Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 setting up new tank for new aro...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 3:19 am

ni aro yg aku bru je bli xsmpi sminggu...
tank n semua p'alatannye pun bru bli xsmpi sminggu gak...
thanks to bro miang kerna tunjuk ajar cara2 nk setting tank baru...
kwn2 smua, sila komen ye...














Last edited by mohdjasmiejaafar on Tue Jun 28, 2011 7:39 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 3:41 am

pump kasi rendam..kalau tak panas...terbakar karang....kasi rendam baring pun ok...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 3:48 am


Salam...

Woooo...woooo...woooo....besaq gedabaq gambaq hang tepek noo bro jasmi....seksa aaiiihhh aku nak nengoknyer...napa tak resized dulu bro...???
seksa looooorrrrr....hik3

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 5:19 am

betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 6:48 am

cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 7:05 am

mohdjasmiejaafar wrote:
cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....

masa upload pic,hg pi kat image resize..pilihla yg 320@640
bukanke hg yg bgtau kat atas tu..oh ye..bro miang ajarkan je..salah paham ni..hehe
mmg betul la miang yg cari kn yee??
takut bro nk carikkan..klu hg sponsor aku p indon aku brani belikn..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 7:20 am

mak aih, smpi ke indon???
yg kt umah bro xkn xde yg lbih2...bole la tolak kt ku seko, ahahahaha....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:47 am

hehe..kt umah ni apa pn tarak..layan ikan korang je..
hg bg tau budget brp?nk spec camne..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:52 am

alamak, tang bajet ngn spec ni la yg aku xreti ni...
cer hang bgtau bajet ngn spec cmne yg ade...
nti bru aku bleh wat pilihan...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 9:07 am

susah nk ckp..dh mcm2 jenis skrg ni..asalnya super red je..kita pegi pd basic la-chili red @ blood red@orange red@golden red? harga RM1K-2k ( 6-7inch) ikut kualiti kategori tu.. stok x tau ada ke tak..aku bgtau tempat hg p la sendiri..x pun mtk tuan admin carikan..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 9:59 am

mohdjasmiejaafar wrote:
cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....

hati kene kuat nk main red ni..hehe..nk tgu color naik pnye la lama..kalo org tk sabar..susah nnt..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 10:10 am

retro wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....

hati kene kuat nk main red ni..hehe..nk tgu color naik pnye la lama..kalo org tk sabar..susah nnt..hehe.. Razz
betul2..sentimental jer..hehe
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 12:26 pm

gabanzshah wrote:
retro wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....

hati kene kuat nk main red ni..hehe..nk tgu color naik pnye la lama..kalo org tk sabar..susah nnt..hehe.. Razz
betul2..sentimental jer..hehe

hehe..nk bela kene ada sentimental value..kene cari yg btol2 utk simpan buat masterpiece..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:11 pm

gabanzshah wrote:
betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..


adoyai...sudah kantoi laa... masa anak shb ni keluar dari mulut abah dia aku ada tengok.........mmg ok..harap2 jadilah macam abah dia tu..gambar abah dia aku dah delete...bro kyo ada lagi kot gambar dia.........
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:20 pm

retro wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
cmne nk kcikkn gmba ni?
pelik jgak aku, asl aku upload je misti gmba besa, ahahahaha...
strainer tu mmg aku dh balu ngn span..
alamak, asl bgtau bro miang yg carikkan?bro miang dh pesan, jgn bgtau die yg carikkan, ahahahahha....
dh t'kantoi plak..
bro gabanz, tulun aku cri super red lg sekor....

hati kene kuat nk main red ni..hehe..nk tgu color naik pnye la lama..kalo org tk sabar..susah nnt..hehe.. Razz


betul3...aku setuju..aku pun dah borimg main red nie...kalau red made in m'sia tambah sikit duit je lagi boleh dapat mg..kalau made in indon harga sama atau kurang sikit dari mg....tu pun tak tentu lagi betul2 made in indon atau made in m'sia tapi klon made in indon...
pastu kalau nak jual red nie setakat umur 2 tahun lebih berapa je dapat RM nya...kalau MG 2 tahun lebih tak yah cakaplah...kurang2 kalau blh jual pun tggu umur 4.5 tahun...peh lama tu....harga pun tak tinggi mana....habis tinggi pun 5k-6k...aku penah tanya BMA,dia beli umur red 4.5 tahun...kalau nak jual dgn dia dia ambik RM 4.5 k.....
hati2 nak beli red nie...silap2 beli dapat banjar red...
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:38 pm

miang wrote:
gabanzshah wrote:
betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..


adoyai...sudah kantoi laa... masa anak shb ni keluar dari mulut abah dia aku ada tengok.........mmg ok..harap2 jadilah macam abah dia tu..gambar abah dia aku dah delete...bro kyo ada lagi kot gambar dia.........

hehe..abah dia kasik bape ekor kua mulut..? ni btol2 kene ada luck ni..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 8:45 pm

retro wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..


adoyai...sudah kantoi laa... masa anak shb ni keluar dari mulut abah dia aku ada tengok.........mmg ok..harap2 jadilah macam abah dia tu..gambar abah dia aku dah delete...bro kyo ada lagi kot gambar dia.........

hehe..abah dia kasik bape ekor kua mulut..? ni btol2 kene ada luck ni..hehe.. Razz


alamak....aku tak ingat la pulak...yang aku ingat ada dua pair dalam tu....berapa ekor bro kyo?aku lupa daa...yang aku ingat harvest hari tu..ada 4 kolam...1SHB...3HB...dapat anak semua sekali hari tu dalam 120 ekor...
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 9:01 pm

miang wrote:
retro wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..


adoyai...sudah kantoi laa... masa anak shb ni keluar dari mulut abah dia aku ada tengok.........mmg ok..harap2 jadilah macam abah dia tu..gambar abah dia aku dah delete...bro kyo ada lagi kot gambar dia.........

hehe..abah dia kasik bape ekor kua mulut..? ni btol2 kene ada luck ni..hehe.. Razz


alamak....aku tak ingat la pulak...yang aku ingat ada dua pair dalam tu....berapa ekor bro kyo?aku lupa daa...yang aku ingat harvest hari tu..ada 4 kolam...1SHB...3HB...dapat anak semua sekali hari tu dalam 120 ekor...

owh..yg ni dari bapak yg ko tgk la ekk..kolam mane yek..?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 9:09 pm

Xsalah aku kua 40 ekor anak dia....Gambar aku amik semua xjadi masa tu sebab lum beli kamera DSLR...next time aku amik gambar lain...terus terang cakap sesetengah org akan jual ikan ni sebab MG tapi chu dia lompat skit so jual SHB jela...ada 1 group lagi SHB chu induk naik 30% ke atas jual harga HB je sebab takut ada komplain dari customer next time...Nasibla kalo sapa beli...Utk gambar induk dia Insya Allah aku akan amik lagi next time...Kolam mana aku xnak rekemen lebih sebab ni forum Bob punya tapi kalo nak pi terus ke kolam aku sedia bawak...Cam geng2 lain gak...belanja makan je...hehe
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 9:30 pm

kyo82 wrote:
Xsalah aku kua 40 ekor anak dia....Gambar aku amik semua xjadi masa tu sebab lum beli kamera DSLR...next time aku amik gambar lain...terus terang cakap sesetengah org akan jual ikan ni sebab MG tapi chu dia lompat skit so jual SHB jela...ada 1 group lagi SHB chu induk naik 30% ke atas jual harga HB je sebab takut ada komplain dari customer next time...Nasibla kalo sapa beli...Utk gambar induk dia Insya Allah aku akan amik lagi next time...Kolam mana aku xnak rekemen lebih sebab ni forum Bob punya tapi kalo nak pi terus ke kolam aku sedia bawak...Cam geng2 lain gak...belanja makan je...hehe

haha..ok2..tp dr pengalaman aku la kan..dan dari pengalaman kwn2 yg main aro..ada sorg kwn ni..pnah amik anak shb satu mulut..bapak shb ni mg chu penuh..lepas 6 bulan dia bela anak2 ni..lebih sikit separuh anak2 ikut bapak..yg selebihnya jd shb je..tp untung la..sbb beli harga shb..haha.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Tue Jun 28, 2011 10:24 pm

nasib2..pd pembeli n penjual..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Wed Jun 29, 2011 2:45 am

retro wrote:
miang wrote:
retro wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
betul..kcikn gambar ni..
ikan kcik lg xde nk komen apa2..cuma bila dh 6-7inci nti update la..nk tgk sejauh mana SHB hg ni ble pegi..
nk lg selamat balutkan strainer tu ngan span..pastu outflow pd kotak filter tu hg sambungkn ngan paip,bg panjang skit smpai ke pmukaan air..
x de la bising sgt bunyi air terjun tu..
smpai skrg aku terpikir..napa hg amik SHB? nape x amik HB je..apapun x rugi klu bro miang carikkan.. ikan kt farm tu mmg class..puas ati..


adoyai...sudah kantoi laa... masa anak shb ni keluar dari mulut abah dia aku ada tengok.........mmg ok..harap2 jadilah macam abah dia tu..gambar abah dia aku dah delete...bro kyo ada lagi kot gambar dia.........

hehe..abah dia kasik bape ekor kua mulut..? ni btol2 kene ada luck ni..hehe.. Razz


alamak....aku tak ingat la pulak...yang aku ingat ada dua pair dalam tu....berapa ekor bro kyo?aku lupa daa...yang aku ingat harvest hari tu..ada 4 kolam...1SHB...3HB...dapat anak semua sekali hari tu dalam 120 ekor...

owh..yg ni dari bapak yg ko tgk la ekk..kolam mane yek..?

kolam mana?bro kyo dah jawabkan....rumah org tak baik jual barang dalam rumah orang....org tua2 pesan tak ada adap namanya...kureng sopan..he3..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Wed Jun 29, 2011 8:44 am

bro semua, tnye sket...
ape beza antare hb ngn shb?
byk sgt ke bezanye?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Wed Jun 29, 2011 9:11 am

mohdjasmiejaafar wrote:
bro semua, tnye sket...
ape beza antare hb ngn shb?
byk sgt ke bezanye?

mcm org melayu jati n melayu celup..apapun tetap org melayu..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   Wed Jun 29, 2011 9:59 am

melayu jati ngan melayu celup?
alamak, tmbah pening kepale aku...hahahaha....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: setting up new tank for new aro...   

Back to top Go down
 
setting up new tank for new aro...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: