Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 [WTA/B] GH 24k

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 6:23 pm

salam n hi geng semua ..
tumpang lalu ..
berapa ya sekarang harga utk baby GH 24k ...??
klu kena harganya rasa nak membela sekor  Razz
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:00 pm

24k ade yg GH
ade yg xde GH kan?  Wink 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:03 pm

Taro151213 wrote:
24k ade yg GH
ade yg xde GH kan?  Wink 

o ada banyak jenis jugak la rupanya kan ...
sj ja ..sebab berminat tgk yg balut emas hbs ni ..
smpi ke kpala2 emas .. Very Happy 
nak tau jugak harga babynya brapa .... Embarassed 
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:18 pm

sy pon xsure bro ade beza ke x..
nnt ade kot bro2 kita kt sini tlong betulkan
tp mmg lebih kurang jongkong emas lah
hehehe  Very Happy
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:19 pm

Taro151213 wrote:
sy pon xsure bro ade beza ke x..
tp mmg lebih kurang jongkong emas lah
hehehe  Very Happy 

jongkong tu yg xtahan tu .....
sbb jongkong tu lah yg nak merisik ni ..
hahahaha Evil or Very Mad Twisted Evil Laughing 
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:21 pm

tgk kt fb harga lebih kurang sama ngn SR,CR je
rm1.2k,1k
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 7:58 pm

Taro151213 wrote:
tgk kt fb harga lebih kurang sama ngn SR,CR je
rm1.2k,1k

tq bro ..
oo ..utk baby harga sama ngan SR ..
fb tgk kat mana bro ?
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 9:02 pm

try cari kt group fb cari je dlm tuu..


Last edited by Taro151213 on Sun Mar 23, 2014 8:06 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 10:30 pm

Nk tnye..ada ke baby Gh ...?
Sbb seller perlu masa nk tanning jd gh..
Gh ni ikan teknik, blom tentu induk gh anak smua boleh gh...
Tnpa teknik yg btol ank ikan boleh naik gh ke..?
Nk main gh beli la yg dh ada %gh ny...
Sbb gh ni ikan teknik, salah cara gh xnaik/ilang
Klu slah ikan apa pn xjadi...
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Mon Mar 17, 2014 11:14 pm

erm..tu psal 24k tu ade yg jd gh ade yg x gh kan..
mmg tau gh tu teknik n ade jgk trader jual baby aro declare gh
tapi saiz 5,6 inchi lah ade tanda2 tp msih dlm proses tanning lg..
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 1:13 am

Bg aku gh ni adalah term pada ikan tersebut...
So klu kepala naik gold, so gh la dia, xkisah jenis apa...  Very Happy 
Mcm crossback, term pada ikan tersebut, klu sisik cross lvl 6,
So ikan tu jadi la crossback...
Klu 5-6inci tu agak brape % gh tu..
Agak2 klu buyer beli, gh tu boleh bertambah x..?
Sbb byk aku tgok ikan bru 50%, seller dh declare gh,
Bila buyer beli n bela smpai 10inci gh ilang...
So buyer di slah kn...
So bila fikir blik, betul ke teknik buyer tu jaga mse dlm penjagaan buyer...
Tu blom lg klu seller jual ikan kecik gh blom ada or % terlalu skit...
Betol ke tu baka gh, n apa jaminan boleh jd gh...
Bukan senang n dpt full gh, lg best siap full cross..
He3 panjang cite aku...bukan apa, gh ni ikan risiko, tp cantik...so buyer kne hati2 n bijak buat pilihan...

Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 2:02 am

ingat nk amik 24k nanti
tp tkut plk da besar xmenjadi
baik amik mgbb kurang skit risiko
n lg bagus amik dr trader yg d percayai..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 2:05 am

lama tak post kat sini... anyway betul la nutz cakap.. gh nie ikan lampu.. singapore yang 1st ngaku gh.. rasanyer la sebab dulu orang2 lama da cita.. anyway nak main gh make sure yang dh siap size besar ... kalau size kecik ngaku gh tak yah beli .. walaupun gh time kecik ada pun.. tgu masuk black tank or tank biasa.. potensi gh hilang tinggi..sebab dia tak stabil lagi.. pernah kes di bm tanak cita farm mana.. beli induk gh dkat farm terkenal dulu la.. masuk kolam antar 20 ekor 5 ekor jd gh yang lain haprak.. mg.. cita betulnyer tak berapa pasti masa tu dgr je orang farm cerita..

kalau nak main gh kecik boleh.. make sure dah ada WTT la.. kalau tank biasa lupakan je..
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 2:36 am

Bro Taro...
Betul cakap bro tu main MGBB..

Tapi masalahnya..saya pun beli MGBB kat sorang seller active di mudah..

Tp, sekarang lepas dua bulan bela..sisik x naik pun level 5..
chu pun xde lagi..
aro dah 5 inci..
takut kes kena tipu je saya ni (walaupun dalam hati redha)

sekarang bila tanya lfs dan member2 expert semua cakap HB je...
SHB pun xde ciri2..huhu

camna tu..
boleh mintak pencerahan..dari otai2 yg expert
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 2:55 am

Bro...utk pengetahuan...mmg byk kes yg tak syok dr buyer yg beli dr seller tertentu di mudah...
Ada yg ok, ada yg k.o....
So terpulang pd buyer utk buat research sblom beli...
Xsemua ikan akan develop dgn kadar n kualiti yg sama....
Lebih senang n selamat,klu beli dr trusted seller, apa2 jadi kita bol3h rujuk semula pd seller tersebut....
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 3:52 am

Betul tu Bro Nutkz..

Sokong pandangan bernas Bro

Utk org baru mcm saya..xpe saya pun redha je..

Tp tu lah masalahnya..org baru mcm saya ni x berapa kenal ngan trusted seller..

Boleh bro bagi contoh seller yg highly recommend..
Teringin nak amik aro yg betul2 sedap di pandang mata kalau boleh..

nnt cukup seminggu saya post kan gambar aro saya ye..nak mintak pendapat untuk jenis dia..
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 4:58 am

Burnaro80 wrote:
Betulu Bro Nutkz..

Sokong pandangan bernas Bro

Utk org baru mcm saya..xpe saya pun redha je..

Tp tu lah masalahnya..org baru mcm saya ni x berapa kenal ngan trusted seller..

Boleh bro bagi contoh seller yg highly recommend..
Teringin nak amik aro yg betul2 sedap di pandang mata kalau boleh..

nnt cukup seminggu saya post kan gambar aro saya ye..nak mintak pendapat untuk jenis dia..

bro boleh cari seller yg ok dr forum ni atau pn di group fb(lebih ramai trader)...
dlam group ni pn ramai seller yg ok...
antara nya boleh cuba contact rohurockstar & ikan akeem ...
insyallah ok.. Very Happy 
yg penting apa2 hal kita boleh rujuk semula pada seller tersebut..
buat kata org,yg penting beli ikan guna mata kita,jgn guna telinga.. Very Happy 
dgn siapa pn kita beli insyallah ok klu ikut petua di atas..he3
Back to top Go down
View user profile
Burnaro80



Posts : 103
Join date : 16/03/2014
Location : Puncak Jalil

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 5:34 am

Betul tu bro..thanx bebanyak for the info dan pendapat bro..
Mmg banyak nak kena belajar ngan bro ni pasal aro

Thanks bro..
Back to top Go down
View user profile
taro151213



Posts : 317
Join date : 16/12/2013
Location : Rawang > Sg. Buloh > Damansara > Petaling Jaya > Shah Alam

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Tue Mar 18, 2014 8:26 pm

betul..rmai dah kwn minta tlong beli aro
sy cari seller dlm sz je
sy amik stok pon dgn bro akeem
rmai seller yg boleh d percayai dlm sz ni
bro rohurockstar, bro tomkk
bro zerol86 tu pon seller yg otai jgk tu..hehe
bro kodok,bro asheed dan rmai lg penghobi
nk jual koleksi2 dorang..untung2 dpt yg special
yg rare..tp duit sy yg slalu rare.. lol! 
maklum lah..anak rmai..MOF lg..haha
alamak, kacau posting plk..hehe  Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Wed Mar 19, 2014 12:20 am

aku sokong nutkz tulih...
GH ikan lampu....so nak main dia dr kecik kene teknik...
GH bkn semulajadi naik gold kt kepala...
nak best beli da siap...tp harga pon best giler...
seller biasa claim induk dari GH...anak pon bkn boleh dpt sebijik cam induk...
cuma potensi nak jd mcm induk tu ada ler...maybe dlm 5 ekor..1 jek yg insyallah jd...
lg 1 nasihat...ada kes beli GH dlm tank putih...masuk tank gelap...
GH pon ilang...
silap2 24k pon x jd...
pandangan newbie...
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Wed Mar 19, 2014 9:39 pm

Nutkz wrote:
Bg aku gh ni adalah term pada ikan tersebut...
So klu kepala naik gold, so gh la dia, xkisah jenis apa...  Very Happy 
Mcm crossback, term pada ikan tersebut, klu sisik cross lvl 6,
So ikan tu jadi la crossback...
Klu 5-6inci tu agak brape % gh tu..
Agak2 klu buyer beli, gh tu boleh bertambah x..?
Sbb byk aku tgok ikan bru 50%, seller dh declare gh,
Bila buyer beli n  bela smpai 10inci gh ilang...
So buyer di slah kn...
So bila fikir blik, betul ke teknik buyer tu jaga mse dlm penjagaan buyer...
Tu blom lg klu seller jual ikan kecik gh blom ada or % terlalu skit...
Betol ke tu baka gh, n apa jaminan boleh jd gh...
Bukan senang n dpt full gh, lg best siap full cross..
He3 panjang cite aku...bukan apa, gh ni ikan risiko, tp cantik...so buyer kne hati2 n bijak buat pilihan...


tq utk xplaination bro
mmg betol jugak apa bro cakap
br lebih faham
tq again bro
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Wed Mar 19, 2014 9:39 pm

Burnaro80 wrote:
Bro Taro...
Betul cakap bro tu main MGBB..

Tapi masalahnya..saya pun beli MGBB kat sorang seller active di mudah..

Tp, sekarang lepas dua bulan bela..sisik x naik pun level 5..
chu pun xde lagi..
aro dah 5 inci..
takut kes kena tipu je saya ni (walaupun dalam hati redha)

sekarang bila tanya lfs dan member2 expert semua cakap HB je...
SHB pun xde ciri2..huhu

camna tu..
boleh mintak pencerahan..dari otai2 yg expert

ya lah nak mencari yg boleh dpercayai ni susah
haissshhh  Neutral 
Back to top Go down
View user profile
shafizan86



Posts : 79
Join date : 08/11/2013
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Wed Mar 19, 2014 9:41 pm

asheed wrote:
aku sokong nutkz tulih...
GH ikan lampu....so nak main dia dr kecik kene teknik...
GH bkn semulajadi naik gold kt kepala...
nak best beli da siap...tp harga pon best giler...
seller biasa claim induk dari GH...anak pon bkn boleh dpt sebijik cam induk...
cuma potensi nak jd mcm induk tu ada ler...maybe dlm 5 ekor..1 jek yg insyallah jd...
lg 1 nasihat...ada kes beli GH dlm tank putih...masuk tank gelap...
GH pon ilang...
silap2 24k pon x jd...
pandangan newbie...

tq bro
lama xtanya khabar
sihat bro ?
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Wed Mar 19, 2014 9:47 pm

shafizan86 wrote:
asheed wrote:
aku sokong nutkz tulih...
GH ikan lampu....so nak main dia dr kecik kene teknik...
GH bkn semulajadi naik gold kt kepala...
nak best beli da siap...tp harga pon best giler...
seller biasa claim induk dari GH...anak pon bkn boleh dpt sebijik cam induk...
cuma potensi nak jd mcm induk tu ada ler...maybe dlm 5 ekor..1 jek yg insyallah jd...
lg 1 nasihat...ada kes beli GH dlm tank putih...masuk tank gelap...
GH pon ilang...
silap2 24k pon x jd...
pandangan newbie...

tq bro
lama xtanya khabar
sihat bro ?
sihat...ko kan pengantin baru...
mana nak igt org lain...wkakaka
anyway tahniah bro...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Fri Mar 21, 2014 10:40 am

Burnaro80 wrote:
Bro Taro...
Betul cakap bro tu main MGBB..

Tapi masalahnya..saya pun beli MGBB kat sorang seller active di mudah..

Tp, sekarang lepas dua bulan bela..sisik x naik pun level 5..
chu pun xde lagi..
aro dah 5 inci..
takut kes kena tipu je saya ni (walaupun dalam hati redha)

sekarang bila tanya lfs dan member2 expert semua cakap HB je...
SHB pun xde ciri2..huhu

camna tu..
boleh mintak pencerahan..dari otai2 yg expert

hehe, bro try lagi tggu, bro tanning tak aro bro? kadang2 aro ni ikut genetik gak, kalau cepat naik chu, cepat naik level sng sikit..
tp kalau yg jenis lambat, tggu la sampai 12 inci tengok camner...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: [WTA/B] GH 24k   Today at 10:37 am

Back to top Go down
 
[WTA/B] GH 24k
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: