Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Just sharing Arowana saya

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
rmohamma



Posts : 24
Join date : 07/04/2013
Location : Shah Alam

PostSubject: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 7:13 am

_DSC8858][_DSC8861

Newbies punya ikan....nie yang dah nak jadi ikan rebus nie, tapi padam lampu tempreture turun Alhamdulilah


Last edited by rmohamma on Fri May 17, 2013 12:06 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
amin1626



Posts : 35
Join date : 29/04/2013

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 7:33 am

Cantik...mgbb ni dh brape inci?
Back to top Go down
View user profile
rmohamma



Posts : 24
Join date : 07/04/2013
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 9:00 am

Rasanya dalam 7 Inch......Tq for comment, x taulah blue base ke tidak
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 9:33 am

cun + smart bro....ada bb dh tu...
gmbr plak sharp...ni mcm bukan newbie ni...mcm otai2 punya....hehehhe
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89



Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 10:49 am

cun giler ikan bro.. bluebase pun nmpak kuat gak color dia tu.. Shocked Shocked
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 11:06 am

smart ikan bro. blue base kuat ni
Back to top Go down
View user profile
Wan Arowana



Posts : 40
Join date : 04/05/2013
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 3:01 pm

cun.. afro
Back to top Go down
View user profile
rmohamma



Posts : 24
Join date : 07/04/2013
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 9:09 pm

Newbies lagi dalam bela arowana nie....tu pasal banyak bertanya, saya pon x pasti ikan nie blue base mmg masa beli dier cakap blue base. Baru sebulan jer beli...........Terima kasih semua kerana sudi menjenguk thread nie
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Wed May 15, 2013 11:33 pm

cantik Smile
Back to top Go down
View user profile
Aro_Acai



Posts : 57
Join date : 02/05/2013
Location : Parit Raja

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Thu May 16, 2013 3:07 am

super duper rare.. cyclops cheers
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Thu May 16, 2013 3:16 am

Aro_Acai wrote:
super duper rare.. cyclops cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...
Back to top Go down
View user profile
rmohamma



Posts : 24
Join date : 07/04/2013
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Thu May 16, 2013 6:46 am

asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare.. cyclops cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...

x der yang rare....otai punya lagi meletop
Back to top Go down
View user profile
Aro_Acai



Posts : 57
Join date : 02/05/2013
Location : Parit Raja

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sun May 19, 2013 3:15 am

rmohamma wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare.. cyclops cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...

x der yang rare....otai punya lagi meletop

eh ni kre rare pe.. bru 7,8inci dh cm ni,, law msk tnk gelap xtaw la.. huhu
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sun May 19, 2013 8:08 pm

Aro_Acai wrote:
rmohamma wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare.. cyclops cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...

x der yang rare....otai punya lagi meletop

eh ni kre rare pe.. bru 7,8inci dh cm ni,, law msk tnk gelap xtaw la.. huhu
ermmm...pada aku ikan ni x rare...
tp cantik..developement cantik...
scale lvl 5 penuh..
w'pon duk dlm tank putih base dia kuat...
ciri2 dia..gold rim x halus..chu x penuh lg...
pale bullet...gambar side nmpk ekor cam diamond(btolkan kalo aku salah)
Back to top Go down
View user profile
rmohamma



Posts : 24
Join date : 07/04/2013
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sun May 19, 2013 11:07 pm

asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
rmohamma wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare.. cyclops cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...

x der yang rare....otai punya lagi meletop

eh ni kre rare pe.. bru 7,8inci dh cm ni,, law msk tnk gelap xtaw la.. huhu
ermmm...pada aku ikan ni x rare...
tp cantik..developement cantik...
scale lvl 5 penuh..
w'pon duk dlm tank putih base dia kuat...
ciri2 dia..gold rim x halus..chu x penuh lg...
pale bullet...gambar side nmpk ekor cam diamond(btolkan kalo aku salah)


Thank you untuk komen yang ikhlas.......mmg nak jugak tahu pendapat orang lain.
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Mon May 20, 2013 6:36 am

bila asheed sebut ekor diamond tu aku terlintas nak tanya....

apa makna sebalik ekor diamond tu ek???mmg ciri wild or ape ek???
aku dok perati gak ikan yang ada kat tgn aku...semua mcm kipas je...
kalo asheed bleh kongsi ilmu sikit pasal ekor aro ni...bleh gak tambah ilmu....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Mon May 20, 2013 7:10 pm

huhu tommk bukan ke ko dah expert dgn semua nie ajeee..
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Tue May 21, 2013 12:29 am

tomkk wrote:
bila asheed sebut ekor diamond tu aku terlintas nak tanya....

apa makna sebalik ekor diamond tu ek???mmg ciri wild or ape ek???
aku dok perati gak ikan yang ada kat tgn aku...semua mcm kipas je...
kalo asheed bleh kongsi ilmu sikit pasal ekor aro ni...bleh gak tambah ilmu....
nape bro??
aku salah ckp ker??
ikut pada owner lar nak layan ekor diamond ke kipas ke...
owner sendiri tau nak nilai ikan2 yg dia pilih...
aku newbie je bro...nk ulas lebey2 kang salah plak...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Fri Aug 09, 2013 5:06 pm

asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
rmohamma wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare..  cyclops  cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...
x der yang rare....otai punya lagi meletop
eh ni kre rare pe.. bru 7,8inci dh cm ni,, law msk tnk gelap xtaw la.. huhu
ermmm...pada aku ikan ni x rare...
tp cantik..developement cantik...
scale lvl 5 penuh..
w'pon duk dlm tank putih base dia kuat...
ciri2 dia..gold rim x halus..chu x penuh lg...
pale bullet...gambar side nmpk ekor cam diamond(btolkan kalo aku salah)
pada aku rare sbb sbg penggemar BB, ikan ni kira hebat sebab walaupn x letak dalam tank gelap, base colour die masih menyrlah dgn baik. klo dah 12 inchi n dok kat dlm tank gelap, colour die mcm ni xda ape2 yg hebat/rare pon.dr segi size, environment and colour base. ikan ni sangat2 cantik. sbb ikan aku pon BB gak, colour sebijik mcm ikan ni tp ikan aku dah 10inch n klo ikan aku letak dlm environment yg cerah mcm ni, x ka dapat colour ni. sbb tu aku ckp ikan ni rare.pendapat masing2, aku mmg minat and bela BB. klo dah minat colour pink, lembu colour pink pon akan nampak cantik. perumpamaan aku je la hehehehe!lol! 
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sat Aug 10, 2013 8:39 pm

ikut taste org ler...pada mata aku yg newbie ni ni spec mgbb biasa..
x tau ler otai2 ckp ni spec rare
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Fri Aug 16, 2013 9:07 pm

kurt2812 wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
rmohamma wrote:
asheed wrote:
Aro_Acai wrote:
super duper rare..  cyclops  cheers
bole kongsi ape yg rare tu bro??
sorry newbie bertanyer...
x der yang rare....otai punya lagi meletop
eh ni kre rare pe.. bru 7,8inci dh cm ni,, law msk tnk gelap xtaw la.. huhu
ermmm...pada aku ikan ni x rare...
tp cantik..developement cantik...
scale lvl 5 penuh..
w'pon duk dlm tank putih base dia kuat...
ciri2 dia..gold rim x halus..chu x penuh lg...
pale bullet...gambar side nmpk ekor cam diamond(btolkan kalo aku salah)
pada aku rare sbb sbg penggemar BB, ikan ni kira hebat sebab walaupn x letak dalam tank gelap, base colour die masih menyrlah dgn baik. klo dah 12 inchi n dok kat dlm tank gelap, colour die mcm ni xda ape2 yg hebat/rare pon.dr segi size, environment and colour base. ikan ni sangat2 cantik. sbb ikan aku pon BB gak, colour sebijik mcm ikan ni tp ikan aku dah 10inch n klo ikan aku letak dlm environment yg cerah mcm ni, x ka dapat colour ni. sbb tu aku ckp ikan ni rare.pendapat masing2, aku mmg minat and bela BB. klo dah minat colour pink, lembu colour pink pon akan nampak cantik. perumpamaan aku je la hehehehe!lol! 
sori tanye ckit..rare tu utk MGBB camne erk?nak tau gak...
spec sepatutnya ada ikut umur...aku ade sekor saiz 4-5 inci...
leh wak rujukan esok2...tq kongsi ilmu
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Fri Aug 16, 2013 9:10 pm

asheed wrote:
tomkk wrote:
bila asheed sebut ekor diamond tu aku terlintas nak tanya....

apa makna sebalik ekor diamond tu ek???mmg ciri wild or ape ek???
aku dok perati gak ikan yang ada kat tgn aku...semua mcm kipas je...
kalo asheed bleh kongsi ilmu sikit pasal ekor aro ni...bleh gak tambah ilmu....
nape bro??
aku salah ckp ker??
ikut pada owner lar nak layan ekor diamond ke kipas ke...
owner sendiri tau nak nilai ikan2 yg dia pilih...
aku newbie je bro...nk ulas lebey2 kang salah plak...
betul ke org kata kebanyakkan ekor kipas kat spesis Gold, ekor diamond kat spesis Red?
sori soalan newbie...Smile 
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sat Aug 17, 2013 1:39 am

newbie nak comment.. orang2 dulu kata ikut spec betul gold .. kipas.. red diamond.. bila manusia dh pandai campur.. so ekor dah tak kira unless orang tu cakap wild aro mmg kena tgk bbtul2.. biasa kalau kat market orang dh tak kisah.. ikut minat masing2..

bab dorang cakap rare nie aku tgk pada fast development.. nak cakap rare dari segi unik bentuk badan etc takde la kot cuma ikan cantik je.. berbalik pada segi RND and penjagaan..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sat Aug 17, 2013 1:41 am

lg satu kalau tgk pix kekadang nampak aro ekor kipas or diamond.. nak kepastian angkat kembangkan ekor dia hehe tak berani letak tepi aqua tu tgk bbtul.. faktor cahaya memainkan peranan.. aku ada dulu sekor .. berbulan aku tanya orang diamond ke kipas mcm2 comment last2 bengang angkat kembang baru tau kipas..
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   Sat Aug 17, 2013 8:24 pm

[quote="zerol86"]lg satu kalau tgk pix kekadang nampak aro ekor kipas or diamond.. nak kepastian angkat kembangkan ekor dia hehe tak berani letak tepi aqua tu tgk bbtul.. faktor cahaya memainkan peranan.. aku ada dulu sekor .. berbulan aku tanya orang diamond ke kipas mcm2 comment last2 bengang angkat kembang baru tau kipas..[/quote

kompem tak silap dah..hehehhe:D
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Just sharing Arowana saya   

Back to top Go down
 
Just sharing Arowana saya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: