Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:14 am

My first arowana.... dah 5 bulan aku jaga. Masa beli dulu sebagai HB... Tapi tengok skang macam lain je...

Setahu aku chu HB tak naik... tapi skang dah mula naik gold kat bahagian chu. Lagi satu, gold ring dia macam dah naik kat level 6 tuh..

Otai2 mintak komen please... Minta pengesahan dari pakar. Kalau betul la, untung la saya sebagai tuannya.

Lagi satu, camna nak boost lagi gold kat bahagian chu tu? Dah boleh pindahkan dalam dark tank ke?

Sorry banyak tanya, newbie lagi. Baru nak berjinak-jinak dengan arowana nih.








Last edited by gambitx69 on Fri Apr 05, 2013 6:21 am; edited 2 times in total (Reason for editing : tukar title post)
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:19 am

chu kasar lvl 5 penuh...shb bro
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:23 am

asheed wrote:
chu kasar lvl 5 penuh...shb bro

thanks bro... tapi ada potensi tak chu halus pun naik skali? nak kena pump tanning lagi ke bro?
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:29 am

Zoom bahagian belakang arowana aku... Sorry aku snap pic guna BB je kawan2...

Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:32 am

ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:34 am

pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:37 am

gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:38 am

gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?

tggu skit lgi... 12 inci jalan tank gelap..heehhee
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:44 am

asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:46 am

pppieee wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?

tggu skit lgi... 12 inci jalan tank gelap..heehhee

yupp stuju... so far aku rasa dia suka tank putih.

anyway, kenapa nk masukkan dalam tank gelap bro? maknanya background dgn dasar akuarium warna gelap (hitam/biru)?
Back to top Go down
View user profile
pppieee

avatar

Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:47 am

gambitx69 wrote:


yupp stuju... so far aku rasa dia suka tank putih.

anyway, kenapa nk masukkan dalam tank gelap bro? maknanya background dgn dasar akuarium warna gelap (hitam/biru)?

hehehe..tu rase kene tanye otai..aku x paham sgt... hehehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 5:55 am

aku newbie je.. tp baisa orang buat tepi belakang itam bawah biru
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 6:01 am

zerol86 wrote:
aku newbie je.. tp baisa orang buat tepi belakang itam bawah biru

thanks bro.... aku tggu dia kasi besar sket. dh 11-12 inch nanti baru sumbat dia masuk dark tank. nak tengok plak nanti jadi camna.
Back to top Go down
View user profile
baim

avatar

Posts : 91
Join date : 18/01/2013

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 7:25 am

Cantik ikan ni bro...untung bro..
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 8:41 am

baim wrote:
Cantik ikan ni bro...untung bro..

ahaks... basa je beb..... alhamdulillah
Back to top Go down
View user profile
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 8:46 am

cun bro...beli hb jd shb bebaloi...
sekali tgk mcm chu halus...tp gmbr 1st mcm chu xpenuh lg...
stuju mcm otai asheed...chu akan develop lg...tp kalo dh ada yg kasar mayb yg akan kuar pn kasar...
otai tlg betulkan kalo salah ye...mohon ampun...
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:13 am

gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:45 am

tomkk wrote:
cun bro...beli hb jd shb bebaloi...
sekali tgk mcm chu halus...tp gmbr 1st mcm chu xpenuh lg...
stuju mcm otai asheed...chu akan develop lg...tp kalo dh ada yg kasar mayb yg akan kuar pn kasar...
otai tlg betulkan kalo salah ye...mohon ampun...

ahaks... kamera xbrapa power nak zoom kt bahagian chu tuh...
tggu je la dalam sebulan dua lagi... wat masa ni still dalam tangki putih lagi... hehe

macam mana nak cepatkan kat bahagian chu tu?
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:46 am

asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..

yup stuju... tapi camna nak tau kalau dah cukup masa tu bro?
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:50 am

gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..

yup stuju... tapi camna nak tau kalau dah cukup masa tu bro?
pada aku..11 ke 12 inci da cukup..
xpon ikut kepuasan owner rasa scale shining da cun..
da cukup cross ke..rim da nampak cun..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:51 am

tomkk wrote:
cun bro...beli hb jd shb bebaloi...
sekali tgk mcm chu halus...tp gmbr 1st mcm chu xpenuh lg...
stuju mcm otai asheed...chu akan develop lg...tp kalo dh ada yg kasar mayb yg akan kuar pn kasar...
otai tlg betulkan kalo salah ye...mohon ampun...
otai asheed...puiiii..haha
aku newbie yg baru nk blajar merangkak jek
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 9:52 am

asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..

yup stuju... tapi camna nak tau kalau dah cukup masa tu bro?
pada aku..11 ke 12 inci da cukup..
xpon ikut kepuasan owner rasa scale shining da cun..
da cukup cross ke..rim da nampak cun..

jap bro... hb bleh cross ke? yg saysa faham kalau hb tu rim sampai max level 5... mohon pencerahan dari otai asheed :p
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 10:14 am

1. Close up kat bahagian chu... (such a lousy camera) :p



2. Under cahaya putih



Macam superstar dah Arowana aku ni... aku asek tangkap gambar dia je... kah kah
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 6:30 pm

gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..

yup stuju... tapi camna nak tau kalau dah cukup masa tu bro?
pada aku..11 ke 12 inci da cukup..
xpon ikut kepuasan owner rasa scale shining da cun..
da cukup cross ke..rim da nampak cun..

jap bro... hb bleh cross ke? yg saysa faham kalau hb tu rim sampai max level 5... mohon pencerahan dari otai asheed :p
kan aku da ckp...ikan ko ni bkn hb biasa..ni da super...
ikan ko ni ikutkan da besar..cuba test lg 2,3 bulan lampu putih jek..
tgk hasil dia..
lg 1..aku newbie je lerrr...
Back to top Go down
View user profile
gambitx69

avatar

Posts : 24
Join date : 05/04/2013
Location : Ampang

PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   Fri Apr 05, 2013 10:49 pm

asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
asheed wrote:
gambitx69 wrote:
pppieee wrote:
ape lg bro.masuk tank gelap la plakk..heheheh saiz bape dah?

saiz dah lebih kurang 9 - 10 inch... tak pernah ukur pun. saiz macam ni dah layak ke masuk tank gelap bro?
ermm..kalo dia ni jenis purebreed potensi nak naik chu halus ada..
pendapat newbie cam aku ni..chu kasar yg akan kuo lg..belah kanan..
gamble tank putih lg bro..ni ko pakai lmpu gold ek?

yupp pakai tank putih dgn lampu gold... terang benderang bilik aku jadinya. hehe.. cuma lampu tu aku gilir-gilirkan, sehari pasang 24 jam, sehari 12 jam... boleh ke main gilir-gilir camtu.
nak tanning tu terpulang pd owner larr..cam aku tanning bground putih..lampi putih..
da cukup masa nnti masuk tank gelap utk develope base kaler lak..

yup stuju... tapi camna nak tau kalau dah cukup masa tu bro?
pada aku..11 ke 12 inci da cukup..
xpon ikut kepuasan owner rasa scale shining da cun..
da cukup cross ke..rim da nampak cun..

jap bro... hb bleh cross ke? yg saysa faham kalau hb tu rim sampai max level 5... mohon pencerahan dari otai asheed :p
kan aku da ckp...ikan ko ni bkn hb biasa..ni da super...
ikan ko ni ikutkan da besar..cuba test lg 2,3 bulan lampu putih jek..
tgk hasil dia..
lg 1..aku newbie je lerrr...

thanks otai asheed :p
yup insyaallah dalam masa 2-3 bulan ni, aku biarkan lampu putih dulu...
tapi bro, sebaiknya lampu tu nak on 24jam ke? or cukup 12 jam je?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ   

Back to top Go down
 
My first Arowana... MG/HB/SHB? Komen Please! TQ
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: