Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Comm Tank dan Pasir Akuarium

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 8:32 pm

Salam semua,

Saya ada kemusykilan kat sini, boleh ke kita letakkan pasir dan sedikit batu2 dalam aquarium kita dan sesuai tak untuk arowana? Ada apa2 keburukan tak?
Saiz akuarium saya 5x2x2 guna sump tank dan saya comm kan MG aro saya dengan:-
- stingray (sepasang)
- tiger fish (sepasang)
- angle fish (sepasang)
- clown loach (sepasang)
- pig nose turtle (seekor)

So niatnya skang nak bagi habitat tu nampak natural terutama utk stingray n kura2 tu..
Apa pendapat otai2 atau sesape yang ada pengalaman? Boleh la dikongsi2kan bersama insan yng baru2 belajar ni..Smile
Back to top Go down
View user profile
fizio

avatar

Posts : 27
Join date : 24/06/2013

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 10:09 pm

sy pun nak letak  juga ..tapi plan nak letak batu kecil2 ganti pasir. cuma risaunya bhn buangan ikan nanti sangkut kat celah2 batu kecil tu...tapi nanti amonia dlm air akan naik?.

kalu tenguk kat yutub ramai yg biarkan tank kosong je..tapi ada juga yg letak pasir n hiasan.
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 10:20 pm

boleh je letak..akua aku 4kaki letak pasir putih dlm 25kg..ngam2 tutup lantai akua..
cuma byk kerja sikit lah time nk cuci(3@4 bulan sekali)..kne sedut pasir2 tu utk ilangkan bahan2 buangan..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 10:43 pm

erk bang pig nose turtle umo bape? huhu takut kena sebat je nanti
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 11:22 pm

zerol86 wrote:
erk bang pig nose turtle umo bape?  huhu takut kena sebat je nanti

pig nose tu kecik jer lagi..dlm lingkungan 4 inci mcm tu laa..aro dlm 1 kaki..buat masa ni x nampak lg la dia nak menyebat..slalu saiz brp dia naik tocang?


Last edited by doremi on Tue Jul 16, 2013 11:25 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Tue Jul 16, 2013 11:24 pm

blkg_tinggi wrote:
boleh je letak..akua aku 4kaki letak pasir putih dlm 25kg..ngam2 tutup lantai akua..
cuma byk kerja sikit lah time nk cuci(3@4 bulan sekali)..kne sedut pasir2 tu utk ilangkan bahan2 buangan..

owh..ok. so maknanya minggu2 tukar air xyah la sedut apa yg ada atas pasir tu yer..just replace 1/3 air n cuci filter je yer?
Back to top Go down
View user profile
blkg_tinggi

avatar

Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Wed Jul 17, 2013 11:40 pm

doremi wrote:
blkg_tinggi wrote:
boleh je letak..akua aku 4kaki letak pasir putih dlm 25kg..ngam2 tutup lantai akua..
cuma byk kerja sikit lah time nk cuci(3@4 bulan sekali)..kne sedut pasir2 tu utk ilangkan bahan2 buangan..

owh..ok. so maknanya minggu2 tukar air xyah la sedut apa yg ada atas pasir tu yer..just replace 1/3 air n cuci filter je yer?
kalau rajin nk cuci tiap2 kali tukar air pun boleh..lg bagus..heheh
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   Sun Jul 28, 2013 1:27 am

tp pasir tu nak kena godak2 (alah ape org melayu panggil bnda nak bg keruhkan pasir) x mase nak tukar air tu?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Comm Tank dan Pasir Akuarium   

Back to top Go down
 
Comm Tank dan Pasir Akuarium
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: