Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 my arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: my arowana   Mon Nov 14, 2011 8:45 am

sila komen ye kwn2, aro ni bru umo 6bln...

Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Mon Nov 14, 2011 9:07 am

per lawa nye.. ni MG ke bro? bagi mkn aper ni.
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang

avatar

Posts : 115
Join date : 19/02/2010
Location : Marang, Terengganu

PostSubject: Re: my arowana   Tue Nov 15, 2011 12:24 am

Mmg MG tu...mcm 24K je colour dia.
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: my arowana   Tue Nov 15, 2011 1:19 am

bro jasmie..betui x aku ckp ikan ni lawa..kene kreatif skit..kasi solek lg cantik2..
deorang dh letak high expectation pd ikan hg..good job bro..
Back to top Go down
View user profile
huffaDz13474

avatar

Posts : 10
Join date : 15/11/2011

PostSubject: Re: my arowana   Tue Nov 15, 2011 4:39 am

salam guys...sy baru kt cniii...bleh la kasi tunjuk ajaq ckit2...hehehe...lawo ssgt bro ikan bro...kalo solek ckit lg mcm bro Gabanz ckp sure bleh jd 24K niii...hehe
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Tue Nov 15, 2011 6:27 am

aku bli dulu claim as hbq ...aku bg mkn ank ikan kap ngn frozen cricket je...thanks kwn2 sbb puji ikan aku yg xsberapa ni..sape2 ade idea cmne cre nk keluarkan lg potensi ikan ni dialu2kan...sy pun bru jgak main aro ni, bru nk b'tatih org tue2 ckp...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: my arowana   Tue Nov 15, 2011 8:35 am

Kalo Miang punya rekemen gerenti puas hati punya...Nice HBQ...tapi tgu shinning dia naik btul2 dalam setahun ke atas bergantung sejauh mana kita push dia...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 8:19 am

so, cmne cre nk push die selain dr pasang lmpu...bleh sape2 tlg bgtau x?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 10:02 am

mohdjasmiejaafar wrote:
so, cmne cre nk push die selain dr pasang lmpu...bleh sape2 tlg bgtau x?

pada aku ada 2 cara la..main lampu kaw2 n kasi balut background putih semua..klu ada FGT putih lg best..tp mgkin ada risiko main cara ni- mata jatuh,burn @ jd pucat nti..yg ke-2..jaga kualiti air,ph,diet n etc..ada org letak aro vital / bioearth..& on lampu belah mlm jer..pilihla yg mana suka yer..jgn tukar background putih tu slagi hg x berpuashati ngan potensi ikan tu..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 5:27 pm

bro gaban,camner nak tau yg kita dah push potensi ikan tu ke maximum?kalo tukar ke background gelap ada x kemungkinan turun balik gold nyer?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 8:10 pm

Apa pun yg kita buat jgn sampai ikan tu stress...lgkh yg bro gaban cadang tu blh jadi salah satu option...tapi kalo bro dah puas hati dah blh tukar background dia kepada gelap...utk naikkan gold dia bagi kuat dicadangkan letak keliling hitam then bahagian bawah guna warna biru...tapi jgn beli sticker murah punya dahla nt xda kesan langsung...paling cantik guna 2 biji lampu utk bahgian atas dan jugak di bahagian paras air akuarium....Insya Allah genetik ikan bro dah cukup baik so akan keluar potensi sebenar ikan ni...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 8:58 pm

ikan_akeem wrote:
bro gaban,camner nak tau yg kita dah push potensi ikan tu ke maximum?kalo tukar ke background gelap ada x kemungkinan turun balik gold nyer?

susah nk ckp..rezki msg2..secara teorinya kene tahu ikan apa yg kita beli..tahu spek ikan tu camner..tgk spek induk..@ kaler dh mati..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 9:02 pm

kyo82 wrote:
Apa pun yg kita buat jgn sampai ikan tu stress...lgkh yg bro gaban cadang tu blh jadi salah satu option...tapi kalo bro dah puas hati dah blh tukar background dia kepada gelap...utk naikkan gold dia bagi kuat dicadangkan letak keliling hitam then bahagian bawah guna warna biru...tapi jgn beli sticker murah punya dahla nt xda kesan langsung...paling cantik guna 2 biji lampu utk bahgian atas dan jugak di bahagian paras air akuarium....Insya Allah genetik ikan bro dah cukup baik so akan keluar potensi sebenar ikan ni...

genetik ikan ni ada chu..mantap Very Happy
GD luck..
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 9:15 pm

Kalo ikan kecik lagi, kena wat mcm ni gak ker? kalo biar kan mcm tu warna aro akan naik semulajadi ker?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: my arowana   Wed Nov 16, 2011 10:10 pm

wanotz wrote:
Kalo ikan kecik lagi, kena wat mcm ni gak ker? kalo biar kan mcm tu warna aro akan naik semulajadi ker?
Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 2:56 am


aku bru je blk dr jln pasar kl ni, angkt 1 lg aqua 4kaki ngn sticker putih skali kasi balut smua...ptg ni msuk air dulu, rndam smalaman mcm yg bro miang ajar...ari ahad transfer ikan...lampu pun bru je bli lg 2, total smua ade 4...tp igt nk gune 2btg je...kalo t'lmpau byk sgt lmpu ok ke?hahaha...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 3:01 am

Bro mohdjasmiejaafar, berapa total semua? sticker untuk 4kaki berapa rm?

mohdjasmiejaafar wrote:

aku bru je blk dr jln pasar kl ni, angkt 1 lg aqua 4kaki ngn sticker putih skali kasi balut smua...ptg ni msuk air dulu, rndam smalaman mcm yg bro miang ajar...ari ahad transfer ikan...lampu pun bru je bli lg 2, total smua ade 4...tp igt nk gune 2btg je...kalo t'lmpau byk sgt lmpu ok ke?hahaha...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 3:05 am


aqua bru yg 4kaki punye tokey tu bg rm70 td...die punye cover yg biase punye rm68, sticker putih kiri,kanan,dpn dan blkg rm45...bwh aku xtaruk sticker sbb dh ade polisteren putih..smua ni aku bli kt jln pasar kl...lampu aku bli t5 shanda punye kt yekfong, yg 4kaki rm80, yg 2kaki rm30..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 3:09 am

Setup la mcm mana pun ko suka bro....Yg ptg ko pantau ikan jgn ada nampak stress...biar ikan ko tu bila nak bagi mkn mcm nak serbu ko...Ikan jenis ni high potential tapi kena sabar skit....ko tgk sendiri bila ikan ni dah setahun setengah nt...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 3:34 am

oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 6:13 am

wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 6:15 am

kyo82 wrote:
Setup la mcm mana pun ko suka bro....Yg ptg ko pantau ikan jgn ada nampak stress...biar ikan ko tu bila nak bagi mkn mcm nak serbu ko...Ikan jenis ni high potential tapi kena sabar skit....ko tgk sendiri bila ikan ni dah setahun setengah nt...


alamak, bab aro stress ni bro miang blom ajar lg nih...bleh x bro kyo tlg critakan serba sdikit gejala dan simptomnye...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 6:36 am

oh okes2x.. nak tnya ni kat kedai tu ader x jual filter canister yg murah.

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 34
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 6:44 am

wanotz wrote:
oh okes2x.. nak tnya ni kat kedai tu ader x jual filter canister yg murah.

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...


alamak, xprasan la pulak...canister tu mmg ade jual tp xtau la mahal ke murah...aku pun pakai top filter je, murah...hehe..
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 6:56 am

oh ia ker.. hihi aku tngh survey2x ni. kat sini ader 2 jenis 1 yg biasa dlm rm180 lg yg build in lampu UV dlm nye rm330. Klo boleh hujung bln ni nak amik 1.. :p

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oh okes2x.. nak tnya ni kat kedai tu ader x jual filter canister yg murah.

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...


alamak, xprasan la pulak...canister tu mmg ade jual tp xtau la mahal ke murah...aku pun pakai top filter je, murah...hehe..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: my arowana   

Back to top Go down
 
my arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: