Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My Arowana....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 5:08 am

Just share...beli as MG....

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 5:23 am

Wah gold head..... Shocked Shocked
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 5:26 am

bro nak sekor golden head.. please..
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 5:30 am

Amik kau kepala.. Berkilau pye.. terbaik!!!!!!! cheers
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 6:14 am

Jgn mudah terpedaya dengan kepala tu...kn aku dah bagitau beli as MG ja...
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 6:17 am

kyo82 wrote:
Jgn mudah terpedaya dengan kepala tu...kn aku dah bagitau beli as MG ja...

Ko buat tanning tk kyo?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 7:32 am

kyo82 wrote:
Jgn mudah terpedaya dengan kepala tu...kn aku dah bagitau beli as MG ja...

Klu newbie mcm aku mmg sah2 kena tipu jika ikan ni dijual kat kedai.. mati2 aku ingat golden head..adeh..mohon pencerahan bro cemana bleh berubah jadi GH plak..? Tembak kaw2 ke nie?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 8:08 am

bro kyo nak test tilik ikan leh tak kalau salah jgn marah tau sama2 belajar..=P

dari penglihatan aku yang newbie nie.. ikan nie ring mcm takde je maybe shot dari atas kot.. tgk ekor guppy spot pudar or xnmpk.. maybe shot dari atas lagi kot .. dpt tgk dari tepi leh test tilik lagi..

maaf tau bro saje nak test tilik knowledge dgn panduan bro.. kalau tilik sendiri mmg fail
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 8:30 am

zerol86 wrote:
bro kyo nak test tilik ikan leh tak kalau salah jgn marah tau sama2 belajar..=P

dari penglihatan aku yang newbie nie.. ikan nie ring mcm takde je maybe shot dari atas kot.. tgk ekor guppy spot pudar or xnmpk.. maybe shot dari atas lagi kot .. dpt tgk dari tepi leh test tilik lagi..

maaf tau bro saje nak test tilik knowledge dgn panduan bro.. kalau tilik sendiri mmg fail

Jawapan ...dalam FGT putih hg nak cari rim dgn guppy spot ka?hehehe...

Ni induk jantan ikan tu...


Ni induk betina dia...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 8:35 am

Opmin n Kodok...ikan ni aku tanning 2 bulan awal masa amik dgn sebatang lampu T8 je...pastu lampu aku just bukak malam then siang aku just bukak tingkap then kena matahari...makanan just MW dgn anak udang sungai dari tali air Bukit Merah...cuma 1 benda aku nak bagitau...jgn percaya jenis GH ni...kalo xpercaya korang pi la beli dari mana2 sumber jenis GH ni then masukkan dalam akuarium terus...xkirala akuarium putih @ guna background lain...pendek kata kt sini...GH ialah ikan teknik...btul teknik kepala dia shine silap teknik @ terkejut kepala gelap.....cukup tempoh masa GH tu blh lekat....
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 8:59 am

Oooooo.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 9:25 am

hehe kan dah ckp aku tilik tanpa panduan mmg fail gila... erm bro maksud nyer GH tu boleh di buat or bergantung pada genetik gak.. kalau boleh di buat aku nak test satu HB yang ada gold dust tu yang aku tunjuk kat bro ari tu..ke beli MG kecik murah satu ekor.. kita test2 .. belajar2.. huhu..
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 9:29 am

zerol, bagus jgk idea ko tu...mana tau menjadi..boleh ko jual as GH Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 10:47 am

lolx tak akan di buatnyer .. bukan tuk di jual .. nie tuk testing2 saje.. tak berani aku nak jual gh nie.. karang pape hal aku yg kena lak..harga dah la mahal huhu.. buat testing kalau jadi buat collection sendiri..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 11:21 am

GH mmg blh buat dgn syarat ada genetik dia yg ada naik gold kt kepala suatu ketika dlu...then hasil 1 mulut tu kena select dlu...yg mana ada potensi itu blh jadi....tapi ada genetik GH kuat byknya dari Singapore anak 1 mulut majoriti blh jadi GH...then jgn tertipu dgn gold dust je...byk jenis jugak gold dust ni...nk yg kompom dia akan shinning gold bila kita suluh....tapi kalo HB hgpa nak try jadikan GH xpayahla aku nasihatkan...genetik pun HB...beli je MG sekor dgn brooder dia dari selective breeding yg terbaik then pilih anak yg mana ada potensi letak dalam FGT then letak lampu sebatang sudah...ikan aku tu 2 mgu je pasang lampu mula2 dlu dah sapu 30% kepala...kwn aku kt arowana house gombak tu ada genetik GH yg lebih baik letak 2 mgu je dah 100% sapu kepala...Yg jadi lambat just cross kt belakang tu...mmg nampak mcm dah habis tapi sebenarnya itu yg lambat...nak cepat guna byk batang lampu la tapi aku kesian kalo ikan kena camtu...
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts : 58
Join date : 12/10/2009

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 12:25 pm

Tq Bro Kyo atas info nye.
MGBB kalau tanning ada harapan tak cross dan naik GH?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 06, 2012 12:46 pm

Jai wrote:
Tq Bro Kyo atas info nye.
MGBB kalau tanning ada harapan tak cross dan naik GH?

Ikut genetik jugak...kalo yg dah selective breeding then induk dia mmg ada genetik cross @ GH mmg ada harapan...tapi kalo genetik ikan tu MGBB tu masih pure ada harapan cross kalo tanning kaw2 tapi xblh naik GH....at least dapat level 5.5 dsah kira ok dah...Yg mana jadi GH MGBB semua dah lalui proses selective breeding...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Arowana....   Thu Aug 09, 2012 3:52 pm

otai2x dalam forum ni xde ke bela arowana King.
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: My Arowana....   Sat Aug 11, 2012 7:22 pm

kyo82 wrote:
Jai wrote:
Tq Bro Kyo atas info nye.
MGBB kalau tanning ada harapan tak cross dan naik GH?

Ikut genetik jugak...kalo yg dah selective breeding then induk dia mmg ada genetik cross @ GH mmg ada harapan...tapi kalo genetik ikan tu MGBB tu masih pure ada harapan cross kalo tanning kaw2 tapi xblh naik GH....at least dapat level 5.5 dsah kira ok dah...Yg mana jadi GH MGBB semua dah lalui proses selective breeding...

Anak selective breeding yang masih kecik ada jual ke atau dia simpan sampai besar sikit baru jual?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 13, 2012 7:11 am

yang ni ka..yg lain x da..byk lg yg power2 tu..kasi simpan buat watpa..hehehe
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My Arowana....   Mon Aug 13, 2012 12:49 pm

gabanzshah wrote:
yang ni ka..yg lain x da..byk lg yg power2 tu..kasi simpan buat watpa..hehehe

Ceit hg igt aku kilang buat duit...hehehe...xpayah bela byk2 kalo xda masa yg cukup utk take care...koleksi lain ada tapi sebarau dgn lampam jela...mau tgk ka sebarau manja...hehehe...
Back to top Go down
View user profile
aromuda



Posts : 93
Join date : 15/05/2012

PostSubject: Re: My Arowana....   Wed May 15, 2013 8:14 am

aper cite ikan nie ekh...mesti cun nyer bro kyo pun sunyi jer..hehehe sebuk kot
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My Arowana....   

Back to top Go down
 
My Arowana....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: