Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 minta tolong ...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: minta tolong ...   Thu Apr 23, 2015 10:14 pm

salam semua warga .
saya ada beli aro minggu lepas. hari dah buat wc. tiba2 saya tgok di bwh dasar aquarium tu ada mcm ulat2x kecik . ala mcm jentik2x tu . adakah ia bhaya ?
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: minta tolong ...   Fri Apr 24, 2015 9:56 am

shazwan wrote:
salam semua warga .
saya ada beli aro minggu lepas. hari dah buat wc. tiba2 saya tgok di bwh dasar aquarium tu ada mcm ulat2x kecik . ala mcm jentik2x tu . adakah ia bhaya ?

ulat putih yg halus2 tu ke bro? kalau ulat tu, bro wc 2 hari sehari, sental dinding akua tu n cuci span, tiap 2 hari, insyaAllah akan pulih Razz
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Fri Apr 24, 2015 10:46 am

Thanks bro. And lg satu , sblm neh ada bg cengkerik tp aro mkn seekor dua shj . Smlm beli ulat roti saiz besar , aro mkn adalah dlm lima enam ekor . Harinie bg , aro tknk mkn dah. So nk tnya , sbb apa aro tknk mkn ya ?
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: minta tolong ...   Fri Apr 24, 2015 11:37 pm

shazwan wrote:
Thanks bro. And lg satu , sblm neh ada bg cengkerik tp aro mkn seekor dua shj . Smlm beli ulat roti saiz besar , aro mkn adalah dlm lima enam ekor . Harinie bg , aro tknk mkn dah. So nk tnya , sbb apa aro tknk mkn ya ?

Tu biasa ikut mood dia... Xbagi makan 3-4 hari pun hidup Very Happy
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Fri Apr 24, 2015 11:52 pm

lega skit dgar . kalau aro saiz 5-6'' tu normal ke mkn sekor dua ekor cengkerik ?
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 8:34 am

Salam, kalo cacing2 putih macam jentik2 adalah
Planaria. Ia tak bahaya n disebabkan banyak
Nutrien dlm aqrm.
Cara nak kurangkan ialah jgn overfeeding.
Makanan berlebihan yg aro tak makan, kena
keluarkan. Very common problem.
Bela pleco utk bottom feeding. Nak medication
pun boleh, tapi saya rasa tak perlu sekiranya
boleh kawal.r

Satu lagi cacing2 halus adalah nematodes.
Sekira nampak ada cacing putih tergantung kat anus aro,
Aro perlu rawatan. Yg ni jenis bahaya.

Ikan tak makan or kurang makan disebabkan
Quality air yg tak berapa bagus. Buat wc 25%
Weekly n masukkan garam 1 tbl spoon per 5 gallon.

Filter media kena jaga betul2 barula quality air
mantop!
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 9:21 am

Mslh tk selesai lg , harinie aro tk mkn lgsg. Ptg td ada letak black water and ank ikan , takat skrg nie , aro still tk mkn. Nk buat mcm mna ? Saya search mcm2x cara dh kat internet. Skrg dh tk thu nk buat mcm mna. Adakah aro sedang sakit atau ia adlh normal utk ikan aro yg baru Question No ?
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 9:41 am

shazwan wrote:
Mslh tk selesai lg , harinie aro tk mkn lgsg. Ptg td ada letak black water and ank ikan , takat skrg nie , aro still tk mkn. Nk buat mcm mna ? Saya search mcm2x cara dh kat internet. Skrg dh tk thu nk buat mcm mna. Adakah aro sedang sakit atau ia adlh normal utk ikan aro yg baru Question  No  ?

Aro dah brapa lama bela? Setup tank dah brapa lama?
Ada buat tank cycling tak?
Ada tankmate tak?
Filter system macamana..top box, sump, side filter?
Bila last tukar air? Brapa banyak bro buang air %?
Anak2 ikan tu ada quarantine tak n letak ubat?
Dlm tank ada substrate tak?
Tank besar mana?

Buat masa skrg, keluarkan anak2 ikan, kalo
Aro taknak makan, dia akan bunuh anak2 ikan tu.

Sorry banyak tanya, harap bro jawab soalan2,
Saya bagi feedback esok pagi.


Last edited by MFF on Sat Apr 25, 2015 9:56 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 9:47 am

Sebelum ni wan ada taruh apa2 ubat tak or garam?
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 10:28 am

Aro baru bela dlm 10hari , setup tank 2hari sblm aro smpai.
Tankmate tkda.
Filter guna sump tank.
Last tukar air dua hari lepas , tukar dlm separuh tank.
Tkda substrate.
Tank 4kaki.

Waktu setup ada letak garam akuarium.
Ada letak arowana vital dan black water.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 10:40 am

shazwan wrote:
Aro baru bela dlm 10hari , setup tank 2hari sblm aro smpai.
Tankmate tkda.
Filter guna sump tank.
Last tukar air dua hari lepas , tukar dlm separuh tank.
Tkda substrate.
Tank 4kaki.

Waktu setup ada letak garam akuarium.
Ada letak arowana vital dan black water.

jgn letak black water bro, stopkan dulu...

aku nak Tanya, knapa bro letak black water? scratch
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 1:01 pm

Ptg td . Toke kedai yg syorkn . Dh letak dh . Nk kna buat wc ???
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 1:02 pm

Ptg td . Toke kedai yg syorkn . Dh letak dh . Nk kna buat wc ???
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 6:30 pm

shazwan wrote:
Ptg td . Toke kedai yg syorkn . Dh letak dh . Nk kna buat wc ???

Salam,
BW solution tu takpe sebab ia ada humic acid baik utk ikan2,
Menenangkan ikan, anti fungal dll.

MFF rasa masalah sebenar adalah disebabkan New Tank Syndrome
(NTS). Kalo 2 hari setup aqrm, rasanya bro tak buat tank cycling utk
proses kitaran nitrogen. So aro tu terkena sedikit keracunan air disebabkan ammonia n nitrite.

Cara2 mengatasi NTS
Mulai hari ni buat wc 10% SAHAJA setiap hari.
Jgn buang air lebih 10% sebab bro perlukan pembiakan
Bakteria dlm aqrm n filter media. Pembuangan air cuma 10%
Adalah utk mengurangkan kadar toxic nitrite dlm air disamping
Nak maintain air lama bagi pembiakan bakteria.

Jangan cuci filter media utk maintained bacteria yg ada. Setakat
Aro sekor dlm aqrm, filter media tak cuci sebulan pun masih bersih.
So....dont touch ur filter media.

Kalo ada member2 yg bela ikan, mintak 2~3 keping sponge lama dari
Filter dia dan masukkan dlm filtet media kita.
Or ambik 4~5 genggam substrate dari aqrm kawan yg telah stabil dan
Masukkan dlm aqua kita. Pastikan benda2 masih basah bukannya kering
Sebab kita nak beneficial bacteria yg membiak kat situ.

Pegi cari LFS dan beli cultered beneficial bacteria. Bukan suma lfs ada so
rajin2 mencari. Masukkan cultered BB dlm air aqrm n di filter media.

Kalo suma ni tak dapat, pegi lfs n mintak dia bungkus satu plastik air aqrm yg telah matang seberapa banyak yg dapat. Mungkin 5~10 liter. Pastikan air ni BUKAN
dari kolam feeder fish or feeder shrimp. Air kolam feeder kotor n ada
Penyakit. Gantikan air matang ni masuk ke aqrm bro.

Semua benda2 diatas adalah utk jump start air aqrm supaya cepat proses
pembiakan bacteria dlm filter media.

Jangan tambah ikan, jangan bagi makan 2~3 hari, keluarkan anak2 ikan dlm aqrm tu. Ini suma menambah bioload dlm aqrm bro yg airnya masih
belum matang. Nanti MFF sambung lagi....

Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sat Apr 25, 2015 7:43 pm

Oh..ya, buat sementara ni takyah buh sebarang ubatan sebab
Ubat2 membunuh the good n the bad bacteria.

Garam pun takyah, ia juga melambatkan pembiakan bacteria

Arovital takyah n merugikan sebab aro yg
Tak sihat takkan absorb segala vitamin2 tu!

Blackwater pun takyah tapi kalo aro kena secondary infection
boleh la taruh.
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 3:33 am

Fuhhh... Bagus la info badat cam gini
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 5:24 am

bro MFF , dh test nitrate . dpt 0 ppm. pgi td dh bt wc .
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 5:24 am

tghari td mkn sekor ja cengkerik .
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 5:30 am

MFF wrote:
Oh..ya, buat sementara ni takyah buh sebarang ubatan sebab
Ubat2 membunuh the good n the bad bacteria.

Garam pun takyah, ia juga melambatkan pembiakan bacteria

Arovital takyah n merugikan sebab aro yg
Tak sihat takkan absorb segala vitamin2 tu!

Blackwater pun takyah tapi kalo aro kena secondary infection
boleh la taruh.

brapa lama ya xyah bg mkn ?
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 9:22 am

shazwan wrote:
bro MFF , dh test nitrate . dpt 0 ppm. pgi td dh bt wc .

Salam,
Biasanya tank yg baru setup, aquarist akan test Ammonia(NH3) rdg=0 dan Nitrite(NO2) rdg=0
sebab bahan kumuhan nitrogen ini sangat merbahaya pada ikan2 walau kuantiti yg sedikit.

Dalam tank yg dah lama setup@ berbulan2 well established iaitu air telah matang, aquarist
akan test utk Nitrate (NO3) rdg= maintained below 40 ppm depends. Apabila nitrate bertambah
40-60 ppm, ikan2 mula tidak aftif dan selera makan berkurangan disebabkan quality air telah
menurun. Ini menandakan air perlu ditukar.

Ammonia - Nitrite - Nitrate - (H2S) ( Secara ringkas)
Aqrm baru setup, Ammonia akan meningkat (day 1 - day 5), nitrifying bacteria(Nitrosomonas)
akan mula bertindak keatas ammonia. Kadar ammonia akan mulai menurun membentuk Nitrite.

Nitrite akan pelan2 bertambah (day 4 - day 9), nitrifying bacteria (Nitrobacter, Nitrospira) akan
mula bertindak keatas Nitrite. Kadar nitrite akan mulai menurun membentuk Nitrate.

Nitrate akan pelan2 bertambah minggu ke minggu. Ia tidak bahaya dibawah paras 40ppm depends.
Nitrate ni adalah baja. Jikalau dalam planted aqrm, ia akan diserap oleh pokok2. Jika aqrm ada
algae, nitrate ni juga akan diserap oleh algae sebagai nutrien.

Sesetengah aquarist menggunakan filter media seperti ceramic Biohome atau lava rock. Filter media
ini membantu menyahkan nitrate dalam air aqrm.

Bila Wan ambik rdg Nitrate=0
Wan kata tank kosong, bare tank tiada substrate tiada pokok2. Tak tau la Wan ada guna
Denitrator dlm filter media or apa2 yg canggih yg boleh menyerap Nitrate.
Kesimpulannya :

Ia menunjukkan bahwa bacteria yg bertindak keatas Nitrite....TIADA!!!
Apabila ada bacteria Nitrospira bertindak keatas Nitrite, ia akan convert Nitrite menjadi Nitrate.
Bila ada Nitrate....sudah tentu bila Wan test air akan mendapat sesuatu bacaan dan bukannya Zero.
Dlm sesebuah aqrm yg established, bacaan Nitrate memang ada.

Maknanya air aqrm Wan mengalami Nitrite spike. Keep on testing, apabila Wan mulai mendapat bacaan
Nitrate, ia menunjukkan kitaran nitrogen dalam proses menukar kumuhan toxic nitrite kpd nitrate.

Seperti MFF kata, buat small WC 10% setiap hari supaya toxic nitrite dikurangkan dan disamping
menyimpan air aqua lama utk pembiakan bacteria. Makin banyak air ditukar, makin banyak bacteria
yg hilang.

Wan dapat buat ke apa yg MFF cadangkan ie. sponge lama, substrate, beli kat lfs BB. Kalau
susah nak dapat, buat small WC tu ajela. harap bagi update.





Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 9:40 am

brapa lama ya xyah bg mkn ? wrote:

Kalo nak try boleh tapi jangan banyak sebab makin banyak feeding, makin
banyak bahan kumuhan ikan. Ini akan menambahkan lagi bioload pada air
aqrm yg belum matang.

Rasanya Wan tau, kalo feeding cengkerik, jangan lupa buang kaki2nya yg
ada duri although in the wild aro tu pun tak kisah!!

Boleh try juga bagi mealworm, let go 1-2 ekor tengok aro makan tak.
Kalo tak makan, ambik balik jangan biarkan dlm aqrm.

Bagus jugak Wan guna test kit, bila dah ada nilai bacaan nitrate, maknanya
air aqrm dlm proses menjadi stabil. Keep on monitoring!!

Try cari benda2 yg MFF sarankan, for sure ia akan mempercepatkan proses kitaran nitrogen.
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Sun Apr 26, 2015 12:17 pm

MFF wrote:
shazwan wrote:
bro MFF , dh test nitrate . dpt 0 ppm. pgi td dh bt wc .

Salam,
Biasanya tank yg baru setup, aquarist akan test Ammonia(NH3) rdg=0 dan Nitrite(NO2) rdg=0
sebab bahan kumuhan nitrogen ini sangat merbahaya pada ikan2 walau kuantiti yg sedikit.

Dalam tank yg dah lama setup@ berbulan2 well established iaitu air telah matang, aquarist
akan test utk Nitrate (NO3) rdg= maintained below 40 ppm depends. Apabila nitrate bertambah
40-60 ppm, ikan2 mula tidak aftif dan selera makan berkurangan disebabkan quality air telah
menurun. Ini menandakan air perlu ditukar.

Ammonia - Nitrite - Nitrate - (H2S) ( Secara ringkas)
Aqrm baru setup, Ammonia akan meningkat (day 1 - day 5), nitrifying bacteria(Nitrosomonas)
akan mula bertindak keatas ammonia. Kadar ammonia akan mulai menurun membentuk Nitrite.

Nitrite akan pelan2 bertambah (day 4 - day 9), nitrifying bacteria (Nitrobacter, Nitrospira) akan
mula bertindak keatas Nitrite. Kadar nitrite akan mulai menurun membentuk Nitrate.

Nitrate akan pelan2 bertambah minggu ke minggu. Ia tidak bahaya dibawah paras 40ppm depends.
Nitrate ni adalah baja. Jikalau dalam planted aqrm, ia akan diserap oleh pokok2. Jika aqrm ada
algae, nitrate ni juga akan diserap oleh algae sebagai nutrien.

Sesetengah aquarist menggunakan filter media seperti ceramic Biohome atau lava rock. Filter media
ini membantu menyahkan nitrate dalam air aqrm.

Bila Wan ambik rdg Nitrate=0
Wan kata tank kosong, bare tank tiada substrate tiada pokok2. Tak tau la Wan ada guna
Denitrator dlm filter media or apa2 yg canggih yg boleh menyerap Nitrate.
Kesimpulannya :

Ia menunjukkan bahwa bacteria yg bertindak keatas Nitrite....TIADA!!!
Apabila ada bacteria Nitrospira bertindak keatas Nitrite, ia akan convert Nitrite menjadi Nitrate.
Bila ada Nitrate....sudah tentu bila Wan test air akan mendapat sesuatu bacaan dan bukannya Zero.
Dlm sesebuah aqrm yg established, bacaan Nitrate memang ada.

Maknanya air aqrm Wan mengalami Nitrite spike. Keep on testing, apabila Wan mulai mendapat bacaan
Nitrate, ia menunjukkan kitaran nitrogen dalam proses menukar kumuhan toxic nitrite kpd nitrate.

Seperti MFF kata, buat small WC 10% setiap hari supaya toxic nitrite dikurangkan dan disamping
menyimpan air aqua lama utk pembiakan bacteria. Makin banyak air ditukar, makin banyak bacteria
yg hilang.

Wan dapat buat ke apa yg MFF cadangkan ie. sponge lama, substrate, beli kat lfs BB. Kalau
susah nak dapat, buat small WC tu ajela. harap bagi update.





bakteria baik tue dh beli . dlm bentuk tab . satu kasi hancur letak dlm aquarium and satu lgi letak dlm sump. btw, tq . info yg bgs .
Back to top Go down
View user profile
shazwan



Posts : 18
Join date : 19/04/2015

PostSubject: alhamdullilah   Wed Apr 29, 2015 4:01 am

ikan dh sihat . tq bro2x sekalian ..
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: minta tolong ...   Thu Apr 30, 2015 3:45 am

Assalam,
Alhamdulillah la aro Wan dah ok. Tak sangka cepatnya.
So...weekly nanti buat cuma 25% WC.
Dah sebulan nanti baru letak garam 1 tbls per 5 gallon utk precaution.
Skrg jangan pakai garam dulu tunggu air aqrm betul2 stabil.

Next step cuma maintained n jaga filter media baik2 sebab filtering system
adalah paling penting ibarat jantung bagi sesebuah aqrm.

Lupa nak cakap, kalau feeding live feeder fish, bro kena quarantine dlm separate
tank kurang2 1 minggu sebab dari feeder fish, pathogens akan masuk dlm aqrm kita.
Bila quarantine, masukkan ubat2 + garam utk membunuh parasit2 esp Ich (white Spot)
yg life cycle parasit ni lebih kurang 1 minggu. Anak2 ikan yg sakit akan mati.

Happy Fishkeeping cheers
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: minta tolong ...   Today at 1:14 pm

Back to top Go down
 
minta tolong ...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: