Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 sump tank berbuih

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: sump tank berbuih   Mon Oct 21, 2013 6:32 pm

salam geng2...otai2....nak tanya skit...kenapa sump tank sy keluar buih?
mula2 ckit je...pastu banyak la pulak...
ok ka klu mcm ni???
ada sapa2 boleh jawab....huhuhu
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Mon Oct 21, 2013 6:43 pm

sikit info sebab apa berbuih,
yg lebih tnggu otai balas, Razz

http://akuariumhias.blogspot.com/2013/08/penyebab-air-kolam-ikan-berbusa.html
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Mon Oct 21, 2013 8:14 pm

sy set up aqua baru...letak coral ja kat sump tank...ngan filter
ikan xletak lg..ingat nak run air dulu...masuk yang ini dah 3kali tukar air....
check ph 7.5....tank bawah air bbuih....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Mon Oct 21, 2013 10:21 pm

newbie saje menyampukk... rasanyer kalau new tank .. biar air tu run for few days ..tak yah tukar air.. bila dah matang baru tukar air ikut percentage.. 20% ke and so on..
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 12:44 am

zerol86 wrote:
newbie saje menyampukk... rasanyer kalau new tank .. biar air tu run for few days ..tak yah tukar air.. bila dah matang baru tukar air ikut percentage.. 20% ke and so on..
sokong pendapat bro zerol...air belum full cycle lagi tu..biar 2 3 hr dulu...
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 1:50 am

Cuba tepek gambar set-up sump tank tu.

Buih banyak tu salah satu sebabnya menandakan kandungan ammonia yang tinggi (dan mungkin juga disebabkan coral chips). Itu maknanya masih dalam first stage nitrogen cycle.

1st stage - high ammonia and zero nitrite
2nd stage - some ammonia and some nitrite
3rd stage - zero ammonia and high nitrite
4th stage - zero ammonia and zero nitrite

kalau saya lah, saya akan remove coral chips tu gantikan dengan ac dan letak kat lat compartment sump tank...tempat yang kita letak pump tu supaya ac tu cuma akan bertindak ke atas ammonia yang tak di clearkan oleh BB.

By the way, untuk house-kan BB tu, Bro gunakan apa?

Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 1:54 am

sy guna coral ja semata-mata....
baru setup sump filter...masa mula2 tu sblm letak span...xdak buih...
lepas tukar air,letak span naik buih tu....
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 1:56 am

sbb nak letak ikan...takut la...check ph 7.5.
huhuhuhu...tolong...
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 4:11 am

Biar saya tengok dulu bro punya setup sump tank...then Insya Allah saya cuba bagi input. Bila cadang nak letak ikan?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 9:54 am

Sorry kena tanya dulu nape nk letak cc.. air biasa ph bape.. kalau letak cc ph maintain lvl tu je la nak turun alihkan la dulu baru main cc tuk buffer.. lg satu span tu baru letak ke atau dh letak sebelum run air.. filter kena matang br selamat skit.. sum filter tk expert sgt nnt the pro ajar.. yg pntg camnie je bro.. beli ikan rm1 taruk jr dlm kalau mati air prob la kalau x mati standby tuk ikan.. tp sebelum masuk ikan make sure acclimated dulu.... ikan aro hardy yg penting dia x shock je
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 11:48 am

Shocked  study Byk jugak bnda nak kna blajar psl sump tank ni ek?

scratch  plan nak pakai sump filter dlm 1 2 bln lagi..

ok jugak tread ni, boleh gak blajr psl sump ni, hehe cheers 
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 6:04 pm

ikan dah ada...dah standby lama dah...
huhuhuh....xconfident nak letak ikan lg sbb air bbuih...
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 6:06 pm

nak post gambaq xboleh....

media yg ada cuma coral ngan span je.......
tu je....
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 7:26 pm

ok takpa. Ada berapa compartment kat sump tu?

katakan ada 5 compartment

1st compartment Mechanical filter - atas sekali letak jap matt, second layer letak green or blue wool then last layer letak fine wool
2nd compartment - biological filter (tempat nak colonise BB). Biasanya orang letak bio ring atau bio home atau bio stick atau OF Prof nugget. Penuh kan compartment tu dengan benda alah tu...
3rd compartment - pun sama jugak
4th compartment - letak wool sebab untuk filter bio ring, bio stick akan pecah sikit menghasilkan pecahan macam pasir halus...
5th compartment - pump

Kalau cuma ada 4 compartment then tak perlu lah 2 compartment untuk BB colony.

biar air run 2-3 hari. sehari 2 kali letakkan sikit pelet ikan (sikit aje) dan biarkan ianya mereput dan masuk dalam sump. Nanti bacteria akan terhasil untuk memakan ammonia (bahaya untuk ikan) tu (yang menghasilkan buih pada sump). Hasil tersebut akan terhasil lah nitrite...selepas itu akan wujud satu lagi bacteria dipanggil BB yang akan memakan nitrite (bahaya untuk ikan) dan menghasilkan nitrate...nitrate tu tak merbahaya untuk ikan except kalau terlalu banyak.

Kalau saya, saya tak gunakan feeder fish sebab kesian kan tu akan mati sebab kandungan air merbahaya untuk ikan. Saya gunakan pelet ikan dalam kuantiti yang sedikit, tak pun gunakan liquid BB yang dijual kat LFS. Ianya boleh membantu mempercepatkan pembentukan BB.

Itu setup yang paling simple untuk sump. Ada setup lain tapi, that is a different story for a different time Rolling Eyes .

Kalau saya tersalah atau tersilap Bro-bro lain tolong betulkan.

Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 8:09 pm

Masa cycle ni penting untuk monitor ammonia, nitrate, nitrate and ph regularly.

Kalau tak cycle betul, letak ikan aro, mungkin tak mati sebab aro ni hardy fish. TAPI kesan jangka panjang ie aro punya immune system akan terganggu dan mungkin mudah terdedah kepada penyakit.
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 8:14 pm

At the end of the day, its your fish and you decide what is best...

Just a matter of sharing a bit of my experience and what was taught to me when I first got into aro-ing about 20 years ago.cheers 

Regards
Dr Sahar
Back to top Go down
View user profile
DrSeed

avatar

Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 8:41 pm

Saya juga masih belajar selok belok memelihara aro ni. Banyak ilmu yang saya dapat daripada Bro-bro kat forum ni. Jadi kalau ada salah silap tolong lah perbetulkan.
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 9:01 pm

tq bro...byk ilmu sy dapat....
terima kasih:cheers: 
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Tue Oct 22, 2013 11:01 pm

hehehe...thanks doc,simple,padat dan tepat...Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Wed Oct 23, 2013 1:52 am

tq drseed, byk ilmu nie, mane nak dpt, lagi2 yg free mcm ni, hehe cheers 

moga2 bro makin aktif berforum, mudah utk kami yg newbie ni nak bertanya, hehe

sunny 
Back to top Go down
View user profile
chun46

avatar

Posts : 55
Join date : 07/08/2013
Age : 31
Location : Ipoh

PostSubject: Re: sump tank berbuih   Wed Oct 23, 2013 2:24 am

stuju:cheers: 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: sump tank berbuih   

Back to top Go down
 
sump tank berbuih
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: