Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 mata jatuh dari kecik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
arip

avatar

Posts : 79
Join date : 11/06/2013
Location : puchong

PostSubject: mata jatuh dari kecik   Wed Sep 25, 2013 7:09 pm

asalamualaikum & selamat sejahtera kawan2...sy ada seekor anak hb 3-4 inci...mata dia jatuh sebelah..agak2 nanti dia dah besar ada peluang nak pulih balik tak?ada ape2 petua tak?
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Wed Sep 25, 2013 8:12 pm

cuba tepek sikit gambar... ikan kecik dah kena DE...
baru lg ke kena DE or memang DE sejak lahir..
Back to top Go down
View user profile
arip

avatar

Posts : 79
Join date : 11/06/2013
Location : puchong

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Thu Sep 26, 2013 7:21 pm

beli hari tu mase umur 3 inci..dah kena dah sebelah mata...ade pae2 petua tak bro?
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Thu Sep 26, 2013 8:22 pm

erm mcm sy yg tau otai2x ni guna bola ping pong..
tp masalh ikan kecik sngt mungkin mata dia jatuh sebb genetik.
klo ikan dah besar kita boleh kurang kan makan dia, or gantikan ikan cap ke seluang, and kurang kan SW..
Back to top Go down
View user profile
baim

avatar

Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Fri Sep 27, 2013 12:54 am

wanotz wrote:
erm mcm sy yg tau otai2x ni guna bola ping pong..
tp masalh ikan kecik sngt mungkin mata dia jatuh sebb genetik.
klo ikan dah besar kita boleh kurang kan makan dia, or gantikan ikan cap ke seluang, and kurang kan SW..
cam ikan aku...aku bg makan pallet je..full time pallet..tapi ikan kene DE jugak...agak nye ikan aku genetik kot..Surprised 
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 33
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Fri Sep 27, 2013 7:31 pm

Masuk dalam kolam..baru DE akan pulih kot..saya dah try bola ping pong tak jadi..dah hampir setahun lebih bola ping pong dalam tu..sama gak..nasib tak kena telan jer..cuba tukar aras ketinggian seperti dicadangkan oleh kedai ikan,tp sama gak..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

avatar

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 75
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Sat Sep 28, 2013 1:43 am

arip wrote:
beli hari tu mase umur 3 inci..dah kena dah sebelah mata...ade pae2 petua tak bro?
petua yg aku pernah bace bro :-

1) letak bola ping pong
2) balut akua, tgglkan ruang atas jer yg nampak supaya ikan tak lihat lantai.
3) balut habis satu akua.
4) letak 2-3 ekor lampam, selain jd ikan komando,
boleh jd bhn kejar2 aro, supaya aro lebih aktif pergerakan matanya, hehe
5) letak dlm kolam.
6) kurangkan mknn berlemak (sw,udang, dll) untuk mengelakan pengumpulan lemak kat
belakang mata aro.

p/s- org ckp, DE ni sbb genetik, kalau sbb nie, tak dapek nak nolong, hehe..
utk org yg mmbela sbb suka, tak kesah sgt kot de nie, wlaupu kurgkan kecantikan
dh syg nak buat camner, hehe, pendapat newbie...
Back to top Go down
View user profile
zaltaiho



Posts : 53
Join date : 30/01/2013
Location : Kuala Ketil Kedah

PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   Sat Sep 28, 2013 10:53 am

arip wrote:
asalamualaikum  & selamat sejahtera kawan2...sy ada seekor anak hb 3-4 inci...mata dia jatuh sebelah..agak2 nanti dia dah besar ada peluang nak pulih balik tak?ada ape2 petua tak?
Dulu ikan aku masa buat wtt mata dia ada DE sebelah tp lepas letak dlm background gelap lbh kurang 2 bln mata dia dh ok blk sampai skrg.cuba try tgk.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: mata jatuh dari kecik   

Back to top Go down
 
mata jatuh dari kecik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: