Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 nak cari Fibre glass tank

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: nak cari Fibre glass tank    Mon Mar 21, 2011 9:06 am

http://www.mudah.my/Fish+tank-9014655.htm
nak tau sikit info dr kengkawan.....ada sesapa penah deal beli FGT dgn org nie tak?apamcm?ok ke ada masalah?FGT ada kualiti atau tak?igt nk sambar satu....kilang nun jauh kat pulau pinang tu....sapa2 ada info leh la tlg...
Back to top Go down
View user profile
quest_86



Posts : 20
Join date : 09/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Mar 21, 2011 9:13 am

bro try tengok kat xl bp harga dlm rm 400 gak klo x silap de warna putih lg
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Mon Mar 21, 2011 9:41 am

quest_86 wrote:
bro try tengok kat xl bp harga dlm rm 400 gak klo x silap de warna putih lg

saiz berapa?aku baru cal...aku nk saiz 6FX3Fx2F,wrna putih...ada glass saiz 5Fx1F....siap filter box RM620.00....saiz besar2 pintu rmh aku tak muat...charge hantar ke lembah klang RM 200.00 total 820.00....
aku dah survey kat area lembah klang kebanyakan saiz tu tak ada cermin....
a)yek fong 680.00 saiz sama........tank sahaja...tak ada glass,tak ada filter box,tak termasuk charge penghantaran...kalau nak glass kena buat sendiri
b)setapak aquarium tank ksg sahaja 650.00...kalau nk buat glass kena tambah RM 300.00,charge hantar lain,harga filter box lain....
- masalah nk order kat dia nie....first aku tak nampak barang...second dia mtk bank in dulu.....mula2 dia mintak 15%.....aku kata barang sampai aku bayar cash....dia kata tak yah risau ramai org ambik dari dia..dia jual dr kilang kat PP trs kepada pembeli...sbb dpt duit cepat....pastu dia kata kalau tak pecaya bg 10% cukup.....nanti dia hantar ke rumah....mksudnya RM82.00....so ada yg penah beli ke?




Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Fri Mar 25, 2011 8:39 am

akhirnya sampai jugak FGT yg aku order dr PP tu he3....
Back to top Go down
View user profile
apis8ty4



Posts : 2
Join date : 26/09/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Fri Mar 25, 2011 10:55 am

miang wrote:
akhirnya sampai jugak FGT yg aku order dr PP tu he3....
bape besar dapat..??bape RM???
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Sat Mar 26, 2011 11:00 am

apis8ty4 wrote:
miang wrote:
akhirnya sampai jugak FGT yg aku order dr PP tu he3....
bape besar dapat..??bape RM???

sbb pntu rmh aku tak muat...aku tempah 6X3x2 je...saiz glass 1x5....siap filter...620....tu kalau g ambik sendiri kat pulau pinang...sbb aku duk area lembah Klang...aku minta dia hantarkan kena tambah RM 200 lagi charge penghantaran.....masih untung lagi...sbb kalau beli area lembah klang RM1200,jns yg sama,siap cermin, belum kena charge hantar ke rumah...saiz tu biasanya jarang ada crmin...kalau 6x3x3 dgn crmin,filtr dlm RM1100....kat sana....
Back to top Go down
View user profile
apis8ty4



Posts : 2
Join date : 26/09/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Sat Mar 26, 2011 11:22 am

miang wrote:
apis8ty4 wrote:
miang wrote:
akhirnya sampai jugak FGT yg aku order dr PP tu he3....
bape besar dapat..??bape RM???

sbb pntu rmh aku tak muat...aku tempah 6X3x2 je...saiz glass 1x5....siap filter...620....tu kalau g ambik sendiri kat pulau pinang...sbb aku duk area lembah Klang...aku minta dia hantarkan kena tambah RM 200 lagi charge penghantaran.....masih untung lagi...sbb kalau beli area lembah klang RM1200,jns yg sama,siap cermin, belum kena charge hantar ke rumah...saiz tu biasanya jarang ada crmin...kalau 6x3x3 dgn crmin,filtr dlm RM1100....kat sana....
menarik....kamo ada pm....hehehehe
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 07, 2011 3:41 am

bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 07, 2011 9:48 am

ikan_akeem wrote:
bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?

6 kali panjang,3 kali lebar,2 kali tinggi....
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 12:03 am

miang wrote:
ikan_akeem wrote:
bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?

6 kali panjang,3 kali lebar,2 kali tinggi....

bro.. bleh letak gambar x??
coz, byk sgt saiz dekat2 mcm tuh...

6 x 3 x 2 / 2 x 1.7 / RM677
6 x 3 x 3 / 2 x 2 / RM957
6 x 3 x 2 / 5 x 1.7 / RM871
6 x 3 x 2 / 5 x 2 / RM1203

pasal aku tgk harga die murah byk ler.. kalu leh letak sekali gambar isi dalam filter... aku ada beli tp harga dekat 1k...huhuhu
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 12:35 am

boojoy wrote:
miang wrote:
ikan_akeem wrote:
bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?

6 kali panjang,3 kali lebar,2 kali tinggi....

bro.. bleh letak gambar x??
coz, byk sgt saiz dekat2 mcm tuh...

6 x 3 x 2 / 2 x 1.7 / RM677
6 x 3 x 3 / 2 x 2 / RM957
6 x 3 x 2 / 5 x 1.7 / RM871
6 x 3 x 2 / 5 x 2 / RM1203

pasal aku tgk harga die murah byk ler.. kalu leh letak sekali gambar isi dalam filter... aku ada beli tp harga dekat 1k...huhuhu


harga mana ko ambik nie?gambar mana?
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 3:55 am

miang wrote:
akhirnya sampai jugak FGT yg aku order dr PP tu he3....

salam bro...
camna kualiti tank ko dari pp tu.. sorrounding cermin tank tu kukuh x?
factory dia pp kat na?

Bro ada info x saiz 8x3x3/cermin 1x5 dari fac pp nie
tank bro ambik 2' tinggi cukup selesa ke space dia untuk ikan?

Cadang nak carik satu FGT...yang ada cuma FT je x leh nak layan ikan dari side tepi....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 7:31 am

setakat nie ok alhamdulillah...isi air penuh2 biar seminggu dgn air garam ok je...tak dak masalah...ikan pun dah masuk seminggu dalam tu...tak banyak 11 ekor je he3.....kesuntukan modal.....sblm nie aku letak asing2 2 tank...dah besar 12 inci aku sekalikan....alhamdulillah...tak gaduh pun....ada cara gak nk bg dorg gaduh ke tak...bkn main letak jek he3...nie second com tank aku buat...first com tank dah selamat semuanya jadi RM he3.....PP aku tak tau pulak kat mana...aku order pakai telefon je..orgnya pun aku tak kenal...smlm kwn aku order satu sama saiz mcm aku beli...ko try tel. tanya...nk tgk kilang pn blh kalau duk area sana....
untuk saiz tu 8x3x3 dia ada buat tu...cuma aku nk tau ko beli besar2 tu nak buat apa?nk breding ke..nak bagi besar?pada pndpt aku lah kalau ko nk sambar 30 ekor,baik ko masuk dua tank 15 ekor satu tank...satu tank saiz6x3x3...utk kebaikan ko jugak...kalau apa2 hal jadi..satu tank je yang terkena...penyakit pun senang kawal....nie pdpt akulah..sbb tu aku kata bela aro nie kena kreatif he3...kena pk baik buruk apa kemungkinan blh jadi...
baik ambik fgt dr ft sbb...blh tgk ikan...yg ptg blh tgk ikan sakit ke tak kalau ada glass nie...rumah aku kecik...tak luas mana...so nak bawak masuk rumah FGT saiz 6x3x3 tak muat..hajat hati mmg nak cari saiz tu...tapi tak apalah aku msh ada lagi dua bijik aquarium saiz 6x2.5x2.5,tgh kosong...kalau padat sangat blh masuk kat situ ikan2 aku..
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 7:48 am

hahahahaa bro....first time bro hehehehe.....x kreatif lagik kot....
preparation dah macam2, kos pun dah berlebih2, nervous terlebih2 kot....
mmg first timer nie takut, pikir nyer macam2...

tapik x per bro.....dah rasa cam dah nak start2 kreatif dah nie...hahahahaha
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 9:37 am

miang wrote:
boojoy wrote:
miang wrote:
ikan_akeem wrote:
bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?

6 kali panjang,3 kali lebar,2 kali tinggi....

bro.. bleh letak gambar x??
coz, byk sgt saiz dekat2 mcm tuh...

6 x 3 x 2 / 2 x 1.7 / RM677
6 x 3 x 3 / 2 x 2 / RM957
6 x 3 x 2 / 5 x 1.7 / RM871
6 x 3 x 2 / 5 x 2 / RM1203

pasal aku tgk harga die murah byk ler.. kalu leh letak sekali gambar isi dalam filter... aku ada beli tp harga dekat 1k...huhuhu


harga mana ko ambik nie?gambar mana?

harga kat area perak.... gambar nanti aku upload...coz aku keje kat kuching...tank ader kat kpg di perak...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 7:56 pm

kama_aro wrote:
hahahahaa bro....first time bro hehehehe.....x kreatif lagik kot....
preparation dah macam2, kos pun dah berlebih2, nervous terlebih2 kot....
mmg first timer nie takut, pikir nyer macam2...

tapik x per bro.....dah rasa cam dah nak start2 kreatif dah nie...hahahahaha


ko angkat sekali 30 ekor ka?waa...banyak modal ko tu...aku dulu stat dgn 6 ribu jek...dgn duit tu la aku pusing balik sana sini sampai skrg he3...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 7:58 pm

boojoy wrote:
miang wrote:
boojoy wrote:
miang wrote:
ikan_akeem wrote:
bro miang..fgt tu sizenya 6x3x2 kan..?tinggi fgt tu brapa?

6 kali panjang,3 kali lebar,2 kali tinggi....

bro.. bleh letak gambar x??
coz, byk sgt saiz dekat2 mcm tuh...

6 x 3 x 2 / 2 x 1.7 / RM677
6 x 3 x 3 / 2 x 2 / RM957
6 x 3 x 2 / 5 x 1.7 / RM871
6 x 3 x 2 / 5 x 2 / RM1203

pasal aku tgk harga die murah byk ler.. kalu leh letak sekali gambar isi dalam filter... aku ada beli tp harga dekat 1k...huhuhu


harga mana ko ambik nie?gambar mana?

harga kat area perak.... gambar nanti aku upload...coz aku keje kat kuching...tank ader kat kpg di perak...

menurut dari apa yg di katakan oleh penjual tu...FGt tu dia bt sendiri...so trs jual kpd customer wpun sebijik...dia kata susah jual kat org tgh...sbb org tgh lambat bg duit pastu kekdg ambik barang bayar separuh trs cabut...dia kata yg ptg bisnes dia jalan sudah...aku beli saiz 6 x 3 x 2 / 5 x 1.7 / RM871+ada glass tak siap hantar RM620.00
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 9:04 pm

bro miang...filter tank ko letak aper?? so far aku pakai span ngan bio ring je... mcm x best jer...ingat nak letak pokok supaya bleh hilangkan kesan nitrate tuh...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Tue Apr 12, 2011 11:54 pm

boojoy wrote:
bro miang...filter tank ko letak aper?? so far aku pakai span ngan bio ring je... mcm x best jer...ingat nak letak pokok supaya bleh hilangkan kesan nitrate tuh...

aku letak span halus,kasar,bioring,bioball,coral....kalau ko tgk kat farm dorg cuma letak span putih tu je...tp mgkin dorg kerap tukar air,kalau aku seminggu sekali...tu sbb ltk menda2 tu...ko nk letak pokok apa?suka hati ko lah yg ptg tak gangu ikan2 ko...sbb kit abela ikan bukan bela pokok ha3....letak la pokok kiambang tgk mcmana....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 13, 2011 12:03 am

miang wrote:
boojoy wrote:
bro miang...filter tank ko letak aper?? so far aku pakai span ngan bio ring je... mcm x best jer...ingat nak letak pokok supaya bleh hilangkan kesan nitrate tuh...

aku letak span halus,kasar,bioring,bioball,coral....kalau ko tgk kat farm dorg cuma letak span putih tu je...tp mgkin dorg kerap tukar air,kalau aku seminggu sekali...tu sbb ltk menda2 tu...ko nk letak pokok apa?suka hati ko lah yg ptg tak gangu ikan2 ko...sbb kit abela ikan bukan bela pokok ha3....letak la pokok kiambang tgk mcmana....
bro..ko pkai coral ek dlm FGT..bukan ke coral ni bleh sbb pH naik..aku tk pakai la plak,cuma pkai span kasar n halus je..tukar air sbulan skali..ok je bro..
Back to top Go down
View user profile
boojoy



Posts : 91
Join date : 16/03/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 13, 2011 12:17 am

miang wrote:
boojoy wrote:
bro miang...filter tank ko letak aper?? so far aku pakai span ngan bio ring je... mcm x best jer...ingat nak letak pokok supaya bleh hilangkan kesan nitrate tuh...

aku letak span halus,kasar,bioring,bioball,coral....kalau ko tgk kat farm dorg cuma letak span putih tu je...tp mgkin dorg kerap tukar air,kalau aku seminggu sekali...tu sbb ltk menda2 tu...ko nk letak pokok apa?suka hati ko lah yg ptg tak gangu ikan2 ko...sbb kit abela ikan bukan bela pokok ha3....letak la pokok kiambang tgk mcmana....


ok, thanx bro miang...jasa mu dikenang..
Back to top Go down
View user profile
kama_aro

avatar

Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 13, 2011 12:21 am

miang wrote:

ko angkat sekali 30 ekor ka?waa...banyak modal ko tu...aku dulu stat dgn 6 ribu jek...dgn duit tu la aku pusing balik sana sini sampai skrg he3...

tu la gelojoh nama nya.....
anak dari 2 pair dari kolam yg sama...campur2...
tapik aku pun asyik dok pikir sampai dlm rumah kecik tu pun masih dok layan pikir macam2....
betul ke cara yg aku buat ni.....abis duit penat aku keje dulu2 tuh....

tapik idea ko ambik anak sket2 tu mmg aku berkenan....
mintak2 yg kali nie success......next time aku ikut cara ko ni...
mintak bro2 suma support aku...
HIDUP ARO cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 13, 2011 3:06 am

mmg coral blh naikkan PH....sukat coral nie sama macam ko setting garam dalam masakan ko....kurang garam ko tambah...kurang ko tambah...mcm tu jugak coral.....letak sikit2...sampai ko blh ejas PH yg maintain...mmg agal leceh sikit...tapi kalau dah dapat...senang kerja...tak yah pk2..ph jatuh....aku chek ph pakai tester elektonik tu...letak kat air terus dpt bacaan...sng sikit...kalau pakai yg goncang tu nak buat mcm nie...loteh la jawabnya....ko pakai span kasar dan halus ok dah...cuma aku cadangkan ko tambah bioring/ bioball...skurang2nya ada bakteria baik duk dalam tu...blh uraikan segala mcm bahan buangan ikan yg kita tak nampak....coral nak letak ok..tak letak pun tak apa...terpulang...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Wed Apr 13, 2011 3:15 am

modal banyak boleh la buat...tapi pgalaman tu yg ptg...aku dulu pgalaman bela sikit2 adalah...tapi pgalaman bela com tank banyak2 mmg tak ada....pastu modal tak berapa banyak...sbb minat yang tinggi...aku lancarkan jugak projek aku...wpun separuh hati nie nekad je...kalau lingkup pun aku taklah di kategorikan muflis sbb modal pun 6 ribu je he3...
aku tahun 2009 ambik 10 ekor je dulu...nk cr pgalaman....dah selesai jadi RM....tahun 2010 aku ambik 16 ekor...6 ekor dah jadi RM...skrg ada 10 ekor...belen...simpan sikit bulan lagi...kalau ada rezeki jadi RM kalau tak ada...bt hiasan dlm FGT pun tak pe...kot..dgn kuasa tuhan dia bertelur..he3...
aku ambik ikan mmg dr tank2 yg berlainan...sikit2...yg 16 ekor tu masa aku ambik...stok anak HB ada seratus ekor lebih...puas pilih.....
nak pikir apa lagi...ikan dah sampai ke/kalau dah sampai apalagi jalan je....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    Thu Apr 14, 2011 12:49 am

klu bab membeli,menjaga n menjual ni sume bro miang dh lalui..dasyat..kita sume ptt amik pengalaman dia tu jd kn pelajaran n pengajaran..InsyaAllah..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: nak cari Fibre glass tank    

Back to top Go down
 
nak cari Fibre glass tank
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: