Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana beralih diet..:p

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Arowana beralih diet..:p   Sun Jun 30, 2013 7:41 pm

Salam otai-otai sekelian..

Saya nak tanya sikit, Arowana saya besarnya sekarang dlm 12 inci (baru ukur smlm). Diet dia biasanya makan anak ikan ngan cengkerik.
Pastu kelmarin saya ada beli udang kering dalam tin (jenama Oceanfree tu) kat Nagamas..balik jer bila bagi dia xnak..klau dia makan pun kunyah2 n muntah balik. Ni dah hari ketiga cuba tapi dia xnak jugak..
Bak kata orang kedai tu klau dia xnak makan bagi dia puasa dalam seminggu pastu baru bagi..betul ke caranya tu? Kesian jugak biarkan ikan ni xmakan..Silap gaya kang lain lak jadinya..

Mintak tolong nasihat dari sesiapa yang arif..
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Sun Jun 30, 2013 7:53 pm

betul la cara tu bro...nak tukar diat dari live stock ke makanan mati ni mmg ambil masa...seminggu utk ikan saiz ko tu rasanya x jadi masaalah..
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Sun Jun 30, 2013 8:17 pm

kodok wrote:
betul la cara tu bro...nak tukar diat dari live stock ke makanan mati ni mmg ambil masa...seminggu utk ikan saiz ko tu rasanya x jadi masaalah..

thanks bro kodok atas pendapat yg diberikan..tapi ikan tu klau xmakan seminggu xde ada effect ke bro? mana nak tau dia jadi stress ker..jadi lemah ker..
ni la ikan yang dimaksudkan tu..

Back to top Go down
View user profile
DrSeed



Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Sun Jun 30, 2013 8:24 pm

Betul lah kata Bro Kodok tu. Ikan saya pernah "dipuasakan" seminggu setengah masa nak tukarkan diet. Aro ni kategori hardy fish Bro, kalau 2 minggu tak makan pun still ok sebenarnya. Cuma kekadang tuan empunya yang tak kuat semangat.Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Sun Jun 30, 2013 8:32 pm

DrSeed wrote:
Betul lah kata Bro Kodok tu. Ikan saya pernah "dipuasakan" seminggu setengah masa nak tukarkan diet. Aro ni kategori hardy fish Bro, kalau 2 minggu tak makan pun still ok sebenarnya. Cuma kekadang tuan empunya yang tak kuat semangat.Very Happy 

huhu..betul tu bro..lemah semangat ni bila kita mampu bagi makan tapi kita tak bagi..mcm kesian pun ada..
tapi klau dah begitu la caranya..buat jugak laa..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 3:40 am

puasakan dia..pastu air kasi tukar selalu juga..bagi air cantik..bila air cantik..ikan berselera..lepas tu bila lama tak dapat makan..bro bg makan dried food pun dia akan try makan.
Back to top Go down
View user profile
baim



Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 5:53 am

tuka air n letak arowana vital...usaha n doa la lepas tu..Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 7:27 pm

cantik ikan.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 7:35 pm

ikan_akeem wrote:
puasakan dia..pastu air kasi tukar selalu juga..bagi air cantik..bila air cantik..ikan berselera..lepas tu bila lama tak dapat makan..bro bg makan dried food pun dia akan try makan.

baim wrote:
tuka air n letak arowana vital...usaha n doa la lepas tu..

time kasih atas pendapat bro ikan akeem & bro baim..
ikan ni dah dipuasakan 4 hari, tapi last2 x sampai hati la pulak..so dah dibagi makan cengkerik balik..:p
aduh..jawabnya udang dalam tin ni buat nasik goreng jer laa..haha..
Back to top Go down
View user profile
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 7:35 pm

kodok wrote:
cantik ikan.....

time kasih bro kodok..Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 8:12 pm

doremi wrote:
ikan_akeem wrote:
puasakan dia..pastu air kasi tukar selalu juga..bagi air cantik..bila air cantik..ikan berselera..lepas tu bila lama tak dapat makan..bro bg makan dried food pun dia akan try makan.

baim wrote:
tuka air n letak arowana vital...usaha n doa la lepas tu..

time kasih atas pendapat bro ikan akeem & bro baim..
ikan ni dah dipuasakan 4 hari, tapi last2 x sampai hati la pulak..so dah dibagi makan cengkerik balik..:p
aduh..jawabnya udang dalam tin ni buat nasik goreng jer laa..haha..

ati mau kering..hehhehe
Back to top Go down
View user profile
doremi



Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 35
Location : Selayang

PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Tue Jul 02, 2013 8:21 pm

aro2011 wrote:
doremi wrote:
ikan_akeem wrote:
puasakan dia..pastu air kasi tukar selalu juga..bagi air cantik..bila air cantik..ikan berselera..lepas tu bila lama tak dapat makan..bro bg makan dried food pun dia akan try makan.

baim wrote:
tuka air n letak arowana vital...usaha n doa la lepas tu..

time kasih atas pendapat bro ikan akeem & bro baim..
ikan ni dah dipuasakan 4 hari, tapi last2 x sampai hati la pulak..so dah dibagi makan cengkerik balik..:p
aduh..jawabnya udang dalam tin ni buat nasik goreng jer laa..haha..

ati mau kering..hehhehe

hahaha..tu la pasalnya..hati x cukup kental lagi ni (tapi klau dibiarkan lama2 x makan, x ke dia belasah makan ikan lain dlm aqua tu? dlm tu ada sepasang ikan tikus makan lumut tu ngan sepasang angel fish..)
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana beralih diet..:p   Today at 7:56 am

Back to top Go down
 
Arowana beralih diet..:p
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: