Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 setup arowana comm tank

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
azzam azree



Posts : 17
Join date : 01/03/2012
Age : 29
Location : kuching, sarawak

PostSubject: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 8:30 pm

salam semua,

nak minta suggestion dr brother otai2 skalian, saye ade satu tank 4ft x 1.5f x 1.5f, guna canister filter dan ade bubble juge, sekarang nie ade sekor arowana, sekor ikan tengadak dan sekor ikan pleco... so saye cadang nk letak lagi arowana dan ikan siamese tiger dalam dlm tank tue... berapa ekor saye boleh tambah dalam tue?
Back to top Go down
View user profile
ondeonde



Posts : 43
Join date : 19/02/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 8:49 pm

kecik tu untuk comm,saiz ikan semua dan yang akan dimasokkan?
Back to top Go down
View user profile
azzam azree



Posts : 17
Join date : 01/03/2012
Age : 29
Location : kuching, sarawak

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 9:36 pm

arowana baru dlm 5inci, tengadak pun lbh kurang je saiz nya... berapa minimum saiz untuk comm tank?
Back to top Go down
View user profile
ondeonde



Posts : 43
Join date : 19/02/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 10:20 pm

5x2x2 da ok,bape ekor nk comm,klau dua ekor kang gaduh plak
Back to top Go down
View user profile
azzam azree



Posts : 17
Join date : 01/03/2012
Age : 29
Location : kuching, sarawak

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 10:37 pm

planning nk tambah 2 ekor banjar yg ekor merah, sekor siamese tiger dan sekor african arowana, tp tengok muke ikan african nie mcm ikan puyu je rupa die... akuarium yg 5f x 2f x 2f tue, kena tempah kt kedai ke? sbb kat kdai ikan pling besar die 4f x 1.5f x 1.5f je...
Back to top Go down
View user profile
ondeonde



Posts : 43
Join date : 19/02/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 10:46 pm

Ada yg da jual siap ada yg kne tempah,tgk area,aro klau comm sikit takut gaduh je,nak comm ni hospital tank kene ada
Back to top Go down
View user profile
azzam azree



Posts : 17
Join date : 01/03/2012
Age : 29
Location : kuching, sarawak

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 11:07 pm

sbb saye, ddok area kuching sarawak... mmang payah nk carik akuarium lebih besar dr 4f x 1.5f x 1.5f... tp kalau campur dengan ikan ok kh?
Back to top Go down
View user profile
ondeonde



Posts : 43
Join date : 19/02/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Wed Mar 14, 2012 11:45 pm

ooo then better xyah comm klau susah cari tank besar sbb nanti ikan da besar mmg kene cari tank lain,ikan ni kejap je besar brape bulan dah nampak beza,better bela sekor saja aro then campur dgn ikan lain,pastikan saiz ikan lain x besar dari aro dan saiz ikan lain x kecik sgt sampai muat mulut ikan nanti da ngap
Back to top Go down
View user profile
azzam azree



Posts : 17
Join date : 01/03/2012
Age : 29
Location : kuching, sarawak

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Thu Mar 15, 2012 2:08 am

betol tue bro... just ari tue seronok tengok comm tank kt kdai ikan... ramai je ikan2 tue berenang n bila tauke bagi mkn semua ikan tue,main keja2... hahaha
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 10:09 am

ingat nak campurkan aro dgn flower horn.. X brani plak..Agak2 risiko tinggi x?? Klu gaduh sapa yg hebat.. aro ke si jendol?? Agknya sapa yg mati dulu kena blasah?? Huhu
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 4:53 pm

Opmin83 wrote:
ingat nak campurkan aro dgn flower horn.. X brani plak..Agak2 risiko tinggi x?? Klu gaduh sapa yg hebat.. aro ke si jendol?? Agknya sapa yg mati dulu kena blasah?? Huhu

aro mati dulu sebab si jendul ada jendul yg keras... sekali dia rodok pening kepala aro
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 7:51 pm

pengalaman aku comm ikan 13 ekor hb.. otai lain semua lagi hebat.. haha..

1) FIlter kena bebetul matang dan banyak lapisan yang berguna untuk bacteria.. Bio load dia tak ingat dunia
2) Hari2 kena monitor buat wave ke apa supaya ikan khayal tak gado.. kalau gado tu lumrah tapi berdoa jela tak kritikal..
3) Air kena tukar at least 2 kali sehari..kalau leh hari2 pun ok.. PH semua cepat jatuh..
4) Tank kena besar!!! tapi pepandai monitor ikan elak dari gado.. solution turunkan air sebanyak mungkin..
5) Monitor ikan2 yang memalu takut etc.. ikan nie akan arwah cepat.. asingkan secepat mungkin..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 7:53 pm

FL, Puffy @ buntal pape ikan yang ganas jgn campur dgn aros.. nanti aro ko parah atau arwah terus.
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 8:17 pm

cammana nak elak PH cepat jatuh dan kenaikkan amonia nih,.... bende ni slalu berlaku pada comm tank..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 8:34 pm

PH jatuh bubuh CC tapi kena pandai +/- .. ammonia tak ada cari lain.. tukar air selalu.. balik kepada filter system kita kalau ok mmg tak yah risau sgt.. tapi petua nyer kekerapan tukar air..

btw aku ada satu soalan boleh ke ikan dalam 7-8' sekor campur dgn ikan 3-4' yang dalam 4 ekor..

project besar menanti..

1) Sred
2) 3 ekor HB
3) 1 Banjar red

aku plan FGT kat luar .. letak balik crossback aku campur dgn MG /Xback.. pastuh letak HB + Banjar.. aquarium hitam aku letak Sred buat tanning..

otai tolong komen.. insyallah minggu nie depan either aku turun BM atau mintak tolong kawan tapau kan..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 9:02 pm

zerol86 wrote:
PH jatuh bubuh CC tapi kena pandai +/- .. ammonia tak ada cari lain.. tukar air selalu.. balik kepada filter system kita kalau ok mmg tak yah risau sgt.. tapi petua nyer kekerapan tukar air..

btw aku ada satu soalan boleh ke ikan dalam 7-8' sekor campur dgn ikan 3-4' yang dalam 4 ekor..

project besar menanti..

1) Sred
2) 3 ekor HB
3) 1 Banjar red

aku plan FGT kat luar .. letak balik crossback aku campur dgn MG /Xback.. pastuh letak HB + Banjar.. aquarium hitam aku letak Sred buat tanning..

otai tolong komen.. insyallah minggu nie depan either aku turun BM atau mintak tolong kawan tapau kan..

CC tu ape plak adoiii
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Mon Jul 09, 2012 11:17 pm

coral chip bang.. mcm batu karang tu
Back to top Go down
View user profile
shahree85



Posts : 51
Join date : 08/05/2012
Age : 31
Location : Bangi

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 12:07 am

hu2aimie wrote:
zerol86 wrote:
PH jatuh bubuh CC tapi kena pandai +/- .. ammonia tak ada cari lain.. tukar air selalu.. balik kepada filter system kita kalau ok mmg tak yah risau sgt.. tapi petua nyer kekerapan tukar air..

btw aku ada satu soalan boleh ke ikan dalam 7-8' sekor campur dgn ikan 3-4' yang dalam 4 ekor..

project besar menanti..

1) Sred
2) 3 ekor HB
3) 1 Banjar red

aku plan FGT kat luar .. letak balik crossback aku campur dgn MG /Xback.. pastuh letak HB + Banjar.. aquarium hitam aku letak Sred buat tanning..

otai tolong komen.. insyallah minggu nie depan either aku turun BM atau mintak tolong kawan tapau kan..

CC tu ape plak adoiii

ingtkan cc = carbon copy... byk sgt singkatan da...
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts : 58
Join date : 12/10/2009

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 12:30 am

Tuan2,

aku ada terbaca kalau nak kasi up pH cara paling mudah pakai baking soda - kasi mix ngan air baru masukkan dlm aqua.
Adakah kaedah ni sesuai diamalkan?? mintak pendapat otai2 semua..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 1:31 am

hohoho ko kena ikut sukatan bro salah sukatan mampuih ikan.. mmg boleh.. memacam orang ajar nak buat ph jatuh pakai air battery keta.. naik naik pakai baking soda la etc...

morale of the story ada telo? hahaha..
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts : 58
Join date : 12/10/2009

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 2:06 am

zerol86 wrote:
hohoho ko kena ikut sukatan bro salah sukatan mampuih ikan.. mmg boleh.. memacam orang ajar nak buat ph jatuh pakai air battery keta.. naik naik pakai baking soda la etc...

morale of the story ada telo? hahaha..

Kalau ok kena wat trial ni...sukatan tu sikit2 masuk..test pH. selang sehari chk balik kalau tak up jgk tukar je la air hehe
Tang air bateri tu aku sangsi...pasal air suling ni sifatnya kan neutral. serupa cam garam je la kot
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 2:19 am

Jai wrote:
zerol86 wrote:
hohoho ko kena ikut sukatan bro salah sukatan mampuih ikan.. mmg boleh.. memacam orang ajar nak buat ph jatuh pakai air battery keta.. naik naik pakai baking soda la etc...

morale of the story ada telo? hahaha..

Kalau ok kena wat trial ni...sukatan tu sikit2 masuk..test pH. selang sehari chk balik kalau tak up jgk tukar je la air hehe
Tang air bateri tu aku sangsi...pasal air suling ni sifatnya kan neutral. serupa cam garam je la kot

bang..bukan air bateri bang..tapi liquid acid dlm bateri tu yang org guna bubuh utk turunkan ph..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 2:36 am

ikan_akeem wrote:
Jai wrote:
zerol86 wrote:
hohoho ko kena ikut sukatan bro salah sukatan mampuih ikan.. mmg boleh.. memacam orang ajar nak buat ph jatuh pakai air battery keta.. naik naik pakai baking soda la etc...

morale of the story ada telo? hahaha..

Kalau ok kena wat trial ni...sukatan tu sikit2 masuk..test pH. selang sehari chk balik kalau tak up jgk tukar je la air hehe
Tang air bateri tu aku sangsi...pasal air suling ni sifatnya kan neutral. serupa cam garam je la kot

bang..bukan air bateri bang..tapi liquid acid dlm bateri tu yang org guna bubuh utk turunkan ph..

oh yeah silap lak aku hahaha.. mau masuk ajaran sesat nie..anyway sendiri buat sendiri tanggung =P .. bro nak buat test jgn test kat arowana.. test kat lampam atau sekutunyer.. kesian dorang jadi lab test hahaha..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: setup arowana comm tank   Tue Jul 10, 2012 2:38 am

balik nanti aku try jap pakai air battery.. test aku bubuh feeder fish pape nanti aku update.. ada tank 2ft kosong geram lak tgk kosong je..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: setup arowana comm tank   

Back to top Go down
 
setup arowana comm tank
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: