Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 sesungut aro

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
kelah biru



Posts : 11
Join date : 02/06/2014

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed Jun 11, 2014 4:09 am

Bg mkn ape bro?
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed Jun 11, 2014 8:37 pm

sblum nie bg mkn anak udang yang telah saya matikan dan cengkerik r.tp nie dah lama taknak mkn ...
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 12:09 am

mantoya82 wrote:
sblum nie bg mkn anak udang yang telah saya matikan dan cengkerik r.tp nie dah lama taknak mkn ...

kalo bengkok ke bawah ni bahaya ni....kena cari punca segera....ikan lampam bukti dia tu...
Back to top Go down
View user profile
Kunka



Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 9:31 am

Asalamualaikum.
Semalam kwn tuko air kolam kecik menan kwn,
Lampam 5 ekor, seluang 3 ekor, selamat kembali ke rahmatullah.
Stelah dibedah siasat, perot boncet n merah2..

Kesilapan : Air paip terus . Zzzz.....

Skadar crita pnyakit pewot lmpam.
Sekian, tq  cheers 
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 7:56 pm

salam bro sedih nyer smlm aro sy dah arwah huhuhuhu......nie rilek dulu la......tgh sedih nie....
Back to top Go down
View user profile
Kunka



Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 9:00 pm

Innalillahi wainnailaihirajiun..
Sabarlah bang..
Allah nk bgi aro yg lgi baik tu.

Caner dgn pmergian aro abg tu bang?
Pewot moncet ke?
Bdan sumer normal ke?
Bese lau aro arwah, org msak ke ape eh..
Ikan ni bleh gulai ke eh..
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 9:19 pm

dah tanam jer hihihi..takper ar mybe dah ajal dia.nak bt mcm maner.
  nie tgh pikir nak bela aper lg.tp kemungikinan daripada pemerhatian 
saya rasanyer aro nie klu dah masuk 7 hingga 8 bulan lg sesuai duk dalam kolam la.
sbb dah 3 ekor aro saya kojol dalam peliharaan sy sekitar
7 hingga 8bulan.first aro yg agak tahan lasak pearl. second aro highback. third mgbb f2.
rasanya aro yg ketiga nie cukup sempurna penjagaan nyer tapi masih kojol gak.
air sy cukup jg sbb air ditadah 2 hari sblum guna
pas tu air yg digunakan merupakan air yg telah ditapis pulak tu.
penukaran dan penambahan air dilakukan setiap 2 kali seminggu.tak tau la puncanya apa.
Back to top Go down
View user profile
kelah biru



Posts : 11
Join date : 02/06/2014

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Jun 12, 2014 9:45 pm

Pelik jgk tu..
Back to top Go down
View user profile
Kunka



Posts : 88
Join date : 04/05/2014
Age : 29
Location : Jalan Teratai 14

PostSubject: Re: sesungut aro   Fri Jun 13, 2014 12:07 am

Btul tu. Da takdir camtu..
Huish.. Ikan kayo2 abg neh bela.. Huhu

7,8 bulan msuk kolam..
Lau xdak kolam nk parking ane huhu..
cangkui blakg umah la wat kolam kecik2 nmpknya..
xpon cri 2nd hand fiber tank. Tgk tank fiber tu cam ok jga kn..
Tp xleh parking lam umah lak.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
orca_paus



Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: sesungut aro   Fri Jun 13, 2014 12:20 am

salam..

sedih sy dgr citer bro montoya..ape nk buat..sabau bnyk2..
tp dlm thread2 sblm ni ada depa bgtau air bertapis dr paip utama tu xbgus sgt..sebaiknya biau je air direct
tu tadah dua tiga ari then msukn anti klorin..air yg ditapis tu da kurang mineral utk hidupan akuatik..maaf klu sy silap..
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Fri Jun 13, 2014 1:07 am

takper pengalaman. nanti dah ada mood blk baru pikir aro len plak hihihi
Back to top Go down
View user profile
pako_zok



Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Jun 15, 2014 6:59 am

kepada otai2, rumah aku kat kuartes ni pakai air pam dari tanah.. aku kene letak antiklorin atau ubat ape2 tak, sebab aku tengok member aku gune air pam dari tanah jugak, die tak letak ape2 pon, tapi die bela ikan flowerhorn bukan aro.... mintak pendapat otai2 sekalian
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Jun 15, 2014 9:42 pm

Sad maafkan aku bro, aku lambat bukak post ni, bz sket...

kalau lampam mati tu, kena ati2, sbb lampam ni penanda aras untuk air akua tu... aro lambat mati sbb tahan sket... kalau dh lampam yg mati tu, mmg kes air la tu bro...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Jun 15, 2014 9:43 pm

pako_zok wrote:
kepada otai2, rumah aku kat kuartes ni pakai air pam dari tanah.. aku kene letak antiklorin atau ubat ape2 tak, sebab aku tengok member aku gune air pam dari tanah jugak, die tak letak ape2 pon, tapi die bela ikan flowerhorn bukan aro.... mintak pendapat otai2 sekalian

aku tak tau bro, tp kalau tak pakai klorin, tak perlu pakai kot...  scratch 
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Jun 15, 2014 10:18 pm

flowerhon nie ikan jenis agak lasak sbb sblum nie pun pernah bela gak.air tak tukar selalu
pun takper.jgn ambik risiko la klu aro mati menyesal bro
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Jun 15, 2014 10:32 pm

pako_zok wrote:
kepada otai2, rumah aku kat kuartes ni pakai air pam dari tanah.. aku kene letak antiklorin atau ubat ape2 tak, sebab aku tengok member aku gune air pam dari tanah jugak, die tak letak ape2 pon, tapi die bela ikan flowerhorn bukan aro.... mintak pendapat otai2 sekalian

duk area mana bro?
aku kat klate ni mmg pakai air pam bawah tanah....antiklorin mmg tak pakai..tak perlu kot..
aku tak tambah apa2...
tp better check jugale ph dia ke apa...tgk kawasan...
so far air boring dumoh aku ok je stakat ni
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Mon Jun 16, 2014 4:20 am

Very Happy tu la pasal bro, nak kena ati2 sesungut bengkok tu salah satu tanda persekitaran tak baik untuk aro...
Back to top Go down
View user profile
pako_zok



Posts : 40
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Jun 17, 2014 12:49 pm

bro aro2011,, aku duk kuartes kat tanah merah kelantan,, so bila pakai air pam dari tanah nih, brape lame baru nak WC, ikan sekor je dalam aqua tu
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Jun 17, 2014 5:36 pm

Very Happy setiap 2-3 ari kene cuci bro, jg air, aro akan sihat insyaAllah....
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Jun 17, 2014 8:38 pm

pako_zok wrote:
bro aro2011,, aku duk kuartes kat tanah merah kelantan,, so bila pakai air pam dari tanah nih, brape lame baru nak WC, ikan sekor je dalam aqua tu

chechk dulu ph air normal sblm msk tank berapa..
sbb tatau kandungan dlm tanah kwsn...ikut kawasan....
akunya sminggu skali wc...30-40% air...ikan sekor2 dlm tu...
kalo tanning aku kerapkan ckit wc..nak kurangkan alga...
ph tu ok lg..slagi tak btukar secara mengejut...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Jun 17, 2014 10:55 pm

Very Happy betul tu, kene cek ph dulu, pastikan takde ph shock nanti, ph maintain, aro ok, kalau ph naik atau turun mendadak, boleh mmbunuh tu..  study 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: sesungut aro   

Back to top Go down
 
sesungut aro
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: