Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana baru nak lapor diri

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Lepat



Posts : 3
Join date : 30/12/2014

PostSubject: Arowana baru nak lapor diri   Tue Dec 30, 2014 11:32 pm

Salam bos2 semua.. mau lapor diri la.. baru lepas terjebak dgn dunia arowana ni.. bleh tengok2kan sy punya aro tak? mintak komen skit.. huhu



Malaysia Golden Cross Back - Saiz 4.5 inci.. baru sebulan lebih bela.. ada masa depan tak ikan ni? hehe
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Wed Dec 31, 2014 4:15 pm

cheers selamat dtg ke dunia aro bro.... cun aro bro ni,shine pun dh tinggi Basketball ...

tanning lagi bro, biar sampai cucur atap... sunny
Back to top Go down
View user profile
Lepat



Posts : 3
Join date : 30/12/2014

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Thu Jan 01, 2015 6:55 pm

Thanks Bro. Salam 2015 kita semua..

sy skrg ni cuma taning pakai lampu biasa jer.. guna lampu T5 sebiji. lagipun akuarium dgn ikan kecik lagi.. takut nak taning lebih2 sgt.. ni sbenarnya ikan sy yg ketiga.. biar sy ceritakan serba sikit perihal diri sy dgn arowana ni. pnjang ceritanya.. tapi sy pendekkan.

Sy terjebak bela arowana ni disebabkan masa balik kampung mertua, mertua ada bela ikan2 kmpung termasuklah ikn puyu n lain2. masa tu ank kwn yg umur 3 tahun suka sgt tengok ikan2 ni. jadi masa nk balik KL, anak sy menangis2 nak bawa blik ikan puyu tu. mak mertua tu ckp, amik la sekor dua bawa balik. sy pun bawa balik. kebetulan kat rumah dah ada set akuarium. mcm2 decoration sy buat kat akuarium ikn puyu tu. cantik mmg cantik. tapi pikir2 balik sekadar bela ikn puyu jer nak buat apa.. hehe

Pada 23.9.14 sy bawa anak p kedai ikn kat area rumah kwn. Tarikh tu adalah birthday dia yg ketiga tahun. ingat nk beli ikan2 hiasan biasa jer. tapi masa tu terpandang arowana jenis apa tah. bila tanya kat tauke kedai dia kata arowana tu jenis Yelow tail. Harga 180. saiz 4.5. Sy tanya kat anak saya suka tak fish tu. dia kata suka, cntik dia kata. Ok sy terus angkat sekor. tawar2 dpt la 140. Ikan idup lg smpai skrg. semakin sihat sejahtera tumbesarannya. skrg pnjang dh 7 inci. walau ikan tu biasa2 jer, terasa syg plak kwn nak letgo kasi org lain. ada sentimental value kat situ. lepas ni bila ank sy smbut brthday dia, mesti dia smbut 'birthday' ikn tu skali.. hehe

Second- kwn upgrade MGHB. 18.10.2014. HB ni sy beli kat shah alam, kedai xen long klu tak silap.. saiz 3.5 inci. hrga 250. bleh tahan jugak cntik ikannya. sisik dh naik level 4. warna keemas-emasan nyer pun tinggi. Tapi syg HB ni akhirnya meninggal dunia lepas sebulan sy bela. Lepas post mortem, ikan mati sbb stress. masa tu kwn sangat-sangat teruja dgn kecantikan arowana tu. kwn pikir klu lg byk buat taning, warna emas dia akan makin mnyerlah. Kawan terlalu mementingkan diri tanpa memikirkan perasaan ikan tu.

Sy terlalu byk buat eksperimen kat ikan n akuarium tu. kejap kwn balut dgn stiker putih, kejap sy cbut stiker, kejap saya taning kejap sy cabut n tambah lagi lampu.. smpai bini tegur.. mati jugak ikn tu kang.. haha.. last2 satu ptg, masa kwn blik dari keje, kwn bukak pintu rumah, kwn nmpak HB tu dh timbul n dh teerbujur kaku. Apa lagi, dgn tak sempat nk cium isteri n anak2, kwn trus berlari pegi kat akuarium.. bila kwn pegang ikan tu, kwn rasa masih panas lagi badan dia. dlm ati kwn, mgkin ikan ni mati cuma beberapa jam sbelum aku smpai rumah.. terus kwn klasfikasikan kematian ikan ni sbagai mati mengejut..

Termenung lama jugak lepas tu.. terasa kesal n sedih. Sebelum ni setiap pagi bila kwn bngun tido, benda yg kwn hadap dlu ikn tu la.. sbelum p keje kwn kasi mkn dlu ikn tu. tapi lepas ikn tu mati kwn rasa mcm kehilangan sesuatu. Bgun pagi tengok akuarium dh kosong. sedih sangat sangat.

Lama lepas tu, rasa hati ni dah tertahan lagi. berat mata memandang, berat lagi hati yang rasa kehilangan ni. Sy nekad dlm ati - aku akan 'pasang' satu lagi. Kwn tetapkan dlm hati, Kegagalan sekali ni bukan bermakna gagal utk selama-lamanya. lepas lama pikir n belek2 kat mudah.my, kwn berkenan dgn arowana yg LONG YU jual. nama ni mesti sahabat-sahabat forumotion ni familiar kan.

Sy pun deal dgn penjual arowana tu. Mula2 dia ckp dia ni wholesale. dia tak jual sekor2. tapi bila saya dah deal baek dgn dia, kasi tiup telinga dia skit, dia kata OK, bleh dtg rumah tengok. Gua ckp dlm ati cantikkkk.

Pada 17.11.2014 kawan pun buat temu jnji Long Yu utk dtg tengok ikan tu. kwan dtg rumah dia kat cheras. bila kwn masuk dlm rumah, bleh tahan jugak la byk ikan dia.. dekat satu jam lebih jugak kawan belek n tenung sekor2.. sampai la kwn berkenan dgn sekor arowana ni. ikan tu kwn beli dgn hrga 500. Hrga sebenar 600 sbb saiz dh 4 inci. tapi tawar2 hrga dpt la 500.. kwn ckp dlm hati ok la tu. tengok ikan jual dekat LFS lagi kokak2. kokak2 pun jual mahal jugak. Aro yg kwn beli ni ada certificate n ada no siri.

Tapi tak taw sejauh mana ketulenan baka ikan ni. dlm cert dia tulis baka 24K Malaysia Golden head crossback. tapi tengok kat kepala, tak de pun satu tompok gold.. hal tu kwn tak berapa kisah sgt sbb kwn tengok body dia gold shine dia boleh tahan. Lepas subulan bela, ikn ni skrg dh naik 4.5 inci. Mkn pun cerewet. tak suka worm. so sy kasi ikn longkak jer. ko lapo ko mkn berapa yg ko nak.

Sy dok perhati forum ni dh lama jugak.. tapi baru skrg terpanggil utk join n sembang2 pasal aro dgn sahabat2 forumer semua.. mana la taw ada pndangan n nasihat yg boleh dikongsikan bersama.. byk benda sy nak tanya n bincang dgn otai2 kat sini .. harap boleh membantu la.. sekian









Back to top Go down
View user profile
apitkdh



Posts : 12
Join date : 16/08/2013

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Fri Jan 02, 2015 3:49 am

selamt join dunia ikan kelisa.....cuma forum nih dah x meriah cam dulu..yg nampak active cuma bro Molotov jer uhuhuhu...forummer2 lain ramai berpindah k group2 arowana kt FB termasuklah aku huhuhu...tp artikel2 yg ada dalam nih bgus mcm2 info leh dapat Very Happy
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Sat Jan 03, 2015 9:13 am

apitkdh wrote:
selamt join dunia ikan kelisa.....cuma forum nih dah x meriah cam dulu..yg nampak active cuma bro Molotov jer uhuhuhu...forummer2 lain ramai berpindah k group2 arowana kt FB termasuklah aku huhuhu...tp artikel2 yg ada dalam nih bgus mcm2 info leh dapat Very Happy

hehe, korang pun ada jugak kat sini bro, hehehe Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Sat Jan 03, 2015 9:15 am

Lepat wrote:
Thanks Bro. Salam 2015 kita semua..

sy skrg ni cuma taning pakai lampu biasa jer.. guna lampu T5 sebiji. lagipun akuarium dgn ikan kecik lagi.. takut nak taning lebih2 sgt.. ni sbenarnya ikan sy yg ketiga.. biar sy ceritakan serba sikit perihal diri sy dgn arowana ni. pnjang ceritanya.. tapi sy pendekkan.

Sy terjebak bela arowana ni disebabkan masa balik kampung mertua, mertua ada bela ikan2 kmpung termasuklah ikn puyu n lain2. masa tu ank kwn yg umur 3 tahun suka sgt tengok ikan2 ni. jadi masa nk balik KL, anak sy menangis2 nak bawa blik ikan puyu tu. mak mertua tu ckp, amik la sekor dua bawa balik. sy pun bawa balik. kebetulan kat rumah dah ada set akuarium. mcm2 decoration sy buat kat akuarium ikn puyu tu. cantik mmg cantik. tapi pikir2 balik sekadar bela ikn puyu jer nak buat apa.. hehe

Pada 23.9.14 sy bawa anak p kedai ikn kat area rumah kwn. Tarikh tu adalah birthday dia yg ketiga tahun. ingat nk beli ikan2 hiasan biasa jer. tapi masa tu terpandang arowana jenis apa tah. bila tanya kat tauke kedai dia kata arowana tu jenis Yelow tail. Harga 180. saiz 4.5. Sy tanya kat anak saya suka tak fish tu. dia kata suka, cntik dia kata. Ok sy terus angkat sekor. tawar2 dpt la 140.  Ikan idup lg smpai skrg. semakin sihat sejahtera tumbesarannya. skrg pnjang dh 7 inci. walau ikan tu biasa2 jer, terasa syg plak kwn nak letgo kasi org lain. ada sentimental value kat situ. lepas ni bila ank sy smbut brthday dia, mesti dia smbut 'birthday' ikn tu skali.. hehe

Second- kwn upgrade MGHB. 18.10.2014.  HB ni sy beli kat shah alam, kedai xen long klu tak silap.. saiz 3.5 inci. hrga 250. bleh tahan jugak cntik ikannya. sisik dh naik level 4. warna keemas-emasan nyer pun tinggi. Tapi syg  HB ni akhirnya meninggal dunia lepas sebulan sy bela.  Lepas post mortem, ikan mati sbb stress. masa tu kwn sangat-sangat teruja dgn kecantikan arowana tu. kwn pikir klu lg byk buat taning, warna emas dia akan makin mnyerlah. Kawan terlalu mementingkan diri tanpa memikirkan perasaan ikan tu.

Sy terlalu byk buat eksperimen kat ikan n akuarium tu. kejap kwn balut dgn stiker putih, kejap sy cbut stiker, kejap saya taning kejap sy cabut n tambah lagi lampu.. smpai bini tegur.. mati jugak ikn tu kang.. haha.. last2 satu ptg, masa kwn blik dari keje, kwn bukak pintu rumah, kwn nmpak HB tu dh timbul n dh teerbujur kaku. Apa lagi, dgn tak sempat nk cium isteri n anak2, kwn trus berlari pegi kat akuarium.. bila kwn pegang ikan tu, kwn rasa masih panas lagi badan dia. dlm ati kwn, mgkin ikan ni mati cuma beberapa jam sbelum aku smpai rumah.. terus kwn klasfikasikan kematian ikan ni sbagai mati mengejut..

Termenung lama jugak lepas tu.. terasa kesal n sedih. Sebelum ni setiap pagi bila kwn bngun tido, benda yg kwn hadap dlu ikn tu la.. sbelum p keje kwn kasi mkn dlu ikn tu. tapi lepas ikn tu mati kwn rasa mcm kehilangan sesuatu. Bgun pagi tengok akuarium dh kosong. sedih sangat sangat.

Lama lepas tu, rasa  hati ni dah tertahan lagi. berat mata memandang, berat lagi hati yang rasa kehilangan ni. Sy nekad dlm ati - aku akan 'pasang' satu lagi. Kwn tetapkan dlm hati, Kegagalan sekali ni bukan bermakna gagal utk selama-lamanya. lepas lama pikir n belek2 kat mudah.my, kwn berkenan dgn arowana yg LONG YU jual. nama ni mesti sahabat-sahabat forumotion ni familiar kan.  

Sy pun deal dgn penjual arowana tu. Mula2 dia ckp dia ni wholesale. dia tak jual sekor2. tapi bila saya dah deal baek dgn dia, kasi tiup telinga dia skit, dia kata OK, bleh dtg rumah tengok. Gua ckp dlm ati cantikkkk.

Pada 17.11.2014 kawan pun buat temu jnji Long Yu utk dtg tengok ikan tu. kwan dtg rumah dia kat cheras. bila kwn masuk dlm rumah, bleh tahan jugak la byk ikan dia.. dekat satu jam lebih jugak kawan belek n tenung sekor2.. sampai la kwn berkenan dgn sekor arowana ni. ikan tu kwn beli dgn hrga 500. Hrga sebenar 600 sbb saiz dh 4 inci. tapi tawar2 hrga dpt la 500.. kwn ckp dlm hati ok la tu. tengok ikan jual dekat LFS lagi kokak2. kokak2 pun jual mahal jugak. Aro yg kwn beli ni ada certificate n ada no siri.

Tapi tak taw sejauh mana ketulenan baka ikan ni. dlm cert dia tulis baka 24K Malaysia Golden head crossback. tapi tengok kat kepala, tak de pun satu tompok gold.. hal tu kwn tak berapa kisah sgt sbb kwn tengok body dia gold shine dia boleh tahan. Lepas subulan bela, ikn ni skrg dh naik 4.5 inci. Mkn pun cerewet. tak suka worm. so sy kasi ikn longkak jer. ko lapo ko mkn berapa yg ko nak.

Sy dok perhati forum ni dh lama jugak.. tapi baru skrg terpanggil utk join n sembang2 pasal aro dgn sahabat2 forumer semua.. mana la taw ada pndangan n nasihat yg boleh dikongsikan bersama.. byk benda sy nak tanya n bincang dgn otai2 kat sini .. harap boleh membantu la.. sekian

wah, hehe, pengalaman tu bro, nampak gaya nya bro ni byk belajar dari pengalaman la tu, hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Sun Jan 04, 2015 6:31 pm

apitkdh wrote:
selamt join dunia ikan kelisa.....cuma forum nih dah x meriah cam dulu..yg nampak active cuma bro Molotov jer uhuhuhu...forummer2 lain ramai berpindah k group2 arowana kt FB termasuklah aku huhuhu...tp artikel2 yg ada dalam nih bgus mcm2 info leh dapat Very Happy

ade bro...cuma baru abis baca salah silah bro lepat Very Happy Very Happy
hehehe... welcome bro lepat...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Mon Jan 05, 2015 7:12 am

aro2011 wrote:
apitkdh wrote:
selamt join dunia ikan kelisa.....cuma forum nih dah x meriah cam dulu..yg nampak active cuma bro Molotov jer uhuhuhu...forummer2 lain ramai berpindah k group2 arowana kt FB termasuklah aku huhuhu...tp artikel2 yg ada dalam nih bgus mcm2 info leh dapat Very Happy

ade bro...cuma baru abis baca salah silah bro lepat Very Happy Very Happy
hehehe... welcome bro lepat...

hehe, lm betul bro baca cerita kehidupan bro lepat ni, haha lol!
Back to top Go down
View user profile
farried



Posts : 63
Join date : 30/10/2014

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Thu Jan 08, 2015 9:20 pm

Salam kenalan bro lepat..saya pun tgh banyak buat research ttg arowana nie...mohon tunjuk ajar ye....byk buat try and error...saja nk test...sekarang nie tgh experiment dgn Malaysian Gold Arowana saiz baru 3 inch..tu ler askar kedua
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Fri Jan 09, 2015 9:24 am

farried wrote:
Salam kenalan bro lepat..saya pun tgh banyak buat research ttg arowana nie...mohon tunjuk ajar ye....byk buat try and error...saja nk test...sekarang nie tgh experiment dgn Malaysian Gold Arowana saiz baru 3 inch..tu ler askar kedua

kalau bro rajin, bro boleh baca post yg lama2 lam ni, byk ilmu boleh dpt bro, hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Mon Jan 12, 2015 10:26 pm

nasihat teman jgn beli ikut cert dan no siri.. tgk mata sendiri and gen.. tak tau tanya kawan2 .. sabar jgn beli kerana nafsu hehe aku pernah kena byk kali.. ikan sekarang banyak murah2 dah survey2 mudah,fb,sini, kalau kencang sgt g bukit merah trus haha.. anyway bela kerana minat jgn bela kerana duit sebab ikan nie harga jatuh byk dah.. aku dulu bela krn minat pastuh kerana duit skg kerana minat balik.. peace yoh..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Fri Jan 16, 2015 5:00 am

zerol86 wrote:
nasihat teman jgn beli ikut cert dan no siri.. tgk mata sendiri and gen.. tak tau tanya kawan2 .. sabar jgn beli kerana nafsu hehe aku pernah kena byk kali..  ikan sekarang banyak murah2 dah survey2 mudah,fb,sini, kalau kencang sgt g bukit merah trus haha.. anyway bela kerana minat jgn bela kerana duit sebab ikan nie harga jatuh byk dah.. aku dulu bela krn minat pastuh kerana duit skg kerana minat balik.. peace yoh..

nasihat yg cantik, hehe... kalau psl harga harga boleh jatuh, kalau psl minat, susah sikit nak hilang minat kalau dah suka, hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana baru nak lapor diri   Today at 1:07 am

Back to top Go down
 
Arowana baru nak lapor diri
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: