Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 sesungut aro

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: sesungut aro   Sat Mar 02, 2013 9:38 pm

salam
nk tanye lah..
kalau sesungut aro ni bengkok x lurus mknanya kualiti air x brp ok ke?
pernah terbaca psl sesungut aro ni tp dh lipa kt forum mana..
otai2 berpengalaman tau kot...??
aro aku tu bengkok ke bawah skit sesungutnye..mcm x lawa je nmpak..huhu..
ke normal je mcmtu?
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Mar 03, 2013 12:11 am

blkg_tinggi wrote:
salam
nk tanye lah..
kalau sesungut aro ni bengkok x lurus mknanya kualiti air x brp ok ke?
pernah terbaca psl sesungut aro ni tp dh lipa kt forum mana..
otai2 berpengalaman tau kot...??
aro aku tu bengkok ke bawah skit sesungutnye..mcm x lawa je nmpak..huhu..
ke normal je mcmtu?

setahu aku, sesungut tu menunjukkan aro kita sehat ke tak..sbb air pun ada, sbb kesihatan aro tu sendiri pun kin juga...
kita tunggu otai lain kata apa laks..ni pendapat aku je..kalo salah tlg tegur kengkawan...
tunggu otai miang,kyo,kodok,rabbit komen lu...
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit

avatar

Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Mar 03, 2013 2:52 am

Salam.. Terasa seperti diseru.. huhuhu... Saya ukan otai.. hanya makan petai je.. Sambal udang petai paling sedap...

Pasal sesungut aro, mmg ada betolnya sesungut tu mcm sensor die... Tak tau betol ke tak, tp saya pernah perhatikan... Ada satu case tu, mmg sengaja tak tuka air dalam seminggu.. Even taik aro pun tak buang.. letak dalam tu biarkan sebab nk test ketahanan die... Alhamdulillah die hidup sehat n daya ketahanan die agak kuat gak.. Tp perasan gak sesungut die mcm bengkok2, tak lurus, turun sebelah...

Then tuka air, maintain balik air, sesungut die lurus je seperti biasa... So ada betolnya ape yang orang kate... Sebab bg saya, sebab pernah test.. Hehehe... Tunggu la otai otai sebenar komen,..



::: hush dah lame tak masuk dalam forum nie. bz sikit ::::
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun Mar 03, 2013 7:48 pm

blkg_tinggi wrote:
salam
nk tanye lah..
kalau sesungut aro ni bengkok x lurus mknanya kualiti air x brp ok ke?
pernah terbaca psl sesungut aro ni tp dh lipa kt forum mana..
otai2 berpengalaman tau kot...??
aro aku tu bengkok ke bawah skit sesungutnye..mcm x lawa je nmpak..huhu..
ke normal je mcmtu?

Bro..bagila gambar...baru leh lebih memahami situasi...
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: sesungut aro   Mon Mar 04, 2013 7:46 am





ok ka sesungut dia ni?..ada bengkok sikit kt hujung tu..dulu ok lurus runcing..huhuhu
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit

avatar

Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Mar 05, 2013 9:44 pm

blkg_tinggi wrote:




ok ka sesungut dia ni?..ada bengkok sikit kt hujung tu..dulu ok lurus runcing..huhuhu




dari pandangan mata kasar aku, tak de pape sesungut tu.. ok je... takkan nak lurus mcm pembaris kan.. Smile
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Apr 11, 2013 12:24 am


blkg_tinggi wrote:




ok ka sesungut dia ni?..ada bengkok sikit kt hujung tu..dulu ok lurus runcing..huhuhu


kalo sesungut keseluruhan jatuh ke bawah yg tu yg brother rabiit maksudkan kin ada masalah..
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu Apr 11, 2013 11:26 pm

memang aro bila dah besar sesungut dia akan bengkok kat hujun sbb rintangan air. hujung dia kan halus dan lembut jadi bila dia berenang jadi bengkok la hujung dia
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed May 21, 2014 5:11 pm

Aro sya pun sesungut dia ader bengkok kat ujung.puncanya aper yer.dia bengkok mcm terlipat.sila bantu
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu May 22, 2014 2:12 am

mantoya82 wrote:
Aro sya pun sesungut dia ader bengkok kat ujung.puncanya aper yer.dia bengkok mcm terlipat.sila bantu

berlipat camne tu bro?tepek gambar bro...br jelas nengok...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Thu May 22, 2014 7:24 am

scratch betul tu, cuba tepek gambar dulu, baru senang nak komen...
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun May 25, 2014 10:06 pm

sori la sy cuba upload tapi tak berjaya la.tp gambar sesungutnya mcm pic diatas tu.sama betul hujung runcing nya bengkok kebawah.sila bantu.
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Sun May 25, 2014 10:12 pm

Nie tengah buat proses percubaan untuk rawatan. guna ubat s1+garam biru ngan heater 32 darjah celcius. saya buat wc 2 hari sekali . ader sesiapa boleh bantu mcm maner cara lain.aro sy pun dah hampir seminggu tak makan sila bgi ilmu berdasar pengalam tuan- tuan semua.
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Mon May 26, 2014 3:00 am

mantoya82 wrote:
Nie tengah buat proses percubaan untuk rawatan. guna ubat s1+garam biru ngan heater 32 darjah celcius. saya buat wc 2 hari sekali . ader sesiapa boleh bantu mcm maner cara lain.aro sy pun dah hampir seminggu tak makan sila bgi ilmu berdasar pengalam tuan- tuan semua.

btl dah tu....teruskan...cuma kwn tak pnh guna lg S1 tu....
biasa garam + heater je....wc kerap ckit ok dah tu....
tunggu sminggu 2 lg....tambah AV ckit kalo ade.....time treatment ni jgn bg mkn lagi....puasakan
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Mon May 26, 2014 9:54 am

scratch teruk ke bengkok sesungut nyer bro? kalau bengkok macam 'C' tu kurang sihat tu...
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Mon May 26, 2014 9:38 pm

tq bro..semoga berjaya la harapnyer. mintak 2 menjadi.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue May 27, 2014 5:46 pm

Razz usaha tangga kejayaan bro..
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue May 27, 2014 7:50 pm

salam semua sedihnyer sbb mlm td tikar air pagi td mata pula kelabu ..tlg la bg idea apa yg perlu sy bt..huhuhu
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed May 28, 2014 3:03 am

mantoya82 wrote:
salam semua sedihnyer sbb mlm td tikar air pagi td mata pula kelabu ..tlg la bg idea apa yg perlu sy bt..huhuhu

bro takde gambar ke?
kalo mata kelabu tu menunnjukkan tahap air yg sgt teruk dah....
samada air sediada dah teruk atau yg ditambah pun mmg dah teruk kualiti air....
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed May 28, 2014 6:12 am

Shocked mata kelabu? cloudy eye? bro pakai antichlorin jenis ape ek? pakai brapa byk?
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: sesungut aro   Tue Jun 03, 2014 10:20 pm

thank semua. arowana dah o.k . tp terpaksa bg ubat anti cloud eyes sbb dah terlalu kritikal.. takut guna cara tradisional ( guna garam )lambt takut makin jadi parah... sesungut pun dah o.k balik . tq semua yg membantu memberi cadangan dan komen.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed Jun 04, 2014 12:19 am

Shocked kene terok ke bro? kalau dh terok takper la pakai ubatan...

yg tak berapa teruk tu yg masih boleh handle cara biasa, lebih baik pakai cara biasa...  cheers 
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: SALAM SEMUA.   Wed Jun 11, 2014 1:03 am

Boleh saper bantu sesungut aro sy jadi mcm nie balik la, makan pun tak nak la......tolong sesapa bantu mcm maner nak merawat....hampir putus asa......cuba bg idea....nie gambar aro saya....

Back to top Go down
View user profile
orca_paus

avatar

Posts : 108
Join date : 20/08/2013

PostSubject: Re: sesungut aro   Wed Jun 11, 2014 1:13 am

salam bro..
ada x aro nie gosok2 barbel dia kt cermin tank?atau ada x dia main air yg turun dr filter?cecube bukak cket muncung pump bg arus laju dlm tank..sy rase mcm aro ni suke gosok2 kt dinding tank and filter xbape okay..cecube check filter skali..pendapat saya leee..kite usaha..
Back to top Go down
View user profile
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: tank mate mati   Wed Jun 11, 2014 2:09 am

assalam boleh sesiapa jelaskan kenapa ikan lampam yang saya letak bersama aro sentiasa mati dengan keadaan perut yang mengembung mcm nak meletup.......rasanya dah buat sebanyak 2 kali percubaan diletakkan bersama aro.....tp masih berlaku benda yang sama...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: sesungut aro   

Back to top Go down
 
sesungut aro
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: