Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Mintak tolong Otai2 komen..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Mintak tolong Otai2 komen..   Mon Sep 10, 2012 6:40 am


Ni gambar waktu mula2 amik dengan bro kyo..


selepas 6 bulan pelihara..




kamera HP jer amik gambar..

Assalamualaikum...lama rasanya tak post dalam forum ni..ni ikan HB yg 1st batch amik dari bro kyo aritu..bulan 3..alhamdulilah,ikan sihat..janggut pun dah tumbuh balik walaupun panjangnya masih tak sama..ikan sekarang dah dlam 8" anggaran..dah 6 bulan lebih kurang pelihara..diet,mealworn halus,anak ikan,anak udang dan cengkerik..setiap minggu kalau sempat tukar air hampir 50% guna air ditakung..satu tong segenggam garam biru,satu tong lagi guna segenggam garam kuning..tak tahu ape beza tapi saje campur2...

Mintak otai2 komen cikit ok ker ikan ni?? ; ) sy masih lagi belajar..kalau berjaya ader modal lebih nak gi lagi BM nak cari MG pulak..heheh..





Last edited by Hazri on Mon Sep 10, 2012 6:59 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Mon Sep 10, 2012 6:57 am

Cun la tu...thin frame....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Mon Sep 10, 2012 8:25 am





nampak macam ada derup ai je tu.. tapi level 5 dah bnyk develop tu.. bole jadi SHB tu
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Tue Sep 11, 2012 12:40 am

kodok wrote:
Cun la tu...thin frame....

thin frame tu ape ye..maaf,sy memang tak tahu..terima ape jer jadi pada ikan..
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Tue Sep 11, 2012 12:42 am

hu2aimie wrote:



nampak macam ada derup ai je tu.. tapi level 5 dah bnyk develop tu.. bole jadi SHB tu

DE ader cikit..taPI masih tak nampak ketara..tak tahu nak buat camner..taruk bola pingpong macam forummer dalam ni cakap,tapi cam takder kesan sangat jer..camner nk kategorikan ikan tu HB or SHB??
Back to top Go down
View user profile
SyafiqM

avatar

Posts : 47
Join date : 10/09/2012
Age : 24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Tue Sep 11, 2012 12:48 am

Salam bro nak tanye yang air ditadah di tong tuh bia jeh keh dalam tong atau uboh top filter untuk pusingkan air tuh ?
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Tue Sep 11, 2012 3:40 am

pidd wrote:
Salam bro nak tanye yang ditadah di tong tuh bia jeh keh dalam tong atau uboh top filter untuk pusingkan air tuh ?

Biarkan ajer terdedah ke udara...tak payah nak pusingkan..kalau pusingkan air tu pun boleh..tujuannya supaya klorin dalam air terbebas ke udara..Kalau nak lebih selamat biarkan sehari..biasanya,saya letak anti klorin tension gon+garam then biarkan sejam 2 jer..sebab memang kat umah pakai air jenis tangki..bukan aape,tatkut air tak sesuai leh mati ikannya..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   Tue Sep 11, 2012 8:04 am

bola pingpong bagi aku adalah petua mengarut... kalau dah nampak ada DE tutup keliling aqua dgn ketas ke ape ke supaya dia xpandang ke luar.. pastu jgn biarkan ikan dok sorg2 dalam aqua ini menyebabkan dia bosan dan asik pandang ke luar dan kelantantai rumah... bila tutup keliling aqua dia xda tmpt nk usha kecuali mendongak kelangit hehehe..

nape nak menyusahkan diri tadah2 air nih... jgn manjakan sgt ikan tu.. ikan aro adalah sejenis ikan yg tahan lasak.. kalau ikan lampam, kelah, tengas, temoleh dll yg sgt sensitip dgn air tu bole idup dalam aqua dan selera dorg makan elok je.. that mean air tu ok..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mintak tolong Otai2 komen..   

Back to top Go down
 
Mintak tolong Otai2 komen..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: