Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 12:28 am

bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 3:18 am

asheed wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh

aku pindah je..taruk garam..kurang ckit dr bro asheed..aku tak pakai anti klorin... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 3:50 am

aro2011 wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh

aku pindah je..taruk garam..kurang ckit dr bro asheed..aku tak pakai anti klorin... Very Happy
yakin air bersih xpe..hahah
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 7:05 am

asheed wrote:
aro2011 wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh

aku pindah je..taruk garam..kurang ckit dr bro asheed..aku tak pakai anti klorin... Very Happy
yakin air bersih xpe..hahah

tq tq..dpt ilmu bru lg...da beli gune je ar..haahahha...tak gune anti klorin ganti dgn pe...ce cerite2..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 11:11 am

takyah guna anti klorin pun xpe..tp biarkan air tadahan tu semalan nt hilang la klorin tu..
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 11:32 am

ikan_akeem wrote:
takyah guna anti klorin pun xpe..tp biarkan air tadahan tu semalan nt hilang la klorin tu..
oo..camtu lak..jimat2..huhuh
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Wed May 29, 2013 8:00 pm

hehe..kan aku ckp..terpulang kalo rasa air tu bersih...
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Thu May 30, 2013 3:39 am






harap2 jelas..
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Thu May 30, 2013 5:58 am

kita beli ikn sebab kita suka ikan rupa bentuk ikan itu... bukan sebab kawan ada hb aku nak shb. lagi baik beli mgbb or ghxbmgbb atau bbbmgxbrtgsr , nama lagi powerrr... kalo suka nama je, then baik takpayah, beli apa yang kita suka bukan apa nama benda tu. then baru kamu ada hati nak jaga dia.
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Thu May 30, 2013 6:44 am

icecube wrote:
kita beli ikn sebab kita suka ikan rupa bentuk ikan itu... bukan sebab kawan ada hb aku nak shb. lagi baik beli mgbb or ghxbmgbb atau bbbmgxbrtgsr , nama lagi powerrr... kalo suka nama je, then baik takpayah, beli apa yang kita suka bukan apa nama benda tu. then baru kamu ada hati nak jaga dia.

oo..camtu...tp sy mau kenal pasti je jenis aro nie..sbb tuan keda ckp leh tukar...tu mtk tolong otai2 sini bg tip n pandangan..pastu sy yg nilai..
makin ari makin byk ilmu sy dpt..tq all Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Thu May 30, 2013 6:49 pm

nie baru aku setuju.. jgn beli atas nama.. beli atas minat.. kalau tak puas ati leh tukar je jgn pening2 pale..
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Thu May 30, 2013 8:51 pm

zerol86 wrote:
nie baru aku setuju.. jgn beli atas nama.. beli atas minat.. kalau tak puas ati leh tukar je jgn pening2 pale..
yap..btul2
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 12:32 am

ini ikan memang RTG (red tail golden). sisik gold sampai level 4 je, max pun 4.5 saja.

ikan ni kadang2 ada feeling punya. u bole masuk tangan main dia datang, ada yang tak suka. kalau dah ada connection tak payah tukar.

kalo nak tukar sebab taukeh cakap ni SHB tapi dapat Super-red then pergi lah tukar SHB yang sepatutnya.

ciri-ciri SHB , mesti gold level 5 clear dan MESTI ada sikit chu kilat . kalo tak, HB saja , tapi HB pun kena gold level 5 clear baru kira HB ...... kalo level 4 je, RTG .

Tak kira apa campur apa, gold level 4 je, kira RTG.
RTG tak kira pure breed sebab low grade , tak macam MG.
orang nak category kan RTG yang pure breed tu buat cerita sendiri.
RTG cuma ada satu je.
kalo RTG kurang warna atau kurang spec , itu kira rtg reject je bukan kira HB .
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 2:21 am

bdkpantai wrote:
asheed wrote:
aro2011 wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh

aku pindah je..taruk garam..kurang ckit dr bro asheed..aku tak pakai anti klorin... Very Happy
yakin air bersih xpe..hahah

tq tq..dpt ilmu bru lg...da beli gune je ar..haahahha...tak gune anti klorin ganti dgn pe...ce cerite2..

aku guna air tanah direct bro..sbb tu aku tak pakai anti klorin...jgn salah faham bro...naya je ikan ko nanti...
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 7:20 am

aro2011 wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
aro2011 wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
asheed wrote:
bdkpantai wrote:
abgkembar wrote:
try update gambar baru yang lebih jelas... gambar2 kurang jelas... so banyak tangapan..klu dapat masukkan gambar yang jelas insyallah kemungkinan ade jawapan yang tepat.
esk sy tukar air..x msuk blackwater harap2 leb jelas..terima ksih tuan kerana sudi mmbantu..
nape pakai BW ek??

sy pakai sbb bru pndah akurium..asal 2kaki je..nie tukar 3kaki..nk bg die tenang skit..ye la msuk tmpat baru..betul ke tidak tdakan sy nie..
boleh letak...tp x semestinye kene letak....
lain ler kalo men red...
aku transfer aro x pakai BW...
anti klorin ngn garam jek...heheh

aku pindah je..taruk garam..kurang ckit dr bro asheed..aku tak pakai anti klorin... Very Happy
yakin air bersih xpe..hahah

tq tq..dpt ilmu bru lg...da beli gune je ar..haahahha...tak gune anti klorin ganti dgn pe...ce cerite2..

aku guna air tanah direct bro..sbb tu aku tak pakai anti klorin...jgn salah faham bro...naya je ikan ko nanti...

hohohoho..berita faham...mmg kat rumah ade 2 paip..satu yg kerajaan punye n sndiri punye..leh try nnt..tq 4 info bro..
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 7:31 am

icecube wrote:
ini ikan memang RTG (red tail golden). sisik gold sampai level 4 je, max pun 4.5 saja.

ikan ni kadang2 ada feeling punya. u bole masuk tangan main dia datang, ada yang tak suka. kalau dah ada connection tak payah tukar.

kalo nak tukar sebab taukeh cakap ni SHB tapi dapat Super-red then pergi lah tukar SHB yang sepatutnya.

ciri-ciri SHB , mesti gold level 5 clear dan MESTI ada sikit chu kilat . kalo tak, HB saja , tapi HB pun kena gold level 5 clear baru kira HB ...... kalo level 4 je, RTG .

Tak kira apa campur apa, gold level 4 je, kira RTG.
RTG tak kira pure breed sebab low grade , tak macam MG.
orang nak category kan RTG yang pure breed tu buat cerita sendiri.
RTG cuma ada satu je.
kalo RTG kurang warna atau kurang spec , itu kira rtg reject je bukan kira HB .

tq tq master..jelas n padat...cadang mmg nk tukar..sbb resit SHB..da bg tahu ari tu..taukeh ckp leh tukar..ni kira ikan suai kenal..ikan nie mmg sesuai utk sy yg xde asas pun ttg aro nie..bila da biase nnt bru nk tukar..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 8:09 pm

Back to top Go down
View user profile
bdkpantai

avatar

Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   Sun Jun 02, 2013 8:30 pm

zerol86 wrote:
rajin2 search forum

http://arowana.forumotion.com/t97-beza-red-tail-gold-dan-highback

lox

hahaha..ade lak..cri x jupe..tq2..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...   

Back to top Go down
 
betul ka nie SHB...otai2 tlg wa..takut kene tipu ja...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: