geng2 aku yg lain lgsg xmakan nasi tgah hari dah sebab penuh perut ngan durian..Mabuk durian dibuatnya.hehehe...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 10:28 am

bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 10:34 am

gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe

Blh je...pasni set lain...lagi ramai baru best sembang pasal aro ni...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 7:15 pm

gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe


betul2 aku setuju....geram g sana tak rembat ikan sekor dua.....tgk berenang2 dalam tank...mcm suh duk angkat masuk dalam beg plastik....bawak balik...ha3...
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 18, 2011 11:47 pm

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe

Blh je...pasni set lain...lagi ramai baru best sembang pasal aro ni...


ALHAMDULILLAH.....
i'allah kalo ada rezeki bole jumpa bro suma.....
kalo x keberatan bole x bro kyo or bro gaban PM kontek no...
mana le tau tup2 sampai kat taiping ke kamunting ka....bole gak layan sembang+teh tarik ka...
betul x bro miang???
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 19, 2011 6:42 pm

kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe

Blh je...pasni set lain...lagi ramai baru best sembang pasal aro ni...


ALHAMDULILLAH.....
i'allah kalo ada rezeki bole jumpa bro suma.....
kalo x keberatan bole x bro kyo or bro gaban PM kontek no...
mana le tau tup2 sampai kat taiping ke kamunting ka....bole gak layan sembang+teh tarik ka...
betul x bro miang???


betul...masuk report kat sini aku baca je...nak trn on the spot jauh...he3
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 20, 2011 7:12 am

miang wrote:
kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe

Blh je...pasni set lain...lagi ramai baru best sembang pasal aro ni...


ALHAMDULILLAH.....
i'allah kalo ada rezeki bole jumpa bro suma.....
kalo x keberatan bole x bro kyo or bro gaban PM kontek no...
mana le tau tup2 sampai kat taiping ke kamunting ka....bole gak layan sembang+teh tarik ka...
betul x bro miang???


betul...masuk report kat sini aku baca je...nak trn on the spot jauh...he3

hehe..ye ke..ko sogok ngan ikan je kt miang tu,on d spot dia trun..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 20, 2011 7:34 am

gabanzshah wrote:
miang wrote:
kama_aro wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:
bukan x nak turun..ada komitmen lain..aku klu turun sana nk kene rembat sekor dua ikan..x leh control nafsu beli aro ni..klu ada modal blehla trun bro..survey kosong x best..at least ada gak something bwk balik..lain kali setting baik2,kyo jd tuan umah..kene buat kenduri/blanja mkn la..dh rmai membe2 aro ni..pakat2 serbu tempat ko.. hehehe

Blh je...pasni set lain...lagi ramai baru best sembang pasal aro ni...


ALHAMDULILLAH.....
i'allah kalo ada rezeki bole jumpa bro suma.....
kalo x keberatan bole x bro kyo or bro gaban PM kontek no...
mana le tau tup2 sampai kat taiping ke kamunting ka....bole gak layan sembang+teh tarik ka...
betul x bro miang???


betul...masuk report kat sini aku baca je...nak trn on the spot jauh...he3

hehe..ye ke..ko sogok ngan ikan je kt miang tu,on d spot dia trun..


ha3...kalau sogok janganlah ikan mahal2...kesian kat korang......yang murah2,mcm crosback dgn Mg Blue Base ok dah...kalau nak lagi murah......F1 ke F2 ke GH ke dah ok....aku terima...akan aku jaga sebaik2nya...wpun ikan tu murah...tanda persahabatan he3....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 20, 2011 8:11 am

miang wrote:


ha3...kalau sogok janganlah ikan mahal2...kesian kat korang......yang murah2,mcm crosback dgn Mg Blue Base ok dah...kalau nak lagi murah......F1 ke F2 ke GH ke dah ok....aku terima...akan aku jaga sebaik2nya...wpun ikan tu murah...tanda persahabatan he3....

Setakat F1 xda hal punya...F1 ank ikan seluang blh bagi 1000 ekor kat tali air Bukit Merah tu..Ko try tanning kaw2 mana tau leh jadi GH ke...hehehe.Semalam aku ada sembang ngan org lama dari negeri Kelantan,,dia cakap zaman 60an dlu ada 1 tasik kat Kelantan ada kelisa emas n green...Dia biasa dapat then penah tangkap then induk kelisa tu luahkan anak...Huh best je aku dgr...Tapi skrg sekor pun dah xda.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 20, 2011 10:10 am

kyo82 wrote:
miang wrote:


ha3...kalau sogok janganlah ikan mahal2...kesian kat korang......yang murah2,mcm crosback dgn Mg Blue Base ok dah...kalau nak lagi murah......F1 ke F2 ke GH ke dah ok....aku terima...akan aku jaga sebaik2nya...wpun ikan tu murah...tanda persahabatan he3....

Setakat F1 xda hal punya...F1 ank ikan seluang blh bagi 1000 ekor kat tali air Bukit Merah tu..Ko try tanning kaw2 mana tau leh jadi GH ke...hehehe.Semalam aku ada sembang ngan org lama dari negeri Kelantan,,dia cakap zaman 60an dlu ada 1 tasik kat Kelantan ada kelisa emas n green...Dia biasa dapat then penah tangkap then induk kelisa tu luahkan anak...Huh best je aku dgr...Tapi skrg sekor pun dah xda.

dah pupus lah tu..org dulu2 buat ikan masin je arowana nie....bygkanlah MG Blue Base wild punya di buat ikan masin......huh! kalau sekarang tak lalu nak makan....
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 21, 2011 9:18 pm

miang wrote:
kyo82 wrote:
miang wrote:


ha3...kalau sogok janganlah ikan mahal2...kesian kat korang......yang murah2,mcm crosback dgn Mg Blue Base ok dah...kalau nak lagi murah......F1 ke F2 ke GH ke dah ok....aku terima...akan aku jaga sebaik2nya...wpun ikan tu murah...tanda persahabatan he3....

Setakat F1 xda hal punya...F1 ank ikan seluang blh bagi 1000 ekor kat tali air Bukit Merah tu..Ko try tanning kaw2 mana tau leh jadi GH ke...hehehe.Semalam aku ada sembang ngan org lama dari negeri Kelantan,,dia cakap zaman 60an dlu ada 1 tasik kat Kelantan ada kelisa emas n green...Dia biasa dapat then penah tangkap then induk kelisa tu luahkan anak...Huh best je aku dgr...Tapi skrg sekor pun dah xda.

dah pupus lah tu..org dulu2 buat ikan masin je arowana nie....bygkanlah MG Blue Base wild punya di buat ikan masin......huh! kalau sekarang tak lalu nak makan....

hahahahaha....selera besar......semua main F...F...jeee..
ya la...aritu aku pun aku ada sembang ngan sorang aji tu kat Bkt Mrh...
dia ni ada dlm 5 kolam blkg umah je, ikan sendiri....
dulu2 dia kerap memukat selalu gak dapat MG...
dia cakap time tu sekati 4 kupang ja....hehehehe...ya ke...
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 25, 2011 8:18 pm

As'kum semua... Saya igt nak ambik FGT saiz 6x3x3 kaki bulan Mei nie, mungkin 2 set. Ada tak contact no pembuat / penjual FGT yg berpatutan / murah dan berkualiti? Mohon pm, or tepekkan di sini yea...

Terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Apr 25, 2011 10:47 pm

zcool wrote:
As'kum semua... Saya igt nak ambik FGT saiz 6x3x3 kaki bulan Mei nie, mungkin 2 set. Ada tak contact no pembuat / penjual FGT yg berpatutan / murah dan berkualiti? Mohon pm, or tepekkan di sini yea...

Terima kasih.

0124853880- mmg murah...namanya aku lupa...try contac....lokasi PP
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 27, 2011 9:32 pm

aku rsa klu nk FGT...try tye ngn perikanan...x silap aku leh dapat free...hehehe...try la...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu May 05, 2011 9:44 pm

salam...minta maap bro miang, tumpang ko nyer thread..

Nak tanya..ade x sesapa pernah cat FGT or FT??
Citer nye camni...FT aku dia nyer internal colour gelap...colour asal fiber...biasa la brg 2nd hand...
so aku cadang nak cat putih kat dalam dia...
minta nasihat sket...cat atau apa bahan yg patut aku guna yg tiada kesan sampingan kepada air kelak..
kalo bole bagi skali brand name dia..
TQ
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    

Back to top Go down
 
nak cari Fibre glass tank
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: