Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My Ar0 Diary

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: My Ar0 Diary   Sun Oct 07, 2012 11:26 pm

1) Aro suke lepak kat atas....

Otai sekelian.. pehal ikan aku suke lepak kat atas je ek? klu kasi makan mesti yg terapung...klu ulat tenggelam bawah, mmg malas giler nak selam amik...

ade petanda ape2 ke nie..ikan sihat je aku tgk... kat bawah kelah sedap je rembat ulat yg tenggelam.. malas la ikan aku nie..

FYI, aku pki dua filter... yg canister tue ade air pancut kat surface..aku perati, dier suke main kat situ.. aro mmg suke main arus ke???



Last edited by scouser on Mon Oct 08, 2012 5:03 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 07, 2012 11:51 pm

Berapa umo ikan ? Keluasan Aquarium ? Jenis ikan ?

Ini pandangan saya sendiri .. Ikan arowana memang memang berenang dipermukaan air .. Sekiranya ikan mempunyai nafsu untuk makan dan tidak mempunyai tanda diserang penyakit mungkin disebabkan KARAKTER ikan itu sendiri ATAU ikan yang menginap didasar saiz yang lebih besar dari arowana tersebut .. Penyelesaian dari masalah ini, boleh dipraktikkan dengan tidak memberi makan dalam tempoh tertentu contoh 2,3 hari .. Dan bro beri makanan seperti MW (mealworm) supaya ikan tersebut pergi kedasar untuk menyambar MW .. Tetapi dalam isu macam bro ni.. Ikan tidak akan kekal bersikap begitu.. Lama kelamaan ikan yang turut menyambar makanan yang jatuh ke dasar ..
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Mon Oct 08, 2012 2:12 am

thx bro..ikan umor dlm 7 bulan mcm tue... tank mate dier ade 2 ekor anak ikan kelah bara..kecik sgt dr aro nie... nafsu makan mmg giler.. sbb aku ajor mkn sehari sekali jek..

mkn tukar2... kejap cengkerik, kejap MW, kejap anak ikan kap..tp pevret dier cengkrek la..skali makan plg kurang 10 ekor..kelahap gaban dier nie... tp aku penah kantoi kan dier time tgh mlm dier merayau kat bwh.. tp pas nmpk aku kalut cover line naik atas balik...

nnt ader mase aku try buat video...
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Mon Oct 08, 2012 5:06 pm

mlm tadi baru sempat amik video aro aku... igt nak wat bio dier kat sini..leh follow dier punye growth...

tank mate ikan kelah...

Back to top Go down
View user profile
radenraspuri

avatar

Posts : 41
Join date : 08/10/2012
Age : 32
Location : kajang,selangor

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Tue Oct 09, 2012 11:35 am

bagi aku aro ni memang ada karekter tersendiri....tapi karekter tu akan berubah mengikut usia dan sikap tankmate dia....aku ada 2 ekor aro share 1 akuarium...yg sekor suka main kat bawah kalau makanan terapung dia buat dek jer...tp yg sekor lg ligat tak kira ape bende yg aku campak .
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Thu Oct 11, 2012 7:10 am

scouser wrote:
mlm tadi baru sempat amik video aro aku... igt nak wat bio dier kat sini..leh follow dier punye growth...

tank mate ikan kelah...


Hahaha.. Tengok dari telatah ikan tuh dah boleh tahu ikan tuh jenis aktif dan masih kategori juvenille .. Biaselahh manusia pun macam tuh ugakk.. mude aktif jehh.. Dah tua borak pun semput Laughing .. Kalau bab ikan makan dekat permukaan tuh ase dah terungkai kodd.. Saya dapat dapat tips dari otai dalam dunia arowana ni an ? dia ckp nak didik ikan jenis cam uh bro bagi jehh makanan yang jenis tenggelam keh dasar macam MW walaupun dia tak makan biakan jehh dia.. dalam 2-3 ary kunk dia dah lapar dia nyelam ugak keh dasar untuk nyambar.. Satu lagi tips yang bro boleh praktikkan Cool
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Thu Oct 11, 2012 5:02 pm

hahaha.. skrg nie dier dah mula selam-menyelam.. bkn sbb nak amik makanan tapi nak buli dua ekoq ikan kelah kat bawah.. jahanam ikan kelah tue.. Evil or Very Mad semalam siap ade darah lagi kat mate ikan kelah tue.. muke je alim aro nie, tp bab nyundal ikan lain boleh tahan.. Twisted Evil

by the way, skrg tgh ngajor dier makan food stick.. br pose sehari.. tp still jual mahal, kite tgk hari kedua pulak.. nak pose lagi ke idak.. klu jual mahal gak, aku suruh dier niat pose sebulan terus siap-siap.. br padan ngan muke ko.. scratch
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Thu Oct 11, 2012 7:46 pm

scouser wrote:
hahaha.. skrg nie dier dah mula selam-menyelam.. bkn sbb nak amik makanan tapi nak buli dua ekoq ikan kelah kat bawah.. jahanam ikan kelah tue.. Evil or Very Mad semalam siap ade darah lagi kat mate ikan kelah tue.. muke je alim aro nie, tp bab nyundal ikan lain boleh tahan.. Twisted Evil

by the way, skrg tgh ngajor dier makan food stick.. br pose sehari.. tp still jual mahal, kite tgk hari kedua pulak.. nak pose lagi ke idak.. klu jual mahal gak, aku suruh dier niat pose sebulan terus siap-siap.. br padan ngan muke ko.. scratch

Semoga menjadi arowana yang beriman Laughing
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Fri Oct 12, 2012 1:37 am

bro..try isi air dlm tank tu bg sket je atas sket dr badan dia...pastu tank mate tu biar je...nti bro tmbah balik air ikut pembesaran ikan tu....ikan ni mgkin dr kecik bro dh isi byk air dlm tank sbb tu jd mcm ni...kalu xok jg nti pindah masuk fgt je...xbest kalu ikan jadi mcm ni...
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 5:48 pm

bros... ikan korg menguap tak Embarassed Embarassed ... aku mcm prasan ikan aku bukak mulut dier besor2, ala mcm kite klu menguap tue... pelik gak memule tgk..igtkan tercekik ke hape..tapi mcm dah habit dier jek... so skrg nie aku but dono je la... tolong bg tau klu nie penyakit ke hape..so far ikan takde masalah...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 6:55 pm

ala bang jgn la setiap benda dia buat tu semua penyakit.. tu biasa la kita pun menguap.. huhu..dont over do it.. kalau benda tu out or norm baru something wrong
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 7:18 pm

ikan tu ngtuk... cuba letak tv depan dia.. keh2x.. jgn marah. :p
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 7:24 pm

siot la korg Razz Razz Razz ... first time bela.. mane la tau.... study study

Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 7:37 pm

Tp lah dulu pon aku pernah tnya tokei kedai ikan sal ikan mengguap ni. dia ckp kat aku ikan tu kurang oksigen, tp xtau lah betul ke x. Smile
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 8:28 pm

adat la tu ikan menguap.....ko x tgk lagi ikan buat kuak lentang....heheheh
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 8:30 pm

ala gurau2 je bang.. jgn ambik hati kekeke.. ikan tu takde pape la.. ko pernah tgk ikan tido?.. ikan aku tido berbagai aksi.. ada tido senget tido terapung tido terbalik.. menipu je haha.. tido senget ada la tapi ada gak 2,3 kali ikan aku tido terbalik
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 8:33 pm

zerol86 wrote:
ala gurau2 je bang.. jgn ambik hati kekeke.. ikan tu takde pape la.. ko pernah tgk ikan tido?.. ikan aku tido berbagai aksi.. ada tido senget tido terapung tido terbalik.. menipu je haha.. tido senget ada la tapi ada gak 2,3 kali ikan aku tido terbalik
bole x ko amik gambar ikan tido??
aku x penah nmpk larrr...teringin gak nak tgk.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 8:38 pm

haha mmg susah bro.. aku datang dorang dh bangun.. kalau nk tgk mai berkampung kat rumah aku.. bising orang tua aku nanti
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 9:09 pm

berkampung pon kalo bantai dorang x tido camana??
kite lak rabak mata nak tggu dorang tido...
Back to top Go down
View user profile
abgkembar

avatar

Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 9:31 pm

wei bley gak nak berkampung...nak join.... bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Sun Oct 21, 2012 9:44 pm

nnt aku psg spy camera... aku nak tgk gak camner dier blasah kelah nie...
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Mon Nov 12, 2012 12:01 am

tumpang tanya sifu sekalian, utk tank 4 kaki brp max ikan leh masuk ek.. in my case, aro ade sekor je tapi spesis lain byk... WC sekali smggu 30% je...

MGBB 8-9" x 1
kelah bara 3" x 2 ekor
IT 4" x 2 ekor
Clown loach 2" x 2 ekor
Tiger oscar 2" x 3 ekor
Pleco <2" x 1 ekor
Lobster 3" x 2 ekor

Byk sgt ka nie???? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

tiap kali pegi XL ke LFS, mesti angkat ikan... Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Mon Nov 12, 2012 12:44 am

ikan banyak keje berat.. amalkan nie 2 kali wc.. 2 minggu tukar kapas or basuh.. bioload tinggi nnt..
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Tue Nov 13, 2012 3:51 pm

mlm tadi, lepak2 usha ikan ternampak nie kat badan tiger oscar..Subhanallah....

Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My Ar0 Diary   Tue Nov 13, 2012 7:35 pm

scouser wrote:
mlm tadi, lepak2 usha ikan ternampak nie kat badan tiger oscar..Subhanallah....


MasyaAllah..hebat!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My Ar0 Diary   

Back to top Go down
 
My Ar0 Diary
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: