Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 Mari teka jantina aro

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Mari teka jantina aro   Tue Nov 02, 2010 8:23 am

Mari main teka jantina aro. Aku punya jawapan reserved last sekali Very Happy Aku pun tak confirm betul ke tak jawapan aku, just tengok ciri2 dia & pemantauan dalam kolam aku aje. Selain tu, boleh asah mata kita sekali... Jom...

Aro 1:

Jantina: ??? (Jantan / Betina / Pondan)


Aro 2:

Jantina:??? (Jantan / Betina / Pondan)
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Tue Nov 02, 2010 11:23 am



Arowana 1 = betina

Arowana 2 = jantan

lau betui dpt kelisa ijau sekor ye hehe Very Happy


Last edited by Admin on Sat Nov 06, 2010 9:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
xback_aro



Posts: 493
Join date: 18/01/2010
Age: 32
Location: putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Tue Nov 02, 2010 2:40 pm

1 = jantan
2= betina
heheheh...aku pun main petik ja tu
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts: 847
Join date: 28/09/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Wed Nov 03, 2010 5:27 am

aku teka

1= betina
2=jantan (berdasarkan ciri2 yg aku tau la, kepala spoon head, big jaw)

Back to top Go down
View user profile
nam3701



Posts: 135
Join date: 16/08/2009

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Wed Nov 03, 2010 4:45 pm

1. betina
2. jantan
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Thu Nov 04, 2010 8:23 am

Byk jawapan luar jangkaan aku plak... pelik2 Smile
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Thu Nov 04, 2010 8:29 am


Kekehehhehe... sempat lg tu :p


Admin wrote:
Arowana 1 = betina

Arowana 2 = jantan

lau betui dpt kelisa ijau sekor ye hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts: 812
Join date: 09/07/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Thu Nov 04, 2010 12:46 pm

Bukak mulut tgk lelangit n lidah dia.Baru kompom jantan betina.Kenapa mulut ikan betina xblh berfungsi sebagai inkubatur cam mulut jantan sebab ada perbezaan kat mulut drg.Tryla zcool.
Back to top Go down
View user profile
nam3701



Posts: 135
Join date: 16/08/2009

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Sun Nov 07, 2010 8:51 am

kyo82 wrote:
Bukak mulut tgk lelangit n lidah dia.Baru kompom jantan betina.Kenapa mulut ikan betina xblh berfungsi sebagai inkubatur cam mulut jantan sebab ada perbezaan kat mulut drg.Tryla zcool.

huh.. cara nie aku x pernah dgr lagi.. nice info...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts: 812
Join date: 09/07/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Sun Nov 07, 2010 1:14 pm

nam3701 wrote:
kyo82 wrote:
Bukak mulut tgk lelangit n lidah dia.Baru kompom jantan betina.Kenapa mulut ikan betina xblh berfungsi sebagai inkubatur cam mulut jantan sebab ada perbezaan kat mulut drg.Tryla zcool.

huh.. cara nie aku x pernah dgr lagi.. nice info...

Hehe.Ini sebenarnya rahsia dari pengusaha kolam.Kalo drg tahu saya bagitau naye gak kes ni.Mujur guna nick name je.hehehe.Sebenarnya susah nak bezakan induk ikan secara fizikal.Kalo xpercaya cuba bawak pakar2 ikan then bagi dia teka dengan pasti jantina ikan dengan ikan tu bersaiz agak gemuk.Kompom depa pening kepala.
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts: 493
Join date: 18/01/2010
Age: 32
Location: putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Mon Nov 08, 2010 1:02 am

bro...kl nk kompom kena bg pengsan pastu cek dlm mulut dia bhg lelangit...kl jantan ada lurah dalam kt atas tu...kl betina sebaliknya....lidah pun boleh tgk juga tp aku xdan blajaq lagi.....1 lagi kl ikan belum matang mmg ssh nk kompom
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Mon Nov 08, 2010 4:22 am

Sebenarnya gambar yg kat kiri tu terbalik Very Happy... Yg bawah tu patut betina, yang atas tu patutnya jantan...

Admin wrote:


Arowana 1 = betina

Arowana 2 = jantan

lau betui dpt kelisa ijau sekor ye hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Mon Nov 08, 2010 5:40 am

haha ye ke
kalau cam tu aku tertipu ler ni zzzzzz
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Thu Nov 11, 2010 4:24 am

Jawapan aku, based on experience tgk aro2 nie dalam kolam. Yg aro 2 tu dah try nak pair dah sebelum nie. Betul, kalau nak confirm lagi kena check & buka mulut ikan...

Aro 1: Jantan
- Badan memanjang tirus.
- Pelvic fin tirus
- Kepala besar
- Ada pouch bawah mulut / dagu (selalunya jantan ada color hitam kat pouch bawah mulut/dagu, tapi tak semestinya)


Aro 2: Betina
- Badan gempal sikit, pendek sikit
- Perut jatuh bawah
- Pelvic fin melebar
- Kepala kecil
- Bawah mulut / dagu rata aje, takde pouch
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Mari teka jantina aro   Sat Nov 13, 2010 11:55 am

waaa dah makin pro la ko
leh buka kolam sendiri pasni hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
 

Mari teka jantina aro

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone ::  :: -